Web Analytics
More
    Reklāma

    Mākslīgās gaļas pārdošanas apjomi ASV sasnieguši rekordus

    Jaunākie raksti

    Gadu no gada aizvien aktuālāka kļūst tendence savā uzturā piebremzēt vai no ēdienkartes pavisam izslēgt gaļas produktus, vajadzības gadījumā tos aizstājot ar dažādām, pamatā no augiem radītām alternatīvām. Tikmēr ASV COVID-19 radīto pārmaiņu virpulī iekļuvusi arī pārtikas ražošanas nozare – jau kopš marta augu bāzē radītas gaļas pārdošanas apjomi tur pieauguši par 264%.

    Kamēr pati mazumtirdzniecības joma ASV no marta līdz aprīlim piedzīvoja strauju lejupslīdi, ienākumiem sarūkot par 16,4%, augu bāzē radītas gaļas pārdošanas apjomi uzkāpuši teju debesīs. Kā liecina Nielsen apkopotie dati – no marta vidus līdz maija sākumam tādos veģetāras un vegāniskas pārtikas veikalos kā “Beyond Meat” un “Tofurky” augu bāzē radīto gaļas produktu noiets sasniedza +264%. Tikmēr svaigas gaļas alternatīvu pārdošanas apjomi marta pirmo divu nedēļu laikā palielinājās pat par 279%.

    Reklāma

    Lai arī kopējo pārdošanas apjomu ziņā dzīvnieku gaļas produktus ASV joprojām patērē vairāk nekā tai radītās dažnedažādās alternatīvas, pārtikas ražotāji seko līdzi jaunākajām tendencēm pircēju paradumos. Saskaņā ar ASV Pārtikas un zāļu pārvaldes datiem gaļas produktu ražošana gadu no gada samazinās par 28%. Te jānorāda, ka arī Latvijā nevar nepamanīt, ka augu bāzē radītas gaļas produkti labi iekārtojas pārtikas veikalu plauktos, sastādot aizvien nopietnāku konkurenci tradicionālāka sastāva apetītes apmierinātājiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    60 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    megafons
    18.05.2020 11:28

    Nav īsti saprotams, par ko ir raksts. Sardeles, desas u.c. gaļas aizstājēji tirgū ir ne jau pirmo gadu (desmitu). Tagad tie ir sertificēti vegānu uzturam?

    megafons
    18.05.2020 12:09

    Ahā, nu ir skaidrs! Tomēr – ja visēdāji ierobežos gaļas patēriņu vai pat aizstās to ar pseidogaļu – tad viņi vairs nebūs visēdāji, vai es to pareizi saprotu?

    megafons
    18.05.2020 12:29

    Tomēr vai ir korekti lietot jēdzienu “īstā gaļa”? Ja ir īstā gaļa, tad tiek pieļauta arī neīstās gaļas pastāvēšana. Vai var visā nopietnībā runāt par kaut ko, kas nav īsts? Sanāk, ka ir gaļa un citi organiskas izcelsmes olbaltumvielu produkti – jā vai nē? Piemēram, sliekas vai sojas pupiņas – tās ir organiskas, satur noteiktas barības vielas, bet faktūras u.c. atšķirību dēļ mēs tās nesauksim par gaļu, pat ja pārstrādāsim Krakovas desas izskatā…..

    Agris
    19.05.2020 12:24
    Reply to  megafons

    Vārd īstā vispār netiek pareizi lietots sakarā ar pārtikas produktiem, piemēraim, saldējums no īsta piena, kaut patiesībā cilvēkam vienīgais īstais piens ir mātes piens.. Īstā gaļa vispār neeksistē priekš cilvēka, bet nu marketologi dara savu..
    P.S. neesmu ne vegāns, ne veģetārietis, bet dzīvnieku gaļu gan izvēlos neēst – tā ir izvēle, nevis pārliecība.

    19.05.2020 13:59
    Reply to  Agris

    @Agris tu putrojies latviešu valodā. vārda “īsts” sinonīms ir “dabīgs”, tāpēc īsts piens ir visiem zīdītājiem un īsta gaļa visiem mugurkauliniekiem. kā reizi mārketologi (un tu) strādā veģetāriešu labā, mēģinot piepīt vārdu “gaļa” augu izcelsmes produktiem.

    18.05.2020 13:18

    mākslīgā gaļa nav augu bāzē radīts produkts.
    Mākslīgo gaļu audzē no šūnām reaktoros.
    Beyound meat plāceņus ražo turpat kur iPhone – Ķīnā, no ne tā pirmā svaiguma superpārstrādātiem un E-vitamīniem bagātinātiem augu izcelsmes subproduktiem.

    Rudolfs
    18.05.2020 14:20

    Source, ka ražots Ķīnā?

    Rudolfs
    18.05.2020 16:47

    Tad sanāk, ka sastāvdaļa ir ražota Ķīnā. Pēc tāda piemēra arī neviens alus īsti nav ražots Latvijā, jo apiņus iepērk no citurienes.

    Eidis
    20.05.2020 08:40
    Reply to  Rudolfs

    Es gan izlasīju, ka lielākā daļa no sojas plāceņa, ko vegānu muļķošanas marketologi mēģina iegrūst kā “zaļo gaļu”, tiek ražota Ķīnā. Nevis sastāvdaļa. Tur ir neliela atšķirība..

    Krotow
    18.05.2020 11:45
    Reply to  megafons

    Aizvācot no maltā kartona pēdējās gaļas paliekas – pilnīgi noteikti. Pie reizes būs lētāk ražošanā.

    Oto
    18.05.2020 21:03

    Vegānu izstrādājumi, īstie šņakstina zaļbarību un no gaļas smaržas siekalu netecina.

    Agris
    19.05.2020 12:27
    Reply to  Oto

    Zinātnisks pamatojums tam arī ir? :D
    Vai tikai Tavs personīgais viedoklis?

    Skābene
    18.05.2020 11:43

    Izlasot virsrakstu domāju, ka būs par mākslīgi audzētu gaļu!
    Rimčikā arī ir desas, kuru sastāvā nav gaļas, bet sojas olbaltums, krāsviela un desas garšviela. Pieļauju, ka cilvēki nemaz nezina ko pērk.

    Krotow
    18.05.2020 11:47

    Te prasās pieminēt arī problēmas gaļas pārstrādē ASV saistībā ar COVID-19. Trūkst strādnieku, jo daudzi esošie saslimuši. Tad nu veikalos pērk to, kas palicis pāri, ieskaitot erzacgaļu.

    18.05.2020 13:16

    1. Vajadzētu tomēr lietot korektu terminoloģiju!!!
    Beyound Meat ir “supersintētisks augu pārstrādes produktu” plācenis, nevis mākslīgā gaļa.
    Mākslīgo, no šūnām audzēto gaļu veganhipsterblogeri vēl nevar atļauties!
    2. Oatly NAV piena ražotājs!
    Saskaņā ar Eiropas saistošo likumdošanu – viņu produkts ir saucams par Auzu Dzērienu.
    3. šodien pārņem sajūtas, ka Kursors.lv savā kontrolē pārņēmuši kļūdainas un apzināti kļūdainas vegānu propagandas izplatītāji :(
    No Vegan Latvija!

    Rudolfs
    18.05.2020 14:33

    1. Piekrītu, ka būtu jāsauc akurātāk par augu valsts produktu, līdzīgi kā margarīns tomēr nav sviests.
    2. Un? Tiešām kāds iedomājas, ka auzām ir tesmeņi no kuriem iegūts piens?
    3. Šie produkti noteikti ir augstākās tehnoloģijas spicē un visticamāk ļoti tuvā nākotnē ietekmēs, kas tiek ēsts ikdienā. Attiecīgi diezgan normāli, ka par to raksta arī kursors.lv. Neredzēju rakstā neko, kas liktu kādam karbonādi spļaut ārā no mutes.

    Krotow
    18.05.2020 16:15
    Reply to  Rudolfs

    Vīruss no sikspārņiem, ar ko caur cilvēkiem aplipina kaķveidīgos, mums jau ir. Drīz būs arī auzas ar tesmeņiem.

    Andis
    18.05.2020 15:34

    Kā man ir izdevies nepamanīt mākslīgo gaļu Latvijas plauktos? Kādi piemēri, lūdzu..?

    Krotow
    18.05.2020 16:14
    Reply to  Andis

    Pilni tirgi un veikali :)

    Skābene
    18.05.2020 17:00
    Reply to  Andis

    Aizej veikalā pie vārīto desu plaukta un palasi sastāvu. Starp sojas un gaļas maisījumiem var atrast arī 100% no gaļas brīvus izstrādājumus. Parasti tas ir lētais gals.

    18.05.2020 16:37

    Čakarīgi tikt pie lasīšanas , bet salīdzinājums labs. Fake Meat vs Real Meat
    https://www.nytimes.com/2019/12/03/well/eat/fake-meat-vs-real-meat.html
    un ar Fake Meat šeit domāti augu izcelsmes plāceņi, nevis bioreaktoros audzētas gaļas šūnas.

    Latvijā “fake meat” jau esmu pagaršojis Hesburgerā. bet tur ir “veģetārā”, nevis “vegānā” versija.

    KKTK
    18.05.2020 17:25

    Ņam, ņam ģenētiski modificētā soja, ņam! Viebjos nevis tāpēc, ka ģenetiski modificēt, bet tāpēc, ka aug tikai tāpēc, ka tiek indēta ar pareizo indi no vienīgās pareizās kompānijas. Phe. Cik tad šīm “gaļām” % ir soja?

    Oto
    18.05.2020 21:06

    Mākslīgā gaļa tāpat kā mākslīgā āda vēl neeksistē. Ir tikai imitācijas.

    19.05.2020 02:39
    Reply to  Oto

    o! visu laiku mēģināju iebraukt, kas rakstā un dažos komentāros man nepatīk no valodas viedokļa. pat skaidrojums par māksīgo gaļu un augu izcelsmes plācenīšiem izklausās samāksloti. precīzi — gaļas imitācija vai gaļas aizvietotājs.

    zirgs
    19.05.2020 00:23

    varbūt kāds jau te uz to norādīja (man slinkums lasīt tos karojošo vegānu un anti-vegānu palagus), taču man šķiet, ka šis pieaugums saistīts ar to, ka ASV Covid dēļ ir problēmas ar gaļas piegādēm (gaļas pārstrādes uzņēmumu darbinieki atsakās strādāt). Pērk ko var dabūt.

    19.05.2020 10:31
    Reply to  zirgs

    tas saistīts ar “”vegan” propagandā iegrūsto naudas apjomu. jo plācenīšus ražot ir krietni lētāk, nekā gaļas burgerus. un viss “vegan” brendotais ir x2x3 cenā.
    Tā ka tas ir netīrs bizness pēc principa “lohi jācērp”.

    Krotow
    19.05.2020 11:40

    Necepies. Vnk ASV nu piedzīvo reālu apokalipses demonstrāciju. Un labi vēl ka tur apkārt nav sākušas braukāt bruņotas pārtikas un tualetes papīra ekspropriētāju bandas.

    19.05.2020 10:35

    Vakar speciāli nopirku Hesburger “vegan” plāceņus, bet ar sieru virsū.
    “veke burger” saucās. 70 centus maksā.
    Plācenis 2x biezāks par gaļas burgeri.
    Man likās pasauss un bezgaršīgs, lai gan vizuāli līdzīgs gaļai. pēc garšas nav….
    Bērns sūdzējās, ka “ass” esot. garšas trūkumu tātad ar E-vitamīniem mēģina kompensēt un pastiprināt.
    Kaut kas silts vēdērā, pa lētu naudu. bet nu nebūs tas mans produkt ēdienkartē. labāk pa 1 Eur parasto sierburgeri ņemšu.

    nuja
    19.05.2020 10:40

    Neesmu ēdis sierburgerus, bet pieņemu, ka tas siers tur arī nav nekāds dižais, drīzāk kāds siera izstrādājums ar palmu eļļu. Siera garša ir, paskatās uz burgeru bildi pie sienas un attēls smadzenēs norezonē, atstājot patīkamu noskaņu – un re, pircējam paliek iespaids ka sierburgers ir baigā štelle)

    Krotow
    19.05.2020 11:38
    Reply to  nuja

    Sierelis, gaļelis un burgerelis.

    KKTK
    19.05.2020 11:34

    Ká vispár var ést kaut ko no átrajám ieskrietuvém…

    19.05.2020 14:03
    Reply to  KKTK

    šmakstinot. a kas?

    Kursors.lv
    19.05.2020 21:23
    Reply to  KKTK

    Easy!

    Penzonārs
    19.05.2020 11:29

    Mūsdienās tas vegānisms nemaz nav tik veselīgs un dabai draudzīgs. Lauksaimniecības zemju vajadzībām izcērt mežus, meža iemītnieki iet bojā. Lietus meži pārtop par eļļas palmu plantācijām. Lai graudu produkcija būtu lētāka un mazāk maksātu par kaltes pakalpojumiem, rudenī pirms kulšanas laukus apsmidzina ar glifosātiem, lai tie nokalst. To dara arī Latvijā un pēc tam ar visiem glifosātiem prom uz dzirnavām un ēdam pankūkas un maizi ar glifosātu piešprici. Herbicīdi, pesticīdi, slāpekli saturošais mēslojums skalojas upēs un ūdenstilpēs, smacējot ūdens radības un pārpurvojot ūdenstilpnes, tās sāk aizaugt. Modernā lauksaimniecība ir ļoti kaitējoša un padomājiet par to, kad liekat galdā augu izcelsmes sieru, margarīnu, gaļas aizvietotāju, palmu tauku sauso piena maisījumu.

    Agris
    19.05.2020 12:31
    Reply to  Penzonārs

    Ieteiktu ievākt info, cik no saražotās barības Pasaulē aiziet lauksaimniecības dzīvnieku (gaļas) audzēšanai un cik cilvēkiem ;)

    Krotow
    19.05.2020 12:35
    Reply to  Agris

    Un cik bezjēdzīgas (je)biodegvielas ražošanai. Kur to mēslu ražojot, fosilo degvielu nokurina vairāk kā rezultātā iegūst “zaļo”.

    Penzonārs
    19.05.2020 12:50
    Reply to  Agris

    Cik ir vākts info, tad gaļas eksportētāji (ASV, Argentīna, Austrālija) lielākoties piekopj gaļas lopu audzēšanu pļavās, kur tie arī tiek noganīti, pārdzenot no vienas ganību platības uz citu. Tātad, šajās palatībās netiek veicināta monokultūru audzēšana. Liellopu mēsli ir laba barība augiem, turklāt tiek izplatītas augu sēklas. Pa lielam notiek lopu migrācija, kā savulaik indiāņi sekoja bizonu bariem.
    Agrikultūras vajadzībām Brazīlijas mūža meži katru gadu zaudē ievērojamas platības un drīz no pasaules plaušām nekas nepaliks, visu izcirtīs, lai audzētu monokultūras. Indonēzijas orangutangi paliek bez mājām, jo mežus izcērt un audzē palmas eļļas iegūšanai.

    Rudolfs
    19.05.2020 15:47
    Reply to  Penzonārs

    Lai iegūtu gaļu no lopiem ir nepieciešamas nesalīdzināmi lielākas platības un ūdens daudzums nekā augu valsts produktiem. Var fantazēt cik gribas, bet audzēt gaļu esošajos apjomos nav draudzīgi ne dabai, ne cilvēkiem, kas dzīvo tajos reģionos.

    19.05.2020 16:15
    Reply to  Rudolfs

    ko tad pats fantazē? milzīgie līdzenumi, kuros audzē lopus, nav derīgi kultūraugiem, jo tie prasa pārāk daudz ūdens un nepārtrauktu mēslošanu.

    Rudolfs
    19.05.2020 17:00
    Reply to  digitalk

    No Wikipedia:
    Grazing systems supply about 9 percent of the world’s production of beef.

    Diezgan maz proporcionāli lopus audzē tajos līdzenumos.

    20.05.2020 04:14
    Reply to  Rudolfs

    tad tu par fermās turētajiem lopiem? kur tad tur ir nepieciešamas “nesalīdzināmi lielākas platības”?

    otrs, ar ko tas nav draudzīgi dabai un cilvēkam vairāk kā jebkura parastā ražošana? ja nebūtu iespēja nogrūst augu valsts produkcijas atliekas tām pašām fermām, tad tie zaļumi sapūtu un izdalītu tik pat nevāju CO2.

    Eidis
    20.05.2020 08:47
    Reply to  Rudolfs

    Bullshit! Ieraksti jūķūbe thruth beyound avocados. Un tāpatir ar soju. Tā ka, ja pie lopiem pieskaita vegānus, tad komentārs gan iegūst zināmu jēgu.

    Ome
    19.05.2020 12:35
    Reply to  Penzonārs

    Lai izaudzētu gaļas lopus, tak arī vajagot baigās platības lai tos uzbarotu un daudz ūdens, ne? Tādā ziņē kolba olbaltumvielas ir nākotne, īpaši ja cilvēce neatzīs ka reprodukcijas mērogi ir jākontrolē, lai nav tā daudz maz civilizētās valstīs ģimene izaudzina vienu bērnu un visu mūžu izmanto vienu papīra gabalu, pa vidam to pārstrādājot, bet pasaules nabadzīgās valstis savā trūkumā irš upēs, dzerot to ūdeni paši slimo, ēd humāno palīdzību un atpūšoties uztaisa pa kinderam katru gadu.

    Jānis
    19.05.2020 13:02

    Varbūt kāds zina, kur pie mums var nopirkt Beyond Mean vai Impossible Burger vai kaut ko līdzīgu? Vienmēr gribējies pagaršot kā ir.

    Ja kādam interesē, ļoti interesants video par šo tēmu: https://www.youtube.com/watch?v=-k-V3ESHcfA

    Penzonārs
    19.05.2020 13:07
    Reply to  Jānis

    Promo ir gan sojas burgeri, gan gulašs, gan kotletes! Ēd vesels!

    Rudolfs
    19.05.2020 15:19
    Reply to  Penzonārs

    Tas nav tas pats. Ne velti par šiem produktiem tik daudz raksta un apspriež. Parastie sojas etc burgeri garšo arī kā parastie sojas burgeri un pieejami jau sen bijuši.
    Cik es esmu meklējis pie mums Beyond Meat var nogaršot tikai New Beginnings uz Barona ielas. Tagad gan diemžēl viņi ciet.

    Skābene
    19.05.2020 16:21
    Reply to  Rudolfs

    Ar ko tad Beyond Meat baigi atšķiras no “Falafeļa”? Domā gaļēdājs nejutīs strapību? Veģetārietim atkal vienalga, viņam nevajag ēdienu ar gaļas garšu vai gaļas nosaukumu ēdienā!

    19.05.2020 16:48
    Reply to  Skābene

    @Skābene Džeremijs Klārksons pateica apmēram to pašu, ko tu :)

    Rudolfs
    19.05.2020 17:08
    Reply to  Skābene

    Veģetārietis nenozīmē, ka viņam obligāti negaršo gaļa. Attiecīgi ar šo varēs pietiekami apmierināt vēlmi pēc burgera nevienu nenogalinot.

    Jānis
    19.05.2020 17:41
    Reply to  Skābene

    Cik es dzirdēju no ārzemju atauksmēm, ka tā “gaļa” garšo pēc gaļas un nezinot, kas tas ir, nekad nepateiksi atšķirību. Būs jāpasūta no “New Beginnings”, ja var.

    KKTK
    20.05.2020 08:21
    Reply to  Jānis

    Zviedrs blakus ēda Horsburgera feiko gaļu pusdienās, teica štrunts vēl lielāks par parasto Horsburger gaļu. Sausāks. Šaubījās vai kāderiz iegaršosies, ja nu vienīgais spiestā kārtā.

    Eidis
    20.05.2020 08:50
    Reply to  Jānis

    Aizej uz Rimi vai Maxima. Tik pašam jācep būs. Jeb mājās nav vegānu gāzes, a parasto negribas lietot? 🤣

    Reklāma