Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ROG Rapture GT-AX11000 maršrutētāja apskats

    Jaunākie raksti

    Apskatam saņemts pats, pats spicākais maršrutētājs, ko nu mums ASUS spējis sagatavot. Protams, no apskatnieka viedokļa it kā fantastiski, bet jāsaprot, ka Wi-Fi ir divvirzienu saziņa, kas nozīmē, ka spicam ir jābūt ne tikai maršrutētājam, bet arī klienta ierīcei (lasi – datoram, viedtālrunim).

    Ar jauno Wi-Fi 6 jeb 802.11 ax standartu jau esam vienu reizi noskaidrojuši, ka šobrīd klientu ierīces var teikt, ka vēl nav izlaistas. Pie mums pieejami tikai Samsung Galaxy S10 sērijas viedtālruņi ar Wi-Fi 6, bet arī citviet pasaulē tikai šobrīd tiek izziņotas (izziņotas, nevis nopērkamas) tīkla kartes galddatoriem un klēpjdatoriem ar Wi-Fi 6. Ja ir šaušalīga kāre, vari uzmest aci visai vai gandrīz visai šobrīd pieejamajai Wi-Fi 6 tehnikai. Sarakstā atradīsi tikai pāris maršrutētājus, noprotu, ka pat nevienas Wi-Fi 6 tīkla kartes vēl nav (modeļa numurs ir atrodams, bet ne tuvu nav nopērkams). Tikai 2020. gadā gaidāma plašāka Wi-Fi 6 jeb 802.11 ax klienta ierīču (viedtālruņi, klēpjdatori u.tml.) nonākšana tirgū.

    Reklāma

    Tātad šeit mums nekādi testi ar Wi-Fi 6 nesanāks.

    Otrs ROG Rapture GT-AX11000 maršrutētāja lielais pluss ir 2.5 Gbit/s Ethernet pieslēgums, kas ir kaut kas pa vidu starp gigabita pieslēgumu (atrodams gandrīz katrā mājā) un starp 10 gigabitiem, par ko sapņojam jau gadu vai nedaudz vairāk. Diemžēl arī šis parametrs nozīmē, ka nepieciešams atbilstošs maršrutētājs un tīkla karte datorā. Atsevišķi ražotāji pamanījušies pat pamatplatēs iestrādāt 2.5 Gbit/s Ethernet pieslēgvietu, bet arī šādas tehnoloģijas vēl arvien ir retums.

    Šoreiz pie namdurvīm novietots Poršs, bet atslēgu nav. Lampiņas spīd, radio iekšā skan, bet dzinēju mēs nedzirdēsim.

    Tehniskā specifikācija

    • Procesors: 1.8 GHz, četri kodoli
    • Atmiņas: RAM 1024 MB, 256 MB iebūvētā atmiņa
    • Antenas: astoņas, 4 x 4 MIMO (2.4 GHz 4 x 4, 5 GHz 4 x 4), ASUS AiRadar
    • Pieslēgvietas: 1 x RJ45 WAN 2.5 Gbit/s Ethernet, 4 x Gigabit LAN, 2 x USB 3.1 (Gen 1)
    • Izmantotie savienojumu standarti: IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac, 802.11ax (2.4 GHz) līdz 1148 Mbps un 802.11 ax (5 GHz) līdz 4804 Mbps, IPv4, IPv6, OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access), Beamforming: standard-based and universal, 1024-QAM high data rate, 20/40/80/160 MHz bandwidth
    • LED indikatori: Power, WAN, LAN, Wireless, WPS, Boost Key
    • Izmēri un svars: aptuveni 190 x 300 x 60 mm, aptuveni 1010 g
    • Papildus: AiProtection Trend Micro aizsardzība, Adaptive QoS, Ai Protection, WTFast Gamers VPN, Media Server
    • Cena: ap 500 eiro
    Akumulators novietots mērogam

    Izskats un uzbūve

    ASUS izmantojis ROG Rapture GT-AX11000 jau iepriekš redzētu dizainu no ROG Rapture GT-AC5300 un ROG Rapture RT-AC5300 maršrutētājiem. ROG Rapture GT-AX11000 sver 1.7 kilogramus, maršrutētāja izmēri ir 240 x 240 x 60 mm bez antenām, tāpēc mazāku mājokļu iemītniekiem varētu būt pamatotas bažas par maršrutētāja novietošanu istabā. Jāsaka, ka uz 40 centimetrus dziļa plaukta ROG Rapture GT-AX11000 novietot nebija ideāli ērti.

    Maršrutētājam ir jau zināmās astoņas antenas, to izmēri un dizains nedaudz pamainīts, bet tās vēl arvien atgādina iepriekš ROG Rapture GT-AC5300 redzētās. Antenu izpakošana un skrūvēšana aizņems visai prāvu laika sprīdi. Antenas smuki fiksējas 90 grādos un 45 grādos.

    Manuprāt, maršrutētājam nav diez ko izmeklēts dizains, turklāt maršrutētājs ir tik liels, ka tas saprātīga izmēra mājoklī aizņems pārlieku daudz vietas. ASUS pat uz iepakojuma norādījis, ka ROG Rapture GT-AX11000 paredzēts lielām privātmājām un pat nelieliem ofisiem, bet Latvijā būs vēl jāpameklē māja, kurā atradīsies vieta šāda izmēra maršrutētājam.

    ROG Rapture GT-AX11000 ticis pie RGB LED logotipa maršrutētāja augšdaļā, kas arī ir lielākais dizaina jaunieviesums, kad ROG Rapture GT-AX11000 salīdzina ar pārējiem diviem jau minētajiem astoņu antenu ASUS monstriem.

    ASUS ROG Rapture GT-AX11000 ir gana plašs pieslēgvietu klāsts: 4x Gigabit RJ45 LAN Ethernet , 1x Gigabit RJ45 WAN Ethernet, 1x 2.5 Gbit/s RJ45 Ethernet spēlēm, 2x USB 3.1 Gen 1. Par ROG Rapture GT-AX11000 cenu biju gaidījis vismaz astoņas LAN pieslēgvietas. Klāt nākušas arī pāris pogas: Wi-Fi, WPS un Boost.

    Boost poga pārslēdz maršrutētāju Game Boost režīmā – tīmekļa trafiks tiek prioretizēts spēlēm, tiek aktivizēts Dynamic Frequent Selection (DFS) režīms, kas atlasa vismazāk piesārņoto bezvadu savienojuma kanālu maksimālai Wi-Fi ātrdarbībai.

    Iestatīšana un programmatūra

    Pirmreizējā iestatīšana ir ātra un nesagādās problēmas nevienam – atliek vien ievadīt maršrutētāja administratora paroli un izvēlēties Wi-Fi paroli. Šajā mirklī vari pārdēvēt katru no trim Wi-Fi tīkliem savā vārdā, tāpat katram Wi-Fi varēsi izvēlēties individuālu paroli. Pēc tam uzreiz ROG Rapture GT-AX11000 ir gatavs darbam. Protams, neiztrūkstoši vari doties uz tīmekļa saskarnes iestatījumiem vai viedtālruņa lietotni, lai pielāgotu ROG Rapture GT-AX11000 savām vajadzībām. Lai arī ROG Rapture GT-AX11000 iestatījumu saskarne ir ar ļoti plašām iespējām, viss noformēts pietiekami saprotami arī iesācējam, kas ir pamatīgs pluss.

    Te būtu jānorāda, ka pēc pirmreizējās iestatīšanas ROG Rapture GT-AX11000 ļoti prasa uzstādīt atjauninājums, bet tieši tobrīd laikam bija kaut kādas problēmas ar ASUS serveriem, nācās atjauninājumu datni lejupielādēt no atbalsta lapas.

    Lai nodrošinātu ROG Rapture GT-AX11000 ātrdarbību, tam uzstādīts gandrīz pieticīga datora jaudas 1.8 GHz četru kodolu procesors ar 1024 MB RAM. Maršrutētājam ir MU-MIMO bezvadu datu pārraides tehnoloģija un adaptīva QoS tehnoloģija. QoS jeb Quality of Service, ir speciāli uzstādījumi, kuri ļauj noteikt interneta vajadzības atsevišķām funkcijām vai lietotājiem. Piemēram, ja mājā kāds nepārtraukti noslogo Wi-Fi lejupielādējot datnes un neļaujot citiem spēlēt datorspēles, tad ar QoS palīdzību var ierobežot torrentu cienītāja apetīti, vai arī prioritāri nostādīt tos, kuri dzenā spēles.

    Game Boost sadaļa ir paredzēta, lai norādītu tās ierīces, kuras saņem augstāko prioritāti pieejai pie tīmekļa. Īsāk sakot, te var norādīt spēlēm paredzēto datoru kā galveno, bet pārējās ierīces padarīt sekundāras, lai tās pārlieku nenoslogo mājas tīklu.

    ROG Rapture GT-AX11000 saņēmis veselu gūzmu dažādu iespēju, kuru klāstā ir iebūvēta programmatūra, kas spēj filtrēt pārsūtīto saturu, tīkla spēļu ātrdarbības uzlabošana un tamlīdzīgas iespējas. Šie gan ASUS maršrutētājiem nav nekādi jaunumi, bet tos ir vērts uzskaitīt:

    • Maršrutētājā iebūvēts WTFast Game Accelerator un Adaptive QoS atbalsts, ko noteikti spēs novērtēt tīkla spēļu cienītāji. Ja vēlies uzzināt plašāk par WTFast Game Accelerator atbalstu ASUS maršrutētājiem, dodies uz izstrādātāja lapu.
    • Adaptive QoS (Quality of Service) ļauj prioretizēt spēļu spēlēšanai nepieciešamo tīmekļa trafiku, tāpat Adaptive QoS atpazīs PlayStation 3, PlayStation 4, PS4 Pro, PlayStation Vita, Wii U, 3DS un Xbox One, lai arī konsolēm prioretizētu spēļu tīmekļa trafiku.
    • AiProtection Powered by Trend Micro ir iebūvēts pārsūtītā satura filtrs, ar to varēsi pasargāt visas pievienotās ierīces no dažādiem tīmekļa uzbrukumiem. Mūsdienās tiek uzsvērts, ka Lietu Interneta ierīces ir ļoti ievainojamas – AiProtection pasargās arī tās.
    • AiMesh ir ASUS uzturēta iespēja savienot vairākus maršrutētājus vienotā bezvadu režģtīklā. Idejas no vienas puses ir tuvu perfektai – ja nepietiek ar esošā maršrutētāja pārklājumu, ātri izveido bezvadu režģtīklu no diviem ASUS maršrutētājiem. Diemžēl ASUS maršrutētāji ar AiMesh atbalstu ir diezgan dārgi, tādējādi nekāds dižais finansiālais ieguvums no šāda bezvadu režģtīkla izveides nav. Tikpat maksās jau gatava bezvadu režģtīkla ierīču komplekta iegāde.

    Ātrdarbība

    Draugi mīļie, te nonākam pie manas lielākās problēmas – ROG Rapture GT-AX11000 ir tik mežonīgi ātrs, ka man nav iespējas to noslogot. Uz ROG Rapture GT-AX11000 iepakojuma kastes ir skaidri norādīts, ka maršrutētāja teorētiskie ātrumi ir 11000 Mbps, kas ir nedaudz zem 1.4 GB sekundē. Jā, tu sekundes laikā TEORĒTISKI vari nokopēt divus kompaktdiskus. Protams, teorētiskie ātrumi nebūt neatbilst realitātei.

    Maršrutētāja specifikācija vēsta, ka vienā pašā 2.4 GHz Wi-Fi tīklā ROG Rapture GT-AX11000 spēj teorētiski pārsūtīt datus ar 1148 Mbps, kas ir aptuveni 143 MB/s. 5 GHz tīklā – teorētiskus 4804 Mbps, kas ir 600 MB/s.

    Labā ziņa, ka kopējot vadu tīklā no NAS ierīces ir iespējams noslogot vai gandrīz noslogot ROG Rapture GT-AX11000. Maršrutētājs spēja izlaist cauri aptuveni 11 GB datni ar ātrumu 97 MB/s, bet lasīts, ka vadu tīklā ROG Rapture GT-AX11000 spēj izspiest līdz 109 MB/s. Protams, šeit daudz kas atkarīgs no NAS veiktspējas un cieto disku ātrumiem.

    Wi-Fi tīklos no ROG Rapture GT-AX11000 redzēsim līdz aptuveni 270 Mbps datu pārraides ātrumus 5 GHz tīklā, bet spēlēm nodalītais 5 GHz Wi-Fi priecē mūs ar aptuveni 350 Mbps, kas ir gandrīz 45 MB/s.

    Nobeigumā

    Man ir jāatzīst, ka ASUS ar ROG Rapture GT-AX11000 varētu būt nedaudz pāršāvis pār strīpu. 500 eiro cenu nav iespējams saprātīgi attaisnot. Pats ASUS ik pa laikam parāda aptuveni 200 eiro maksājošus maršrutētājus, kuri saņēmuši līdzīgas iespējas. Tie mēdz būt kompaktāki, mazāk agresīva izskata, RAM atmiņu apjomi līdzīgi, pieslēgvietu klāsts arī tuvāks ikdienā pieejamajiem ātrumiem.

    Par nepieciešamību maršrutētājos jau tagad izvietot Wi-Fi 6 standartu arī neesmu pilnībā pārliecināts. Pircējs maksā par kaut ko, kas šobrīd nav izmantojams. Bet vēl sliktāka ziņa ir tā, ka par Wi-Fi 6 standartu tīmeklī vēl nav pilnīgas skaidrības – noprotams, ka kaut kas vēl tajā var nākt klāt vai pat mainīties. Dzelžu līmenī šobrīd vajadzētu būt pilnīgai skaidrībai, bet programmatūra un iespēju klāsts Wi-Fi 6 standartā vēl var mainīties līdz 2020. gada jūnijam. Sīkāk var lasīt šajā PDF.

    Pāris Wi-Fi 6 maršrutētājus esmu redzējis, tāpēc laikam drīkstētu mudināt pagaidām izvairīties no naudas izmešanas par skaistās nākotnes solījumiem. Kad saprātīgas cenas biznesa datoros parādīsies Wi-Fi 6, tad arī būs laiks meklēt atbilstošu maršrutētāju. Pagaidām un turpmākos vismaz divus gadus mums pietiek ar sakarīgu Wi-Fi 5 jeb 802.11 ac maršrutētāju. Zinu, ka par šo atzīšanos noraušos, bet varbūt priekšniecība tik tālu neizlasīs apskatu.

    Patika

    • milzu jauda
    • atdalīti Wi-Fi tīkli spēlēm un parastai lietošanai
    • lielisks Wi-Fi tīkla apraides attālums

    Nepatika

    • maksājam par skaistiem solījumiem
    • ļoti dārgs
    • milzu izmēri
    • par šo cenu gribējās tomēr 8 LAN pieslēgvietas
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    KKTK
    03.05.2019 19:42

    Nepatika: Režģis skaisti pieputēs ar putekļiem!

    Reklāma