Web Analytics
More
    Reklāma

    Silīcija ielejas paradokss: viens no četriem iedzīvotājiem uz bada sliekšņa

    Jaunākie raksti

    Silīcija ieleja (angļu: Silicon Valley) ir reģions Sanfrancisko līča reģiona dienvidu daļā, Kalifornijā, ASV. Nosaukums sākotnēji attiecās uz lielo reģionā esošo integrālo shēmu projektētāju un ražotāju skaitu, bet vēlāk sāka attiekties uz visiem reģionā esošajiem augsto tehnoloģiju uzņēmumiem.

    Pētījumā atklājies, ka Silīcija ieleja nebūt nav uzskatāma par pārtikušu ASV daļu, jo aptuveni 26.8% Silīcija ielejas iedzīvotāju (ap 720 000 cilvēku) daļēji cieš badu, izlaižot ēdienreizes, paļaujoties uz izdalītiem ēdienu taloniem, aizņemoties naudu ēšanai vai pat nemaksājot rēķinus, lai tikai varētu paēst.

    Reklāma

    Šāda dzīves kvalitāte reģionā nodēvēta par Silīcija ielejas paradoksu – jo labākus rezultātus uzrāda Silīcija ielejas uzņēmumi, jo vairāk tiek izsniegtas dažādas palīdzības, kas saistītas ar ēdiena iegādi. Tas skaidrojams ar vēsturisko iedzīvotāju ienākumiem, kas nespēj sacensties ar Silīcija ielejas algām. Līdz ar Silīcija ielejas algām aug arī cenas ne tikai nekutamajam īpašumam.

    Bieži cilvēkiem nākas izvēlēties – dzīvot mašīnā un paēst, vai īrēt dzīvokli un paļauties uz ēdiena izdali bez maksas.

    Plašāks pētījums lasāms The Guardian.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    fake
    18.12.2017 10:47

    Tas var likties ērmīgi, ka saņemot 50-60k$/gadā cilvēks ir bezpajumtnieks, dzīvo zem tilta vai veiksmīgākie – mašīnā/busiņā. Atrodot dzīvesvietu par 1100$ / mēn., kur istabā mitinies ar 5 citiem – tu esi one lucky son of b….

    Krotow
    18.12.2017 14:42
    Reply to  fake

    Nemaz nav ērmīgi. Tepat Rīgā ar vidusmērā labu algu, samaksājot īri, komunālos un ēšanas izdevumus, pāri paliek nu tā. Ja vēl ir kāds līzings, ta pavisam nu tā. Tagad parēķini tādus pašus izdevumus ASV. Seems legit.

    x
    18.12.2017 10:52

    nu, jūrmalā arī ir cilvēki, kuri nevar maksāt uzpūstās kūrorta cenas, bet izvēlas turpināt dzīvot vietā, kuru īsti vairs nevar atļauties.

    Krotow
    18.12.2017 12:31
    Reply to  x

    Pie tā, ka Jūrmalā nekustamo īpašumu burbuļa dēļ īpašumu cenas aizbrauca mākoņos, Jūrmalas pamatiedzīvotāji nav vainīgi. Viņiem kāreiz bija jādod atlaides. Vēl jo vairāk tiem, kuri dzīvo ārpus kūrorta zonas (Lielupe-Majori jūras pusē). Protams, kontrolējot, kam dod. taču Jūmalas Domes rausēji (hai, ZZS!) uz to nav spējīgi.

    x
    18.12.2017 13:08
    Reply to  Krotow

    nu, pag. es labi saprotu pamatiedzīvotājus. bet jāsaprot, ka zemēs kur kāds ir gatavs maksāt par dzīvošanu jūras krastā, nav gudri kādu uzturēt ar dotācijām – tieši otrādi, ir jālaiž iekšā maksātspējīgā publika un jāslauc. cita lieta, ko dara ar ieņemto naudu – izlieto lietderīgi pilsētas un valsts labā vai sashēmo savā starpā, atmetot pilsētai zilus ķemertiņus.
    p.s. iešu palasīt, vai nicā un rivjerā arī kādam dod nodokļu atl;aides.

    Krotow
    18.12.2017 14:40
    Reply to  x

    Labrīt! Jau pieminēju kūrorta zonu jūras pusē, taču Jūrmala sastāv ne tikai no tās. Tie, kuri dzīvo aiz Dubultiem, saņem visus tos pašus “nodokļu jaukumus”. Un kad Jūrmalas iedzīvotājus izēdīs ārā pavisam, kas tur strādās? Viesi paši? Vai ievedīs čučmekus?

    x
    18.12.2017 14:52
    Reply to  Krotow

    pirmkārt, strādājošajiem nebūt nav jādzīvo 1km attālumā no darba vietas, ts ir bonuss, nevis priekšnosacījums.
    otrkārt, kas traucē dot nodokļu atvieglojumu sētniekam/pavāram/utt., kas godīgi strādā jūrmalas uzņēmumā un dzīvo saviem ienākumiem atbilstošā mājvietā? nevajag jau dot visiem pēc kārtas, miljonārus ieskaitot, kuri jūrmalā pavada nedēļu gadā.

    Lapsinieks
    18.12.2017 13:17
    Reply to  Krotow

    nav mehānisma, kā atdalīt pamatiedzīvotājus no nepamatiedzīvotājiem.

    x
    18.12.2017 13:28
    Reply to  Lapsinieks

    kā nav – ir. turisķičeskij sbor, kā kaimiņiem.

    Lapsinieks
    18.12.2017 23:25
    Reklāma