Web Analytics
More
    Reklāma

    Ķīnā 2023. gadā no Saules saražots vairāk enerģijas nekā ASV visā tās pastāvēšanas vēsturē

    Jaunākie raksti

    Kaut arī Ķīna ir zināma, kā viena no lielākajām pasaules piesārņotājām, tomēr iepriekšējā gadā tā ir diezgan pamatīgi kāpinājusi savas atjaunojamo resursu izmantošanas jaudas. Īpaši darbīgs gads bijis saules enerģijas jomā.

    Pēc pieejamās informācijas, līdz 2023. gada beigām Ķīnā atjaunojamo resursu jauda sasniegusi 1.4 teravatus, no kuras saules paneļi saražoja 216.9 gigavatus elektrības. Šī izaugsme ir ļoti strauja, jo ASV līdz šim ar saules enerģiju kopumā ir saražojusi 175.2 gigavatus elektrības, kā arī vairāk par citām lielajām valstīm.

    Reklāma

    Tāpat strauja attīstība notikusi citu resursu izmantošanā. Ķīna 2023. gadā uzstādīja 60% no visām pasaules vēja turbīnām, kā arī šajā gadā gaidāms vēl 11% pieaugums vēja enerģijas izmantošanā. Papildu tas palīdzējis straujākam IKP pieaugumam, kas prognozēto 3% vietā, sasniedz 5.2%.

    Tomēr paradoksāli, ka Ķīna joprojām arī gatavojas būvēt jaunas ar oglēm darbināmas stacijas. Tās gan esot paredzētas, kā rezerves variants enerģijas nodrošināšanai. Šobrīd 59% elektrības valstī tiek saražotas, pateicoties ogļu dedzināšanai, kas, protams, nodara lielu kaitējumu videi, salīdzinot ar citu resursu izmantošanu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reinis Rozitis
    06.02.2024 13:44

    > Tomēr paradoksāli, ka Ķīna joprojām arī gatavojas būvēt jaunas ar oglēm darbināmas stacijas

    Diversificē (lasi, nav olas vienā groziņā).. Tāpat ir arī plāns būvēt N jaunas atomelektrostacijas.

    xs1
    06.02.2024 15:17
    Reply to  Reinis Rozitis

    Kas tur paradoksāls … būvē atkarībā no reģioniem, piegādes iespējām oglēm, līgumiem … viņiem tādā ziņā ir pajāt uz jebkādām EU regulām par klimata pārmaiņām un vienīgais birokrātijas aparāts ir pašu valdība atšķirībā no mums, kur jāiet cauri pašvaldībai, tad valdībai, tad hvz kādiem tur fondiem, tad tūkstošiem skaņojumu, Brisele un tad kopējais EU virziens :) p.s. uz iedzīvotāja veselību arī pajāt, jo ir būts Ķīnas industriālajās pilsētiņās … ar mūsu plaušām, pieradumu pie jūras gaisa tur ilgi nepavilkt un dienas laikā pa pilsētu ar miglas lukturiem jābrauc

    Dims
    06.02.2024 16:51
    Reply to  Reinis Rozitis

    Naktī jau saule nespīd.

    REALAIS
    06.02.2024 17:23

    Vienīgi varēja arī pieminēt, ka Ķīnā (1.vieta) elektrību patērē 2x vairāk nekā Amerikā (2.vieta). Tur ir tikai loģiski, ka cipari Ķīnā ir astronomiski salīdzinot ar citām valstīm, ja viņi izdomā kaut ko darīt valstiskā līmenī.

    Reishary
    06.02.2024 22:36

    Kaut kas neiet kopā, laikam ir tulkošanas kļūda. 2023. Gadā Ķīna uzstādīja papildus saules paneļus ar 216.9 GW jaudu, nevis saražoja tikai 216.9 GWh. Ar kopējo 1.4 teravatu solāro paneļu uzstādīto jaudu, tiem gada laikā vajadzētu saražot aptuveni 1.4 petavatstundas elektroenerģijas.

    Reklāma