Web Analytics
More
    Reklāma

    Polijas valdību pāršalcis spiegošanas programmas izmantošanas skandāls

    Jaunākie raksti

    Polijas esošās valdības opozīcijā esošie politiķi pauduši savas bažas un pierādījumus tam, ka pret viņiem tikusi izmantota spiegošanas programma Pegasus.

    Šo informāciju pētījusi komanda no Toronto Universitātes, kas veikusi padziļinātu izpēti Pegasus darbībā. Polijas kontekstā visskaļāk izskanējusi informācija par opozīcijas politiķi Krzysztof Brejza, kura telefonam, sākot no 2019. gada vēlēšanām, informācijas izspiegošana notikusi 33 reizes. Viņš gan nav vienīgais cietušais, jo par līdzīgiem gadījumiem ziņojis opozīcijai piesaistīts jurists. Viņu lietotajās ierīcēs tikusi atrasta Pegasus programmatūra, bet dažādas ziņas publiskojis valsts nacionālais medijs, veicinot politiķu un saistīto persona tēla nepamatotu nomelnošanu.

    Reklāma

    Polijas valdība gan noliedz savu saistību šajā skandālā, kā arī vispārējā Pegasus izmantošanā drošības nodrošināšanai valstī. Tomēr tā ir visai nopietna informācija kopējā Eiropas Savienības politikā, norādot uz to, ka pie varas esošie politiķi un amatpersonas varētu tikt izspiegotas. No drošības konteksta šī ir ļoti satraucoša ziņa, tomēr Pegasus jau iepriekš ticis izmantots kampaņā pret New York Times žurnālisti, kā arī programma figurē Apvienoto Arābu Emirātu žurnālista Jamal Khashoggi slepkavības lietā. Arī šajā notikumā izskan baumas, ka valdība ar sistēmas palīdzību ir izspiegojusi žurnālista sievu vairākus mēnešus pirms notikušās slepkavības.

    Apple un Amazon Web Services jau ir veikušas pirmos soļus, lai Pegasus veidotāju organizācija NSO Group izslēgtu no savu produktu un pakalpojumu izmantošanas, tādējādi rūpējoties par globālo drošību.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma