Web Analytics
More
    Reklāma

    NASA brīvprātīgie veselu gadu dzīvos simulētā Marsa dzīvotnē

    Jaunākie raksti

    Lai arī Marsu par dzīvošanai piemērotu vietu pagaidām ir ļoti grūti iztēloties, liela daļa kosmosa pētnieku un uzņēmumu ir diezgan pārliecināti, ka jau nākamajā desmitgadē pirmo cilvēku viesošanās uz Sarkanās planētas būs iespējama. Šim notikumam, protams, kārtīgi jāsagatavojas, ko arī NASA aktīvi dara. Četri NASA brīvprātīgie vairāk nekā gadu dzīvos simulētā Marsa vidē, kas ļaus labāk sagatavoties pirmajai apkalpes misijai uz šo planētu.

    Īpaši izstrādāta, slēgta Marsa dzīvotne, kas atrodas NASA Džonsona kosmosa centrā Teksasā, 378 dienas būs mājas NASA astronautiem: Alisai Šenonai, Rosam Brokvelam, Kellijai Hestonai un Neitanam Džounsam. Viņi tur ieradīsies 25. jūnijā, savukārt misiju plānots noslēgt 2024. gada jūlija sākumā.

    Reklāma

    Šī būs pirmā no kopumā trim vienu gadu ilgām misijām simulētā Marsa dzīvotnē, kurām dots nosaukums CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog). Šo misiju laikā astronautiem būs jātiek galā ar virkni izaicinājumu, ar kuriem jārēķinās arī Marsa apdzīvošanas sākumā. Piemēram, ierobežoti resursi, kļūmes ar aprīkojumu, sakaru traucējumi, ar veselību saistīti izaicinājumi utt.

    NASA brīvprātīgo veselība un sniegums tiks pastāvīgi uzraudzīts, kamēr viņi atrodas Marsa dzīvotnē, lai sniegtu misijas plānotājiem skaidrāku priekšstatu par to, kā apkalpe varētu risināt dažādus izaicinājumus, kad norisināsies reāls lidojums uz Marsu. NASA mērķis ir 2030. gadu beigās palaist pirmo cilvēku apkalpi uz Marsu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    MacBeton
    26.06.2023 22:58

    Būtu labāk uzsākuši fermu tuksnesī.

    Reklāma