Web Analytics
More
    Reklāma

    Pasniegtas balvas par ieguldījumu atvērto IKT risinājumu izstrādē

    Jaunākie raksti

    3. februārī aizvadīta ikgadējā Latvijas Atvērto tehnoloģiju asociācijas (LATA) konference “Atvērta digitālā transformācija”, kas norisinājās jau piecpadsmito gadu un kas šogad bija starptautiska līmeņa pasākums. Konferences laikā eksperti diskutēja par atvērtajām tehnoloģijām digitālās transformācijas kontekstā un tika pasniegtas LATA gada balvas par ieguldījumu atvērto informācijas un komunikācijas tehnoloģiju izstrādē, izmantošanā un popularizēšanā. Balvas saņēma SIA “DATI Group” un Latvijas Universitātes asociētais profesors Uldis Bojārs.

    Konferenci atklājot, LATA valdes priekšsēdētājs Jānis Tupulis norādīja, ka mēs jau desmitiem gadu esam digitāli ar visām ierīcēm un tehnoloģijām, kas mums ir un ko izmantojam ikdienā. Un tās turpina attīstīties, ieņemot arvien nozīmīgāku vietu sabiedrības dzīvē. Kā uzsvēra J. Tupulis, “Atvērtās tehnoloģijas nav tikai stāsts par programmēšanu un datu atvēršanu, tas ir stāsts arī par domāšanas veidu – kā Homo sapiens var radīt ko jaunu, attīstīt kaut ko efektīvāk, par inovāciju ātrumu. Latvijas sabiedrība kopš neatkarības iegūšanas ir nobriedusi, pilsoniskā aktivitāte pieaug, un tas ir ļoti pozitīvi, jo tā ir laba augsne arī datu atvēršanai.” Uzrunā J. Tupulis atzina, ka nozīmīgs solis šajā jomā ir sperts – valstiski ir izstrādāta politika, tiek veidots plāns un ir paredzēts finansējums lielām lietām. Piemēram, finansējums valsts informācijas sistēmu infrastruktūras atjaunošanai, sabiedrības izglītošanai un biznesa atbalstam primāro ražošanas procesu digitalizēšanai, kas noteikti ir jāizmanto. “Pastāvēs, kas digitalizēsies,” uzrunas nobeigumā J. Tupulis visai Latvijai vēlēja veiksmi šajā transformācijā.

    Reklāma

    Tāpat eksperti pauda viedokli, ka atvērtās tehnoloģijas ir cieši saistītas ar sabiedrības atvērtību un ka tālākai attīstībai kritiski svarīga ir sadarbība starp nozarēm, starp biznesu un valsts pārvaldi. Prezentācijās un diskusijā kā Latvijas, tā arī ārvalstu eksperti meklēja atbildes uz dažādiem jautājumiem, piemēram, Eiropas izaugsme atvērtā pirmkoda programmatūras jomā un tās lielās iespējas, datu atvēršanas mērķis un temps, kādā uz to virzāmies, sabiedrības izpratne par atvērtajām tehnoloģijām un to ieguvumiem, kā arī par tālāko izaugsmi digitālās transformācijas kontekstā.

    “Ejot cauri digitālās transformācijas procesam mūsdienu mainīgajā pasaulē, kritiska nozīme ir pārdomātai tehnoloģiju izvēlei. Meklējot pareizo pieeju digitālajai transformācijai, būtiski ir izvērtēt pieejamos cilvēkresursus un to kompetences, tehniskos resursus un, protams, arī izmaksas. Tikai ar izpratni par visu šo aspektu mijiedarbību ir iespējams pieņemt racionālu lēmumu, atrodot zelta vidusceļu uz veiksmīgu attīstību,” savu viedokli pauda “Oracle Latvija” pārstāvis, LATA valdes loceklis Anrijs Šnipke. Atskatoties uz LATA padarīto, viņš norāda: “Lai gan šo piecpadsmit gadu gaitā ir izdarīts daudz, veicinot sadarbību starp tehnoloģiju piegādātājiem un patērētājiem, kā arī iestājoties par tehnoloģiju un datu atvērtību, par brīvu konkurenci – LATA mērķi šo gadu laikā nav zaudējuši savu aktualitāti, tieši otrādi – ļauj mums arī turpmāk cīnīties par šiem mērķiem jaunā kvalitātē un ar lielāku atbalstītāju loku!”

    Konferences eksperts Latvijas Valsts radio un televīzijas centra Biznesa attīstības daļas vadītājs Kārlis Siliņš norāda, ka atvērtās tehnoloģijas sniedz milzums iespēju dzīvot labāk, strādāt efektīvāk un pārvaldīt gudrāk. Viņš uzsver: “Mēs vairs nediskutējam par to, vai šādi risinājumi ir nepieciešami, bet stiprinām pamatu efektīvai starpnozaru sadarbībai atvērto tehnoloģiju un inovāciju kvalitatīvai integrēšanai uzņēmējdarbībā un valsts pārvaldē.”

    Savukārt LMT Informācijas tehnoloģijas dienesta direktors Guntis Ikaunieks atzīst, ka mūsdienās nereti saskaramies ar to, ka tehnoloģijas attīstās straujāk par sabiedrības un uzņēmējdarbības prasmēm tās lietot. “Līdz ar jaunāko tehnoloģiju un 5G attīstību LMT jau šobrīd rada risinājumus un tehnoloģijas, kuras ir iespēja izmantot gan sabiedrības drošībai, gan ērtībām,” saka G. Ikaunieks, “tomēr redzam, ka valsts un pašvaldību līmenī šobrīd vēl ir jāpiestrādā pie regulējuma, kas sakārtotu tehnoloģiju izmantošanu.”

    Noslēdzot ikgadējo konferenci, tika godināti LATA gada balvas laureāti. Kategorijā “Atvērtākais risinājums” nominantu vidū bija SIA “DATAKOM”, SIA “DATI Group” un SIA “Turn Digital”. Balvu saņēma SIA “DATI Group” par izstrādāto risinājumu “FLEX Cloud”, kura pamatā ir atvērtā koda mākoņplatforma “OpenStack” un citu drošu atvērto standartu izmantošana. Savukārt kategorijā “Personība, kura veicinājusi atvērtību” nominantu vidū bija Ingrīda Lavrinoviča, Jānis Ivanovs un Uldis Bojārs. Balva tika pasniegta Latvijas Universitātes asociētajam profesoram Uldim Bojāram. Viņa vadībā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā izveidots atvērto datu portāls, kur Ontoloģijas sadaļā pirmo reizi cilvēkam lasāmā un meklēšanai izmantojamā veidā pieejama trīs virzienu LNB tēzaura datu ontoloģija – formas/žanra, ģeogrāfisko nosaukumu un tematisko priekšmetu (pavisam ap 56 000 jēdzienu).

    Konferences ieraksts bez maksas būs skatāms lietotnē LMT Viedtelevīzija un viedtelevizija.lv no 7. februāra.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma