Web Analytics
More
    Reklāma

    “Tet” saņēmis 1.2 miljonu eiro sodu par Vispārīgās datu aizsardzības regulas pārkāpumiem

    Jaunākie raksti

    Izskatās, ka tehnoloģiju uzņēmums “Tet” savārījis pamatīgas ziepes saistībā ar Vispārīgās datu aizsardzības regulas noteikumu neievērošanu. Konkrētāk, konstatēti pārkāpumi personas datu apstrādē, par ko Datu valsts inspekcija (DVI) nolēmusi “Tet” piemērot 1,2 miljonu eiro lielu naudassodu.

    Kā tas varēja notikt? 2020. gada decembrī, izmantojot nepilngadīgas personas datus, tika pieteikts “Tet”+ pakalpojums. Gluži loģiski, ka šāda cilvēka “Tet” klientu datubāzē nav, arī līgums par pakalpojuma pieteikšanu no klienta puses netika parakstīts. Tā kā samaksa par pakalpojumu netika veikta, uzņēmums nosūtīja vairākas brīdinājuma vēstules un 2021. gada jūnijā šīs parādsaistības nodeva parāda atgūšanas pakalpojumu sniedzējam “Creditreform”.

    Reklāma

    “Tet” skaidroja, ka “piedziņai nododams parāds, kas izriet no noslēgtā līguma”. Taču šajā situācijā nekāds līgums no klienta puses netika parakstīts. Līdz ar to sanāk, ka “Tet” nodeva nepilngadīgas personas datus “Creditreform” bez pamata. Tā rezultātā DVI uzsāka pārbaudi. Tika secināts, ka “”Tet” līguma sagatavošanai ir izmantojis svešas personas, kuras personas kods tika norādīts pieteikumā, datus (nevis datus, kuri bija norādīti pašā pieteikumā), bez šīs personas ziņas un piekrišanas”. Uzņēmums arī nav veicis nekādas darbības, lai pārliecinātos par pieteikumā norādītās informācijas pareizību, identificētu klientu pirms līguma sagatavošanas un pakalpojuma sniegšanas.

    Līdz ar to tika konstatēti vairāki Datu regulas pārkāpumi:

    • “Tet” pieslēdzis pakalpojumu klientam, kurš nav parakstījis līgumu. Tādējādi uzņēmums apstrādājis tādas personas datus, kuras identitāte nav pārbaudīta.
    • Personai, kura šo līgumu neparakstīja, “Tet” izrakstījis rēķinu par sniegto pakalpojumu, personas datus iegrāmatojot. Šādā veidā uzņēmums veicis personas datu apstrādi bez tiesiskā pamatojuma.
    • Tā kā “Tet” no šīs personas nesaņēma apmaksu par pakalpojumu, uzņēmums personas datus nodeva ārpustiesas parādu piedziņas uzņēmumam. Šajā gadījumā dati tika nodoti trešajai pusei bez tiesiskā pamatojuma.
    • Ievietojot minētos līgumus “Tet” klientu pašapkalpošanās sistēmā, uzņēmums izpaudis personas vārdu, uzvārdu, dzimšanas datumu un dzīvesvietas adresi trešajām personām, kuras izmantoja šīs personas datus.
    • “Tet” salīdzinājis jauno klientu personas datus ar tās datu bāzē pieejamiem klientu datiem.

    Rūpīgi izskatot šo lietu, ņemot vērā lietas apstākļus un “Tet” rīcību, DVI uzņēmumam piemērojusi naudas sodu 1,2 miljonu eiro apmērā.

    Jāpiezīmē, ka šajā sakarā “Tet” jau iepriekš ir paziņojis, ka nepiekrīt un tādēļ ir apstrīdējis tiesā Datu valsts inspekcijas pieņemto lēmumu un piemēroto 1,2 miljonu eiro sodu. Uzņēmums uzsver, ka nav nodarīti zaudējumi nevienam “Tet+” klientam, ko savā lēmumā konstatējis arī DVI.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    24 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Usinss
    04.11.2022 13:28

    Nu viens no lielākajiem sodiem LV, bet skatoties TET apgrozījumu, maigi sodīja…

    iciks
    04.11.2022 13:41

    Tet ir pdrsi! Šie pacēla cenu, teicu, ka iešu prom, saka OK, mēs tev sagatavojām lielisku piedāvājumu, būs pa tik, saku OK, šie saka – jaapstiprina līgums TET sistēmā, lasu līgumu, tur nekādi cipari nav minēti, sanāk, ka jāapstiprina līgums par kaut ko nezin ko, kur cipari nav minēti, tik vien kā telefona sarunā un iepūt kaķim zem astes.

    Pēča
    04.11.2022 14:32
    Reply to  iciks

    Es septembrī, kad atsūtīja man tets ka ceļ cenu (kaut 7mēn man vēl bija līgums) es vienkārši uz šī pamata aizgāju bez līgumsoda.

    Dzīvoju tagad uz baltcom 1Gbps 9.99€/men bez līguma(cena garantēta pirmos 24mēn), reāli zem 930mb/s up/down nav.
    tets pa 500Mbit optiku piedāvāja ”tikai man, īpašo cenu” pa 19.90€ es teicu ejiet ratā! Un tā mēs sķīrāmies.

    Drausmīga kompānija kurai ‘monopolista stāvoklis’ ir sagrozījis jebkādu racionālu domāšanu. Cenas ceļ nu jau kosmosā, bet optikas tīklu negrasās attīstīt un privātmāju iedzīvotaji var turpinat sūkāt ledu dzīvojot uz lēna 2000šo gadu dīzeļa… Un te nerunaju par lauku regioniem, tur skaidrs, ka lauku viensētā mobīlais tīkls ir vienīgais interneta risinājums bet TET atsakās ievilkt privātenēm pat lielāku un mazāku pilsētu centros, kur infrastruktūra IR, bet tets vienkārši grib nopelnīt izdomājot nebeidzamus pekstiņus, kapēc to nevar ‘bez maksas’ izdarīt. Bet pa tavu(manu) naudu – pēksņi to var izdarīt.

    Vidējā interneta ātrumā mūs jau pat plašā krievija ar visu savu plašo ģerevņu apsteidz…. Nerunajot par citām 3. pasaules valstīm…. APKAUNOJOŠI!

    Last edited 1 year ago by Pēča
    Trollolllol
    04.11.2022 14:56
    Reply to  Pēča

    Davai nad*rs. Krievijā vidēji vēl nav attīstījusies līdz vienai veļas mašīnai katrā mājsaimniecîbā. Par kādu optiku tu tur sapņo?

    Mārels
    04.11.2022 16:19
    Reply to  Pēča

    Ha, kādam riktīgi nepatīk Tet 😂
    Bet lasot saprotu, ka notika krāpšanās ar nepilngadīgas personas datiem, ko pēc tam daļēji Tet nodeva tālāk un atrāva sodu? Nav brīnums, ka pārsūdzēja.

    EsZinuLabak
    05.11.2022 12:16
    Reply to  Pēča

    1.Tets ļoti daudz privātmajām 2 gadu laikā izbūvējuši optiku.
    2. Ja tev būtu uzņēmums tu katrai mājāi bezmaksas ievilktu optiku,ja? Ātri bankrotētu

    Žora
    05.11.2022 20:08
    Reply to  EsZinuLabak

    Liepājā ir privāti uzņēmumi kas pievelk pilnīgi pa free optiku… Ostkoms,un elektrons-k, tets privatai majai piedava dsl 🤣🤣🤣

    Usinss
    07.11.2022 14:55
    Reply to  Žora

    Par Liepāju jāpiekrīt. Mazie operatori pieslēdz optikai privātmājas bez maksas vai cenu robežā līdz 50EUR. Un vē, ir situācija, kur privātmāja var izvēlēties no 2 optikas piedāvājumiem un TET DSL līnijas…

    Pēča
    07.11.2022 08:55
    Reply to  EsZinuLabak

    1. Ja būtu ļoti daudz, tad katra otrajā-trešajā privātenē jaunā vai vecā nebūtu svarīgi, būtu. Bet nav. Tas mazais mazums ir tikai izredzētajās privatenēs vai kādos ‘vip’ ciematos. Bet 90% privātmaju turpina sēdēt uz 20-30Mbit DSL un nekur nevar likties. 2. Īrijā nacionālā telekompānija 2009/2010 gadā piedāvaja visur tikai max 30mbit dsl, par optiku runu nebija, tikmēr Latvijā tolaik lattelekom lepojās ar optiku un sāka vilkt un piedavāt daudzstavenēs. Pagājušogad bija iespēja pabūt tajā pašā majā un tur ir 1Gbps optika! Standarta privātene ne īpasi lielā pilsētā, turklāt arī pazīstamajiem kaimiņiem ir un arī mājai kura ir attalāk, kā arī citās pilsetās… Respektīvi tur tiešām var teikt, ka optika privātmājās pastāv un lielākajam vairumam ir pieejama. Tet pēdejo 10gadu laikā viss ko ir izdarījusi ir cēluši pakalpojumu cenas, bet optika ārpus daudzstāvenēm tā arī nav pa tikusi. Ja vien pats nesponsorē tāmi par ievilkšanu. Pat pagājušogad draugam velkot pa to pašu ielu jaunajam apartimentu projektam optiku, citiem privātmāju abonementiem(8 majas kuriem ir dsl pieejams) netiek optika ievilkta! Pat netika piedavāta ievilkt! Absurds! Vēl pirms gadiem 5, prasīju aptuvenās izmaksas vecaku mājai(Jūrmala), domāju varbūt beidzot ievilkt viņiem ko normālu, man minēja aptuveni 5-20tūkstoši, bet ja vēlas precīzi tad ir jāpasūta viņu… Read more »

    Last edited 1 year ago by Pēča
    Muah
    04.11.2022 15:09
    Reply to  iciks

    O, iznāk ka tā ir standartizēta prakse viņiem. man arī bija telefonisks piedāvājums, tagad jāapstiprina līgums un ciparu tajā nav. Nē, ir gan – līgumsods par šī līguma laušanu 140 EUR apmērā gan ierakstīts skaidri.

    Toms
    04.11.2022 14:10

    Daudziem Latvijas SIA vispār nav sava datu aizsardzības speciālista. Nav jau obligāti jāņem speciālists darbā, var vienkārši ņemt ārpakalpojumu un katru mēnesi maksāt piesūtīto rēķinu.

    Kāpēc Datu aizsardzības inspekcija neliek sodus maz.vid.uzņ. kuriem datu aizsardzība ir vēl sliktākā stāvoklī kā Tet.

    Reinis Rozitis
    04.11.2022 16:28
    Reply to  Toms

    > Kāpēc Datu aizsardzības inspekcija neliek sodus maz.vid.uzņ. kuriem datu aizsardzība ir vēl sliktākā stāvoklī kā Tet.

    Kāpēc domā, ka neliek?
    Taču kaut kādām prioritātēm jābūt un ar kaut ko ir jāsāk.. pretēji sanāks, kā VIDam, ka ķersta tantiņas ar ogu vai sēņu burciņām, bet tur, kur sākas 6-cipari , “trūkst kapacitātes / speciālistu / lieta sarežģīta” utt”

    Arī cietusi
    04.11.2022 16:13

    Mans gadījums līdzīgs. Sieviete ar izdomātu vārdu, adresi un manu personas kodu telefoniski paņēma TET pakalpojumu, TET nepārliecinājās par personas datu pareizumu pieslēdza pakalpojumu, krāpniece pusgadu lietoja, nemaksāja. Tad TET lietu nodeva Creditreform un tā kā bija norādīts mans personas kods , vārds, adrese gan nesakrita, bet TETizdomāja no manis piedzīt parādu. Tā strādā uzņēmums, galvenais nobīdīt pakalpojumu, pēc tam atradīs no kā piedzīt, gan jau kaut kas sakritīs no krāpnieka nosauktā, vai vārds, adrese vai personas kods, tā kā no šādas situācijas neviens nav pasrgāts. Datu aizsardzības centrs man gan lika cīnīties pašai, tā arī darīju, beigās TET savu vainu atzina.

    Krotow
    07.11.2022 15:03
    Reply to  Arī cietusi

    To bābu beigās noķēra vai nē?

    Arī cietusi
    07.11.2022 20:27
    Reply to  Krotow

    Vērsos arī policijā, it kā esot noskaidrojuši, bet šaubos, izskatijās pēc atrakstīšanās. Lai dzīvoju mierīgi, viss esot nokārtojies…

    rudzu rikas
    04.11.2022 20:07

    Datu aizsardzība nav nekāda. Varbūt lielie uzņēmumi par to kaut ko domā, mazie (kas darbojas jebkādās ne ar pc saistītās jomās) ne pavisam nē. Kā piemērs – dažnedažādi parakstīti dokumenti tiek sūtīti caur vacap. Jo cilvēciņiem tā ir ērtāk/saprotamāk.

    Jānis Rišis
    04.11.2022 20:26

    Kādreiz kad viņus sauca savādāk, DSL vadi bija norūsējuši, nebija internets un man bija jāmaksā kā muļķim viņiem.
    Izniekoju laiku gaidot kamēr kaut kas nolādējas. Tāpat kā tagad ar 4G. Ienīstu viņus.

    rudzu rikas
    05.11.2022 12:39
    Reply to  Jānis Rišis

    Pieslēdz Maska satelītinternetu un kaifo :)

    es_tas_neesmu
    08.11.2022 16:28
    Reply to  rudzu rikas

    tur jau arī sāk ierobežot ātrumu, jo visiem nepietiekot.

    Armands
    05.11.2022 10:24

    Te kaut kas nestimme “kuras personas kods tika norādīts pieteikumā, datus (nevis datus, kuri bija norādīti pašā pieteikumā”

    Shunt
    05.11.2022 17:59

    Man tāda pati situācija ar TET, kā daudziem. Mēģināja izkrāpt naudu par pakalpojumiem, kur pat nepieteicos. Līgumu nemaz nebiju parakstījis. Šie saka, tas nekas. Pakalpojumu lietoji, cenu pacēlām, ja nemaksāsi, tad būs līgumsods. Tas nekas, ka līgumu neesi parakstījis. Viņiem tie līgumu sastādītāji ir zem jebkuras kritikas. Tagad vispār mans TET portāls neiet. Sods piemērots adekvāti, jo pilns sūdzību dēlis ar to, kā mēģina apkrāpt cilvēkus.

    Pat zvanot nestādās priekšā nedz ar amatu nedz ar Vārdu Uzvāru. Pat, ja to klients pajautā. Tipiski standarta shēmotājiem.

    bobis
    05.11.2022 20:32

    Izskatas pec naudas izkrapsanas meginajuma no tet puses, netikai kaut kada parkapuma.

    bobis
    05.11.2022 20:39

    Ta ir ka visados tetos un vidos, swedbankas zuliki strada un pec tam sudzas ka itka izliekoties par viniem kads apkrapj.

    bobis
    05.11.2022 20:42

    Mamma jau 5 gadus maksa masas kreditu, tagad jau otra masa panema kreditu.

    Reklāma