Web Analytics
More
    Reklāma

    Tet palielina interneta ātrumu DSL tehnoloģijas lietotājiem

    Jaunākie raksti

    Kvalitatīva interneta pieejamība ir nozīmīgs sabiedrības un valsts izaugsmes virzītājspēks. Gandrīz divas trešdaļas Latvijas iedzīvotāju (63%) atzīst, ka tas palīdz sabiedrības izglītošanai un izaugsmei . Tāpēc Tet, kas nodrošina plašāko optiskā interneta tīklu pieejamību Latvijā, meklē iespējas, kā palielināt interneta ātrumu arī tiem lietotājiem, kuriem dažādu iemeslu dēļ optika vēl nav pieejama. Risinājums – tiek paaugstināts interneta ātrums klientiem, kuri izmanto DSL tehnoloģiju.

    Lai arī ir gaužām neliela Tet interneta klientu daļa, kas izmanto DSL tehnoloģiju, tāpat rūpējamies par viņiem piedāvātā interneta ātrumu. Tas nozīmē, ka meklējam risinājumus, kā palielināt tā ātrumu arī gadījumā, ja interneta signāls tiek vadīts pa vara vadiem.
    Tet eksperti regulāri pārskata esošo situāciju un izvērtē tehniskās iespējas. Šī gada otrā pusē tika rasta iespēja interneta ātrumu paaugstināt daļai DSL klientu. Šiem interneta lietotājiem pašlaik maksimālā interneta ātruma 10 Mbit/s vietā ir pieejams 30 Mbit/s. Šajā gadījumā interneta ātruma palielinājums notiek automātiski – netiek mainīts interneta pakalpojuma pieslēguma veids un tā samaksa.

    Savukārt daļai klientu interneta ātrums tiek palielināts uz 100 Mbit/s. Tas nozīmē, ka dēļ uzlabojumiem ir iespēja mainīt pakalpojuma veidu uz Pro interneta pieslēgumu. Šie klienti par turpmākajiem soļiem tiek informēti individuāli.

    Paralēli interneta ātruma palielināšanai klientiem, kuri izmanto DSL tehnoloģiju, Tet nepārtraukti paplašina lietotāju pieejamību optiskā interneta tīklam. Tet ir plašākais optiskā pārklājuma tīkls Latvijā – pieejams vairāk nekā 550 000 māju, un jau desmit gadus Tet ir klientu pirmā izvēle šī pakalpojuma jomā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    28 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    viens
    16.11.2023 15:24

    ultra dsl atkal būs, bet lattelekom – vairs ne

    mets
    18.11.2023 11:56
    Reply to  viens

    ja ir piegriezusies vietejie kantori, tad ir 9-10 pieslegumiem janem starlink.com par 60-120$/men + 600$ dzelzi lidz 1GB un ka rada citu pieredz siesakari pazudis pasi pedejie.

    un kursora vel vares aprakstit pieredzi, jo kaut ka sunciemigi, ka caur proxy arzemes latvijas serveru lapas ver atrak vala ka pa tiesu caur vietejo kaktu kantora pieslegumu

    Un no SPRK ari nav nekadas jegas ka izslegusi Interneta atruma meritaju pirms 3 gadiem, ta par savam 4000000$ algam neko vieta nav ielikusi

    Lolwart
    16.11.2023 17:36

    Paši Tet principa pēc (izmaksas un izrietošais neadekvātais līdzfinansējums) nevelk optiku uz privātmājām un tagad kko muld par savu labdarību dsl lietotājiem. 🤣

    Krotow
    17.11.2023 12:17
    Reply to  Lolwart

    Tieši tā. Būs kārtējais iemesls nevilkt optiku.

    Eins
    16.11.2023 18:02

    Bišķiņ nesaprotu. Kur tad viņi bija 10 gadus atpakaļ? Tad baigo naudu ieguldīja, lai to izdarītu? Biju iepriekš zvanījis un prasījis, ka 10Mbit ir par maz, jo 8 Mbit apēd TV. Uz ko atbildēja, ka Jums nevar dabūt 20 Mbit (jo citās vietās jau iepriekš bija 20 MBit). Vīkendā būs jāpačeko ātrums. Un ko darīt, ja būs 10 Mbit? Kas dažādi vadi? Vai kas?

    Krotow
    17.11.2023 19:57
    Reply to  Eins

    Ļoti iespējams ka dažādi kabeļi. Parastie nevītie kabeļi lielāku ātrumu netur.

    Ffjjv
    18.11.2023 00:40
    Reply to  Eins

    Es pārbraucu mājās pēc komandējuma, ieslēdzu elektrību, mējginu cs spēlēt, lago, sāku instalēt antivīrusus un sazin ko vēl, iegāju speedtest net, 2Mbit un 6Mbit… Zvanu “tetam” man prasa, vai jūs restartējāt datoru, vai jūs restartējāt rūteri.. es pis, atteicos, Lmt labs itkā bitei 5g esot labāks, laiks rādīs.

    Krissss
    16.11.2023 18:53

    Tet jau nu ir pēdējā vieta no kā ņemt pakalpojumus, slikta kvalitāte, apkalpošana nekāda, ta vēl no viņiem grūti tikt vaļā(jāgaida menesis lai atslēgtos). Pat iezīmējas daži krāpnieciski elementi.

    Sandris
    17.11.2023 05:55

    Jēga no šāda paziņojuma, ja to nevar nodrošināt visiem DSL lietotājiem?

    Man Cēsīs joprojām ir 10Mbit DSL, jau vairākus gadus bija prasīts par ātruma uzlabošanu, DSL līnija līdz centrālei esot ~850m un teorētiski bija jābūt pieejamam VDSL, bet izmērīja ka līnija esot par švaku. Optikas ievilkšana maksāja ap 3 tūkstošiem, tagad droši vien tas maksātu vēl dārgāk.

    Vienīgais, kad viņi palielināja ātrumu bija kad atteicāmies no mājas telefona, tad palielināja tikai download ātrumu līdz 16Mbit, bet upload palika 800 kbit.

    Skābene
    17.11.2023 08:19
    Reply to  Sandris

    Nu tev vismaz ir drāts internets, man drāts iet gar žogu, bet TET nemaz neslēdz klāt, jo esot plānots vara drāti raut ārā un nodot lūžņos! :D Jāiztiek ar nestabilu mobilo netu, kas lietus un sniegputeņa laikā mēdz pazust!

    Žumapel
    17.11.2023 10:22
    Reply to  Skābene

    Nu man laukos drāts dod sirdi plosošus 5mbps un tet drīzāk noraus no stabiem kabeli nekā kaut ko uzlabos. 5mbps par 20e+ mēnesī. Tūliņ uz 4G būs jāpārslēdzas, jo lmt ir akcija tagad uz 12 mēnešiem par padsmit euro mēnesī. Lietainos laika apstākļos telefons rāda 150mbps down.

    Normunds
    17.11.2023 08:53
    Reply to  Sandris

    Kāpēc ciest, ja jebkurā brīdī var notestēt 4G / 5G ?

    Pēča
    17.11.2023 10:44

    Kā pirms 20 gadi bija tā joprojām – Jūrmalas centrs, nevis lauki… DSL 10Mb/s un 30Mb/s un nekas vairāk! Pirms 2 gadiem ielas galā taisīja kartejos ”LUX” apartimentus, un citrus(tet) vilka viņiem optiku, tieši manā mājas pusē raka, nopriecajos un domāju, ka savilks visiem uz ielas, bet prieki bija īsi, jo cik ātri atraka, ieklāja un aizraka visu, jeb visiem ielu abonimentiem parādija figu. Vilka tikai pasūtītajam. Apartimentos tagad ir 1Gbps optika, bet pārejiem uz ielas(9 privātmājas) nekas ātraks par 30Mb/s dsl. Ar citrus čaļiem jau tad runāju viņi rausta plecus- jo viņi tikai dara, ko liek! Pieprasot paskaidrojumu no tet kāpēc tā – velk ielas galā, bet parejiem abonimentiem pa ceļam nē. Tet atbild ka būvdarbu pasūtītājs ir konkrētās mājas īpasnieks. Ja es vēlos optiku tad ir jāraksta iesniegums, tad atbrauc viņu speciālists, sagatavo tehniskos risinājumus…. (vopšim ver maku vaļā, maksā un būs tev) Vai tad vajadzēja ar mājas īpašnieku runāt un parakstīt ‘kolektīvi’ lai iekļauj ar esošo izbūvi pie konkrētām mājām, ka arī vēlas (ķip KĀ es varēju zinat, ka būves biznesmenis ko velk?? jo neviens protams, ka nedz runā, nedz piedavā, visiem ir vienalga- visi domā tik par sevi jo kauč kaimiņi, neviens nesveicinās.) TET arī šādos… Read more »

    Ģenerālis Errors
    17.11.2023 11:09
    Reply to  Pēča

    A kas tev liedz sarunāt ar kādu no tiem apartamentiem? Vai arī ja kāds nelieto optiku tad piesaki pieslēgumu viņa dzīvoklī un sarunā ar montieri ka vajag uz jumta.
    2 LiteBeam (80€) vai SXT (140€) un tev mājās ir 100Mbps. Ja neproti nokonfigurēt, atrodi kādu kas prot. 10€ par konfigu nav daudz.

    Pēča
    17.11.2023 11:42

    Tici man ir bijusi tāda doma kuru esmu centies realizēt, jo ‘pa gaisu’ aptuveni 320m attālums! Bet problēma ir tajā, ka būves apsaimniekotājs protams ka kādam ”lauķim” uz ielas nesniegs nekādus iemītnieka vārdus.

    Bet tās paris reizes, ka esmu šķietami noķēris kādu kas īrē, tad saruna notiek ‘po ruski’ ;) Jeb auto ir ar krievijas un baltkrievijas nr. zīmēm un uzturas/maksā tikai pa mēnešiem. Tāpēc nekāda saruna par šo nevedās.

    Ā un esmu atradis arī būves īpašnieku, kam protams, ka krievisks uzvārds un ļoti lauztā izrunā ‘ļatvišķi ņesaprotu’
    Pa telefonu izklāstot, vai nevar padot man vienu vadu, pa ko protams, ka ko samaksātu mani noraidīja, sakot ka tas nav iespējams. Teica vienīgi, tad man ir jāīrē konkrēts dzīvoklis!
    Pieminēšu dzīvokļa.. khem, LUX apartimentu īre ir 500€ līdz vasarai, bet vasarā 800€/mēn!!!!(lētākais 1ist. apartiments) + komunālie.
    Un nav tā, ka būve būtu tukša…

    Last edited 5 months ago by Pēča
    Krotow
    17.11.2023 20:04
    Reply to  Pēča

    Viņam iemītnieki jaunajā realitatē būs kļuvuši puslegāli vai vispār nelegāli. Tapēc arī atkratās :)

    Ģenerālis Errors
    17.11.2023 20:17
    Reply to  Krotow

    Tieši tapēc viņam vajadzētu piekrist! Un ne tikai piekrist, bet vel paņemt sava gala LiteBeam/SXT pašam nopirkt, un pašam apstaigāt tās privātmājas un piedāvāt.
    Lai vismaz nenomirst badā (vai 100m no Sektantu zupas virtuves), kad nebūs neviens dzīvoklis noīrēts.
    Paņemtu viš 500Mbps, izdalītu uz 9 privātmājām un vismaz paikai pietiek. Vai X5 līzinga maksājumam…

    Biteme
    17.11.2023 20:31

    Priekš kam plēsties, ja var ierubīt apsaimniekošanas maksu no kuras pietiek arī maizītei ar sviestu un ikriem (ne jau kabaču).

    Ģenerālis Errors
    17.11.2023 22:52
    Reply to  Biteme

    Apsaimniekot ko?

    Krotow
    17.11.2023 20:03
    Reply to  Pēča

    Šinī ziņā lielie provaideri visi ir negribīgi. Pat īsti nav skaidrs, kur būtu problēma aizvilkt uz blakus daudzstāvenei, kur jau ir optika, esošo oduciemu optiku un varu pa mājām. Iedzīvotaji tajos ciemos ir pietiekami turīgi lai parakstītos 20 €/mēn uz 200…500 Mbit. Tur pat pietiktu ar optikas habu ciema centrā. Tālāk kabeļa aizvilkšanu līdz mājai iedzīvotaji apmaksātu paši.

    Biteme
    17.11.2023 20:44
    Reply to  Krotow

    Kā tad viņi vilks to vadu līdz mājai, gar žogu? Lai to vadu nepārgrauztu suņi un aizkerot nepārrautu gājējs, to vajag ierakt. Ierakt nozīmēs guldīšanu zemē t. sk. asfalta psomos kur vads šķērsos ielas. Rakšana + asfaltēšana vairs nemaksās piecīti metrā. Ja gulda vadu cilvēcīgi – tad jau uzreiz varētu likt optiku, ne?

    Tālāk – jautrāk. Ja no haba uz mājām iet radio, tad jāgatavojas risināt pieteikumus “dakter, man pazuda internets”. Skatāmies, aha – habs mirgo ar zaļu gaismiņu, tātad, drīzāk strādā. Bet vienam nepienāk radio. Meklējam iemeslu. Un tā katru nedēļu. Varbūt. Un kā tur ar frekvencēm, nevar tak vienkārši uzlikt raidītāju ciema vidū? Tātad, jāskaņo. Un kā tur ierobežot haba izmantošanu, es neesmu kompots par šito lietu – dzelziski, softiski? Ko tur vajag klienta galā, es par radiolinku vairs neatceros, senlaikos tādi bija. Šito mūsdienās viegli nopirkt vispār? Nu, tur droši vien nav tik gludi un ienesīgi, lai padsmit mājām nodrošinātu inetu no haba?

    Krotow
    17.11.2023 22:15
    Reply to  Biteme

    Tam domāts disklaimeris – lai nodalītu, kādos gadījumos raustīt provaideri un kādos lai dzenā savus suņus. Lai ka vecos laikos, ciemā ievieš kādu par vietējiem sakariem atbildīgo, kuram būs pienākums šaizes gadījuma ieskatīties centrālā rūtera kastē.

    Radiolinks nevaid miris. Tam pašam Mikrotikam ir LDF 5, LHG 5, SXTsq 5 ac, DISC Lite5 ac, LHG XL 52 ac un LHG XL HP5 lietošanai bez licences un vēl interesantāki risinājumi, kur vajag licenci (ISP pie tās tikt IMHO nav problēmu) par vienkāršajam mirstīgajam pieņemamām cenām. Pietiks ne tikai ciemam, bet arī viensētām ap to.

    Biteme
    17.11.2023 22:22
    Reply to  Krotow

    OK, ja tehniski tas ir iespējams, tad administratīvi tak sadirsīsies jau pēc mēneša un ineta komūna pārvērtīsies par nākamo komersantu (ne jau ka tas būtu nepareizi). Ko nozīmē – vecākais? Nezvani man 2os naktī par internetu, naktī gulēt vajag! Kad maksāsi, tad arī iešu skatīties!
    Bet es vēlu veiksmi, ja kāds šito dabūtu sev cauri.

    Krotow
    17.11.2023 22:50
    Reply to  Biteme

    Es arī ceru ka līdz tam nonāks. Tur ir varianti – tajos ciemos dzīvojošie IT sfēras pārstāvji, kuri kaut ko saprot no arī no rūteriem. Un spēj galvā nodalīt gadījumu “norauts kabelis”, “jānospiež reset poga” vai ka rūterim ārējais barošanas bloks nosprādzis. Tādu kadru vienā otrā ciemā reizēm ir pat vairāk kā viens. Vispār lai par to vienotos, cilvēkiem domāta galva. Ja svētdienas rītā pazūd internets un sīkie dēļ tā sāk lekties, sīkajiem pa ausīm un izmestā ārā svaigā gaisā.

    Zefīrs
    17.11.2023 11:30

    Ir pieejama informācija, kad viņi to plāno darīt un kādos rajonos ?

    Ģenerālis Errors
    17.11.2023 11:45
    Reply to  Zefīrs

    Priekš kam?

    rudzu rikas
    18.11.2023 11:18

    Optiku sagaidīt esmu jau atmetis cerību. Arī “entuzisms” gadu laikā reālai vajadzībai pēc lieliem ātrumiem ir krities. Var uzskatīt, ka netieši man optika jau ir (serveri datu centros ārzvalstīs). Pašreiz ir 60MBit vdsl. Vai tet to palielinās uz 100, nav ne jausmas. Diezvai.

    Eins
    19.11.2023 03:13
    Reply to  rudzu rikas

    Nez kāda tev šķirba vai 60 vai 100? Ko tieši tie 40 MBit mainītu?

    Šeit jau runa par 10 kā maximumu, kas knapi TV velk…

    Reklāma