Gadu no gada aizvien aktuālāka kļūst tendence savā uzturā piebremzēt vai no ēdienkartes pavisam izslēgt gaļas produktus, vajadzības gadījumā tos aizstājot ar dažādām, pamatā no augiem radītām alternatīvām. Tikmēr ASV COVID-19 radīto pārmaiņu virpulī iekļuvusi arī pārtikas ražošanas nozare – jau kopš marta augu bāzē radītas gaļas pārdošanas apjomi tur pieauguši par 264%.
Kamēr pati mazumtirdzniecības joma ASV no marta līdz aprīlim piedzīvoja strauju lejupslīdi, ienākumiem sarūkot par 16,4%, augu bāzē radītas gaļas pārdošanas apjomi uzkāpuši teju debesīs. Kā liecina Nielsen apkopotie dati – no marta vidus līdz maija sākumam tādos veģetāras un vegāniskas pārtikas veikalos kā “Beyond Meat” un “Tofurky” augu bāzē radīto gaļas produktu noiets sasniedza +264%. Tikmēr svaigas gaļas alternatīvu pārdošanas apjomi marta pirmo divu nedēļu laikā palielinājās pat par 279%.
Lai arī kopējo pārdošanas apjomu ziņā dzīvnieku gaļas produktus ASV joprojām patērē vairāk nekā tai radītās dažnedažādās alternatīvas, pārtikas ražotāji seko līdzi jaunākajām tendencēm pircēju paradumos. Saskaņā ar ASV Pārtikas un zāļu pārvaldes datiem gaļas produktu ražošana gadu no gada samazinās par 28%. Te jānorāda, ka arī Latvijā nevar nepamanīt, ka augu bāzē radītas gaļas produkti labi iekārtojas pārtikas veikalu plauktos, sastādot aizvien nopietnāku konkurenci tradicionālāka sastāva apetītes apmierinātājiem.
Nav īsti saprotams, par ko ir raksts. Sardeles, desas u.c. gaļas aizstājēji tirgū ir ne jau pirmo gadu (desmitu). Tagad tie ir sertificēti vegānu uzturam?
Vegāni un veģetārieši bieži vien iegādājas mākslīgās gaļas jeb augu bāzē radītus produktus, jo to sastāvā netiek izmantoti dzīvnieku izcelsmes produkti, bet garša gandrīz identiska kā īstai gaļai. Aizvien biežāk arī visēdāji iegādājas šādus produktus, lai vienkārši ierobežotu īstās gaļas patēriņu.
Ahā, nu ir skaidrs! Tomēr – ja visēdāji ierobežos gaļas patēriņu vai pat aizstās to ar pseidogaļu – tad viņi vairs nebūs visēdāji, vai es to pareizi saprotu?
Tikai tad, ja visēdājs pilnībā atsakās no īstās gaļas, tad viņu varu saukt par veģetārieti vai vegānu, atkarīgs no pārējā uztura. Taču, ja tikai ierobežo īstās gaļas patēriņu, tad tāpat būs visēdājs.
Tomēr vai ir korekti lietot jēdzienu “īstā gaļa”? Ja ir īstā gaļa, tad tiek pieļauta arī neīstās gaļas pastāvēšana. Vai var visā nopietnībā runāt par kaut ko, kas nav īsts? Sanāk, ka ir gaļa un citi organiskas izcelsmes olbaltumvielu produkti – jā vai nē? Piemēram, sliekas vai sojas pupiņas – tās ir organiskas, satur noteiktas barības vielas, bet faktūras u.c. atšķirību dēļ mēs tās nesauksim par gaļu, pat ja pārstrādāsim Krakovas desas izskatā…..
Šajā gadījumā īstā gaļa ir tā, kas iegūta no dzīvnieka, bet mākslīgā – kas, piemēram, radīta uz augu bāzes, izskatās un garšo kā dzīvnieku gaļa, bet tāda nav.
Vārd īstā vispār netiek pareizi lietots sakarā ar pārtikas produktiem, piemēraim, saldējums no īsta piena, kaut patiesībā cilvēkam vienīgais īstais piens ir mātes piens.. Īstā gaļa vispār neeksistē priekš cilvēka, bet nu marketologi dara savu..
P.S. neesmu ne vegāns, ne veģetārietis, bet dzīvnieku gaļu gan izvēlos neēst – tā ir izvēle, nevis pārliecība.
@Agris tu putrojies latviešu valodā. vārda “īsts” sinonīms ir “dabīgs”, tāpēc īsts piens ir visiem zīdītājiem un īsta gaļa visiem mugurkauliniekiem. kā reizi mārketologi (un tu) strādā veģetāriešu labā, mēģinot piepīt vārdu “gaļa” augu izcelsmes produktiem.
mākslīgā gaļa nav augu bāzē radīts produkts.
Mākslīgo gaļu audzē no šūnām reaktoros.
Beyound meat plāceņus ražo turpat kur iPhone – Ķīnā, no ne tā pirmā svaiguma superpārstrādātiem un E-vitamīniem bagātinātiem augu izcelsmes subproduktiem.
Source, ka ražots Ķīnā?
https://www.newsweek.com/against-grain-beyond-meat-its-rivals-rely-chinese-ingredients-opening-food-safety-debate-1501585
Tad sanāk, ka sastāvdaļa ir ražota Ķīnā. Pēc tāda piemēra arī neviens alus īsti nav ražots Latvijā, jo apiņus iepērk no citurienes.
Es gan izlasīju, ka lielākā daļa no sojas plāceņa, ko vegānu muļķošanas marketologi mēģina iegrūst kā “zaļo gaļu”, tiek ražota Ķīnā. Nevis sastāvdaļa. Tur ir neliela atšķirība..
Aizvācot no maltā kartona pēdējās gaļas paliekas – pilnīgi noteikti. Pie reizes būs lētāk ražošanā.
Vegāni un veģetārieši bieži vien iegādājas mākslīgās gaļas jeb augu bāzē radītus produktus, jo to sastāvā netiek izmantoti dzīvnieku izcelsmes produkti, bet garša gandrīz identiska kā īstai gaļai. Aizvien biežāk arī visēdāji iegādājas šādus produktus, lai vienkārši ierobežotu īstās gaļas patēriņu.
Vegānu izstrādājumi, īstie šņakstina zaļbarību un no gaļas smaržas siekalu netecina.
Zinātnisks pamatojums tam arī ir? :D
Vai tikai Tavs personīgais viedoklis?
Izlasot virsrakstu domāju, ka būs par mākslīgi audzētu gaļu!
Rimčikā arī ir desas, kuru sastāvā nav gaļas, bet sojas olbaltums, krāsviela un desas garšviela. Pieļauju, ka cilvēki nemaz nezina ko pērk.
Te prasās pieminēt arī problēmas gaļas pārstrādē ASV saistībā ar COVID-19. Trūkst strādnieku, jo daudzi esošie saslimuši. Tad nu veikalos pērk to, kas palicis pāri, ieskaitot erzacgaļu.
1. Vajadzētu tomēr lietot korektu terminoloģiju!!!
Beyound Meat ir “supersintētisks augu pārstrādes produktu” plācenis, nevis mākslīgā gaļa.
Mākslīgo, no šūnām audzēto gaļu veganhipsterblogeri vēl nevar atļauties!
2. Oatly NAV piena ražotājs!
Saskaņā ar Eiropas saistošo likumdošanu – viņu produkts ir saucams par Auzu Dzērienu.
3. šodien pārņem sajūtas, ka Kursors.lv savā kontrolē pārņēmuši kļūdainas un apzināti kļūdainas vegānu propagandas izplatītāji :(
No Vegan Latvija!
Neredzu, ka šajā rakstā kaut kur būtu pieminēts Oatly produkts.
1. Piekrītu, ka būtu jāsauc akurātāk par augu valsts produktu, līdzīgi kā margarīns tomēr nav sviests.
2. Un? Tiešām kāds iedomājas, ka auzām ir tesmeņi no kuriem iegūts piens?
3. Šie produkti noteikti ir augstākās tehnoloģijas spicē un visticamāk ļoti tuvā nākotnē ietekmēs, kas tiek ēsts ikdienā. Attiecīgi diezgan normāli, ka par to raksta arī kursors.lv. Neredzēju rakstā neko, kas liktu kādam karbonādi spļaut ārā no mutes.
Vīruss no sikspārņiem, ar ko caur cilvēkiem aplipina kaķveidīgos, mums jau ir. Drīz būs arī auzas ar tesmeņiem.
Kā man ir izdevies nepamanīt mākslīgo gaļu Latvijas plauktos? Kādi piemēri, lūdzu..?
Pilni tirgi un veikali :)
Aizej veikalā pie vārīto desu plaukta un palasi sastāvu. Starp sojas un gaļas maisījumiem var atrast arī 100% no gaļas brīvus izstrādājumus. Parasti tas ir lētais gals.
https://en.wikipedia.org/wiki/Cultured_meat
https://www.cnet.com/health/beyond-meat-vs-impossible-burger-whats-the-difference/
Čakarīgi tikt pie lasīšanas , bet salīdzinājums labs. Fake Meat vs Real Meat
https://www.nytimes.com/2019/12/03/well/eat/fake-meat-vs-real-meat.html
un ar Fake Meat šeit domāti augu izcelsmes plāceņi, nevis bioreaktoros audzētas gaļas šūnas.
Latvijā “fake meat” jau esmu pagaršojis Hesburgerā. bet tur ir “veģetārā”, nevis “vegānā” versija.
Ņam, ņam ģenētiski modificētā soja, ņam! Viebjos nevis tāpēc, ka ģenetiski modificēt, bet tāpēc, ka aug tikai tāpēc, ka tiek indēta ar pareizo indi no vienīgās pareizās kompānijas. Phe. Cik tad šīm “gaļām” % ir soja?
Mākslīgā gaļa tāpat kā mākslīgā āda vēl neeksistē. Ir tikai imitācijas.
o! visu laiku mēģināju iebraukt, kas rakstā un dažos komentāros man nepatīk no valodas viedokļa. pat skaidrojums par māksīgo gaļu un augu izcelsmes plācenīšiem izklausās samāksloti. precīzi — gaļas imitācija vai gaļas aizvietotājs.
varbūt kāds jau te uz to norādīja (man slinkums lasīt tos karojošo vegānu un anti-vegānu palagus), taču man šķiet, ka šis pieaugums saistīts ar to, ka ASV Covid dēļ ir problēmas ar gaļas piegādēm (gaļas pārstrādes uzņēmumu darbinieki atsakās strādāt). Pērk ko var dabūt.
tas saistīts ar “”vegan” propagandā iegrūsto naudas apjomu. jo plācenīšus ražot ir krietni lētāk, nekā gaļas burgerus. un viss “vegan” brendotais ir x2x3 cenā.
Tā ka tas ir netīrs bizness pēc principa “lohi jācērp”.
Necepies. Vnk ASV nu piedzīvo reālu apokalipses demonstrāciju. Un labi vēl ka tur apkārt nav sākušas braukāt bruņotas pārtikas un tualetes papīra ekspropriētāju bandas.
Vakar speciāli nopirku Hesburger “vegan” plāceņus, bet ar sieru virsū.
“veke burger” saucās. 70 centus maksā.
Plācenis 2x biezāks par gaļas burgeri.
Man likās pasauss un bezgaršīgs, lai gan vizuāli līdzīgs gaļai. pēc garšas nav….
Bērns sūdzējās, ka “ass” esot. garšas trūkumu tātad ar E-vitamīniem mēģina kompensēt un pastiprināt.
Kaut kas silts vēdērā, pa lētu naudu. bet nu nebūs tas mans produkt ēdienkartē. labāk pa 1 Eur parasto sierburgeri ņemšu.
Neesmu ēdis sierburgerus, bet pieņemu, ka tas siers tur arī nav nekāds dižais, drīzāk kāds siera izstrādājums ar palmu eļļu. Siera garša ir, paskatās uz burgeru bildi pie sienas un attēls smadzenēs norezonē, atstājot patīkamu noskaņu – un re, pircējam paliek iespaids ka sierburgers ir baigā štelle)
Sierelis, gaļelis un burgerelis.
Ká vispár var ést kaut ko no átrajám ieskrietuvém…
šmakstinot. a kas?
Easy!
Mūsdienās tas vegānisms nemaz nav tik veselīgs un dabai draudzīgs. Lauksaimniecības zemju vajadzībām izcērt mežus, meža iemītnieki iet bojā. Lietus meži pārtop par eļļas palmu plantācijām. Lai graudu produkcija būtu lētāka un mazāk maksātu par kaltes pakalpojumiem, rudenī pirms kulšanas laukus apsmidzina ar glifosātiem, lai tie nokalst. To dara arī Latvijā un pēc tam ar visiem glifosātiem prom uz dzirnavām un ēdam pankūkas un maizi ar glifosātu piešprici. Herbicīdi, pesticīdi, slāpekli saturošais mēslojums skalojas upēs un ūdenstilpēs, smacējot ūdens radības un pārpurvojot ūdenstilpnes, tās sāk aizaugt. Modernā lauksaimniecība ir ļoti kaitējoša un padomājiet par to, kad liekat galdā augu izcelsmes sieru, margarīnu, gaļas aizvietotāju, palmu tauku sauso piena maisījumu.
Ieteiktu ievākt info, cik no saražotās barības Pasaulē aiziet lauksaimniecības dzīvnieku (gaļas) audzēšanai un cik cilvēkiem ;)
Un cik bezjēdzīgas (je)biodegvielas ražošanai. Kur to mēslu ražojot, fosilo degvielu nokurina vairāk kā rezultātā iegūst “zaļo”.
Cik ir vākts info, tad gaļas eksportētāji (ASV, Argentīna, Austrālija) lielākoties piekopj gaļas lopu audzēšanu pļavās, kur tie arī tiek noganīti, pārdzenot no vienas ganību platības uz citu. Tātad, šajās palatībās netiek veicināta monokultūru audzēšana. Liellopu mēsli ir laba barība augiem, turklāt tiek izplatītas augu sēklas. Pa lielam notiek lopu migrācija, kā savulaik indiāņi sekoja bizonu bariem.
Agrikultūras vajadzībām Brazīlijas mūža meži katru gadu zaudē ievērojamas platības un drīz no pasaules plaušām nekas nepaliks, visu izcirtīs, lai audzētu monokultūras. Indonēzijas orangutangi paliek bez mājām, jo mežus izcērt un audzē palmas eļļas iegūšanai.
Lai iegūtu gaļu no lopiem ir nepieciešamas nesalīdzināmi lielākas platības un ūdens daudzums nekā augu valsts produktiem. Var fantazēt cik gribas, bet audzēt gaļu esošajos apjomos nav draudzīgi ne dabai, ne cilvēkiem, kas dzīvo tajos reģionos.
ko tad pats fantazē? milzīgie līdzenumi, kuros audzē lopus, nav derīgi kultūraugiem, jo tie prasa pārāk daudz ūdens un nepārtrauktu mēslošanu.
No Wikipedia:
Grazing systems supply about 9 percent of the world’s production of beef.
Diezgan maz proporcionāli lopus audzē tajos līdzenumos.
tad tu par fermās turētajiem lopiem? kur tad tur ir nepieciešamas “nesalīdzināmi lielākas platības”?
otrs, ar ko tas nav draudzīgi dabai un cilvēkam vairāk kā jebkura parastā ražošana? ja nebūtu iespēja nogrūst augu valsts produkcijas atliekas tām pašām fermām, tad tie zaļumi sapūtu un izdalītu tik pat nevāju CO2.
Bullshit! Ieraksti jūķūbe thruth beyound avocados. Un tāpatir ar soju. Tā ka, ja pie lopiem pieskaita vegānus, tad komentārs gan iegūst zināmu jēgu.
Lai izaudzētu gaļas lopus, tak arī vajagot baigās platības lai tos uzbarotu un daudz ūdens, ne? Tādā ziņē kolba olbaltumvielas ir nākotne, īpaši ja cilvēce neatzīs ka reprodukcijas mērogi ir jākontrolē, lai nav tā daudz maz civilizētās valstīs ģimene izaudzina vienu bērnu un visu mūžu izmanto vienu papīra gabalu, pa vidam to pārstrādājot, bet pasaules nabadzīgās valstis savā trūkumā irš upēs, dzerot to ūdeni paši slimo, ēd humāno palīdzību un atpūšoties uztaisa pa kinderam katru gadu.
Varbūt kāds zina, kur pie mums var nopirkt Beyond Mean vai Impossible Burger vai kaut ko līdzīgu? Vienmēr gribējies pagaršot kā ir.
Ja kādam interesē, ļoti interesants video par šo tēmu: https://www.youtube.com/watch?v=-k-V3ESHcfA
Promo ir gan sojas burgeri, gan gulašs, gan kotletes! Ēd vesels!
Tas nav tas pats. Ne velti par šiem produktiem tik daudz raksta un apspriež. Parastie sojas etc burgeri garšo arī kā parastie sojas burgeri un pieejami jau sen bijuši.
Cik es esmu meklējis pie mums Beyond Meat var nogaršot tikai New Beginnings uz Barona ielas. Tagad gan diemžēl viņi ciet.
Ar ko tad Beyond Meat baigi atšķiras no “Falafeļa”? Domā gaļēdājs nejutīs strapību? Veģetārietim atkal vienalga, viņam nevajag ēdienu ar gaļas garšu vai gaļas nosaukumu ēdienā!
@Skābene Džeremijs Klārksons pateica apmēram to pašu, ko tu :)
Veģetārietis nenozīmē, ka viņam obligāti negaršo gaļa. Attiecīgi ar šo varēs pietiekami apmierināt vēlmi pēc burgera nevienu nenogalinot.
Cik es dzirdēju no ārzemju atauksmēm, ka tā “gaļa” garšo pēc gaļas un nezinot, kas tas ir, nekad nepateiksi atšķirību. Būs jāpasūta no “New Beginnings”, ja var.
Zviedrs blakus ēda Horsburgera feiko gaļu pusdienās, teica štrunts vēl lielāks par parasto Horsburger gaļu. Sausāks. Šaubījās vai kāderiz iegaršosies, ja nu vienīgais spiestā kārtā.
Aizej uz Rimi vai Maxima. Tik pašam jācep būs. Jeb mājās nav vegānu gāzes, a parasto negribas lietot? 🤣