Web Analytics
More
    Reklāma

    Amazon tomēr atmet ar roku idejai par veikaliem bez kasēm

    Jaunākie raksti

    2016. gadā Amazon pasauli iepazīstināja ar pārtikas veikaliem, kuros savus pirkumus varēs sakrāmēt somā un vienkārši iziet no veikala. Visu pirkuma saturu nolasīs kameras, attiecīgo naudas summu ieturot no pircēja. Tomēr izrādās, ka tehnoloģija šobrīd nav izrādījusies ļoti spējīga.

    Vairāk nekā puse Amazon Fresh pārtikas veikalu bijuši aprīkoti ar šo tehnoloģiju, taču uzņēmums paziņojis, ka projekts un risinājums tiek pārtraukts. Kuluāru informācija ziņo, ka vairāk nekā 1000 cilvēku Indijā ir visu laiku vērojuši ekrānus, lai uzraudzītu cilvēku iepirkumus. Līdz ar to preču atpazīšana ar kamerām nav darbojies 100% digitāli un neatkarīgi.

    Reklāma

    Līdz ar to iepriekš prezentētā grandiozā ideja no Amazon nav rezultējusies ilgtspējīga un precīzā risinājumā, jo fonā tāpat ir bijis nepieciešams pietiekami liels cilvēku skaits un manuāls darbs. Piemēram, 2022. gadā 700 no 1000 iepirkumiem bija nepieciešama cilvēku iesaiste, bet uzņēmuma mērķis bija 50 gadījumi uz 1000.

    Tā vietā Amazon piedāvās speciālus iepirkuma ratus, kuri arī būs aprīkoti ar kamerām un svariem, lai spētu atpazīt pirkuma saturu. Bez kasu veikalu risinājums netiks slēgts pavisam, un tas saglabāsies pavisam nelielā skaitā.

    AvotsGizmodo
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Papajsss
    06.04.2024 10:13

    “Vairāk nekā 1000 cilvēku Indijā ir visu laiku vērojuši ekrānus.” Kur tad vēl, ja ne Indijā :D

    Hašvaldis Blokčeins-Halvenings (HBH)
    06.04.2024 18:26

    AI = actually Indians 💯

    Profs
    06.04.2024 20:29

    Domāju, ka problēma nav tehnoloģijās, bet gan tajā, ka ASV tirgū ir daudzi, kas visticamāk pārāk atklāti zaga un tāpēc tas nebija izdevīgi. Pašapkalpošanās risinājumi jau ir daudzās valstīs – arī Latvijā gan RIMI gan Maxima vari staigāt pa veikalu ar skeneri, salikt visu somās un tad tik pie kases samaksāt un nekāda iejaukšanās no malas vai indiešiem nav nepieciešama. Pieņemu, ka Latvijā publika to launprātīgi neizmanto, bet nu man tā sistēma ne pārāk patīk – var nejauši aizmirst ko noskanēt liekot somā. Tad jau labāk pašapkalpošanās kases – tur grūtāk ko saputroties un tā gan man liekas ļoti labi strādā un tur arī maz iespēju ko krāpt vai zagt. Un vēl jau Amazon Fresh mīnuss ir mega lielā kontrole, saglabājot pircēju personiskos datus kā plaukstas, sejas, pirksti utt…

    Māris
    07.04.2024 02:00
    Reply to  Profs

    maximas pašapkalpošanā pat noķēra, ka 3 bulciņu vietā es patiesībā esmu paņēmis 4 (neprotu skaitīt)

    Papajsss
    07.04.2024 08:51
    Reply to  Profs

    Nu Jā, tapēc arī ASV vairs neeksistē sistēma, kurā tu uzpildies bendzīntankā un tikai pēc tam ej samaksā :D Tā sistēma beidza pastāvet 2000 gadu sākumā, ja nemaldos, jo pārak daudzi sāka zakt. Tur tādas lietas nevar pastaavet un nepastāvēs, tas pats ar robotiem, kas piegādā paciņas – tas nestrādās ASV. Cik daudz Walmart un citi veikali, tika likvidēti dēļ shoplifting? Rajona iedzīvotājiem jābrauc iepirkties uz tiem reģioniem kur pārsvarā dzīvo baltie.

    Skābene
    08.04.2024 08:48
    Reply to  Papajsss

    ASV pārsvarā DUS darbojas pēc NESTE principa, kad norezervē kaut kādu naudas summu un ja neiztērē, tad atlikumu atgriež uz kartes. Pēcapmaksas gadījumā pirms uzpildes sākšanas būs jāatstāj ķīlā kredītkarte, kas Eiropietim liekas nedroši.

    Valdis
    07.04.2024 15:24

    A kāpēc Japānā viss rullē?

    Biteme
    07.04.2024 15:49
    Reply to  Valdis

    Japānā nav sociālā slāņa, kuram visi ir parādā.

    Valdis
    07.04.2024 15:27

    Ja pieķer robots, nevar noliegt , jo ir filma , bet ja cilvēks,tad var teikt,ka kļūdījos, atvainojiet. Visus veikalus apzog, bet iztrūkumu noraksta uz cilvēku pārdevēju algām. Nīkuļi tie amazon

    Apsys++
    07.04.2024 16:25

    Vienkarsi to veikalu vajadzeja laut apmeklet uzticamai cilveku grupai

    Reklāma