Web Analytics
More
    Reklāma

    Izmantojot cūkas ar implantētiem čipiem, Īlons Masks prezentē savu Neuralink tehnoloģiju

    Jaunākie raksti

    Vakar, 28.augustā, 18:00 pēc vietējā laika (šodien, 29. augustā, 1:00 pēc Latvijas laika) bija iespējams vērot tiešraidi, kurā Īlons Masks prezentēja strādājošu Neuralink mikročipu. Uz tehnoloģijas demonstrāciju Masks sev līdzi bija atvedis arī cūkas, no kurām daļai jau bija implantēts Neuralink mikročips. Tādējādi tiešraides skatītājiem bija gan iespēja redzēt tehnoloģiju, tā teikt, darbībā, gan arī detalizētāk iepazīties ar tās sniegtajām iespējām.

    Jāsāk ar to, ka Īlona Maska dibinātā kompānija “Neuralink” fokusējas uz galvenokārt vienu galveno mērķi – izstrādāt jauna veida risinājumu – smadzeņu-datora mikročipu “The Link”, kas radītu cilvēka un mākslīgā intelekta simbiozi. Sākot savu prezentāciju, Masks uzreiz uzsvēra, ka demonstrācijas mērķis ir nevis piesaistīt kāda veida investīcijas tehnoloģijas tapšanā, bet gan pārliecināt cilvēkus nākt strādāt uz Neuralink, šādā veidā cenšoties produktu padarīt uzticamu un ikvienam pieejamu.

    Reklāma

    Avots: Neuralink

    Tālāk Neuralink dibinātājs runāja par galvenajiem iemesliem šāda mikročipa nepieciešamībā un pieejamībā ikvienam un uzsvēra, ka laika gaitā gandrīz ikviens saskarsies ar kādām neiroloģiskām problēmām, tostarp, atmiņas zudumu, trauksmi, smadzeņu bojājumiem, depresiju un vēl virkni citu līdzīgu slimību. Protams, nav arī skaidru pierādījumu tam, ka kādu no šīm problēmām var ātri un viegli “atrisināt” ar jebkuru vienu risinājumu, tāpēc ir mazliet sarežģīti uzskatīt to par saprātīgu uzņēmuma mērķi. Tomēr, kas šķiet interesanti – bez slimību ārstēšanas Neuralink mikročips nākotnē varētu arī palīdzēt “saglabāt un atskaņot atmiņas”.

    Lai arī Īlona Maska mērķi attiecībā uz Neuralink tehnoloģiju varētu būt nedaudz ambiciozi un pakļauti dažādām debatēm, kas saistītas ar ētiskajiem un veselības apsvērumiem, pats risinājums, kas tika demonstrēts, bija gaužām mazs. Masks vispirms atzīmēja, ka kopš pagājušā gada Neuralink mikročipam ir mainīts dizains – tagad tas ir monētas formas un ierīce pati par sevi kļuvusi mazāka. Pēc Maska teiktā, kad čips tiks implantēts, to varot pilnībā paslēpt zem matiem, jo paredzēts, ka tas atradīsies vienā līmenī ar galvaskausu. Masks norādīja, ka tas viss izskatoties gluži kā Fitbit ierīce ar sīkiem vadiņiem būtu implantēta galvaskausā. Līdzību pastiprina arī tas, ka Neuralink mikročipu iespējams savienot ar viedtālruņa lietotni, izmantojot Bluetooth Low Energy. Pagaidām gan nav īsti skaidrs, kā mikročipu būs iespējams uzlādēt, bet izskatās, ka darbosies bezvadu uzlādes funkcija.

    Avots: Neuralink

    Runājot par pašu implantācijas procesu, Masks uzsvēra, ka tam būs nepieciešama viena stunda. Turklāt, čipa ievietošana galvaskausā notiks bez pilnās anestēzijas. Tāpēc pēc visa tā slimnīcu būs iespējams pamest jau tajā pašā dienā. Kā jau iepriekš tika norādīts – visu atbildīgo procesu veiks robots.

    Avots: Neuralink
    Avots: Neuralink

    Prezentācijas turpinājumā Masks pievērsa uzmanību trim cūkām, kuras atradās tuvējos aplokos. Vienai no tām, ko sauc par Ģertrūdi, bija implantēts Neuralink mikročips, otrai – bijis, taču vēlāk izņemts, savukārt trešā ar šo čipu nebija saskārusies vispār. Ar šo Masks vēlējās parādīt, ka čipa atrašanās galvaskausā nerada nekādas ārējas atšķirības. Cūka, kurā uz šo brīdi implantētais mikročips atradās jau divus mēnešus, izskatījās visai veselīgi. Nedaudz parādot ierīces funkcijas, demonstrācijas laikā tika ierakstīti signāli, kas parādīja Ģertrūdes smadzeņu aktivitāti brīdī, kad, izmantojot šņukuru, tā centās kaut ko atrast.

    Avots: Neuralink

    Noslēdzot savu prezentāciju, Masks paziņoja, ka kompānija drīzumā gatavojas tam, lai implantētu čipu arī pirmajiem cilvēkiem. Pirmie klīniskie pētījumi būs nelielam skaitam pacientu ar smagiem muguras smadzeņu bojājumiem, lai pārliecinātos, ka mikročipi darbojas un ir droši. Šādam solim gan vēl nepieciešams saņemt vajadzīgos apstiprinājumus un jāveic vairākas drošības pārbaudes.

    Laika gaitā Masks cer atjaunināt un uzlabot mikročipa funkcijas, un runājot par ierīces izmaksām, ilgtermiņā plānots tās samazināt līdz dažiem tūkstošiem ASV dolāru.

    Lai vai kā, šķiet, izaicinājumu, kas saistīti gan ar Neuralink mikročipu, gan tā atrašanos galvaskausā, ir visai daudz. Piemēram, vai ierīce ir spējīga darboties gadu desmitiem tādā vidē kā smadzenes. Visā visumā ir vēl krietni daudz jautājumu par pašu ierīces darbību, taču, ņemot vērā, tās attīstības stadiju, neko diži vairāk arī gaidīt nevarētu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    17 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Arčijs
    29.08.2020 16:11

    Masks mikročipa lietotājus uzskata cūku līmenī,savā ziņā var saprast viņu ja jau paši ļauj smadzeņu skalojamo ierīci labprātīgi sevī implantēt

    Kursors.lv
    29.08.2020 17:42
    Reply to  Arčijs

    Tev būtu bailes sev ieimplantēt šādu čipu?

    Jurčiks
    29.08.2020 22:20

    Nu kas tur ko baidīties, čiks un gatavs, čips galvā! Robots galvā izurbs caurumu (pacientam neeso pie pilnas narkozes, t.i, dzirdēsi kā tev urbj caurumu galvā), talāk robots piestiprinās pie smadzenes čipu, aiztaisīs caurumu galvā ciet un palaidīs tevi vaļā. Pati procedūra ~ 1stunda, slimnīcā ilgāk par 24 stundām neturēs.

    no name
    31.08.2020 01:45

    a Tev būtu?

    Kursors.lv
    31.08.2020 09:42
    Reply to  no name

    Es nezinu. Man vairāk interese par ieguvumiem, ko šādi čipi dotu. Ielikšana sekundāra problēma. Bet laikam vēl gadus 5-10 jāpagaida uz reālu jēgu no šādiem čipiem.

    Krotow
    31.08.2020 11:30

    Ieguvumi var būt trūkstošo maņas signālu atjaunošana, kas radušies iedzimtu vai iegūtu nervu sistēmas defektu dēļ. Neredzami dzirdes aparāti u.tml. Kādu laiku atpakaļ cita komanda, līdzīgi eksperimentējot ar redzes atjaunošanu pēc galvas traumām, tika pie nelielas izšķirtspējas attēla. Kas tomēr ir labāk, kā pilnīga tumsa.

    Kursors.lv
    31.08.2020 12:22
    Reply to  Krotow

    Jā, šis izklausās noderīgi. Lai zinātnieki strādā.

    Maisinsvaig
    31.08.2020 15:15
    Reply to  Arčijs

    Tas ruksis ir tavs tuvākais radinieks pēc dns, mērkaķi.

    30.08.2020 10:47

    Nee

    Ab bosch
    31.08.2020 01:17

    To taču nerakstīja pati Keitija, vai ne?

    Skābene
    31.08.2020 08:44

    Negribētos lai medicīnas students ar šādu čipu kārto ieskaiti, bet vēlāk operē, kad čips iziet no ierindas! :D

    Krotow
    31.08.2020 11:31
    Reply to  Skābene

    Uzspēlē Deus Ex – Human Revolution. Tur par šo čipu “tumšo pusi” viss ir pateikts.

    Krotow
    03.09.2020 12:30

    Risinājums būs vienkāršs – ielikt ķermeni saldētavā, līdz atradīs risinājumu. Un pēc pāris gadsimtiem, kad par implantētāju gļukiem visi būs aizmirsuši, no pārpalikuma atbrīvoties.

    Wilhelms
    01.09.2020 22:38

    Noskatījos prezentāciju un jāsaka, ka esmu vīlies redzētajā. Proti, pamatā ticis nodemonstrēts, ka iespējams iegūt EKG, kas nudien nav nekas jauns (tiesa, jāpiebilst, ka izmēru ziņā parocīgi). Tāpat ideja par dažādu iedzimtu problēmu vai smagu nervu traumu gadījuma “apiešanu” (teiksim, mugurkaula lūzums un paralīze) ir arī kādus 20 gadus veca vismaz. Ne velti šī joma nav progresējusi īpaši augstās kompleksitātes dēļ. Bet nu jāgaida nākamie neuralink panākumi/jaunumi!

    Last edited 3 years ago by Wilhelms
    ggggg
    03.09.2020 11:22

    Kā risinājums cilvēkiem ar galvas problēmām, kuriem tāpat ir jāoperē implanti – ļoti forši! Taču nedomāju, ka šis būs mainstream risinājums tam, lai klausītos mūziku vai sēdētu YouTube. Cilvēkiem ir bail iet pie zobārsta, smadzeņu implanti vispār būs kosmoss. Kā arī ētikas faktors – ja nu cilvēks vienudien grib atteikties no šīs tehnoloģijas? Manuprāt, wearablēm, jeb vailkājamiem gadžetiem ir jābūt pēdējai un galējai cilvēks-mašīna stadijai. Ja no tā nevar atbrīvoties no rīta pie spoguļa pašrocīgi, šī tehnoloģija ir bīstama.

    Reklāma