Web Analytics
More
    Reklāma

    Imou Ranger Pro Z mājokļa novērošanas kameras apskats

    Jaunākie raksti

    Daudz gribēsi zināt, ātri vecs paliksi. Vismaz tā teica mana ome. Un kaut kā radies iespaids, ka mūsdienu cilvēkam ir pārāk liela vēlme visu pieskatīt, kontrolēt un izrīkot. Bet, ja tu tā nedomā, tad kamera savā dzīvojamajā istabā varētu būt tieši tev!

    Par kameras pielietojumu mājoklī diskutēju arī ar citiem Kursora autoriem, un domas dalās – daži uzskata, ka kameru mājoklī vajag, lai pieskatītu mājdzīvnieku vai bērnu aukli. Neesmu nekāds indikators un uz absolūtu patiesību nepretendēju, bet aukli, kurai pats neuzticos, savā mājoklī (kur nu vēl bērnu tuvumā) nelaistu. Gados vecāku cilvēku pieskatīšana varētu būt vēl viens no mājokļa kamera pielietojumiem.

    Reklāma

    Daži, iespējams, mani sauks par cinisku, nehumānu un skopu, bet vēl arvien atļaušos uzskatīt, ka novērošanas kamerai dzīvoklī vai mājā nav vietas bez īpaša iemesla. Uz testu esam saņēmuši kādu interesantu kameru – šoreiz apskatīsim mājoklim paredzētu novērošanas kameru Imou Ranger Pro Z.

    Imou ir Dahua Technology meitas zīmols, kas Dahua izstrādātos drošības risinājumus piedāvā privātpersonām. Protams, nedaudz dīvainie nosaukumi liecina, ka izcelsme šim viedpalīgam ir Ķīna. Lielajam vairumam, kas nav dzirdējuši par Imou darbību, paskaidrošu, ka zīmols piedāvā dažāda veida novērošanas kameras, viedos durvju zvanus, signalizāciju risinājumus un viedās slēdzenes. Pavisam nesen Jurģis apskatīja Imou Ranger 1080P bezvadu kameru.

    Tehniskā specifikācija

    • Kamera: 2 megapikseļu live-view, 1920 x 1080, 1/2.9”, CMOS, 10 m nakts redze
    • Redzes lauks: 90° (H), 48° (V), 108° (D), 355° horizontāla virzība, 90° vertikāla virzība, 3x optiskais palielinājums
    • Video: 25 kadri sekundē ar H.265 vai 30 kadri sekundē ar H.264 video kodējumu
    • Audio: mikrofons, skaļrunis
    • Savienojumi: Wi-Fi 5 (IEEE802.11 b/g/n/ac), elektrības vads (USB), microSD atmiņu kartes pievienošana līdz 128 GB
    • Izmēri: 94 × 94 × 101 mm, 250 gramu svars
    • Papildus: kustību sensors, divvirzienu komunikācija, Smart Tracking, iespēja veikt ierakstu mākoņdatu krātuvē
    • Enerģijas patēriņš: zem 10 W
    • Cena: ap 145 eiro

    Izskats un uzbūve

    Imou Ranger Pro Z ir paliela bumba, kas izvietota uz podestiņa. Bumbas izmērs ir aptuveni tāds, kādu pieaugušais veidotu sniega piku, Imou Ranger Pro Z galvas daļa ir būtiski lielāka par tenisa bumbiņu. Pamatne ir jūtami mazāka, Ranger Pro Z varēsi ievietot microSD atmiņas karti, kameru nāksies nobarot ar elektrības vadu, kā arī Ranger Pro Z ir RJ45 LAN pieslēgvieta. Izmantot tīkla vadu gan nav obligāti, jo Ranger Pro Z ir arī Wi-Fi 5 (b/g/n/ac) bezvadu pieslēgums tīmeklim.

    Ranger Pro Z uzbūvē izmantoti visai spīdīgi un kontrastaini (melns ar baltu) materiāli, tāpēc kameru mājoklī paslēpt neizdosies – tā nepazūd ne baltā, nedz arī tumšā interjerā. Kameru iespējams arī pieskrūvēt pie griestiem, sienas vai skapja, tai pat līdzi tiek dotas skrūves. Protams, jārēķinās, ka Ranger Pro Z nāksies pievilkt kā minimums elektrību, bet būtu ieteicams kameru tīmeklim pievienot ar vadu. Mani novērojumi liecina, ka mājas bezvadu piekļuves punkta tuvumā Ranger Pro Z nav nekādu problēmu darboties, bet blakus istabā Ranger Pro Z no 5 GHz Wi-Fi pārgāja uzreiz uz 2.4 GHz, un daudzdzīvokļu mājā uzreiz rodas zināmas problēmas ar traucējumiem. Faktiski blakus istabā, kur viedtālrunis vēl arvien ideāli ķer Wi-Fi 5GHz, Ranger Pro Z gandrīz nemaz nebija izmantojams – no lietotnes pat kameru nebija iespējams pagrozīt, nemaz nerunājot par video ierakstu.

    Ranger Pro Z kamera paredzēta izmantošanai tikai telpās, tehniskajā specifikācijā gan ir rakstīts, ka kamera spēj daroties temperatūrās no mīnus 10 grādiem līdz +45 grādiem, tātad kameru varēsi lielāko gada daļu izmantot arī lauku mājā, kura netiek visu gadu apkurināta. Bet Ranger Pro Z kamera nav ar mitruma noturību.

    Ja kāds man būtu prasījis, noteiktu rekomendētu Ranger Pro Z kameru izveidot vismaz divās dažādās krāsu versijās (tikai melnā krāsā un tikai baltā krāsā), lai tā labāk saplūstu ar dažādiem interjeriem. Šobrīd Ranger Pro Z kamera ir ļoti kontrastaina un ļoti uzkrītoša, kas var radīt pamatoti neomulīgu sajūtu viesiem un arī pašiem iemītniekiem. Kamerai līdzi tiek dots aptuveni divus metrus garš vads (sienas štekera galā ir parastais, kantainais Type-A USB, bet kameras galā ir apaļas formas spraudnis), ar to nepietiks, lai Ranger Pro Z kameru nobarotu skapjaugšā, bet gluži blakus televizoram to turēt negribēsies. Protams, katram ir savi niķi un blusas, misteram Grejam noteikti būtu 50 dažādas versijas, kur izmantot Ranger Pro Z kameras nakts spējas un trīskāršu optisko palielinājumu.

    Visādi citādi – dizains ir gana vienkāršs. Baltajā pamatnē izvietots pamatīga izmēra gredzena formas LED indikators, kas ietver visu kameras bumbas stiprinājuma vietu pie pamatnes. Zilā krāsa nozīmē, ka viss kārtībā, sarkanā, ka darbība netiks nodrošināta. Sarkans indikators parādās arī virs kameras, kad aktivizēts nakts režīms. Tiem, kam nepatīk pa nakti redzēt zilas krāsas vai sarkanus punktus, varētu neiet pie sirds šāds noformējums. Jā, sarkanie punkti nodrošina nakts kameras darbību, bet diemžēl zilo riņķi nav iespējams izslēgt vai arī nemācēju atrast, kur to var paveikt.

    Lietotne

    Imou Ranger Pro Z darbību nodrošina tikai un vienīgi viedtālruņa lietotne, nekā citādi novēršanas kameru neizdosies iestatīt un pēcāk apkalpot. Pirmreizējā iestatīšana ir ļoti vienkārša – pievienot Ranger Pro Z strāvai, slēdz iekšā lietotni un pat nenāksies kameru ar tīkla vadu slēgt pie mājas maršrutētāja. Ranger Pro Z spēj nokopēt Wi-Fi paroli no viedtālruņa, kas ir ļoti ērti. Lietotājam gan nāksies izveidot savu kontu un lietotāja profilu, bet arī tas neprasa daudz laika.

    Imou izstrādātās lietotnes saskarne ikdienai nav diez ko ērta, jo vismaz man šķita, ka uzsvars likts uz nevajadzīgām niansēm, kamēr pamata funkcijām (kameras grozīšana, pietuvināšana, attēla ieraksts un foto uzņemšana) atvēlēta maza vieta viedtālruņa ekrānā, kā arī funkcijas nestrādā zibenīgi. Lielākais iebildums laikam būtu pret kameras galvas grozīšanās ātrumu – manuāli ar lietotni grozot Ranger Pro Z, nav pat īsti saprotams, kur kameras galva pagriezīsies. Jo sākumā tā griežas negribīgi un lēnām, bet pēc tam tā pēkšņi ļoti ātri pagriežas par aptuveni 45 grādiem.

    Kamerā redzamais attēls arī lietotnē pārzīmējas visai slinki, bet ne kritiski lēni.

    Imou visai lielu uzsvaru liek uz savu mākoņdatu krātuvi, kas ir maksas pakalpojums. Bez mākoņdatu krātuves izdzīvot būs visai smagi. Varbūt ne smagi, bet jārēķinās, ka Ranger Pro Z kameras ieraksta funkcija pamatā ir manuāla – spied foto uzņemšanas vai video Rec pogu un tikai tad attēls tiek iemūžināts viedtālruņa atmiņā.

    Attēla kvalitāte

    Ranger Pro Z piedāvā 2 megapikseļu live-view video ar 1920 x 1080 izšķirtspēju, kā arī fotogrāfiju iemūžināšanu. Jau nedaudz augstāk izvietoju 1920 x 1080 izšķirtspējas video ar 25 kadriem sekundē no Ranger Pro Z, kas arī ir kameras maksimālās iespējas. Kameras lietotnē šis režīms tiek dēvēts par HD. Ir arī SD režīms, bet tas ir ļoti jūtami mazāk kvalitatīvs. SD režīmu izmantot nevajag.

    HD/SD režīms ir vienīgie attēla kvalitātes iestatījumi, tie attiecas uz video un arī uz foto uzņemšanu. Viss pārējais Ranger Pro Z tiek iestatīts automātiskā režīmā. Ranger Pro Z kameras objektīvam ir visai plats skata leņķis, tajā var trāpīties kāda spilgtāka lampa, kas pārējo attēlu padarīs melnu, bet pārsvarā Ranger Pro Z ar šo niansi tika galā godam.

    Visai dīvaini, bet Ranger Pro Z nakts režīmā attēla detalizācija ir jūtami augstāka par parastu attēla režīmu. Tiek solīts, ka Ranger Pro Z nakts režīmā kamera spēs saskatīt līdz 10 metru attālumam, bet mani novērojumi liecina, ka jau pie 5 metru attāluma attēls sāk jūtami zaudēt kontrastu un pie 7 metriem cilvēka seju ir gandrīz neiespējami atpazīt.

    Kopumā gan Ranger Pro Z video attēla kvalitāte mani patīkami pārsteidza, īpaši tas attiecas uz nakts režīmu. Fotogrāfijas izdodas visai viduvējas.

    Nobeigumā

    Lai arī sevi nevaru dēvēt par Imou Ranger Pro Z mērķa auditoriju, tomēr biju patīkami pārsteigts par kameras iespējām un daļēji arī par attēla kvalitāti. Ranger Pro Z iestatīšana ir ļoti vienkārša, te nekādām problēmām nevajadzētu rasties. Lietotnē gan uzreiz jāpārslēdz kameru HD režīmā, jo nez kāpēc pēc noklusējuma stāv gandrīz nelietojamais SD režīms.

    Ieteiktu Ranger Pro Z pieslēgt tīmeklim ar LAN vadu vai 5 GHz Wi-Fi. Diemžēl Ranger Pro Z blakus istabā uzreiz jūtami zaudē bezvadu interneta ātrumu, kamera gandrīz nav izmantojama. Uzskatu, ka Wi-Fi signāla uztveršanas un pārraide netiešām redzamībā ir viens no diviem Ranger Pro Z mīnusiem. Te gan jānorāda, ka saprātīgi ļaudis novērošanas kameras pie bezvadu tīmekļa neslēdz.

    Otrs Ranger Pro Z mīnuss ir nespēja izslēgt LED diodes, tās ir spilgtas un kaitinošas.

    Uzskatu, ka Ranger Pro Z novērošanas kamera mājas pielietojumam noteikti der. Jārēķinās, ka, visticamāk, nāksies iegādāties mākoņdatu plānu, kur uzglabāt video un fotogrāfijas.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Rihards
    18.02.2020 23:52

    LED apgaismojumu var izslēgt un diezgan vienkārši.
    Kamera nav slikta, bet trūkumi ir. Ja nolidos zemē, kā man tas gadijās, to kupolu ne ar ko atpakaļ nepiestiprināsiet, takā diezgan pamanāma un trausla uzparikte.

    Kursors.lv
    18.02.2020 23:58
    Reply to  Rihards

    Paldies! Kā izslēdzams tas apgaismojums?

    Reklāma