Web Analytics
More
    Reklāma

    GNOME izlaista 3.20 versija

    Jaunākie raksti

    GNOME projekts ir izlaidis savu kārtējo pavasara versiju, šoreiz numurētu ar 3.20. Kā vienmēr, ir daudz un dažādi papildinājumi gan bibliotēku, gan lietotņu līmenī, tāpēc iziesim cauri tiem, kurus paši projekta izstrādātāji norāda kā pieminēšanas vērtus.

    Vispirms jāpiemin lielais darbs, kas izdarīts lai darbinātu GNOME 3 izmantojot Wayland (nevis klasisko Xorg). Wayland ir jaunais attēlošanas serveris, kas ir daudz vieglāks un efektīvāks resursu izmantošanas ziņā, kā arī tas spēj piedāvāt “every frame is pixel perfect” risinājumu, novēršot ekrāna “plēšanu” (tearing). Tiek plānots, ka Wayland varētu kļūt par noklusēto metodi darbvirsmas attēlošanai Fedora 25 laidienam šī gada beigās. GNOME Wayland vidē beidzot atbalsta lielāko daļu nu jau pierasto peles/skārienjūtīgā paneļa darbību – šajā laidienā pievienojot kinētisko ritināšanu un vilkšanu/mešanu, kā arī klasisko ielīmēšanu ar peles vidējo taustiņu (middle click paste). Klāt ir nākuši arī lietotņu palaišanas ziņojumi, kas ir svarīga funkcionalitāte, lai vecā programmatūra sekmīgi darbotos arī Wayland. Darbs pie integrācijas vēl gan nav beidzies un šobrīd vēl nav piejama ekrāna koplietošana, kā arī Wacom zīmēšanas tablešu atbalsts (kas ir pieejams Xorg versijā). Plānots, ka šie mājas darbi tiks pabeigti līdz GNOME rudens laidienam ar numuru 3.22.

    Reklāma

    Savukārt GNOME Photos nemanāmi no vienkāršas fotogrāfiju pārlūkošanas lietotnes ir kļuvusi par diezgan pieņemamu fotogrāfiju retušēšanas rīku. Tā ir integrējusi GEGL bibliotēku, uz kuras tiks bāzēta arī jaunā, šobrīd vēl izstrādē esošā GIMP 2.10 versija. Šī bibliotēka nodrošina nedestruktīvu attēlu apstrādi ar dažādiem filtriem, palielinātu krāsu kanālu un bitu skaitu, un citām jaukām īpašībām. Ja esat izmantojuši darktable vai UFRaw savām vajadzībām, ir vērts novērtēt GNOME Photos jaunumus un dot atsauksmes izstrādātājiem, kā tālāk attīstīt šo to. Bez krāsu pārvaldības un filtriem ir arī pieejama griezšana, rotēšana, ir pieejama arī jaunā eksportēšanas funkcionalitāte foto koplietošanai, drukāšanai vai rezerves kopijām – kopā ar iespēju mainīt mērogojumu nosūtot attēlus.

    Viens noderīgs jaunievedums tiem, kas daudz strādā ar klaviatūru, ir iespēja no GNOME lietotnes izsaukt palīdzības ekrānu par programmatūras izmantotajām klaviatūras saīsnēm – spiežot Ctrl un ? vai Ctrl un F1 taustiņu kombinācijas jums atvērsies palīdzības logs ar visu nepieciešamo jūsu “klaviatūras karaļa” vajadzībām. Vēl jāpiemin pārveidotā datņu meklēšana Files lietotnē. It kā vienkārša lieta, bet tagad papildus nosaukumam var ērti norādīt gan laiku, gan arī datnes veidu ko meklējat. Pēdējā laikā arvien vairāk izmantoju šo meklēšanas iespēju, jo tā ir ļoti parocīga un galvenais ātra.

    Jau kādu gadu ikdienā savām IRC komunikācijas vajadzībām izmantoju GNOME lietotni Polari. Lai gan sākotnēji tā man likās neparocīga, kļūdu un uzlabojumu ziņošana izstrādātājiem ir devusi augļus un šobrīd tā ir viena no lietotnēm, kas ir pastāvīgi strādājoša manā GNOME darbvirsmā. Viens no interesantākiem papildinājumiem šajā laidienā ir attēla ielīmēšanas funkcionalitāte – ja provēsiet ielīmēt attēlu IRC kanālā, Polari piedāvās to augšupielādēt imgur servisā un piedāvāt saiti apskatei. Iepriekšējā versija ieviesa līdzīgu funkcionalitāti tekstam. Polari ir arī pievienots plašāks atbalsts IRC komandām (piemēram, /msg), kā arī tā beidzot spēj atvērt IRC URI saites (piemēram, irc://irc.freenode.net:6667/python). Lietotne ir arī vizuāli pārstrādāta un tās saskarne uzlabota.

    Ir arī virkne nelielu uzlabojumu – GNOME Software tagad varēs novērtēt kādu no instalētās un izmantotās programmatūras ar “zvaigznīšu” skaitu un recenziju, GNOME integrētais tīmekļa pārlūks (saukts arī par GNOME Web) tagad pēc noklusējuma atjaunos jūsu tīmekļa sesiju pilnībā kāda tā bija, Maps tagad ļaus pievienot OpenStreetMap kartei POI pa taisno no lietotnes (ļoti parocīga lieta tiem, kas nodarbojas ar OSM kartes papildināšanu un labošanu). GNOME tagad ir arī jauns noklusētais fonts Cantarell, kurā ir iekļautas arī iekļauj arī kirlicas, vjetnamiešu un devangari rakstu zīmes. Izstrādātājiem savukārt uzlabojumi jaunajā programmēšanas vidē Builder, kā arī xda-app standarta atbalsts ir kļuvis no eksperimentāla par stabīlu funkcionalitāti – GNOME sistēmai tagad ir piejams rīks xdg-app-builder, kas ļauj veidot programmatūras pakotnes palaišanai uz citiem datoriem. Šis standarts ļauj veidot lietotņu izolētas pakas, kas nodrošina to darbību uz visām iespējamajām sistēmām, kā arī pievieno smilšukastes funkcionalitāti, ko esam pieraduši redzēt mobilajās operētājsistēmās. Daudzi projekti, tai skaitā Pitivi video redaktors, jau izmanto xda-app sistēmu lai izplatītu izstrādes versijas.

    gnome-3.20

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    PurvaVelns
    29.03.2016 18:14

    njā… dators rūķiem (gnomiem) ar vjetnamiešu valodas zināšanām…

    bet ja nopietni – iedomājies, ka mēģini kādu pievērst savai os ticībai: pēc šāda teksta izlasīšanas ir vienkārši jānošaujas…

    Kristaps
    29.03.2016 21:16
    Reply to  PurvaVelns

    Kam vajag tas sapratiis ;)

    Es
    29.03.2016 21:28
    Reply to  Kristaps

    Būtu pieklājīgi vismaz pirmās rindkopas beigās uzrakstīt, kas tas par Gnomu.

    PurvaVelns
    30.03.2016 09:31
    Reply to  Es

    vai vēl labāk – sākumā.

    as
    30.03.2016 08:48

    Kas tas tāds iraid???

    Reklāma