Web Analytics
More
    Reklāma

    Teslas saules paneļu jumti tuvojas Eiropai

    Jaunākie raksti

    Pirmais ar ko parasti asociējas vārds Tesla ir vai nu zinātnieks, vai elektroauto zīmols, bet kompānija un tās vadītājs Īlons Masks iedzīvina ideju par jumtu, kurā ir iebūvēti saules paneļi. Tātad dakstiņu formai līdzīgs speciālā stikla jumts, kurš gan ražo elektrību, gan pietiekami labi izskatās.

    Tā nav nekāda fantastika, bet gan realitāte jau ASV, kur Tesla piedāvā savu Solarglass Roof, un nupat ticis ziņots, Īlons Masks izskata šī produkta piedāvāšanu arī Eiropas tirgū, tiesa bez konkrēta termiņa. Kompānijas mērķis ir uzstādīt 1000 jumtus nedēļā ar 3. paaudzes saules paneļu “dakstiņiem”, kuriem uzlabota izturība un jaudas plūsmas blīvums, kas nozīmē, ka nepieciešams pat par 50% mazāk elementu.

    Reklāma

    Ja runā par izmaksām, tad aptuveni 185 kvadrātmetru liela jumta izmaksas tiek lēstas 42 000 USD apmērā, kas ir  aptuveni 227 USD m2. Ja cenā ir iekļauta speciālā kompānijas enerģijas uzkrāšanas sistēma, tad šāda investīcija savā 25 gadu kalpošanas laikā varētu būt vērtīga. Taču šobrīd šī drīzāk būs liela luksusa ekstra. Tiesa Tesla ir spējusi izveidot ļoti ērtu aplikāciju, kurā redzams kā darbojas gan šī sistēma Powerwall kopā ar saules paneļiem, attiecīgi patērējot enerģiju tikai no tās vai pieslēdzoties arī galvenajai elektrības līnija un palīdzot ar efektīvākā patēriņa izmantošanu noteiktos laika posmos.

    Domāju par mūsu platuma grādiem, tad kā jau redzams, mums gadā ir ļoti daudz apmākušos dienu, kas noteikti samazinātu efektīvāti, kā arī ziemas periods, līdz ar to saules paneļu lielākais izaicinājums būs pielāgoties tieši šādiem reģioniem. Tomēr tirgus un iespējas attīstās, jo mūsu pašu Elektrum piedāvā iespēju iegādāties saules paneļus, kur lētākā komplektācija sākas no 3259,99 EUR, bet dārgākā pārsniedz 15 tūkstošus eiro.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    13 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Agris
    12.02.2020 11:36

    Enefit piedāvā paneļus krietni lētāk un no 1. aprīļa ja nodos tīklā nebūs jāmaksā vairs oik kad paņems atpakaļ no tīkla. Ja vēl kā kaimiņos iedotu naudu par uzstādīšanu, tad jau varētu likt paneļus

    Skābene
    12.02.2020 12:01
    Reply to  Agris

    OIK ir viens bet vēl jau ir pozīcija par Pārvadi un sadali +PVN. Sanāk, ka pati elektroenerģija ir 1/3 daļa no rēķina. Ar elektrum jau ir bijusi saruna par iekārtas atpirkšanos un tas periods ir 25 gadi. Lieki piebilst, ka aprēķinā neņem vērā faktu, ka ar katru gadu saules panelis zaudē daļu savas produktivitātes. Tātad uz 25 gadu termiņa beigām ir maldīgi uzskatīt, ka paneļi joprojām strādās ar 100% efektivitāti. Pieļauju, ka daļa no aprīkojuma aizies pa pieskari jau pēc 2 gadu garantijas termiņa beigām un to neviens pa garantiju nemainīs.
    LV apstākļos liekas sakarīgāk izmantot saules karstā ūdens kolektorus, lai vasaras sezonā samazinātu apkures katla noslodzi un kurināmā apjomu, bet elektrības paneļi ir lietderīgi tikai lauku viensētās, kur nav pievilkta elektroenerģija, vai kabeļa atvilkšana pārsniedz saules paneļu uzstādīšanas izmakas.

    Muah
    12.02.2020 12:18
    Reply to  Skābene

    Elektrības paneļus var izmantot, lai sildītu to pašu karstā ūdens boileri. Infrastruktūra ir vienkāršāka nekā karstā ūdens kolektoriem un paliek iespēja lieko enerģiju nodot tīklā. Ar karstā ūdens kolektoru lieko enerģiju vari izliet.

    Kaimiņš
    12.02.2020 13:34
    Reply to  Muah

    Skābene gudrinieks atradies. Laikam kāds kāds eksperts. Nu tik neprecīzi runā. Nu lai jau izpaužas, tik varbūt brīvākā brīdī derētu kādu labu info avotu palasīt par šo tēmu.

    12.02.2020 14:19
    Reply to  Kaimiņš

    @Kaimiņš a tu tukšpauris, kas tālu skan. Skābene diezgan precīzi atreferēja saules paneļu degradāciju un kopējo rentabilitāti (precīzāk, tās trūkumu) mūsu platuma grādos.

    Andris O
    12.02.2020 14:48
    Reply to  Agris

    Nu nezinu, ar Enefit ir bijusi tikai slikta pieredze. Solīja labus elektroenerģijas cenu piedāvājumus, beigās sanāca dārgāk un neizdevīgāk, salīdzinot ar citiem. Kad prasīju, kā tā var būt, nekādas skaidras atbildes nedabūju.
    Droši vien par paneļiem ar sasolīs, beigās būs arī dārgāk nekā sākumā uz lapas.

    Juris K
    12.02.2020 13:32

    Latvijā jau ir vairākas kompānijas, kas piedāvā uzstādīt saules paneļus. Es skatos medijos, šī tēma ļoti aktuāla paliek. Valstij arī jāpilda klimata plāns un saistības ar ES, tā ka noteikti gaidāms atbalsts saules enerģijai. To noteikti vajadzētu!! Es kaut kur lasīju, ka LV saules paneļu projektus attīsta arī pašu latviešu kompānija AJ Power. Tur jau viņiem diezgan apjomi salikti. Jāskatās tik līdzi, potenciāls ir.

    Aigi
    12.02.2020 15:00

    Es arī domāju tuvāko 2-3 gadu laikā uzlikt. domāju, ka tik šausmīgi viņi nenolietojas kā te aprakstīts. Pilni Alpi un Skandināvija ar daudz smagāku klimatu ziemā, ka pie mums un visi laimīgi.
    Izmaksas arī vairs nav tik lielas, lai būtu šķērslis.

    Vecais Nīgrais
    12.02.2020 16:39
    Reply to  Aigi

    Ar manu mēneša patēriņu būtu nepieciešami 50 gadi, lai tas Teslas jumts atmaksātos! :D

    Aigi
    12.02.2020 17:00

    Teslas jums jā, tas ir overpriced, bet Eletrum variantā man sanāk kādi 15 gadi. Plānotai ietaupījums 510EUR/gadā. Kas patiesībā nav maz. Ja vēl nākotnē plānots elektroauto, tad atmaksātos vēl par pāris gadiem ātrāk.

    Vecais Nīgrais
    13.02.2020 09:43
    Reply to  Aigi

    Tev tajā aprēķinā ir iekļauti akumulatori un uzlādes ierīce elektrokāram? Ja plāno saražoto dot tīklā, un pa nakti ņemt atpakaļ no tīkla, tad izmaksas par elektrību būs tikai par ~4 centiem zemākas, kā pērkot no tā paša elektrum. Jēga ir uzkrāt akumulatoros, jo tad nav jāmaksā OIK, sadales un pārvades maksā sadales tīklam un
    un PVN valstij.

    Agris
    13.02.2020 10:43

    No 1. aprīļa oik nav jāmaksā par nodoto un pēc tam paņemto daudzumu, bet ja jau viss būtu tik caurspīdīgi, tad operatori skaidri un gaiši izstāstītu spēles noteikumus, bet diemžēl norāda tikai saražoto elektrības daudzumu savās cenu lapās un cilvēks domā, ka tas arī ir ieguvums, bet nekā tāda.
    Kāds ir interesējies kādas iekārtas ir atļautās? Vai var principā easy uzrīkot no aļika saules sistēmu un pieslēgt tīklam vai nereāli? Jo tomēr Elektrum teju 2000eur par 1kw un enefit ap 1300eur par 1 kw sistēmu ir liels kosmoss, taču reāli neviens neparāda ne kā tas komplekts izskatās un kādas ir atļautās iekārtas (kontrolieris, invertieris) utt.. Kā arī vai, ja uzstāda mazāko sistēmu, pēc tam tā atļauj pievienot papildus paneļus utt.. Nu kaut kā baigi neizskatās ieinteresēti tie pārdošanas speciālisti. Cilvēkiem tomēr patīk mūsdienās viskautko izpētīt pirms iegādāties, kur nu vēl par tādām summām ja ir runa.

    Krotow
    12.02.2020 19:34

    Saules bateriju jumts jēdzienam “mūža māja” piešķir pavisam neparastu nozīmi :)

    Reklāma