Web Analytics
More
    Reklāma

    Huawei Mate 20 X (5G) apskats (video)

    Lielisks viedtālrunis tehnoloģiju entuziastiem (early adopters), kas nebīstas liela izmēra telefonu un meklē 5G ierīci.

    Jaunākie raksti

    Pie mums uz testu ir atceļojis viens no pirmajiem Latvijā oficiāli nopērkamajiem 5G viedtālruņiem – Huawei Mate 20 X (5G). Šo telefonu jau kopš augusta otrās puses var nopirkt pie Tele2, kur tas maksā 999 eiro. LMT informē, ka jau oktobrī saviem klientiem piedāvās Samsung Galaxy Note10+ 5G viedtālruni. Mēs nesen izmēģinājām “parasto” Samsung Galaxy Note10+ un atzinām to par vienu no labākajiem šī gada flagmaņiem un tas liek domāt, ka arī 5G versijā šis būs ļoti labs produkts.

    Ko vispār šobrīd var iesākt ar 5G viedtālruni Latvijā? Godīgi? Īsti neko. Šī apskata tapšanas brīdī neviens Latvijā pārstāvētais mobilo sakaru operators komerciālā režīmā vēl nepiedāvā 5G sakarus. LMT un Tele2 savus 5G tīklus (kas katram sastāv no vienas bāzes stacijas) ir palaiduši mazliet vairāk publiski, taču arī Bite ik pa retam ieslēdz savu 5G raidītāju. Šobrīd nopērkamie 5G viedtālruņi darbojas tāpat, kā 4G viedtālruņi, bet dod iespēju pieslēgties arī pie 5G tīkla, ja tāds ir pieejams. Lielisks pirkums tā saucamajiem “early adopters”.

    Reklāma

    Šajā vasarā izlaistais Huawei Mate 20 X (5G) principā ir gandrīz identisks Huawei Mate 20 X viedtālrunim, kuru Huawei izlaida 2018. gada rudenī. Būtiskākās atšķirības ir tādas, ka Mate 20 X (5G) spēj pieslēgties 5G mobilo sakaru tīkliem, taču palicis bez 3.5mm audio pieslēgvietas un saņēmis mazāku, taču ātrāk (40W) uzlādējamu 4200 mAh akumulatoru. “Parastais” Mate 20 X savulaik mūs patīkami pārsteidza ar 5000 mAh ietilpīgo akumulatoru.

    Esmu nedēļu pavadījis ar šo milzīgo telefonu un paspējis pamērīt ātrumus arī Tele2 un Bites tīklos. Tikšu arī pie LMT 5G bāzes stacijas, kuru šis operators izvēlējās palaist Liepājā.

    Tehniskā specifikācija

    • Operētājsistēma: Android 9.0 ar EMUI 9.1 saskarni
    • Ekrāns: 7.2 collu OLED, 1080 x 2244, ap 346 ppi, ap 87.6% ekrāna un korpusa attiecība
    • Procesors: HiSilicon Kirin 980 (7nm), astoņi kodoli (2 x 2.6 GHz Cortex-A76 & 2 x 1.92 GHz Cortex-A76 & 1.8 GHz Cortex-A55), Mali-G76 MP10 video apakšsistēma + Balong 5000 5G čipkopa
    • RAM: 8 GB
    • Atmiņa: 256 GB + Huawei Nano Memory atmiņas kartes atbalsts
    • Savienojumi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, Bluetooth 5 (A2DP, LE, aptX HD), 4G, 5G SA / NSA / Sub6 / mmWave; N77/N78/N79, USB 2.0 Type-C
    • GPS: A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS
    • Papildus: pirkstu nospiedumu lasītājs aizmugurē, infrasarkano staru raidītājs, kompass
    • Kameras: aizmugurē: 40 MP (platā), f/1.8, 27mm, 1/1.7″, PDAF, Laser AF; 8 MP (telefoto), f/2.4, 80mm, 1/4″, PDAF, Laser AF, OIS, 3x optiskais palielinājums; 20 MP (ultraplatā), f/2.2, 16mm, 1/2.7″, PDAF, Laser AF; Priekšā: 24 MP (platā), f/2.0, 26mm, HDR, 1080p@30fps
    • Akumulators: nenomaināms Li-Po 4200 mAh, ātrā 40W uzlāde
    • Izmēri un svars: 174.6 x 85.4 x 8.4 mm, 233 g
    • Cena: 999 eiro

    Zilonis istabā

    Burtiski. Huawei Mate 20 X (5G) ar savu 7.2 collu OLED displeju ir ārprātīgi milzīgs telefons. Nedēļa ar šo telefonu un pat mans iepriekš lietotais Samsung Galaxy S10+ ar savu ne mazo 6.4 collu displeju šķiet kaut kāds bērnišķīgi mazs telefoniņš. Pie Mate 20 X (5G) izmēriem es šīs nedēļas laikā tā arī nespēju pierast, jo telefonu gluži vienkārši nav iespējams ērti noturēt pat abās rokās un tā 1080 x 2244 pikseļu (~346 ppi) izšķirtspēja nedod iespēju pilnībā izbaudīt tik milzīgu displeju. Tev ir iedots ārprātīgi liels displejs, taču relatīvi zemās izšķirtspējas dēļ uz ekrāna nevar attēlot smalkas detaļas. Šādai pieejai ir gan viens pluss – mazāk tērējas baterija.

    Telefons ir 174.6 x 85.4 x 8.4 mm liels un sver 233 gramus. Salīdzinājumam, pasmagā Galaxy S10+ keramikas versija sver “tikai” 198 gramus un ar 6.8 collu displeju aprīkotais Galaxy Note10+ izmērs ir 162.3 x 77.2 x 7.9 mm un svars pat vēl mazāks – 196 grami. Pretējā nometnē, jaunais iPhone 11 Pro Max milzis ir ar 158 x 77.8 x 8.1 mm izmēru un sver 226 gramus. Mēs šeit runājam par patiesi lieliem telefoniem!

    Mate 20 X (5G) ir nopērkams tikai vienā spīdīgi zaļā (Emerald Green) krāsā. Tā izskatās tīri gaumīgi un ražotājs ir centies telefona aizmuguri padarīt viegli rievotu, lai to būtu ērtāk noturēt rokās. Tomēr praksē ar to nepietiek un šis ir viens no tiem telefoniem, kas mēdz pats no sevis aizšļūkt prom pa viegli slīpām virsmām un tā vien prasās izkrist no mūsu rokām.

    Par telefona dizainu un uzbūves kvalitāti man pārmetumu nav, jo telefons izskatās gaumīgi un kopā salikts kvalitatīvi. To apjož metāla rāmis, nekas nekur nebrakšķ un nečīkst. Tiesa, no gandrīz 1000 eiro vērtas ierīces mēs sagaidām kvalitāti!

    Telefona kreisajā sānā novietota apvienotā divu SIM karšu un Nano Memory atmiņas kartes atvilknīte. Šāda Huawei veidota atmiņas karte maksā ap 50 eiro par 128 GB versiju.

    Labajā sānā ir ērti sataustāms ierīces izslēgšanas/ieslēgšanas taustiņš un skaļuma regulators. Tie darbojas saprotami, kaut ierīces makanā izmēra dēļ pagrūti aizsniedzami.

    Kā redzam attēlā zemāk, šim telefonam vairs nav 3.5mm audio pieslēgvietas un tā ir viena izteikta moderno viedtālruņu tendence. Mums tas var nepatikt, bet realitāte ir tāda, ka arvien vairāk telefonu tiks izlaisti bez šīs pieslēgvietas. Turpat telefona apakšā redzam skaļruņa caurumiņus. Stereo skaņa tiek panākta papildus izmantojot arī virs ekrāna iebūvēto skaļruni. Telefons ir diezgan skaļš, taču tam manāmi pietrūkst zemo frekvenču.

    Telefona augšpusē atrodam ne tikai mazu mikrofona caurumiņu, bet arī infrasarkano staru raidītāju, ko varam izmantot, lai kontrolētu apkārt esošos televizorus, projektorus u.c. tehniku.

    Aleluja! Šim telefonam ir “parastais” pirkstu nospiedumu lasītājs un tas ir iestrādāts ērtā vietā – telefona aizmugurē, kur to viegli var sataustīt ar rādītājpirkstu. Zinu, zinu, ka modernos telefonos šo sensoru iestrādā zem displeja, taču pagaidām neesmu redzējis nevienu telefonu, kuram zem displeja iebūvētais pirkstu nospiedumu lasītājs darbotos tik precīzi kā paaudzi vecākie sensori. Vienīgi, kaut kur ir pazudusi iespēja paslidinot ar pirkstu pa šo sensoru, dabūt uz leju iestatījumu joslu. Esmu gan lasījis citos apskatos, ka Huawei šo žestu sola atgriezt ar programmatūras atjauninājumu. Tik lielam telefonam tas ir svarīgi.

    Huawei sola šim telefonam arī vieglu (IP53 līmeņa) putekļu un šļakstu noturību. Citiem konkurentiem izturība ir augstāka, IP68 līmenī. Ja runājam par izturību, tad der pieminēt, ka Mate 20 X (5G) izmanto Corning Gorilla Glass aizsargstiklu un ekrānam pa virsu rūpnīcā vēl ir uzlīmēta papildus aizsargplēve.

    Kvalitatīvs 7.2 collu OLED displejs

    Ja vēl pakavējamies pie sarunas par šī telefona displeju, tad kopumā jāsaka, ka telefons saņēmis kvalitatīvu OLED displeju. Ja neskaita relatīvi zemo izšķirtspēju, visādi citādi man šis displejs šķiet kvalitatīvs. Viss ir kārtībā ar skata leņķiem un krāsu attēlojumu. Pozitīvi, ka telefona iestatījumos varam atrast arī “Always on display” funkciju, kas attēlo laiku, baterijas statusu un paziņojumu informāciju. Funkcijas iestatījumus varam norādīt, ka pa nakti to ir jāizslēdz. Kopumā šī funkcija Huawei telefonā gan nav tik pilnvērtīgi nostrādāta, kā Samsung ierīcēs, taču labi, ka vispār ir. Ideāli, protams, būtu, ja telefons prastu ieslēgt displeju, ja divreiz pa to uzsit.

    Acīmredzot, lai konkurētu ar Samsung Galaxy Note sērijas milztelefoniem, Huawei šim telefonam piedāvā papildus iegādāties arī M-Pen irbuli. Tas maksā ap 40 eiro un ļauj telefonā veikt dažas noderīgas funkcijas – ērti veikt piezīmes, uzņemt ekrānšāviņus un darboties ar vairākiem programmu logiem vai izvēlēties atsevišķus objektus. Vienīgi šo irbuli nevaram iebāzt pašā telefonā, kā tas ir paveicams Galaxy Note sērijas ierīcēs un tāpēc visdrīzāk irbuli pazaudēsim jau pirmajā tā lietošanas nedēļā.

    Tā kā telefons uz kura Mate 20 X (5G) ir bāzēts nav pirmā svaiguma ierīce, displejam nav noapaļotu malu, tomēr apmales ir pietiekami plānas. Taču šim displejam ir iegrauzums, kurā paslēpusies priekšējā kamera. Iestatījumos varam atrast iespēju to “paslēpt” visu augšējo joslu iekrāsojot melnu.

    Pieklājīgs kameru komplekts

    Huawei ir viens no tiem lielajiem viedtālruņu ražotājiem, kas dažos pēdējos gados nosaka toni mobilās fotogrāfijas jomā un nu esam nonākuši pat tik tālu, ka Apple seko Huawei piemēram un izlaiž telefonu ar trīs kamerām aizmugurē. Mate 20 X (5G) ir pieklājīgs kameru džentlmeņa komplekts, kas nosedz dažādas dzīves situācijas – spēj uzņemt pienācīgas kvalitātes fotogrāfijas un video.

    • 40 MP (platā), f/1.8, 27mm, 1/1.7″, PDAF, Laser AF;
    • 8 MP (telefoto), f/2.4, 80mm, 1/4″, PDAF, Laser AF, OIS, 3x optiskais palielinājums;
    • 20 MP (ultraplatā), f/2.2, 16mm, 1/2.7″, PDAF, Laser AF.

    Kameras lietotne piedāvā iespēju automātiskajā režīmā uzņemt fotogrāfijas un video, kā arī speciālus portreta vai nakts režīmus. Ja ielūkosimies zem More sadaļas, atradīsim vēl citus noderīgus režīmus: palēnināto filmēšanu, time-lapse, super-macro, panorāmas foto vai gaismas zīmējumu režīmus. Spečuki var veikt smalkus pielāgojumus Pro režīmā. Šim telefonam pavisam noteikti ir potenciāls uzņemt augstas kvalitātes attēlus un video.

    Priekšā Huawei ir izvēlējies uzstādīt 24 MP (platā), f/2.0 kameru, kas ļauj uzņemt kvalitatīvus attēlus, kuros satilpst gana daudz objektu.

    Mazliet vairāk biju gaidījis no nakts režīma, kuru Huawei tik ļoti uzsvēra izlaižot P30 sērijas telefonus. Mate 20 X (5G) spēj pamatīgi izgaismot tumšus attēlus, taču man tā arī neizdevās panākt pienācīgu attēla asumu. Te tiešām bez statīva nav ko darīt.

    Telefons piedāvā iespēju fotografēt vairākos tuvinājuma režīmos un telefons spēj piedāvāt arī ultraplato režīmu. Zemāk var apskatīties vairākas fotogrāfijas, kas šajos režīmos uzņemtas no vienas un tās pašas vietas.

    Zemāk vari aplūkot vairākas citas ar Mate 20 X (5G) uzņemtas fotogrāfijas dažādos apstākļos.

    Programmatūra: Android 9 + EMUI 9

    Huawei Mate 20 X (5G) darbojas ar Android 9 un EMUI 9.1.1 saskarnes versiju. Pavisam nesen Huawei izziņoja Android 10 un EMUI 10 atjauninājumu plānus, taču izskatās, ka šis telefons pie jaunākās programmatūras versijām tiks vien nākamā gada pavasarī. Interesanti, ka “parastajam” Mate 20 X (4G) Huawei šos atjauninājumus sola piegādāt jau šī gada decembrī.

    Android versija, lai arī nav pati svaigākā, tomēr ir pieņemama un arī EMUI saskarne ir pazīstama no daudziem citiem Huawei telefoniem. Manuprāt, šobrīd Android pasaulē visiem lielajiem ražotājiem, kas izstrādā paši savas grafiskās saskarnes, tās ir ar līdzvērtīgām iespējām un lietotāji var izvēlēties to, kas viņiem vairāk patīk vizuāli. Lai arī ikdienā lietoju Samsung telefonu un esmu pieradis pie ērtās zvanīšanas pavelkot kontaktu pa labi vai ekrāna neizslēgšanas, kamēr skatos uz telefonu, man labāk patīk Huawei realizētā pulksteņa (modinātāju) lietotne.

    Saskarne piedāvā arī pēdējā laikā populāro “tumšo režīmu”, kas šoreiz paslēpts neierastā vietā – pie baterijas iestatījumiem.

    Kopumā saskarne man liekas saprotama un viss darbojas naski un bez manāmām aizturēm.

    Veiktspēja un baterijas darbība

    Šis telefons ir aprīkots ar pagājušās paaudzes (Kirin 980) procesoru, ko papildina Balong 5000 čipkopa, kas nodrošina 5G savienojamību. Kirin 980 mums ir diezgan pazīstams čipsets, ko izmanto arī tādi moderni viedtālruņi, kā Huawei P30 Pro. Ja “parastajam” Mate 20 X bija izvēle starp 6 GB un 8 GB operatīvās atmiņas versijām, tad Mate 20 X (5G) izmanto 8 GB operatīvo atmiņu un tam ir 256 GB iekšējā krātuve.

    Lai arī sintētiskajos veiktspējas testos Mate 20 X (5G) diezgan ievērojami piekāpjas aktuālajiem Samsung Galaxy S10+ un Galaxy Note10+ flagmaņiem un citām ierīcēm, kuras darbina Snapdragon 855 čipsets (piemēram, OnePlus 7 Pro), es nevaru teikt, ka ikdienas lietošanā Mate 20 X (5G) būtu lēns. Visas darbības tiek naski apstrādātas un varu gan viegli pārlūkot tīmekli (pat vienlaicīgi atvērt 100 tīmekļa cilnes), gan spēlēt prasīgas videospēles. Tas vienkārši nav jaudīgākais un ātrākais šobrīd nopērkamais viedtālrunis.

    5G iespēju dēļ Huawei ir upurējis baterijas ietilpību. Ja “parastais” Mate 20 X izmanto iespaidīga apmēra 5000 mAh akumulatoru, tad Mate 20 X (5G) versija tikusi pie samazinātas 4200 mAh baterijas. Lai mazinātu rūgtumu par šo izmaiņu, Huawei ir telefonu apveltījis ar ātrāku 40W SuperCharge vada lādēšanas iespēju. Telefonu var pilnībā uzlādēt aptuveni pusotras stundas laikā. Šim telefonam diemžēl nav bezvadu uzlādes iespējas, kas mūsdienu flagmaņos jau skaitās sagaidāma norma.

    Baterijas lietojuma ziņā man šis telefons likās nestabils. Bija atsevišķas dienas, kad tas izlādējās negaidīti strauji, bet citkārt tas spēja normāli darboties visas dienas garumā. Pieņemu, ka ļoti daudz enerģiju izrij 5G datu pārraide, jo katra Speedtest sesija nepilnas minūtes laikā “apēd” >1 GB datu. Tāpat pastiprināti tērējam enerģiju, kad telefonā ir aktīvas divas SIM kartes.

    5G iespējas

    Telefons atbalsta veselu lērumu 2G, 3G, 4G un 5G frekvenču. Ja vienlaicīgi izmantojam divas SIM kartes, tad tikai viena no tām (kļūstot par primāro) varēs pieslēgties 5G tīklam.

    Primārā SIM karte:

    • 5G NR: N77 / N78 / N79
    • 4G LTE TDD: B34 / B38 / B39 / B40 / B41
    • 4G LTE FDD: B1 / B2 / B3 / B4 / B5 / B6 / B7 / B8 / B9 / B12 / B17 / B18 / B19 / B20 /
    • B26 / B28 / B32
    • 3G WCDMA: B1 / B2 / B4 / B5 / B6 (Japan) / B8 / B19 (Japan);
    • 2G GSM: B2 / B3 / B5 / B8 (850 / 900 / 1800 / 1900 MHz)

    Sekundārā SIM karte:

    • 4G LTE TDD: B34 / B38 / B39 / B40 / B41
    • 4G LTE FDD: B1 / B2 / B3 / B4 / B5 / B6 / B7 / B8 / B9 / B12 / B17 / B18 / B19 / B20 / B26 / B28
    • 2G GSM: B2 / B3 / B5 / B8 (850 / 900 / 1800 / 1900 MHz)

    Kā redzam no atbalstīto frekvenču saraksta, 5G tīklā šis telefons spēs pieslēgties 3700, 3500 un 4700 MHz frekvenču diapazoniem, kādos darbojas visu trīs Latvijas mobilo sakaru operatoru 5G tīkli. Ar Tele2 un Bites tīkliem viss kārtībā, telefons var pieslēgties un uzrādīt labus ātrumus, bet LMT man Liepājā sagādāja pamatīgu vilšanos, jo pie viņu 5G bāzes stacijas pagaidām ar telefonu nemaz nevar pieslēgties. Operatora sagatavotais rūteris spēja attīstīt aptuveni 700 Mbps lejuplādes ātrumu.

    Lielākais ātrums, ko izdevās sasniegt ar šo telefonu bija 1001 Mbps, ko sasniedzu blakus Bites 5G bāzes stacijai. Pie Tele2 biroja maksimums, ko izdevās sasniegt bija nepilni 700 Mbps. Ļoti interesanti šādus ātrumus redzēt telefonā.

    Secinājumi: Lieliska ierīce, ko novērtēs “early adopters”

    Rezumējot šo apskatu, varu teikt, ka šis ir lielisks viedtālrunis tehnoloģiju entuziastiem (early adopters), kas nebīstas liela izmēra telefonu. Šis telefons ir patiešām milzīgs! Zilonis! Man šis telefons ir par lielu. Es atzīstu savu kapitulāciju šī milža priekšā.

    Visādi citādi tehniski te viss ir vislabākajā kārtībā, jo Mate 20 X (5G) ir aprīkots ar labām kamerām, jaudīgu procesoru un pietiekami lielu 4200 mAh akumulatoru. Vienīgi, šobrīd flagmaņu klases ierīcei gribas arī bezvadu uzlādi.

    Galvenā funkcija, kas liks izvēlēties šo telefonu un maksāt tā uzpūsto cenu, ir 5G atbalsts. Un pa lielam tikai tāpēc, ka Latvijā šobrīd īsti nav nopērkami citi 5G viedtālruņi. Pāris tuvāko gadu laikā Latvijas mobilo sakaru operatori vismaz lielākajās pilsētās sāks izvērst savus 5G sakaru tīklus un jēga no investīcijas šādā telefonā tikai palielināsies. Pagaidām jēga ir nosacīta, tik cik radīt to jauko sajūtu, ka tev ir kaut kas tāds, kas nav citiem.

    Man patika: Man nepatika:
    • 5G atbalsts
    • Tehniski spējīgs Android viedtālrunis
    • Kvalitatīvs displejs
    • Kvalitatīva uzbūve
    • Labas kameras
    • Nav 3.5mm audio pieslēgvietas
    • Izmērs tomēr ir pārāk liels
    • Izšķirtspēju prasās augstāku
    • Nav bezvadu uzlādes
    Lielisks viedtālrunis tehnoloģiju entuziastiem (early adopters), kas nebīstas liela izmēra telefonu un meklē 5G ierīci.

    Detalizēts novērtējums

    Dizains un korpuss
    9
    Ekrāns
    9
    Programmatūra
    9
    Veiktspēja
    9
    Akumulators
    8
    Kameras
    9
    Cena
    7
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Te Jurs
    25.09.2019 12:49

    Skaņa slikta neklavativa, slikti telefoni Huawei..

    Oskars
    25.09.2019 16:05
    Reply to  Te Jurs

    Par kadu skanu seit ir runa? Loti neobjektivs viedoklis.

    SS...
    26.09.2019 17:22
    Reply to  Te Jurs

    Pat kursorā sēž izcilibas centra troļļi !

    Jānis Logins
    29.09.2019 12:29

    Nezinu kā šim, bet Huavei izceļas ar wifi ķeršanu.

    Reklāma
    Lielisks viedtālrunis tehnoloģiju entuziastiem (early adopters), kas nebīstas liela izmēra telefonu un meklē 5G ierīci.Huawei Mate 20 X (5G) apskats (video)