Web Analytics
More
    Reklāma

    “Silicon Valley Bank” sabrukums būtiski apdraudēja tehnoloģiju uzņēmumu un startapu finanses

    Jaunākie raksti

    Diezgan nepatīkami jaunumi pagājušajā nedēļā skāra Silīcija ielejas reģiona uzņēmumus. Finansiālo sabrukumu piedzīvoja turienes galvenā banka “Silicon Valley Bank” (SVB), iezīmējot ievērojamāko kādas ASV bankas likvidāciju kopš 2008. gada. Tur savus aktīvus  noguldīja daudzi uzņēmumi, tostarp tehnoloģiju jomā esošie un startapi. Norādīts, ka ievērojama daļa ieguldījumu nebija apdrošināta, kas nozīmē, ka uzņēmumiem, kas SVB glabāja savus aktīvus, varēja draudēt nopietnas finansiālas problēmas. Viens no tiem ir straumēšanas gigants “Roku”, kas šajā bankā turēja vairāk nekā 25% savas naudas.

    Saskaņā ar Federālās noguldījumu apdrošināšanas korporācijas aizvadītajā piektdienā izplatīto paziņojumu SVB slēguši Kalifornijas regulatori, kas tagad ir atbildīgi par tajā esošajiem noguldījumiem. Viņu galvenais uzdevums ir nodrošināt klientiem piekļuvi saviem noguldījumiem, kuri ir apdrošināti. Šie klienti attiecīgi varēs saņemt līdz 250 000 dolāru. Savukārt tiem bankas klientiem, kuri savus ieguldījumus nebija apdrošinājuši, tiks izmaksātas avansa dividendes. Jaunākā informācija gan liecina, ka ASV regulatori šobrīd veic pasākumus, lai “pilnībā” aizsargātu visus “Silicon Valley Bank” esošos noguldījumus. Tas nozīmē, ka visiem noguldītājiem jau no šodienas ir piekļuve visiem saviem noguldījumiem. Līdz ar to situācija šajā ziņā nav tik dramatiska, kā sākotnēji šķita.

    Reklāma

    Šādi soļi sperti pēc tam, kad SVB aizvadītās nedēļas trešdienā paziņoja, ka pieaugošo procentu likmju dēļ zaudējusi 1,8 miljardus ASV dolāru, pārdodot ASV valsts kases un ar hipotēku nodrošinātos vērtspapīrus, kuros tā bija ieguldījusi. Tāpat banka paziņoja, ka piesaistījusi vairāk kapitāla un ieguldījusi augstāka ienesīguma produktos, kas acīmredzot neizdevās kā plānots. Tā rezultātā izcēlās panika, bankas akciju vērtība divu dienu laikā nokritās par 87% un klienti sāka aktīvi izņemt savus ieguldījumus, kas arī beigu beigās noveda pie SVB sabrukuma.

    Kas attiecas uz “Roku”, tas SVB glabāja 487 miljonus ASV dolāru, kas ir 26% no uzņēmuma esošās naudas. Vienlaikus “Roku” situācija bija pat būtiski labāka salīdzinājumā ar vairākiem startapiem, kuri šajā bankā ieguldīja visus savus līdzekļus vairāku miljonu un miljardu apmērā. Šajā sakarā būtiski norādīt, ka “Silicon Valley Bank” ļoti cieši sadarbojās tieši ar jaunuzņēmumu vadītājiem. Runājot par tehnoloģiju uzņēmumiem, SVB savu naudu glabāja arī, piemēram, videospēļu jomas uzņēmums “Roblox”, tirdzniecības platforma “Etsy”, video pakalpojumu sniedzējs “Vimeo” un citi.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma