Web Analytics
More
    Reklāma

    TP-Link Tapo C200 viedās tīmekļa kameras apskats

    Jaunākie raksti

    Šogad mēs jau rakstījām par ķīniešu tehnoloģiju ražotāja Dahua mājokļa novērošanas kameru Imou Ranger Pro Z. Tā ir vienkārši lietojama tīmekļa kamera, ko varam vadīt (arī grozīt) no mobilās lietotnes. Tiesa, ap 145 eiro cena ir diezgan augsta, lai gribētos eksperimentēt ar šāda produkta iegādi. Tāpēc šodien parunāsim par TP-Link Tapo C200 tīmekļa kameru.

    Ar TP-Link Tapo produktiem un mobilo lietotni iepazinos šī gada sākumā, kad veidoju apskatu Tapo P100 viedajai rozetei. Tas ir gaumīgs produkts ar pietiekami funkcionālu un glītu mobilo lietotni par patīkami zemu cenu. Ne velti tas izpelnījās mūsu Kursors.lv rekomendē vērtējumu! Tapo C200 tīmekļa kamera izmanto to pašu foršo mobilo lietotni, spēj grozīties riņķī, filmēt dienā un naktī, atpazīt kustību, nodrošināt balss saziņu un uzglabāt video atmiņas kartē. Un kas pats labākais, Tapo C200 maksā nepilnus 40 eiro. Es nebeidzu brīnīties par to, kādas tehnoloģijas mūsdienās var iebūvēt daždesmit eiro vērtos produktos.

    Reklāma

    Kameras dizains aizdomīgā kārtā ir teju identisks Xiaomi Mi Home Security Camera 360° un arī iespēju klāsts un cena ir līdzīga. Iemesli, lai paliek uz abu kompāniju sirdsapziņas, bet mūs vairāk interesē tas, kā šī kamera darbojas.

    Tapo C200 ir diezgan neliela (86.6 x 85 x 117.7mm) un viegla (nepilni 200g) ierīce, kas vizuāli atgādina mazu pingvīniņu. Korpuss veidots no baltas plastmasas un kameras bloka daļa ir melna. Virs kameras actiņas ir paslēpusies maza gaismas diode, kas informē par filmēšanu. Citādāk kamera nerāda nekādus gaismas efektus un ir pavisam nemanāma. Kameras aizmugurē redzam skaļruņa atveri, Tp-link zīmolu un barošanas pieslēgvietu kameras pamatnē. Kamera paredzēta izmantošanai iekštelpās.

    Ja mēs pabīdīsim uz augšu kameras bloku, tad mūsu skatam pavērsies microSD atmiņas kartes slots un Reset, jeb iestatījumu nonullēšanas poga. Tapo C200 atbalsta microSD atmiņas kartes līdz 128GB un tām ir jābūt noformatētām FAT32 formātā. Ražotājs rekomendē izmantot vismaz Class 10 (vai UHS 1) klases atmiņas kartes, kas nodrošina >10MB/s ierakstīšanas ātrumu.

    Ierīces apakšpusē redzam trīs pietiekami lielas gumijas kājas, kas kameru stabili noturēs uz galda vai plaukta, kā arī caurumus, kas ļauj kameru uzskrūvēt uz pamatnes. To, savukārt, varam ar komplektā iekļautajām skrūvēm pieskrūvēt pie sienas vai griestiem. Klāt ir pielikta pat caurspīdīga uzlīme, lai mēs varam nekļūdīgi izurbt caurumus. Paldies, noderīgi!

    Tp-link šīs kameras komplektācijā iekļāvuši diezgan kompaktu barošanas adapteri (9.0V/0.6A) ar veselus 3 metrus garu vadu. Tas ir ļoti svarīgi, jo nereti kameru būs nepieciešams novietot vietā, kur elektrības rozete nav blakus.

    Ražotājs norāda, ka kamera spēj darboties 802.11 b/g/n Wi-Fi bezvadu interneta tīklos ar 2.4GHz frekvenci un tā nodrošina WPA/WPA2-PSK drošību.

    Kamera izmanto 1/2.9″ sensoru (F2.4 4mm optika) un filmē 1080p (Full HD) izšķirtspējā. Video tiek kompresēts ar H.264 kodeku un filmēts ar 15fps ātrumu. Kamerai ir infrasarkano staru diodes un tās nodrošina nakts redzamību līdz 10 metriem. Tapo C200 spēj grozīties 360 grādos horizontāli un 114 grādos vertikāli.

    TP-Link Tapo C200 kameras iestatīšana

    Lai mēs varētu izmantot Tapo C200 kameru, būs nepieciešama iOS (9+) vai Android (4.4+) mobilā lietotne ar uzstādītu Tapo lietotni un izveidotu lietotāja kontu tajā.

    Lietotnē izvēlamies pievienot jaunu ierīci, izvēlamies C200 kameru un pieslēdzam to pie elektrības. Kameras diodei ir jāmirgo zaļš/sarkans režīmā un tad varam būt droši, ka kamera ir gatava savienoties ar mūsu lietotni.

    Nākamais solis ir savienojuma izveide ar mūsu mājas Wi-Fi tīklu. No sākuma jāpieslēdzas pie kameras radītā Wi-Fi tīkla (mūsu gadījumā – “Tapo_Cam_091C”) un pēc tam jāievada mājas tīkla parole, lai tālāk kamera jau pati spēj pievienoties tīklam un korekti darboties.

    Pēc tam mums tiek piedāvāta iespēja pārsaukt kameru sev tīkamākā vārdā, norādīt istabu, kurā tā novietota, kā arī tiekam painformēti par to, kā pareizi izmantot atmiņas karti, lai varētu saglabāt video.

    Tapo lietotnes galvenajā skatā varam redzēt, ka kamera ir pievienota un uzreiz zem uzraksta “My home” visas kameras ir sagrupētas vienā kopējā skatā. Tas ļauj ātri un ērti noskaidrot, kas notiek mūsu mājās, ja tur ir izvietotas vairākas šādas kameras. Tāpat šajā skatā varam iestatīt to darbības režīmu (esam mājās vai prom).

    TP-Link Tapo C200 kameras lietošana

    Tagad iepazīsimies tuvāk ar Tapo C200 kameras iespējām. Jāsaka, ka to ir diezgan daudz, tās ir noderīgas un darbojas visnotaļ labi. Uzpiežot uz izvēlētās kameras, varam aplūkot video vai arī ieslēgt skatu, kas sastāv uzreiz no vairākām kamerām. Kamerā ir iebūvēts mikrofons un skaļrunis, tāpēc varam caur to parunāt ar mājdzīvniekiem/mājiniekiem, kā arī lūgtiem un nelūgtiem viesiem. Pie tam to var darīt vienkārši turot uz Talk pogas vai pat izveidot garāku zvanu. Kamera nav pārlieku skaļa, kā arī mikrofons nav nekāds dižais un garas sarunas diez vai šādā režīmā aizvadīsim, tomēr šad un tad kaut ko nokliegties varēsim.

    Starp citu, kamerā notiekošo var vērot arī šādā pilnekrāna režīmā. Kā redzam, visi svarīgākie vadības elementi ir pieejami un varam ērti operēt ar kameru.

    Kameru grozīt varam pa labi/kreisi un uz augšu/leju. Lai arī horizontāli to var grozīt 360 grādos, tas nenozīmē, ka kamera griežas uz riņķi. Lietotne ļauj pielāgot pagrieziena straujumu, kā arī atzīmēt marķierus, lai varam ātri pārslēgties uz kādu noteiktu skatu. Šādi, piemēram, varam saglabāt ārdurvju vai istabas skatus.

    Kamera spēj noteikt kustības un automātiski veikt video ierakstu, kā arī sākt skaļi taurēt un nosūtīt paziņojumu uz mūsu telefonu. Mēs pat varam norādīt, kurās zonās pievērst uzmanību kustībām, lai kaut kā cīnītos pret mūsu mājdzīvnieka pārvietošanās radītajiem īsajiem video. Tāpat varam pieregulēt kameras kustību detektēšanas jūtīgumu, lai ierakstu nesāk garām palidojusi muša (patiess stāsts, brāl). Pielāgojuma ir arī paziņojumu sūtīšana uz telefonu, varam norādīt dienas un laikus, kad kamera mūs var traucēt. Kā jau noproti, kustību detektēšana ir diezgan augstā līmenī un ar interesi vēroju kā mans kaķis diennakts laikā spēj pagulēt 8390300 dažādās vietās istabā.

    Ja nevēlamies, lai kamera veic ierakstu, varam ieslēgt “Privacy Mode” režīmu. Tāpat varam pielāgot mikrofona jūtīgumu vai to pat vispār izslēgt laukā.

    Atmiņas kartes formatēšana notiek no Tapo lietotnes un turpat varam arī iestatīt režīmu, kad jaunāki video pārraksta vecos video. Ja izmantojam vislielāko atbalstīto 128GB versiju, tad kamera varēs nepārtraukti rakstīt video par pēdējām divām nedēļām. Ja tomēr izmantojam mazāka izmēra atmiņas karti un neesam ieinteresēti to aizpildīt ar video, kuros nekas nenotiek, varam iestatīt, lai ieraksts notiek tikai tad, kad ir detektēta kāda kustība. Tāpat varam pat izveidot grafikus ar laikiem, kad ierakstīt visu notiekošo, kad neko neierakstīt un kad lūkoties pēc kustībām. Atskaņošanas skatā varam saprotami redzēt, cikos ir bijis ieraksts, kā arī noskatīties to paātrinājumā.

    Detektēto kustību video paši par sevi nav uzreiz pieejami saglabāšanai un tos skatoties vēlreiz jāiefilmē ar kameras pogu. Tad tos var atrast Memory sadaļā un attiecīgi lejuplādēt uz telefonu.

    Zemāk vari noskatīties ar šo kameru uzfilmētā video piemērus. No sākuma filmēts dienas gaišajā daļā, bet video otrajā daļā tas pats skats naktī. Manuprāt, kvalitāte ir diezgan OK, lai saprastu, kas notiek mājoklī. No Full HD kameras es īsti neko detalizētāku nesagaidu, īpaši ierīcei, kas maksā tik lēti.

    Noslēgumā aicinu vēl ielūkoties iestatījumu sadaļā, kur slēpjas vēl dažas noderīgas funkcijas. Mēs varam pielāgot tekstu, kas tiek uzlikts pa virsu video, minimizēt video ņirbēšanu pie ieslēgta apgaismojuma un atjaunot kameras programmatūru. Kā redzam ekrānšāviņā zemāk, atjauninājumi ļauj uzlabot kameras sniegumu.

    Kameru varam kontrolēt arī ar Amazon Alexa un Google Assistant balss komandām, tomēr šādā režīmā iespējas ir ļoti ierobežotas. Principā mēs varam tikai ar balsi paprasīt, lai mums telefons parāda uz kameras notiekošo. Un tā kā jāsauc arī kameras nosaukums, tad visai drīz šāda pieeja mums apniks un ātrāk šo darbību veiksim no Tapo lietotnes.

    Secinājumi – lielisks produkts!

    Iespaidīgi! Patiešām iespaidīgi, cik daudz funkciju ir iebūvētas šajā <40 EUR produktā. Un vēl iespaidīgāk ir tas, ka principā viss darbojas godam. TP-Link Tapo C200 kameru iestatīt ir pavisam vienkārši un Tapo lietotne ir ne tikai glīta, bet arī funkcionāli bagāta un reizē vienkārši lietojama. Galvenais, negaidīt biznesa klases cienīgu sniegumu un nepaļauties uz to pilnībā. Šādas kameras ir jāuztver kā ērta iespēja palūkoties uz vietām, kur paši neesam klāt un nevajag gaidīt, ka tās pašas par sevi garantēs mūsu īpašuma drošību.

    Šīs kameras zemā cena ļauj tās nopirkt vairākas un aprīkot mūsu mājokli, vasarnīcu un kādu kameru drošībai nolikt arī pie mūsu vecākiem vai vecvecākiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    13 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Martins
    13.07.2020 12:48

    Kamera ir tik līdzīga Xiaomi MI 360 grādu kamerai,ka pat apakšējā daļa ir gandrīz copy-paste. Arī aplikācija un visas iespējas izskatās ļoti līdzīgi. Vai šīs abas firmas kaut kā sadarbojas tieši kameru ražošanā?
    Lai nu kā,bet,ja šī kamera ir tik pat laba kā MI 360 kamera,tad tas ir lielisks pirkums. Paši nesen iegādājāmies kameru,lai uzraudzītu zīdaini,un bijām super pārsteigti par kvalitāti,ko piedāvā kamera,kura maksā 39eur.

    oleg
    13.07.2020 19:54

    Cik viegli ir pieslēgties kādam no malas un novērot mani?

    Lauris
    13.07.2020 20:39
    Reply to  oleg

    Kā tieši plāno izmērīt vieglumu? Ja Tu kādam būtu vajadzīgs, ļoti viegli. Par cik neesi, neiespējami.

    Jānis Vanags
    14.07.2020 13:31

    Kā ir ar lokālo-globālo tīkla izmantošanu. Rooteris / ugunssiena / adresacija.
    Ir gadījies iegādāties kameriņu, kuras globālā tīkla atbalstu nodrošināja ar saimnieka servera parīdzību. Serveris apklusa, un nu kamera ir tikai lokālā tīklā.

    svimart
    16.07.2020 11:59

    es īsti nesapratu, no ārpasaules arī var pieslēgties vai tikai lokālajā wifi tīklā ?

    Dzintars
    20.07.2020 09:53

    Pavilkos un nopirku, kā jau kameras aprakstā minēts sava īpašuma un vecu cilvēku pieskatīšanai attālināti.
    Viss kā Kristaps raksta, bet pieslēgties ne no lokālā WIFI nesanāca nekādi.
    Varbūt variet kāds palīdzēt un saprotamā valodā uzrakstīt kā rīkoties ?

    Dzintars
    20.07.2020 10:48

    Paldies par atbildi.
    Man kā blondīnei…. Vakar nekādi nevarēju pieslēgties kamerai no ārpuses. Šodien ieslēdzu un viss notiek. Varbūt laukos mob. internets pārāk lēns.
    Izskatās tiešām labs produkts par saprātīgu cenu.

    KKTK
    20.07.2020 11:06

    Var jau būt man ir follija cepurīte, bet atkal draudzīgā komunistiskā Ķīna par tevi visu zina.
    Tāpēc arī cena tik uzrunājoši zema ;)

    Last edited 3 years ago by KKTK
    Lauris
    31.07.2020 13:35
    Reply to  KKTK

    Tevi tas uztrauc? Mani nē…Domā Gūgle par Tevi nezina visu, kad Tu lieto viņu servisus? Servisi par velti tādēļ, ka Tu ar savu info un personalizātajām reklāmām jau par to esi samaksājis

    EDGARS Krūms
    30.10.2020 22:04

    Jā, kamera tiešām laba pa tik zemu cenu, vienīgi būtu labi vēl opcija, ja konstatē kustību, tad automātiski notiek ieraksts vismaz 5 sek., kas tiek nosūtīts uz telefonu, nevis tikai atnāk ziņojums uz tel. par kustību. Tad sanāk, ka no rīta pamostos un konstatēju, ka pa nakti šķūnī, pagrabā bija kustība, bet nav nekādu video, tikai ziņa ar laiku, jo garnadzis no pagraba paķēris līdzi arī manu kameru ar ierakstu.

    Reklāma