Web Analytics
More
    Reklāma

    Oficiāli stājies spēkā ES Digitālo tirgu likums

    Jaunākie raksti

    Pēdējā pusgada laikā tehnoloģiju pasaulē aktīvi runāts arī par Eiropas Savienības (ES) Digitālo tirgu likumu, kas nupat, 6. martā, oficiāli stājies spēkā. Likuma mērķis ir nodrošināt godīgu konkurenci, un tas primāri attiecas uz sešiem tehnoloģiju gigantiem jeb tā sauktajiem vārtziņiem: “Alphabet”, “Amazon”, “Apple”, “ByteDance”, “Meta” un “Microsoft”, kuriem jāievēro virkne noteikumu, jāmaina savu pakalpojumu pieejamība un jānodrošina godīga konkurence.

    Digitālo tirgu likums tika pieņemts pēc ilgām debatēm un lieliem strīdiem, uz kuriem pakalpojumiem jaunie noteikumi attiecas un kādas izmaiņas savā biznesā uzņēmumiem galu galā jāievieš, lai arī turpmāk ES teritorijā darbotos likumīgi.

    Reklāma

    Eiropas Komisija septembra sākumā publicēja vārtziņu sarakstu un atklāja, uz kuriem uzņēmumiem attieksies Digitālo tirgu likums. Tie ir seši augstāk minētie tehnoloģiju giganti un viņu 22 pakalpojumi. Līdz 7. martam uzņēmumiem ir jāiesniedz ES atbilstības ziņojumi, paskaidrojot, kā tie plāno ievērot jaunos noteikumus.

    Norādīts, ka uzņēmumiem ir jāveic aktīvi pasākumi, kas, pēc ES redzējuma, padarīs digitālos tirgus godīgākus un atvērtākus. Piemēram, tiem ir jāļauj trešo pušu uzņēmumiem sadarboties ar saviem pakalpojumiem, nedrīkst dot priekšroku saviem produktiem un pakalpojumiem.

    Saskaņā ar ES lēmumu Digitālo tirgu likuma nosacījumi būs jāievēro:

    • “Alphabet” un tā pakalpojumiem: “Google Play”, “Google Maps”, “Google Shopping”, “Google Search”, “Google Chrome”, “YouTube”, “Android” operētājsistēma, “Alphabet” tiešsaistes reklāmu sistēma.
    • “Apple”: “iOS” operētājsistēma, “Apple Pay”, “WebKit”.
    • “Meta”: “Facebook Marketplace”, “Facebook”, “Instagram”, “WhatsApp”, “Messenger”, “Meta Ads”.
    • “Amazon”: e-komercijas platforma un reklāmu bizness.
    • “Microsoft”: “Windows”.
    • “ByteDance”: “TikTok”.
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    digitalk
    07.03.2024 20:48

    > likums nupat, 6. martā, oficiāli stājies spēkā
    > Līdz 7. martam uzņēmumiem ir jāiesniedz ES atbilstības ziņojumi

    kāpēc tāda bremze? vajadzēja uzreiz prasīt, lai aizvakar iesniedz!

    Reklāma