Web Analytics
More
    Reklāma

    Ne bez piedzīvojumiem aizritējušas pirmās autonomo formulu sacensības (video)

    Jaunākie raksti

    Pagājušajās brīvdienās notika pirmās oficiālās autonomo formulu sacensības Abu Dabī. Tas arī nozīmē to, pēc kā izklausās, jo šīs formulas nevada piloti, kas tajās sēž, bet gan sensori un GPS pozicionēšanas sistēma.

    Ideja par šādām sacensībām un projektu radās 2023. gada sākumā, un beidzot aprīļa beigās arī notikušas pirmās sacensības. Sacensības norisinājās Abu Dabī esošajā Formula 1 trasē, un tajā piedalījās četras formulas. Jāsaka, ka sacensības bija pietiekami haotiskas, tomēr tās sākās un arī beidzās veiksmīgi.

    Reklāma

    Jau sākot gatavošanos oficiālajām sacensībām un veicot treniņa braucienus, formulas gan nepamatoti veica vilņošanos trasē, gan sagriezās un arī ietriecās sienā, radot redzamus bojājumus. Taču izdevās uzsākt oficiālās sacensības, kurās bija paredzēts veikt astoņus apļus.

    Arī pašas sacensības nepagāja bez izaicinājumiem, jo vadībā esošā formula ceturtajā aplī sagriezās, un aizmugurē braucošā bija spējīga to droši apdzīt. Taču uzreiz pēc tam trasē tika izkārti dzeltenie karogi, kas neļauj apdzīt priekšā braucošo auto, un tas samulsināja trasē esošās formulas. Pēc aptuveni stundas no sacīkšu sākuma, bija izdevies veikt astoņus apļus un noskaidrot uzvarētāju.

    Katrā ziņā šāda veida sacensības vēl ir tikai savos pirmsākumos, bet tā ir laba platforma, kurā parādīt inženierzinātņu iespējas, kā arī ieinteresēt cilvēkus tehniskajā jomā un kopumā attīstīt autonomās vadības un braukšanas nozari.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Usinss
    30.04.2024 10:44

    Interesanti būs redzēt, vai spēs izbraukt kaut vai kā lēnākais F1 pilots…

    Sergejs
    30.04.2024 11:21

    Tepat blakus ir raksts par FSD atļauju Teslai Ķīnā. Kaut kā šaubos ka šajās formulās tā tehnoloģija ir krietni sliktāka par Tesla un ja tās pa Ķinas ceļiem brauks tāpat kā šīs pa trasi…

    xs1
    30.04.2024 13:00
    Reply to  Sergejs

    Manuprāt no Tesla jau sen bija paziņots, ka pilnībā pārejot uz FSD braukšanas ātrumu būtiski varētu palielināt un palielināt tik ļoti, ka cilvēkam parastam jau būtu reizēm biedējoši. Kaut vai elementārs piemērs, ka tie paši luksafori vairs nav īsti nepieciešami, jo vislaik notiek saziņa starp katru auto. Tas ir pie nosacījuma, ka cilvēks vairs vispār nelien pie stūres jeb tas pat nav atļauts, lai nesataisītu muļķības.

    Reklāma