Web Analytics
More
    Reklāma

    Tet līdz 2030. gadam plāno pāriet uz 100 % atjaunīgās elektroenerģijas izmantošanu pašpatēriņam

    Jaunākie raksti

    Tet 2023. gadā sasniedzis uzņēmumam uzstādītos ilgtspējas mērķus – ir uzlabota digitālās vides pieejamība, gan paplašinot optiskā interneta tīklu, gan īstenojot sociālās iniciatīvas sabiedrības izglītošanai, samazināts elektronisko iekārtu atkritumu apjoms, strādāts pie pārejas uz atjaunīgās elektroenerģijas izmantošanu pašpatēriņam, kā arī veikti citi pasākumi uzņēmuma ilgtspējas veicināšanai.

    “Kopš pagājušā gada, līdztekus finanšu un biznesa mērķiem, esam uzstādījuši uzņēmumam arī ilgtspējas mērķus, kam ir būtiska loma, vērtējot Tet sasniegumus. Sevi redzam kā uzņēmumu, kas grib un spēj strādāt atbilstoši 21. gadsimta sabiedrības gaidām un izaicinājumiem un spēj būt partneris, uz ko biznesa klienti un mājsaimniecības var paļauties ne tikai veiktspējīgu pakalpojumu, bet arī atbilstošu vērtību ziņā. Lepojamies, ka 2023. gada ilgtspējas mērķi ir sasniegti, un šogad esam uzstādījuši vēl augstāku latiņu šajā jomā – turpināsim strādāt pie pārejas uz atjaunīgās elektroenerģijas izmantošanu, izglītot sabiedrību par digitālo vidi un veiksim vēl citus uzlabojumus, lai uzņēmuma darbība būtu arvien ilgtspējīgāka,” norāda Tet valdes priekšsēdētājs Uldis Tatarčuks.

    Reklāma

    2024. gadam uzņēmums ir izvirzījis vairākus papildu ilgtspējas mērķus, kas sekmē vides, sociālo un pārvaldības aspektu stiprināšanu biznesa procesos, modeļos un stratēģijā. Visa būtiskā informācija par uzņēmuma ESG (vides, sociālo un pārvaldības jomu) sniegumu tiek apkopota ikgadējā ilgtspējas pārskatā, kas tiks publicēts 2024. gada 2. ceturksnī.

    Ceļā uz 100% atjaunīgās elektroenerģijas izmantošanu pašpatēriņam

    Pakāpeniski virzoties uz 2030. gada mērķi pāriet uz 100 % atjaunīgās elektroenerģijas izmantošanu Tet pakalpojumu nodrošināšanai un citam pašpatēriņam, 2024. gadā Tet nodrošinās, ka savam patēriņam tiek izmantoti aptuveni 15 % atjaunīgās enerģijas. Turklāt šī elektroenerģija ir Latvijas izcelsmes, tādējādi Tet sniedz savu ieguldījumu atjaunīgās enerģijas attīstības veicināšanā Latvijā. Sadarbībā ar pasaulē lielāko atjaunojamās dīzeļdegvielas ražotāju “Neste”, Tet kopš 2023. gada nogales datu centru ģeneratoru darbināšanai izmanto atjaunojamo dīzeļdegvielu. Videi draudzīgāka dīzeļdegviela nodrošina Tet divu datu centru darbību, nozīmīgi mazinot vienu daļu CO2 emisiju.

    Sabiedrības izglītošana – no bērnu raidījuma līdz kiberdrošības konferencei

    Par digitālajiem riskiem izglītota sabiedrība ir viens no priekšnoteikumiem veiksmīgai valsts attīstībai, tādēļ Tet uzlabo digitālās vides pieejamību, ne tikai paplašinot optiskā interneta tīklu, (kas ir enerģiju taupošākais veids, kā nodrošināt internetu), bet arī īstenojot sociālas iniciatīvas, lai izglītotu dažādas sabiedrības grupas par digitālo drošību un tehnoloģiju iespējām.

    Nozīmīgākie projekti sabiedrības izglītošanā par digitālo drošību un digitālās iekļaušanas aktivitātes:

    • iniciatīva pirmsskolas vecuma auditorijai, viņu vecākiem un pedagogiem “Tet skoliņa bērniem”, kas tapusi sadarbībā ar Drošāka interneta centru;
    • aktivitātes kiberhigiēnas prasmju uzlabošanai gan uzņēmumiem, gan privātpersonām, tostarp kiberdrošības forums “CyberShield”;
    • sadarbībā ar Rīgas Biznesa skolu realizēta Hārvarda Universitātes satura ienākšana Latvijā, lai stiprinātu skolēnu un skolotāju digitālo kompetenci, kā arī rīkoti citi pasākumi informātikas skolotājiem un skolēniem;
    • atbalsts un mentorēšana Riga TechGirls apmācībās “Iepazīsti tehnoloģijas”, kas veicina sieviešu iekļaušanu tehnoloģiju nozarē un attīsta viņu digitālās prasmes.

    Šajās un citās Tet izglītojošajās aktivitātēs 2023. gadā piedalījās vairāk nekā 33 tūkstoši cilvēku, tā sasniedzot uzņēmuma nosprausto mērķi. No tiem 12 000 ir skatītāji “Tet skoliņas bērniem” ievaros radītajam raidījumam “Ričijs Rū un internets”.

    Lai samazinātu elektroatkritumus, iekārtas izmanto atkārtoti

    Tehnoloģiju uzņēmumi tieši un netieši rada nozīmīgu daudzumu elektronisko iekārtu atkritumu, tāpēc Tet rūpējas, lai pamatpakalpojumu izmantošanai nepieciešamās iekārtas nokalpotu pilnu darba mūžu. 2023. gadā, veicot  jaunu Tet pamatpakalpojumu ierīkošanu, 64 % gadījumu tas tika darīts ar atkārtoti izmantotām iekārtām, piemēram, modemiem, rūteriem un TV iekārtām. Tet realizē vēl dažādas iniciatīvas iekārtu atkritumu samazināšanai, piemēram, klientam interneta veikalā pērkot jaunu tehniku, veco izvedot bez maksas. Aprites ekonomika kopumā ir arī viens no būtiskiem aspektiem Tet Ilgtspējas politikā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Skābene
    27.02.2024 12:29

    Anglijā par nulles emisiju saukļu izmantošanu reklāmām jau dod bietē, ja to nevar pierādīt!
    Kur tet ziemas naktīs ņems atjaunīgo enerģiju, un kā tiks nodrošināts, ka pa vadiem neplūst netīrā, smirdīgā TEC elektrība?

    AC/DC
    27.02.2024 13:16
    Reply to  Skābene

    Varbūt HES vai vējš?

    Skābene
    27.02.2024 13:30
    Reply to  AC/DC

    Izskatās, ka arī Eiropas Savienība iet šo pašu ceļu un nobanos šito zaļināšanas mārketingu:
    https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20230918IPR05412/eu-to-ban-greenwashing-and-improve-consumer-information-on-product-durability

    Last edited 1 month ago by Skābene
    Trx450
    27.02.2024 14:11
    Reply to  Skābene

    A tur viņi plāno nakts maiņu, kā žurkas skries ritenī un ražos elektrību.
    Naktī nobtauciet gar VID ēku. Tur kur logā gaisma deg, tur VID darbinieku bērni mazgā grīdas. Naktī stafka dubultā.

    Krotow
    27.02.2024 14:14
    Reply to  Skābene

    Te prasās pēc atsauces uz reāliem avotiem, kuri pierāda ka par nepatiesu informāciju dod bietē.

    Skābene
    27.02.2024 17:02
    Reply to  Krotow

    Tu laikam google meklētāju nemāki lietot!?
    Cerams, ka Financial times ir pietiekami autoritatīvs avots:
    https://www.ft.com/stream/3916d3d4-3b6c-4235-8414-e9f5e2156853

    nedarata
    27.02.2024 13:16

    2024. gadā Tet nodrošinās, ka savam patēriņam tiek izmantoti aptuveni 85 % neatjaunīgās enerģijas.

    Skābene
    27.02.2024 13:43
    Reply to  nedarata

    Precīzi! ;)

    gulbis
    27.02.2024 14:04

    ja tet no 500000 bērnu un pusaudžu sasniedza tikai 12000, tad tet sausais atlikums tuvojas promilēm…

    Reklāma