Web Analytics
More
    Reklāma

    5 mīti un patiesības par tālruņa uzlādi

    Jaunākie raksti

    Viedtālruņa akumulators vienmēr ir pilnībā jāizlādē pirms katras uzlādes un telefonu nevajadzētu atstāt pie lādētāja visu nakti – mēs visi esam dzirdējuši šos un citus padomus, ko parasti iesaka saistībā ar tālruņa uzlādi. Taču kas no tā visa ir patiesība un kas ir tikai mīts? Piecus plaši izplatītus mītus par telefona uzlādi izskaidro tālruņu ražotājs Huawei, kura flagmaņa Huawei Mate 20 Pro ietilpīgais 4200 mAh akumulators lauž aizspriedumus, ka viedtālrunis bez uzlādes nevar darboties ilgāk par vienu dienu.

    Vai tālruni var lādēt visu nakti?

    Neapšaubāmi viens no strīdīgākajiem jautājumiem saistībā ar viedtālruņu uzlādi ir par tā atstāšanu pieslēgtu pie lādētāja visas nakts garumā. To regulāri dara vairums cilvēku, lai nodrošinātu to, ka telefona akumulators no rīta ir pilns un spēs darboties bez uzlādes visu dienu. Taču Huawei eksperti norāda, ka tiklīdz telefons sasniedzis 100% un turpina būt pieslēgts uzlādei, tā akumulators atrodas augsta sprieguma stāvoklī un tas, savukārt, bojā baterijas elementu ķīmisko sastāvu. Tas nenozīmē, ka tālrunis jāatvieno no lādētāja tiklīdz akumulators sasniedzis 100% uzlādes līmeni, taču ilga tā atrašanās pie strāvas var veicināt litija-jonu baterijas kapacitātes samazināšanos, kas ilgtermiņā samazina laiku, cik ilgi tālrunis var darboties ar pilnībā uzlādētu akumulatoru.

    Reklāma

    Vai telefonu drīkst atstāt vāciņā uzlādes laikā?

    Tā kā lielai daļai jaunāko viedtālruņu ir stikla korpuss, to lietotāji izvēlas ierīcei iegādāties vāciņu, lai telefonu nesaskrāpētu un kritiena gadījumā pasargātu no bojājumiem. Taču tas rada vēl vienu jautājumu par tālruņa uzlādi – vai vāciņu nevajadzētu noņemt, telefonu lādējot? Huawei eksperti norāda, ka ir ieteicams telefonu izņemt no vāciņa, ja tiek plānota ilgāka uzlāde, lai izvairītos no tālruņa papildus uzkaršanas, kā arī neiesaka telefonu uzlādes laikā atstāt, piemēram, zem spilvena, jo tas palielina ierīces uzkaršanas risku un ilgtermiņā var samazināt baterijas ietilpību.

    Vai akumulators vienmēr pirms uzlādes pilnībā jāiztukšo?

    Nereti tiek dzirdēts ieteikums par to, ka telefona akumulatoru vislabāk uzlādēt tad, kad tas pilnībā iztukšots un sasniedzis 0% atzīmi. Šim mītam ir skaidra izcelsme – kādreiz tālruņos tika izmantotas niķeļa-metālhidrīda baterijas, un tās bija ieteicams uzlādēt tikai pēc pilnīgas iztukšošanas. Taču mūsdienu viedtālruņos tiek lietoti litija-jonu akumulatori, kuriem šādas īpašības nepiemīt. Vēl jo vairāk – eksperti pat norāda, ka tālruni vislabāk ir uzlādēt vairākas reizes dienā, kad akumulators zaudējis aptuveni 10-20% no enerģijas, jo šāda veida uzlāde litija-jonu akumulatoriem palīdz ilgāk saglabāt savu pilno kapacitāti un ļauj nepieciešamības gadījumā tālruni izmantot pat vairākas dienas bez uzlādes.

    Vai uzlādei var izmantot jebkura tālruņa lādētāju?

    Tālruņa komplektā iekļautais lādētājs, protams, ir konkrētajai ierīcei vispiemērotākais, jo tas ir pareizās klases un īpaši izstrādāts telefonam, tāpēc iespēju robežās ieteicams izmantot oriģinālo lādētāju. Tomēr, ja rodas nepieciešamība izmantot cita tālruņa lādētāju, Huawei eksperti iesaka pārliecināties, kādus alternatīvus lādētāju variantus ir apstiprinājis viedtālruņa ražotājs. Bieži vien lētas, tālruņa ražotāja neapstiprinātas tālruņa lādētāju alternatīvas ir potenciāli kaitēt tālrunim un neatgriezeniski sabojāt tā akumulatoru.

    Tālruņu ražotāji ir padomājuši par to, lai uzlāde ikdienā būtu īpaši ērta, tādēļ jaunākajiem viedtālruņiem, piemēram, Huawei Mate 20 Pro iestrādāta arī bezvadu uzlādes iespēja, kas ļauj tālruni uzlādēt ātri un vienkārši, pat nepieslēdzot to pie lādētāja vada. Tāpat Huawei jaunākajā flagmanī Mate 20 Pro ir iestrādāta atgriezeniskās uzlādes funkcija, kas ļauj ātri un ērti uzlādēt arī citas ierīces, kas atbalsta bezvadu uzlādi, izpalīdzot kādam, kam tālruņa lādētājs nav pa rokai.

    Vai tālruni drīkst izmantot uzlādes laikā?

    Uzskats, ka telefonu nebūtu ieteicams lietot laikā, kad tas atrodas pie strāvas, bieži vien valda vecāku cilvēku vidū. Šis mīts balstās uz aizspriedumiem par tālruņa uzkaršanu uzlādes laikā un riskiem, kas tā dēļ var rasties, piemēram, ierīces aizdegšanās vai pat uzsprāgšana. Taču eksperti norāda, ka šāds risks vispār nepastāv, jo telefoni veidoti ar dažādām komponentēm, kas rūpējas par pārkaršanas novēršanu un saglabā ierīces temperatūru normas robežās pat pie lielas noslodzes. Negatīva ietekme gan var būt intensīvai tālruņa lietošanai uzlādes laikā, piemēram, ja tiek spēlētas spēles vai ilgstoši atskaņoti video. Tādā veidā daļa akumulatora enerģiju uzņem, bet daļa zaudē, un tādējādi baterijas daļas noveco nevienmērīgi, veicinot akumulatora ātrāku nolietošanos.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    28 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    x
    12.11.2018 12:46

    dīvaini gan – ja jau dažādās komponentes aizsargā bateriju pret pārkaršanu, lietojot to uzlādes laikā, kāpēc tās neveic savu funkciju lādējot telefonu vāciņā?

    nezinu par huawei, bet citu ražotāju telefonos baterijas kontrolieris pārtrauc lādēšanu, tiklīdz ir sasniegta augšējā robeža. droši vien izmanto komponentes, kas nav pieejamas huawei inženieriem?

    Kaspars B.
    12.11.2018 13:11
    Reply to  x

    man ir p10 lite.. kad ir uzlādēts vairāk nelādē.. telefons ir auksts.. tiesa cenšos neatstāt pie lādētāja.. citreiz pat arī līdz 100% neuzlādēju un gadās, ka lieku uzlādēties pat, ja ir 40%+ Baterija tur pietiekoši ilgi… ar 20% var mierīgi izvilkt darba dienu un vēl pāri paliks.

    x
    12.11.2018 13:18
    Reply to  Kaspars B.

    neesmu bateriju specs, bet litija jonu baču līdz 20 cenšos nedzīt. ja ir iespēja, spraužu pie vada vēl pirms sasniegti 50% – man tas neko nemaksā, bet vēl nākamajam lietotājam baterija normāli kalpos.

    digitalk
    12.11.2018 13:30
    Reply to  x

    praktiski tas neko nemaina Li-Ion ilgmūžībā. būs jauns mīts :)

    x
    12.11.2018 13:47
    Reply to  digitalk

    domāju, ka tu esi aptuveni tāds pats li-on aķu teorētiķis kā es, t.i. tavi vārdi pret maniem, kurus mēs abi kaut kur izlasījām.
    ja maldos – vienmēr ieklausīšos argumentos, kazi, kļūšu gudrāks)

    neķer kreņķi
    12.11.2018 13:52
    Reply to  digitalk

    Ir lasīts, ka Li-Ion bačām, lai nebojātu to struktūru, ieteicams tās neizlādēt līdz beigām, kā arī neuzlādēt līdz ūkai. Uz abām pusēm atstāt 10%, darboties robežās no 10-90%.

    LAN
    12.11.2018 18:06

    Nebūtu slikti ja varētu iestatīt lai pie 80 – 90 % vairs akumulatoru nelādē, tā pat kā elektriskajos auto.

    x
    12.11.2018 19:15
    Reply to  LAN

    laptopiem vēl nesen varēja…lenovo…..tagad uz win10 draiveris vairs nedarbojas, par hp nezinu (tiem biosā varēja ielikt limitus).

    Klāvs
    12.11.2018 14:27
    Reply to  digitalk

    Vispār maina gan, ja papēta datalizētākas specifikācijas tās pašas Li-ion tehnoloģijas 18650 baterijas, tad visvairāk ciklus var dabūt ārā, ja izmanto robežās no 40% – 80%.

    infnet
    30.11.2018 21:23
    Reply to  Klāvs

    Bet tad tu lādē biežāk un aķa dzīves ilgums būs tāds pats.

    Klāvs
    06.12.2018 10:19
    Reply to  infnet

    Jā un nē, nebūs tāds pats dzīves ilgums. Viens cikls ir pilna izlāde un uzlāde, izlādējot no 90 līdz 40% un atpakaļ, tas tiek pieņemts tikai kā pus cikls. Vairāk cilku ilgāk aķis dzīvos.

    Roberts Smitins
    12.11.2018 15:12
    Reply to  x

    Tas ir vienīgais, ko arī es cenšos ievērot šajā sakarā. Aķi zem 25% parasti cenšos neiztērēt.

    28.11.2018 07:57

    Kopš lietoju LG G6, man šad un tad telefons pat atgādina, ka nebūtu vēlams to uzlādēt, ja akumulatora līmenis ir zemāks par 5%… patiesībā, patīk, ka tālrunī ir iebūvēts optimizētājs, kas seko līdzi gan atmiņas, gan akumulatora noslodzei :)

    Dzintars Rudzitis
    12.11.2018 13:42

    Tāda reklāmīga preses relīze un huawei tālruņa baterijas ietilpība arī tā aizdomīgi pieminēta! :)

    Klāvs
    12.11.2018 14:21

    Pirmais punkts diezgan nozīmīgs, ko ļoti labi pats ražotājs varētu atrisināt ja domātu pa ilgmūžību, vienīgi SONY pa to domā. Ļoti labi darbojas tā funkcija, ka tiek lādēts līdz 90%, mierīgi varu atstāt uz nakti pie vada un no rīta pamodinot telefonu, tas turpina uzlādi līdz 100%.

    Argus
    17.11.2018 22:31
    Reply to  Klāvs

    Jā, ļoti laba “Baterijas uzturēšanas” funkcija. Precizēšu, ka viņa “mācās” lietotāja paradumus un, ja vakaros liec lādēt uz visu nakti, tad telefons par to brīdina, kad sākas uzlāde un visu nakti tur 90% uzlādi. Baterija tiks uzlādēta pilnībā stundu pirms lietotāja modinātāja laika.

    KKTK
    12.11.2018 14:27

    Pirmais punkts ir slinkums vai nevīžīgums no ražotāja puses. Ar to arī apsveicam Hujaveju.

    Jānis Lāčaunieks
    12.11.2018 14:31

    Jebkurai litija baterijai ir vismaz divas aizsardzības pakāpes – vienu iestrādā pašā battery pack’ā, savukārt otru parasti nodrošina uzlādes kontrolieris. Normālā gadījumā tiek lietotas over/under voltage protection (OVP/UVP), thermal protection un over current protection. Pirmie divi monitorē spriegumu uz baterijas spailēm. Parasti litija baterijas uzlādē līdz 4.2V. Normālā gadījumā, sasniedzot šo spriegumu, nostrādās OVP – lauktranzistors aizvērsies un izveidosies vaļēja ķēde, līdz ar ko uzlāde tiks pārtraukta. Atkārtota uzlāde sāksies tikai pēc lādētāja atvienošanas un atkārtotas pievienošanas. So – var droši atstāt lādēties pa nakti. Līdzīgi strādā arī temperatūras un strāvas aizsardzības. Sasniedzot noteiktus sliekšņus, uzlāde vai izlāde tiks pārtraukta.

    Kartupelis3
    12.11.2018 16:40

    Ja tiktu atslēgta, tad no rīta vajadzētu par 1-5% nokristies baterijas līmenim.. bet tā nenotiek.. Šādi notiek, ja izmantoju ārējo bateriju kaut kādu – telefons uzlādējas, bača atslēdzas un telefons sāk izlādēties..
    Tātad parastais lādētājs visu laiku vēl pie 100 un 99,5% slēdzelējas? Vai idle funkcijas tiek nodrošinātas pa tais no lādētāja, bet bača tiešām tiek atslēgta (kas būtu normāli)?

    Krotow
    12.11.2018 19:53
    Reply to  Kartupelis3

    Parasti jau atslēdz tikai uz laiku un pēc kaut kādām minūtēm pieslēdz atpakaļ. Tāpēc no rīta baterija ir 99%.

    12.11.2018 17:07

    Мana ome 2013 gadā paņēma penšiem domātu podziņSamsung – es to lieku lādēt kad ir 2 no 5 klučiem atlikuši, dažreiz tas telefons nometajas pie ladetaja kadu stundu divas kad līdz 100% uzlādēts. Un tur ilgi tas akumulators pat 5 gadus pēc pirkšanas, un ome katru dienu +- stundu norunā.

    Reinis Rozitis
    12.11.2018 19:33

    Reizēm tā savdabīgi šādus komentārus no ražotāja skatīt kontekstā ar visu pārējo, proti, nemaināmās baterijas kā sugu iznīdēja ar jau drizāk dēļ tā. lai ik pa gadu/diviem varētu tirgot nākošo flagmani (Apple gan ar “rūpēm” par lietotāju (lasi, cpu throttingu vecākām iekārtām) iet vēl tālāk). Tāpat par lādētājiem – droši vien, ja ES netraucētu ar visādām prasībām, ka dažādu ražotāju ladētājiem jābūt savstarpēji savietojamiem/unificētiem, gan jau aizvien varētu tikai un vienīgi lādēties ar paša ražotāja izstrādājumu. Līdz ar to tādi ieteikumi kā par “5 min” ilgāk saglabāt savu litija bateriju ir tādi nu divkosīgi ..

    Krotow
    12.11.2018 20:01
    Reply to  Reinis Rozitis

    Tāds kuriozs, ka Xiaomi tik ilgi klonēja Apple telefonu dizainu, līdz sāka iet Apple pēdās. Nupat draugu Mi4 telefonam mainīju bateriju. Baterijas nodalījums aizlīmēts, baterija pielīmēta, pa virsu baterijai vēl visā garumā pārlīmēti divi platie kabeļi, kas savieno telefona apakšgala plates ar mātesplati. Līmes jūra… Nenoņemot tos kabeļus, pat netiek klāt pie baterijas spraudņa uz mātesplates. Pie kam, kopā liekot, baterija atkal jāielīmē atpakaļ lai kratoties nenorautu tos abus kabeļus.
    Ar procesora ātruma samazināšanu Apple iebrauca auzās, tas tiesa. Nesaku, ka tas pavisam nav vajadzīgs. Taču vajadzēja ļaut sistēmas konfigurācijā izvēlēties, vai turpināt kurināt gaisu, vai piebremzēt procesoru. Kādreiz 100% procesora jaudu arī vajag.

    Astro
    12.11.2018 23:37
    Reply to  Krotow

    Mātesplate… jeee :-)
    Tēvaplate, omesplate…

    Reinis Rozitis
    12.11.2018 23:56
    Reply to  Astro

    Par ko tāda jautrība?

    Jā ja
    13.11.2018 00:06
    Reply to  Krotow

    Iphonam var izslēgt CPU jaudas samazināšanu iestatījumos. Bet tā “funkcija” ieslēdzas tikai pēc pirmā unexpected shutdown..

    Krotow
    12.11.2018 19:51

    Lādējamās litija baterijas – Li-Ion un LiPo (otras vairāk izmanto lieljaudas elektrisko darbarīku un radiovadāmo verķu barošanai) – vislabāk jūtas uzlādētas līdz glabāšanas spriegumam – 3,7…3,8V. Ilgstoši uzlādētas līdz 100% (4.2V) tās pēc nedēļas-divām sāk neglābjami bojāties. Un izlādētas tukšas, tās bojājas vēl ātrāk. Par daudz izlādēta baterija var arī vairs nelādēties. Un par daudz uzlādēta baterija var aizdegties. Abos variantos ir iespēja labākajā gadījumā ātri pazaudēt vismaz pusi baterijas ietilpības. Ja telefonā iebūvētā baterijas lādēšanas/aizsardzības shēma darbojas pareizi, par ātru baterijas bojāeju var neuztraukties. Tiesa, turēt telefonu pastāvīgi pievienotu lādētājam arī nevajag.

    Tija
    22.11.2022 22:54

    Mans telefons rāda ka lādējās bet procenti iet uz leju!

    Reklāma