Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ROG Strix Scar II spēlēm paredzētā klēpjdatora apskats

    Jaunākie raksti

    ROG Strix Scar II (GL704GW) klēpjdatora modelis nu nekā nav dēvējams par jaunu, tas iznāca pirms gandrīz diviem gadiem, bet klēpjdators piedzīvojis uzlabojumus – tas atvadījies no Nvidia Pascal arhitektūras videokartēm, to vietā nākušas jūtami jaudīgākās Turing videokartes, bet nekas cits šajos klēpjdatoros izmainīts nav.

    Interesanti, ka ASUS nav izmainījis ROG Strix Scar II uzbūvē un komplektācijā neko, burtiski neko, ja neskaita jau minētās videokartes. Dzesēšana ir tā pati, barošanas bloks arī saglabāts tas pats vecais, kaut arī ROG Strix Scar II tiek šobrīd aprīkots arī ar GeForce RTX 2070 videokarti, kas kopējo sistēmas enerģijas rijību pastumj ļoti tuvu uz barošanas bloka norādītajai maksimālajai jaudai. Iepriekš ROG Strix Scar II tika aprīkots ar GeForce GTX 1060 un GTX 1070 videokartēm.

    Reklāma

    Jāsaka gan, ka ROG Strix Scar II vēl arvien ir viens no vieglākajiem un plānākajiem spēlēm paredzētajiem 17.3 collu klēpjdatoriem. Bet vai neuzlabota dzesēšanas sistēma tiks galā ar 8. paaudzes Intel i7 un RTX 2070? Kā ROG Strix Scar II darbojas, kad to salīdzina ar Ryzen 4000 sērijas moderno klēpjdatoru jaudām?

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: sešu kodolu Intel Core i7-8750H
    • Videokarte: Nvidia GeForce RTX 2070 (8192 MB, Core: 1215 MHz, Memory: 1750 MHz, GDDR6, ForceWare 417.71, Optimus)
    • RAM: 16 GB SO-DIMM 2666 MHz DDR4 (max 32 GB)
    • Ekrāns: 17.3 collas, 16:9, 1920 x 1080, 127 ppi, IPS-level (Advanced Hyper-Viewing Angles jeb AHVA), 144 Hz, viegli matēts
    • SSD: Western Digital PC SN520 NVMe SSD, 265 GB + 1 TB 2.5 collu 5400 rpm HDD
    • Pieslēgvietas: 1 x USB 3.1 Gen 2 (Type-C), 3 x USB3.1 Gen 1, 1 x USB3.1 Gen 2, 1 x mDP 1.4, 1 x HDMI 2.0b, 1 x RJ-45, 1 x SD karšu lasītājs, 1 x 3.5mm austiņu
    • Bezvadu savienojumi: Intel 802.11ac Wi-Fi 5 (2×2), Bluetooth 5.0
    • Izmēri: 39.98 cm x 27.35 cm x 2.49 – 2.64 cm
    • Svars: 2.89 kg, barošanas bloks ap 620 g
    • Papildus: izgaismoti RGB LED taustiņi, ciparbloks tastatūrai
    • Komplektā: vada austiņas, datorpele, web-kamera un mugursoma (komplektācija var atšķirties)
    • Programmatūra: ROG Armoury Crate, GameFirst V, Game Visual, Sonic Studio & Sonic Radar III, Aura Core, XSplit Gamecaster, Android/iOS lietotne
    • Cena: ap 2100 EUR

    Plāns un kvalitatīvs korpuss

    ROG Strix SCAR II GL704 klēpjdators noformēts ierastajā ROG Strix stilā ar milzīgu ROG logotipu un neiztrūkstošiem RGB LED izgaismojumiem. ROG Strix SCAR II klēpjdatoram ir uzlabota tastatūra, kas spēj izturēt 20 miljonus pogas nospiedienus.

    ASUS izvēlējies likt uzsvaru uz šī ļoti jaudīgā spēlēm paredzētā klēpjdatora kompaktumu – ROG Strix SCAR II tiešām arī sarunas karstumā būtu nodēvējams par portatīvu datoru. Jārēķinās, ka šoreiz darīšana ir ar 17.3 collu ekrānu, bet tā apmales ir visai redzami samazinātas. Jūtams ir arī ROG Strix SCAR II svars – pats par sevi klēpjdators sver tikai 2.9 kilogramus. Izmēros un svara ziņā pamatīga komponente būs barošanas bloks, kas sver virs 600 gramiem.

    ROG Strix SCAR II vāks veidots no metāla, bet visas pārējās detaļas ir veidotas no kvalitatīvas plastmasas. Ap tastatūru plastmasa atgādina oglekļa šķiedru, kā arī aptuveni trešā daļa no šī laukuma izkrāšļota kamuflāžas tēmā. Izskatās varbūt ne gluži atbaidoši, bet noteikti ne stilīgi. Tastatūrai ir četru zonu RGB LED izgaismojums, pati tastatūra dikti atgādina to, ko redzējām ASUS TUF Gaming A15 apskatā.

    Zem ekrāna izvietota tīmekļa kamera, kas pat neesošu dubultzodu jautri izcels tīmekļa konferences norises laikā.

    Pret lietotāju vērstajā datora daļā izvietots milzīga izmēra RGB LED ielaidums, kas arī spīd visās varavīksnes krāsās.

    No vecajiem laikiem saglabāta LAN un pat SD atmiņas kartes pieslēgvieta, kas ir patīkami nieciņi laikā, kad visi cenšas visu nogrūst uz USB Type-C pārejām un adapteriem.

    Kopumā jāsaka, ka uzbūves ziņā ROG Strix SCAR II ir gana moderns, es īsti neizprotu vajadzību pēc kamuflāžas uzdrukas, tā izskatās bezjēdzīgi un lēti.

    Tastatūra jau atrodama budžeta klasē

    Te gan var just, ka ROG Strix SCAR II nav pats modernākais ASUS klēpjdators, jo šī pati tastatūra izvietota nu jau lētākajā ASUS kopš pagājušā gada – TUF Gaming FX505 klēpjdatoriem un arī šī gada TUF Gaming A15 sērijas datoros, kas faktiski ir TUF Gaming 506 sērija. Kaut kā šķiet, ka ROG Strix SCAR II tastatūra ir nedaudz patīkamāka lietošanā, veidota no nedaudz labākiem materiāliem, bet jāņem arī vērā, ka šoreiz tastatūrai ir nedaudz vairāk vietas, jo runa ir par 17.3 collu datoru. Exceļa cilvēkiem nedaudz kaitinoši varētu šķist izmēros samazinātie ciparbloka taustiņi. Pieļauju, ka 17.3 collu dators varētu ik pa laikam kādu Excel padarbināt.

    Arī RGB LED izgaismojums ROG Strix SCAR II modelī šķiet spilgtāks un krāsas ir izteiksmīgākas (kad salīdzina ar TUF Gaming sēriju), iespējams, izmantotas labākas RGB LED diodes. Grūti pateikt…

    Skārienpaliktnis ir ļoti precīzs un patīkami lietojams, te var just, ka nauda nav taupīta. ROG Strix SCAR II skārienpaliktnim ir arī divas pogas, tās spiežas ar izteiktu klikšķi, un arī tās šķiet visai labi nostrādātas.

    Pieļauju, ka pirms diviem gadiem ROG Strix SCAR II izmantotā tastatūra skaitījās augstas klases veikums, šobrīd to pašu vai gandrīz to pašu redzam arī 700 eiro klēpjdatoros.

    144 Hz “gandrīz IPS” ekrāns

    ROG Strix SCAR II aprīkots ar AU Optronics B173HAN04.0 matricu, tai ir 1080p izšķirtspēja un 144 Hz attēla atsvaidze. 144 Hz vēl arvien ir gana liels retums tieši 17.3 collās, bet 15.6 collu datoros 144 Hz jau sāk parādītes pie aptuveni 800… 850 eiro sliekšņa.

    ASUS savā ROG Strix SCAR II izmantoto matricu dēvē par “IPS līmeņa matricu”, bet faktiski tā ir Advanced Hyper-Viewing Angles (AHVA) matrica, kas strādā ātrāk par IPS, bet vienlaikus tiek nedaudz zaudēta krāsu atveide. Jāsaka, ka šoreiz ROG Strix SCAR II nedaudz cieš no tā dēvētā backlight bleeding defekta, bet tas nav ļoti izteikts.

    Tiek solīts, ka ROG Strix SCAR II ekrānam ir 300 cd/m² spilgtums, bet internetā lasāms, ka konkrētajam modelim ir problēmas sasniegt solītos 300 cd/m², esot gadījumi, kad reālos mērījumos jārēķinās arī ar gandrīz 10% spilgtuma zudumu.

    Ārpus telpām ROG Strix SCAR II ir gandrīz labi lietojams, jo ekrāns ir viegli matēts, arī nepilnie 300 cd/m² ir pietiekami, lai ekrānā parādītais būtu salasāms mākoņainā dienā. Saulē ar ROG Strix SCAR II nav, ko darīt.

    Skaļrunīši

    ROG Strix SCAR II aprīkots ar diviem 3.5 W skaļruņiem kas ir jau gan nopietns pieteikums klēpjdatoram. Protams, varētu vēlēties arī iebūvētu subvūferīti, kā tas ir dārgākos spēlēm paredzētos klēpjdatoros redzēts, bet šoreiz nākas iztikt ar visai jēdzīgu stereo skaņu.

    Akumulators

    ROG Strix SCAR II nekāds taupīgais pret enerģiju nav, te nevajag piemirst, ka runa ir par jaudīgu RTX 2070 videokarti plus ne pārāk svaigu Intel 8. paaudzes 14 nm procesoru. Maksimālā noslodzē redzēju pat 230 W jaudas prasības, kas ir 100% no barošanas bloka spējām. Protams, barošana droši vien turētu arī līdz kādiem 250 W, bet tomēr ideāli tas nav. Var redzēt, ka barošana rēķināta uz vecajām GTX 1060 un GTX 1070 videokartēm.

    Strādāt jau viss strādā, bet barošanas bloks sasniedz visai augtas temperatūras, tam īsti roku piešaut nevar. Lētais infrasarkano staru termometrs uzrādīja 52 grādus slodzē. Ņem vērā, ka jau 38 grādu vannas ūdens šķiet ļoti karsts.

    Šādi enerģijas tēriņi nenāk par labu akumulatora darbībai. ROG Strix SCAR II ir 66 Wh akumulators, kas slodzē (spēlēs) noturēs datoru pie dzīvības aptuveni 55 minūtes. Ofisa režīmā ROG Strix SCAR II ar vienu uzlādi nodzīvoja 3 stundas un 30 minūtes.

    No nulles līdz pilnai uzlādei ROG Strix SCAR II jāgaida gandrīz divas stundas.

    Jārēķinās, ka ROG Strix SCAR II jau tā ar akumulatoru apietas prātīgi – ja nebūsi datoru pievienojis strāvai, tas samazina veiktspēju vismaz uz pusi. Spēlēs kadru skaits var samazināties pat par divām trešdaļām.

    Drīzāk viduvēja veiktspēja

    Mūsu veiktspējas testu krātuvītē ROG Strix SCAR II ir pirmais klēpjdators ar GeForce RTX 2070 videokarti, turklāt šī ir pilntiesīgs GeForce RTX 2070 klēpjdatoru versija, nevis Max-Q dizains. ROG Strix SCAR II aprīkots arī ar nedaudz padzīvojušu, bet vēl arvien pietiekami jaudīgu Intel Core i7-8750H procesoru un 16 GB DDR4 RAM. Dators aprīkots arī ar 256 GB NVMe SSD tipa disku un papildus tam arī ar 1 TB HDD.

    Uzriez jau sākumā paziņošu, ka pat vienkāršos veiktspējas testos Intel Core i7-8750H procesoram bija niķis sasniegt aptuveni 95…96 grādus, un attiecīgi parādījās tā saucamais thermal throttling. Tātad ROG Strix SCAR II netiek pietiekami efektīvi dzesēt, turklāt thermal throttling parādījās jau pie ne pārāk nopietniem sintētiskā veiktspējas testiem. Te gan jānorāda, ka thermal throttling samazina veiktspēju par aptuveni 3… 4%.

    Klēpjdators aprīkots ar Western Digital PC SN520 NVMe SSD tipa atmiņu, kas ir pazīstama ar ātru darbību. Arī šoreiz uzrāda tīri ciešamu 1485 MB/s nolasīšanas un 1300 MB/s ieraksta ātrumu. Tas gan par aptuveni 220 MB/s iepaliek aiz modernajām sistēmām ar šobrīd ļoti populāro Intel 660p NVMe SSD tipa atmiņu. Datorā ievietotā Western Digital PC SN520 NVMe SSD atmiņa ar teorētisku 1700 MB/s sekvenciālā ieraksta un 1400 MB/s nolasīšanas ātrumu.

    Passmark PerformanceTest 9.0 testā šis dators sasniedza vairāk nekā pieņemamu 5414 punktu rezultātu, kas bez pūlēm pārspēj MSI GS65 Stealth Thin (5369.2 punkti), ASUS ROG Strix G (4653.7 punkti) un pat nesen testēto ASUS ROG Zephyrus G14 (5056), bet iepaliek aiz ASUS ROG ZEPHYRUS S GX701 (5646.2 punkti) un gandrīz divas reizes lētākā, nesen apskatītā ASUS TUF Gaming A15 (5720 punkti). Šajā testā pats labākais rezultāts no pie mums sabijušiem datoriem ir Lenovo ThinkPad X1 Extreme ar 7809.2 punktiem.

    Citi veiktspējas testu dati:

    • PCMark 10: 4650
    • 3DMark Fire Strike Ultra: 4637
    • 3DMark Time Spy: 7065
    • 3DMark Sky Diver: 31 342
    • Cinebench R20:2745

    Pakomentēšu sīkāk sintētiskās veiktspējas testu rezultātus, kad tos salīdzina ar citiem iepriekš redzētiem klēpjdatoriem. PCMark 10 (4650 punkti) rezultāts ir piektajā vietā no 25 testētiem klēpjdatoriem, Fire Strike Ultra ir labākais rezultāts, Time Spy ir otrs labākais rezultāts, atpaliekot tikai aiz ASUS ROG Zephyrus S GX701.

    Cinebench, kas ir procesora spēju tests, 2745 punkti ir loģiski, jo jau minētais ROG Zephyrus S GX701 ar to pašu Intel Core i7-8750H procesoru uzrādīja 2722 punktus. Tātad var vērtēt, ka milzu pienesums ir videokartei, kamēr Intel Core i7-8750H procesors ir tāds, kāds tas vienmēr bijis. Te neko jaunu un pārsteidzošu gaidīt nevajadzētu.

    ROG Strix SCAR II ticis pie vājprātīgas jaudas GeForce RTX 2070 videokartes ar 8 GB GDDR6 VRAM (14 GHz, 256 biti). GeForce RTX 2070 videokarte kļūst aptuveni 4% jaudīgāka, kad tiek aktivizēts Turbo režīms ar Armory Crate palīdzību. Te gan jāsaka, ka Turbo režīmā trako ventilatori un dators kļūst ļoti skaļš.

    Spēlēs iebūvētajos veiktspējas testos ROG Strix SCAR II uzrādīja sekojošus rezultātus:

    • Assassin’s Creed Odyssey: 1080p Ultra 41 fps
    • Far Cry New Dawn: 1080p Ultra 60 fps
    • Division 2: 1080p Ultra 60 fps

    Teiksim, kā ir – spēlēs iebūvētajos veiktspējas testos ROG Strix SCAR II ir drīzāk viduvējība. Nesen apskatītais drīzāk lētā gala spēlēm paredzētais TUF Gaming A15 ar GeForce RTX 2060 un pavisam svaigo astoņu kodolu AMD Ryzen 7 4800H procesoru uzrāda jūtami labākus rezultātus (attiecīgi Assassin’s Creed 47, Far Cry 77 un Division 2 tos pašus 59 fps).

    Diemžēl mums šī GeForce RTX 2070 videokarte klēpjdatorā bija pirmā, attiecīgi nav iespēju novērtēt, kur tieši ir vaina. Es minētu, ka, tā kā ROG Strix SCAR II ir tikai 256 GB SSD tipa disks, tad uz tā uziet tikai viena vai divas modernās spēles, attiecīgi daļu spēļu nācās izvietot uz 5400 apgriezienu HDD. Division 2 noteikti cieta no šīs nianses.

    Nobeigumā

    ASUS ROG Strix Scar II GL704GW noteikti vēl arvien ir viens no plānākajiem un vieglākajiem spēlēm paredzētajiem 17.3 collu klēpjdatoriem. Tas ir saņēmis pilnvērtīgu (nevis Max-Q) GeForce RTX 2070 videokarti kopā ar Intel Core i7-8750H procesoru. Tāpat ROG Strix Scar II saņēmis 144 Hz ekrānu, kas vēl arvien 17.3 collās ir gana reta parādība. Jā, 15.6 collās 144 Hz ekrāni nāk jau cenās jūtami zem 1000 eiro.

    ROG Strix Scar II ir spēcīgi skaļrunīši, lieliska uzbūve (ja neskaita kamuflāžas dizaina nianses), gandrīz pieņemama tastatūra un plašs, pietiekami modernu pieslēgvietu klāsts.

    Lielākās sūdzības par ROG Strix Scar II? Datora plānums to padara karstu un visai skaļu. Ja turēsi ROG Strix Scar II uz galda, tad jūtami karsta vieta būs tikai blakus Power pogai, kur arī tiek pūsts ārā gaiss. Labā ziņa ir tā, ka karsto gaisu, visticamāk, tev uz rokas, kurā turi peli, nepūtīs. Neesmu arī pārliecināts, ka mūsdienās spēlēm paredzēts datoros kāds izvietos 5400 rpm HDD, noteikti tas nepiederas datoram ar GeForce RTX 2070 videokarti. Ja plāno datorā turēt vairāk par divām modernām spēlēm, nāksies meklēt vismaz 512 GB ļoti ātru SSD tipa atmiņu, ar 256 GB ir par maz.

    ASUS pats šobrīd ir pārgājis tikai uz ROG Strix Scar III sēriju, kas arī ir pieejama Latvijā. ROG Strix Scar III ar ļoti līdzīgu tehnisko specifikāciju (klāt nācis tikai nedaudz svaigāks Intel i7-9750H procesors) maksā 2250 eiro. ROG Strix Scar III sērijai izskatās, ka ir cita veida eņģes un būtiski piestrādāts pie dzesēšanas, kas vecākajai ROG Strix Scar II sērijai ir klupšanas akmens.

    Patika

    • vēl arvien viens no plānākajiem spēlēm paredzētajiem 17.3 collu klēpjdatoriem
    • lieliski izmantotie materiāli
    • plašs pieslēgvietu klāsts
    • labi skaļruņi

    Ne tik ļoti gāja pie sirds

    • novecojis, karstošs procesors un HDD tipa disks
    • nekas nav darīts dzesēšanas uzlabošanai
    • energotēriņi atbilst 100% barošanas bloka spējām (nav rezerves)
    • veiktspēja spēlēs ir drīzāk viduvēja
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    2 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    r/funny
    27.05.2020 10:36

    Būtu iebāzuši 3rd gen ryzen 7, nekarstu tik traki :/

    Artis Abols
    27.05.2020 21:09
    Reply to  r/funny

    Nuu… Kā jau minēju, šis ir 2 gadus vecs modelis ar uzlabotu video. Viss cits ir vecumvecs.

    Reklāma