Web Analytics
More
    Reklāma

    Tet piedāvās kvantu risinājumu drošai datu pārraidei

    Jaunākie raksti

    Tehnoloģiju uzņēmums Tet strādā pie kvantu šifrēšanas projekta, lai izveidotu risinājumu drošai un neietekmējamai datu pārraidei uzņēmumiem un valsts iestādēm. Nākamo sešu mēnešu laikā Tet turpinās testēt iekārtas, kvantu atslēgu pārraidi un datu šifrēšanu, bet pēc tam plānots apskatīt un testēt reālus scenārijus, kuri atbilst biznesa vajadzībām, pilotprojektam izraugoties finanšu un veselības nozares uzņēmumus.

    “Tehnoloģiju attīstība kļūst aizvien ātrāka un, lai mēs nostiprinātu gan uzņēmuma, gan mūsu klientu, gan arī valsts konkurētspēju un drošību, ir īpaši svarīgi spēt laicīgi gatavoties jauniem risinājumiem un tos ieviest pirmajiem. Esmu pārliecināts, ka arī kvantu risinājumi ļaus mums ne tikai saglabāt augsto drošības līmeni, bet arī radīs jaunas iespējas inovatīvu pakalpojumu eksportam jau tuvākajā nākotnē,” skaidro Uldis Tatarčuks, Tet galvenais izpilddirektors.

    Reklāma

    Ņemot vērā šī brīža situāciju, kad Eiropā pirmo reizi 21. gadsimtā notiek ilgstošs pilna mēroga karš un Krievijas agresīvā retorika vērsta arī Latvijas un citu NATO dalībvalstu virzienā, šie ir riski, pret kuriem nevar attiekties vieglprātīgi. Visvairāk apdraudētas ir tieši kritiskās infrastruktūras nozares – transports, elektrotīkli, komercija un finanses. Ja šo nozaru sistēmas tiek uzlauztas, ir nopietni jāuztraucas par valsts drošību.

    Pētījumi liecina, ka jau tagad 41% no visiem kiberuzbrukumiem ir vērsti pret kritisko infrastruktūru. Savukārt nozares prognozes lēš, ka 2025. gadā aptuveni trešdaļa kritiskās infrastruktūras organizāciju piedzīvos tādu sistēmu uzlaušanu, kas būtiski ierobežo vai pavisam aptur to darbību. Kiberdrošība bija un šobrīd vēl vairāk nekā jebkad agrāk ir stāsts gan par personas privāto un finanšu datu aizsardzību, gan arī to, ka tā ir viens no Latvijas nacionālās drošības pīlāriem. Kvantu atslēgu pārraides tīkls var būt nākotnes risinājums kiberdrošības nostiprināšanai.

    Kiberdrošība šajā kontekstā nozīmē, ka informācija tiek pārraidīta ar tādu drošības pakāpi, ka ir vajadzīgs ļoti ilgs laiks, lai to uzlauztu. Latvijas Universitātes profesors, zinātnieks un kvantu fizikas pētnieks Mārcis Auziņš skaidro: “Ja skaitļošanu veido nevis ar parastiem bitiem – 1 vai 0, bet ar kvantu bitiem jeb qu bitiem, tad ne tikai varam ātrāk skaitļot, bet arī risināt problēmas, kuras klasiskais dators principā nevar atrisināt vai problēmas risināšanas laiks ir ļoti ilgs un process sarežģīts. Kvantu fizikā, ja ļaundaris tiek klāt kvantu bitam, tas tiek sabojāts. Nav iespējams bitu paņemt, nokopēt un neatstāt nekādas pēdas. Tas nozīmē, ka ļaundaru darbības ir viegli pārtveramas – ja sistēma tiek uzlauzta, to uzreiz varēs pamanīt un tam ir fundamentāla nozīme.”

    Par Tet pilotprojekta dalībniekiem tiks izraudzīti uzņēmumi, kas saistīti ar finanšu un veselības pakalpojumu sniegšanu. “Veselības un finanšu jomas kvantu risinājumu testēšanai izraudzītas ar nolūku, jo kiberuzbrucējiem bieži vien interesē vēsturiski dati jeb tie dati, kuri jau ir saražoti. Šādus datus, lai gan šobrīd nevar atšifrēt ar klasiskajiem datoriem, var uzkrāt un atšifrēt tad, kad būs pieejami kvantu datori, tāpēc ir svarīgi tos droši glabāt un sargāt jau šodien,” uzsver Uldis Tatarčuks.

    Kā norāda Santa Purgaile, Latvijas Bankas prezidenta vietniece, finanšu pakalpojumi ir daļa no valsts kritiskās infrastruktūras, tāpēc Latvijas Bankai kā nozares pārraudzītājiem, viss, kas saistīts ar IT un kiberdrošību, ir viena no galvenajām prioritātēm. “Šobrīd finanšu sektors ir labi apbruņojies pret ārējiem kiberdraudiem, bet, pieaugot riskiem un tehnoloģiju ietekmei, arvien vairāk resursu nepieciešams veltīt tieši ārējo risku vadīšanai. Arī Eiropas Savienības uzrauginstitūcijas strādā pie jaunu regulējumu ieviešanas jeb DORA akta (Digital Operational Resilience Act), lai visi finanšu tirgus dalībnieki šos riskus varētu pārvaldīt efektīvāk. DORA regulējuma mērķis ir harmonizēt un konsolidēt regulējošās IKT prasības visām ES finanšu iestādēm, lai pārvaldītu IKT riskus, mazinātu kiberdraudus un uzlabotu kiberdrošības noturību. Finanšu sektora dalībniekiem atbilstība jānodrošina sākot ar nākamā gada 17. janvāri. Ir pēdējais laiks sākt apmācīt cilvēkus, meklēt zināšanu resursu, sadarboties, būt daļai no kvantu pētniecības un mācīties darot,” pārliecināta Santa Purgaile.

    Oskars Blumbergs, Finanšu nozares asociācijas IT drošības darba grupas vadītājs, piebilst: “Eiropas banku federācijas kiberdrošības ekspertu darba grupa līdzdarbojas iniciatīvā “Kvantu drošs”, kuras mērķis ir nodrošināt kvantu skaitļošanas attīstības radīto iespēju un apdraudējuma apzināšanu. Industrijas tendences parāda aizvien izteiktāku virzību plašā makoņrisinājumu izmantojumā, kas varētu būt veids kā primāri tiks izmantota kvantu skaitļošana. Izmantotā šifrēšanas risinājuma izvēlē būtiski, lai tas ir plaši pārbaudīts, standartizēts un reāli pieejams attiecīgajā sistēmā.”

    Veselības nozarē ir vairāki īpašās kategorijas dati, kam nepieciešama pastiprināta aizsardzība. “Pirmkārt, būtiski aizsargāt programmas un sistēmas, kas, piemēram, aprēķina medikamentu devas, otrkārt – pacientu personas datus. Liels izaicinājums ir nodrošināt drošību visās trešo pušu institūcijās, sākot ar mazajām ģimenes ārstu praksēm, beidzot ar lielākajām slimnīcām valstī. Kiberdrošības risinājumiem viennozīmīgi jābūt mērogojamiem un pielāgojamiem, piedāvājot atbilstošu risinājumu,” norāda Āris Kasparāns, Nacionālā veselības dienesta direktors.

    Strādājot pie kvantu risinājumu ieviešanas, Tet plāno veidot katrai nozarei un uzņēmumam atbilstošu piedāvājumu, līdzīgi tas šobrīd ir ar datu centriem un mākoņpakalpojumiem, kā arī pakalpojumu mērogot un eksportēt. “Šis risinājums būs īpaši būtisks ne tikai uzņēmējdarbībā, bet nacionālās drošības nodrošināšanā un militārajā industrijā. Pirms diviem gadiem 24. februāra naktī palīdzējām ukraiņiem atgriezt iespēju sazināties ar ārpasauli. Pēdējo gadu pieredze darbā ar Ukrainas infrastruktūru mums ir ļāvusi mācīties par tīklu apdraudējumu veidiem un kritisko valsts datu aizsardzību, par laimi – ne mūsu valstī. Nacionālā drošība nav saistīta tikai ar militāro apbruņošanos, tikpat svarīga ir arī banku darbība un kiberdrošība. Kvantu šifrēšana ir nākotnes projekts, pie kura jāstrādā šodien, lai pēc iespējas ātrāk to varētu ieviest un izmantot valsts un uzņēmumu drošībai,” pārliecināts Uldis Tatarčuks.

    Lai pārrunātu kvantu tehnoloģju risinājumu iespējas, diskusijā “Kvantu atslēgu pārraides tīkls nacionālajai drošībai un biznesam” 21. februārī tikās Latvijas Universitātes profesors, fiziķis, kvantu fizikas pētnieks Mārcis Auziņš, Tet galvenais izpilddirektors Uldis Tatarčuks, Latvijas Bankas prezidenta vietniece Santa Purgaile, Finanšu nozares asociācijas IT drošības darba grupas vadītājs Oskars Blumbergs un  Nacionālā veselības dienesta direktors Āris Kasparāns.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    als
    23.02.2024 11:26

    ne Purgaile, ne mediķi nespēj sagremot esošas veselības un finanšu IT problēmas, bet jau ķeras pie jaunām laboratorijas limēna tehnoloģijam no ārzemēm, kamēr igauņii jau runa par atteikšanos no ID kartēm

    Kursors.lv
    23.02.2024 11:29
    Reply to  als

    Tieši kur un ko igauņi runā par “atteikšanos no ID kartēm”?

    Trx450
    23.02.2024 13:10

    Interesanti uz kāda patenta Tet veiks šo projektu.

    Tas pats Jānis
    25.02.2024 13:16

    Tet ir atrisinājuši visas pārējās problēmas ar internetu reģionos un pārējo pakalpojumu portfeli un tagad ķerās pie interesantākiem projektiem? Laikam jau nē. Vienkārši darīt nav ko…

    Biteme
    25.02.2024 15:38

    Cik saprotu, tad mājas internets šamajiem nav vienīgais ienākumu avots. Tu pārmestu autoservisam, kurā tikai maini eļļu, ka viņi kādam citam klientam piedāvā turbīnas remontu vai virsbūves daļu nomaiņu?

    Reklāma