Web Analytics
More
    Reklāma

    ASUS ROG Rapture GT-AC5300 spēlēm paredzēta maršrutētāja apskats

    Jaunākie raksti

    Pat bez iepakojuma atvēršanas var spriest, ka ASUS šoreiz ir tajā ievietojis pamatīgu saturu, kas paredzēts ļoti aizrautīgiem spēlīšu dzenātājiem vai neliela ofisa aprīkošanai ar vadu un bezvadu internetu. Iepakojums ir tik liels un smags, ka tajā atrastos vieta 14 collu klēpjdatoram. Smagam un pamatīgam klēpjdatoram.

    Uzreiz atzīšos visiem un pats arī sev, ka manā prātā tīkla ierīcēm, vismaz tām, kas paredzētas mājas lietotājiem, jābūt ne tikai glītām, bet arī gana kompaktām. Vai vismaz ar iespēju ierīci novietot vertikāli. Bet ASUS ir nedaudz citās domās par savu bezvadu maršrutētāju ROG Rapture GT-AC5300. Laikam nekad neesmu redzējis tik pamatīgu tīkla ierīci, kas paredzēta mājas lietotājam.

    Reklāma

    Maršrutētāju pavada divas saujas ar pamatīgām antenām. Lai tās visas atpakotu un saskrūvētu, paiet gandrīz desmit minūtes.

    Pieļauju, ka neko mazāk iespaidīgu ierīci ASUS nemaz nedrīkst veidot par šo cenu – ROG Rapture GT-AC5300 pircējam jārēķinās ar iespaidīgu maciņa patukšošanu, kas tuvojas gandrīz 450 eiro.

    Tehniskā specifikācija

    • Atmiņa: 256 MB
    • RAM: 1024 MB
    • Antenas: 4 x 4 MIMO (2.4 GHz 4 x 4, 5 GHz-1 4 x 4, 5 GHz-2 4 x 4) ar AiRadar
    • Pieslēgvietas: 1 x RJ45 WAN, 8 x Gigabit LAN, 2 x USB 3.0, 3G/ 4G modema pievienošana (papildiespēja)
    • Izmantotie savienojumu standarti: IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac, IPv4, IPv6
    • LED indikatori: Power, WAN, LAN, Wireless, WPS
    • DD-WRT atbalsts: ir
    • Izmēri un svars: 245 x 245 x 65 mm, aptuveni 1.7 kg
    • Papildus: AiProtection Trend Micro aizsardzība
    • Cena: interneta veikalos ap 420 eiro

    Izskats un uzbūve

    Savā dzīvē esmu redzējis dažādus brīnumus, bet 1.7 kilogramus smags maršrutētājs pat sapņos nav rādījies. Nevajadzētu izmēģināšanai saņemto GT-AC5300 maršrutētāju jaukt ar RT-AC5300 maršrutētāju, kas iznāca 2016. gadā ar mazāku atmiņas un RAM apjomu, 4 LAN pieslēgvietām un vienu USB 3.0, tas pieejams ar ASUS logotipu uz ierīces, kamēr pie mums ir nonākusi ROG Rapture GT-AC5300 uzlabotā versija ar dubultu LAN pieslēgvietu skaitu (GT versijai ir astoņas, RT versijai bija četras), dubultots arī USB pieslēgvietu skaits (no vienas līdz divām šajā versijā). Rapture GT-AC5300 rotā ROG jeb Republic of Gamers logo.

    ROG Rapture GT-AC5300 izskatu var tikai mīlēt vai pilnībā ienīst. Mājinieki nodēvēja ROG Rapture GT-AC5300 par ārkārtīgi neglītu krabi, man atliek vien piekrist – maršrutētājam nav diez ko izmeklēts dizains, turklāt maršrutētājs ir tik liels, ka tas saprātīga izmēra mājoklī aizņems pārlieku daudz vietas. ASUS pat uz iepakojuma norādījis, ka ROG Rapture GT-AC5300 paredzēts lielām privātmājām un pat nelieliem ofisiem, bet Latvijā būs vēl jāpameklē māja, kurā atradīsies vieta maršrutētājam. ROG Rapture GT-AC5300 knapi uzliekams uz 40 cm plata plaukta, skapī vai uz skapja to īsti nenoslēpsi.

    Kā mājas lietotājam, kurš nerīko LAN party tipa saietus pie sevis, ir nedaudz neskaidra nepieciešamība pēc astoņām LAN pieslēgvietām. Paskatījos uz savu mājas maršrutētāju – tam ir četras pieslēgvietas, no kurām aizņemta ir viena NAS tipa diskam. Iespējams, derētu ar vadu pieslēgt arī televizoru, bet to (kā jau labi var novērot) parasti būs slinkums darīt, ja televizoram jau ir Wi-Fi.

    Ja atmetam visas manas privātās problēmas ar dzīves telpu un askētisko, varbūt pat nedaudz nabadzīgo, dažādu mājas ierīču izvēli, tad ROG Rapture GT-AC5300 būtu dēvējams par kārtīgu zirga spērienu – ierīces uzbūvē taupīts nav nekas. Īpaši tas attiecas uz radiatoriem – ne velti maršrutētājs sver 1.7 kilogramus.

    ROG Rapture GT-AC5300 ieguvis pamatīgu klēpjdatora izmēra lādētāju, maršrutētājam ir arī visas nepieciešamās pogas – ieslēgšana/ izslēgšana, WPS, ir pat pogas Wi-Fi izslēgšanai un LED indikatoru izslēgšanai.

    Kopumā, protams, par ROG Rapture GT-AC5300 uzbūvi sūdzēties būtu grēks. Ierasts, ka bezvadu maršrutētāji ir piezemētāki izmēros un dizainā, tāpēc ROG Rapture GT-AC5300 šķiet pārspīlēts, bet to visu atsver maršrutētāja veiktspēja.

    Iespēju klāsts

    ASUS ROG Rapture GT-AC5300 ir tā dēvētais tri-band gigabita bezvadu maršrutētājs – lietotājam tiek piedāvāti vienlaikus trīs Wi-Fi tīkli. Gadiem ierastais 2.4 GHz nodrošina līdz pat 1000 Mbps, kamēr jaunajām ierīcēm paredzēti divi 5 GHz 802.11ac Wi-Fi ar ātrumu līdz pat 2167 Mbps.

    Kāpēc man vajadzētu divus 5 GHz 802.11ac Wi-Fi piekļuves punktus? ROG Rapture GT-AC5300 izveidotie Wi-Fi nosaukumi runā paši par sevi, vien no tiem speciāli atstāts datorspēlēm un 4K video straumēšanai.

    Lai nodrošinātu ROG Rapture GT-AC5300 ātrdarbību, tam uzstādīts gandrīz pieticīga datora jaudas Broadcom 1.8 GHz četru kodolu procesors ar 1024 MB RAM. Maršrutētājam ir MU-MIMO bezvadu datu pārraides tehnoloģija un adaptīva QoS tehnoloģija. QoS jeb Quality of Service, ir speciāli uzstādījumi, kuri ļauj noteikt interneta vajadzības atsevišķām funkcijām vai lietotājiem. Piemēram, ja mājā kāds nepārtraukti noslogo Wi-Fi lejupielādējot datnes un neļaujot citiem spēlēt datorspēles, tad ar QoS palīdzību var ierobežot torrentu cienītāja apetīti, vai arī prioritāri nostādīt tos, kuri dzenā spēles.

    Iestatīšana un mobilā lietotne

    ROG Rapture GT-AC5300 līdzi nāk iespējām bagāta viedierīču lietotne un arī tīmekļa pārlūka saskarnē varēsi iegūt ļoti plašu informāciju par maršrutētāju, pievienotajām ierīcēm un iestatījumiem. Izmēģināšanas laikā nācās konstatēt, ka tīmekļa pārlūka saskarne ir ļoti lēna, bet tā pildīja visas iespējas bez citām problēmām.

    Pirmreizējā iestatīšana ir ātra un nesagādās problēmas nevienam – atliek vien ievadīt maršrutētāja administratora paroli un izvēlēties Wi-Fi paroli. Šajā mirklī vari pārdēvēt katru no trim Wi-Fi tīkliem savā vārdā, tāpat katram Wi-Fi varēsi izvēlēties individuālu paroli. Pēc tam uzreiz ROG Rapture GT-AC5300 ir gatavs darbam. Protams, neiztrūkstoši vari doties uz tīmekļa saskarnes iestatījumiem vai viedtālruņa lietotni, lai pielāgotu ROG Rapture GT-AC5300 savām vajadzībām. Lai arī ROG Rapture GT-AC5300 iestatījumu saskarne ir ar ļoti plašām iespējām, viss noformēts pietiekami saprotami arī iesācējam, kas ir pamatīgs pluss. Pavisam sačakarēt maršrutētāja darbību īsti nevarēsi, tad būs ļoti jāpacenšās.

    Dashboard iespēja tīmekļa pārlūka saskarnē vai viedtālruņa lietotnē parāda pievienoto ierīču pārsūtīto datu apjomu. Rīks gan nestrādā fonā, tas nesakrāj datus, kamēr ir aizvērts. Game IPS izvēlnes sadaļa būs interesanta vecākiem, jo tajā var ierobežot dažādu ierīču pieslēguma laikus tīmeklim. Tāpat šajā sadaļā var aizsargāt mājas tīklu no tam pieslēgtajām ierīcēm, kurās ir iekļuvusi ļaundabīga programmatūra.

    Game Boost sadaļa ir paredzēta, lai norādītu tās ierīces, kuras saņem augstāko prioritāti pieejai pie tīmekļa. Īsāk sakot, te var norādīt spēlēm paredzēto datoru kā galveno, bet pārējās ierīces padarīt sekundāras, lai tās pārlieku nenoslogo mājas tīklu.

    ROG Rapture GT-AC5300 pieņem arī 3G un 4G mobilo datu USB modemus, neiztikt bez iTunes un DLNA serveriem, tiek atbalstīts pat Apple Time Machine rezerves kopiju serviss.

    Protams, pieejama vēl vesela kaudze ar dažādiem servisiem un iestatījumiem, kuru aprakstam būtu nepieciešamas pāris nedēļas.

    Ātrdarbība

    Nevienam nav noslēpums, ka pa gaisu sūtītajiem datiem ir tieksme būt ne pārāk stabiliem, bet tā pavisam noteikti nav ROG Rapture GT-AC5300 problēma. Mani novērojumi liecina, ka 2.4 GHz tīklā ROG Rapture GT-AC5300 ir nedaudz lēnīgāks par mājās esošo MikroTik bezvadu maršrutētāju, toties 5 GHz tīklos ROG Rapture GT-AC5300 uzrāda aptuveni 20% lielākus lejupielādes un augšupielādes ātrumus.

    Diemžēl man nav pieejas mežonīgi ātram interneta pieslēgumam, bet varu apgalvot, ka 5 GHz ac Wi-Fi tīklā pārraidītā ātruma kritums (kad to salīdzina ar LAN vada savienojumu) ir ap 10%, kas ir ļoti labs rādītājs.

    Mājas iekšējā tīklā ROG Rapture GT-AC5300 no NAS tipa diska spēj pārraidīt datus ar aptuveni 630 Mbps, bet tīmeklī pieejama informācija, ka no šī maršrutētāja izvilināti arī 685 Mbps, kas jau izklausās ļoti labi. Vienlaikus gan tiek atzīmēts, ka maršrutētājs tiek izmantots kopā ar jaudīgu datoru un ASUS PCE-AC68 tīkla karti, kas pilnībā atbalsta visus dullos ROG Rapture GT-AC5300 bezvadu tīmekļa standartus. Latvijā ASUS PCE-AC68 tīkla kartes cena ir ap 85 eiro. Diemžēl to mums kopā ar ROG Rapture GT-AC5300 maršrutētāju izmēģināšanai neiedeva.

    USB 3.0 kopēšanas ātrumi nav tie dižākie, sasniedzot aptuveni 30 MB/s gan nolasīšanai, gan ierakstīšanai.

    Kopumā – tavs mājas tīkls būs tieši tik ātrs, cik ātra ir lēnākā iesaistītā ierīce, un ROG Rapture GT-AC5300 noteikti nebūs ķēdes vājais posms. Ja vēlies izmantot pilnu mājas Wi-Fi tīkla potenciālu, nāksies piepirkt arī ASUS PCE-AC68 tīkla karti.

    Nobeigumā

    Katram pašam ir jānolemj, vai ROG Rapture GT-AC5300 ļoti augstā cena ir tā vērta. Viens no lielākajiem bezvadu maršrutētāja plusiem ir tā saskarnes pakārtošana spēļu entuziastu nepieciešamībām. Vienlaikus būtu jāsaprot, ka arī četras reizes lētāki bezvadu maršrutētāji spēj padot cauri ļoti līdzvērtīgu datu pārraides ātrumu. Tāpat ROG Rapture GT-AC5300 ir veselas astoņas LAN pieslēgvietas, kas ļauj pieslēgt pilnīgi visas nepieciešamās mājas ierīces vai uzrīkot pamatīgu LAN party.

    ROG Rapture GT-AC5300 piedāvā pāris nianses, ko neatradīsi standarta mājas bezvadu maršrutētājos – ROG Rapture GT-AC5300 piedāvā vienlaikus divus 5 GHz Wi-Fi tīklus, vienu speciāli paredzot spēļu datoriem vai spēļu konsolēm. Tāpat programmatūra atbalsta iespēju spēļu datoriem norādīt augstāku prioritāti interneta saņemšanai.

    No mīnusiem noteikti jāmin ROG Rapture GT-AC5300 gigantiskiem izmēri – maršrutētājs aizņem aptuveni tik pat daudz vietas, kā trīs viens uz otra salikti 14” klēpjdatori. Un tas viss bez pievienotām antenām. Tāpat jūtams, ka visas plašās ROG Rapture GT-AC5300 iespējas diez vai izmantosi, par dažām iespējām rodas sajūta, ka tās nedos gaidīto ātrdarbības pieaugumu.

    Noteikti izvēlies ROG Rapture GT-AC5300, ja mājās ir vairāki tīmekļa lietotāji ar negantiem paradumiem lejupielādēt pamatīgus datu apjomus laikā, kas spēlē tīkla spēles. Pavisam noteikti ROG Rapture GT-AC5300 patiks tiem, kuri straumē 4K video mājas tīklā.

    Patika

    + ātrdarbība
    + lielisks darbības rādiuss
    + iebūvēta aizsardzība pret vīrusiem
    + spēlēm paredzētas papildiespējas
    + LAN pieslēgvietu klāsts

    Nepatika

    – izmērs
    – cena nebūs katram pa kabatai
    – tīmekļa saskarnes lēnīgums

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    garaisezis
    12.12.2017 20:02

    nu jau k;a vairākus gadus izmantoju apple Time Capsule un ir pienacis laiks mainit to pret kaut ko nedaudz jaudīgāku, interesē majas routeris ar iebuvetu hdd kuru var pasa spekiem nomainit nevis sledzams pie usb arejais disks. Kādas idejas ko labāk izvēlēties cenā teiksmim līdz 300usd

    13.12.2017 09:44
    Reply to  garaisezis

    Tagad jau moderni ir paņemt kādu NAS tipa ierīci, kurā ir visas bekapu iespējas. Daudzi (ja ne visi) ražotāji atbalsta arī Time Machine bekapus. Western Digital NAS tipa diskiem noteikti ir Time Machine bekaps, QNAP laikam arī bija. Par Synology neatceros.

    garaisezis
    13.12.2017 17:59
    Reply to  Artis Ābols

    parasti tā konfigurēšana ir caur pakaļgalu, man vajag vnk ierakstīt ip adreses un viss, nevis izmantoto kādu speciālu softu, kas ir visiem tiem brinumiem.

    oldschool zerolemon fan
    27.12.2017 23:01

    Kaut kas ar tiem usb3.0 tev nav izdevies kā nākas. Reku cits tests tam pašam verķim, tur lielāki ātrumi panākti – https://www.smallnetbuilder.com/wireless/wireless-reviews/33110-asus-rog-rapture-gt-ac5300-wireless-ac5300-tri-band-gaming-router-reviewed?showall=&start=1

    Reklāma