Web Analytics
More
    Reklāma

    “Neuralink” gatavojas uzsākt smadzeņu čipa izmēģinājumus ar cilvēkiem

    Jaunākie raksti

    Pirms dažiem mēnešiem “Neuralink” saņēma ASV Pārtikas un zāļu pārvaldes apstiprinājumu par smadzeņu čipa izmēģinājumiem ar cilvēkiem. Tas ļauj uzņēmumam uzņemt straujus apgriezienus čipa izstrādē, ko apstiprina arī “Neuralink” paziņojums, ka tas meklē cilvēkus ar kustību traucējumiem, kuri būtu gatavi piedalīties sešus gadus ilgā pētījumā.

    Šis apjomīgais “Neuralink” smadzeņu čipa izmēģinājums, ko uzņēmums saīsināti dēvē par PRIME (Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface) pētījumu, paredzēts, lai detalizēti pārbaudītu “Neuralink” tehnoloģiju, tās darbību un sniegtos ieguvumus. Tieši tāpēc uzņēmums vēlas, lai izmēģinājumā piedalītos cilvēki ar nopietniem kustību traucējumiem, piemēram, ar muguras smadzeņu traumu. Vēl viens nosacījums ir, ka pētījuma dalībniekam jābūt vismaz 22 gadus vecam ar uzticamu aprūpētāju.

    Reklāma

    PRIME pētījums ir paredzēts, lai izpētītu trīs “Neuralink” čipa darbībai būtiskas lietas. Pirmkārt, pašu N1 čipu, ko implantēs smadzenēs. Otrkārt, R1 ķirurģisko robotu, kas implantēs šo ierīci. Treškārt, “N1 User App” — programmatūru, kas savienojas ar N1 čipu un pārvērš smadzeņu signālus datora darbībās. Tas nozīmē, ka pētījuma ietvaros dalībniekiem būs iespēja vadīt datora kursoru vai tastatūru, izmantojot tikai savas domas. “Neuralink” norāda, ka plāno pārbaudīt visu trīs sistēmas daļu drošību un efektivitāti.

    Kas attiecas uz pašu PRIME gaitu, dalībnieki vispirms piedalīsies 18 mēnešus ilgā pirmsizpētē, šajā laikā dodoties deviņās vizītēs pie pētniekiem. Pēc tam viņi vismaz divas stundas nedēļā pavadīs “Neuralink” smadzeņu čipa izpētes sesijās. Savukārt nākamo piecu gadu laikā veiks vēl 20 vizītes pie pētniekiem. “Neuralink” pagaidām nav atklājis, kad tieši plāno uzsākt šo pētījumu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    11 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    ezgg
    21.09.2023 12:59

    Cik liela bija mirstība mūsu nabaga spalvanaijiem? Virs 50%?

    Ivis
    21.09.2023 13:13
    Reply to  ezgg

    Manuprāt, labāk, lai izmēģinājumi notiek ar humanoīdiem, kuri labprātīgi (savu iemeslu dēļ) parakstījušies uz tiem, nevis primātiem, kuri piespiedu kārtā pakļauti izmēģinājumiem.

    Krotow
    21.09.2023 13:31
    Reply to  Ivis

    LOL, jā. Vismaz palīdzēs dabiskajai izlasei cilvēces genofondu attīrīt.

    Ivis
    21.09.2023 14:05
    Reply to  Krotow

    Nu kā minēts, cilvēkiem ar kustību traucējumiem tas sniedz cerību atvieglot viņu ikdienu pārskatāmā nākotnē un citas situācijas.

    Krotow
    21.09.2023 14:12
    Reply to  Ivis

    Vai tik nebija tā ka cilvēkiem ar kustību traucējumiem, kuri parasti rodas pēc mugurkaula traumām, vajadzēs kaut kādu muguras smadzeņu implantu bojātās vietas aizstāšanai?

    Tavs skolotajs
    30.09.2023 19:34
    Reply to  Krotow

    Nedomā, saradušies eksperti, dīvāna sēnes audzētaji kasot dirsu pauž savas gudrības :D

    xs1
    21.09.2023 14:52
    Reply to  Krotow

    Par cilvēces genofonda attīrīšanu šobrīd galvenie ir Geits & Fauci … šeit ir pretēji … vismaz kādu saules staru iedos vienam otram …

    K divi
    22.09.2023 09:08
    Reply to  xs1

    Kārtējais klauns , kam gera par daudz iedevusi galvā

    Dj Bacon
    21.09.2023 14:56

    Šitais implants ir vienārši Čau!

    Tā vietā, lai izmantotu visu dabā pieejamo un ārstētu cilvēkus, liks smadzenēs kompjūterčipu.
    Pirmkārt, zinot cik (salīdzinoši) viegli viss ir uzlaužams, jūtu līdzi tiem, kuriem šo čipu uzlauzīs un sazin ko ar to izdarīs.
    Otrām kārtām, viss pašlaik iet uz abonēšanas maksu. Tas nozīmē, ka, ja nesamaksāsi ikmēneša maksu – nestaigāsi?

    Ir protams savi plusi, bet zinot cik riebīgi ir cilvēki ar lielu varu un daudz naudu, maz ticams, ka šis novedīs pie kaut kā pozitīva. Es domāju priekš parastajiem, mirstīgajiem.

    Elektriķis
    21.09.2023 21:06
    Reply to  Dj Bacon

    Iedomājies: esi zaudējis roku un ir iespēja “pielikt” aizvietotāju, kuru vada iebūvēts dators. Tā taču nav pieejama dabā, atteiksies?
    Par to, kas vadīs šo rokas aizvietotāju nemaz nerunāsim, jo var izrādīties ka to vislabāk var izdarīt ar implantu smadzenās.

    Tavs skolotajs
    30.09.2023 19:38
    Reply to  Dj Bacon

    Jā un datorizetas iekartas kas ir katram pirms 40 gadi ar bija ,kkas neiedomajams. Tgd tas kompis tava kabata un majas dod tev iespejas ko tu nekad nespetu izteloties, lidzigi ir ar to ko tu doma tagad, nākotni tu neuzminesi. Labāk baudi dzivi kadu esi izveidojis , nevis noradi ka to daròt citiem. Divāns nav dzīve.

    Reklāma