Web Analytics
More
    Reklāma

    Eiropas Parlaments pieņem mākslīgā intelekta likumu

    Jaunākie raksti

    Gandrīz trīs gadus pēc likumprojekta ierosināšanas Eiropas Parlaments (EP) vakar, 13. martā, ir apstiprinājis visaptverošus tiesību aktus mākslīgā intelekta (MI) regulēšanai. Par likuma apstiprināšanu nobalsoja absolūtais vairākums EP deputātu – ar 523 balsīm “par”, 46 “pret” un 49 deputātiem atturoties. Jāatgādina, ka pērnā gada decembrī šajā jautājumā tika panākta vienošanās ar ES dalībvalstīm.

    Norādīts, ka noteikumu mērķis ir “aizsargāt ES pilsoņu pamattiesības, demokrātiju, tiesiskumu un vides ilgtspējību no augsta riska mākslīgā intelekta, vienlaikus veicinot inovāciju rašanos un padarot Eiropu par līderi šajā jomā”. Likums ietver virkni pienākumu, kas uzņēmumiem ir jāņem vērā ES teritorijā, izstrādājot MI risinājumus, ņemot vērā tehnoloģijas radītos riskus un ietekmi.

    Reklāma

    Eiropas Parlaments norāda, ka lielākā daļa MI noteikumu stāsies spēkā divus gadus pēc likuma pieņemšanas. Taču daži aizliegumi stāsies spēkā jau pēc pusgada. Tas primāri attiecas uz tiem MI risinājumiem, kas apdraud ES pilsoņu tiesības. Piemēram, pēc sensitīviem raksturlielumiem aizliegts izmantot biometriskās kategorizācijas sistēmas, reāllaika un biometriskās novērošanas sistēmas, kā arī nemarķētas sejas atpazīšanas sistēmas. MI sistēmas būs aizliegts izmantot tādiem mērķiem kā emociju atpazīšana darbavietās un skolās, lietotāju vērtēšana, kriminoloģiskā prognozēšana. Būs arī aizliegtas MI sistēmas, kuras manipulē ar cilvēku uzvedību un ļaunprātīgi izmanto neaizsargātus lietotājus. Skaidri definēti pienākumi ir jāpilda arī attiecībā uz augsta riska MI sistēmām, jo tās var būtiski kaitēt veselībai, drošībai, pamattiesībām, videi, demokrātijai un tiesiskumam.

    Lai arī EP no savas puses ir apstiprinājis šos mākslīgā intelekta tiesību aktus, tas vēl nav oficiāli kļuvis par likumu. Noteikumus vēl ir jāizskata juristiem un citiem ekspertiem, savukārt Eiropadomei tie oficiāli ir jāpieņem. Sagaidāms, ka tas arī notiks, un MI likums, visticamāk, stāsies spēkā vēl šī EP sasaukuma laikā. Nākamās Eiroparlamenta vēlēšanas gaidāmas šī gada jūnija sākumā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Gundars
    14.03.2024 12:55

    Galvenais lai mākslīgais intelekts par to zina. Un ievēro.

    Krotow
    14.03.2024 15:03

    Vai mākslīgais intelekts to zina? Lai gan ja arī uztaisīs mākslīgo intelektu, kam tiešām var piekarināt šādu apzīmējumu, par faktu kļūs zināms tikai tad, kad elektroniskais kadrs būs paņēmis vagu, lai tiktu pēc iespējas tālāk prom no divkājainajiem mērkaķiem.

    xs1
    15.03.2024 08:11

    Integrējot MI vēl vairāk, tad pirmais kas lidos ir deputātu, ministru,utt. krēsli, jo MI lēmumus pieņem pareizāk, ātrāk, precīzāk … un viņi to ļoti labi zina un attiecīgi jau sāk locīties :)

    Sergejs
    15.03.2024 09:39
    Reply to  xs1

    SkyNet…

    Reklāma