Web Analytics
More
    Reklāma

    Ķīnas “Space Pioneer” kļuvis par pirmo uzņēmumu, kas debijas lidojumā sasniedz orbītu

    Jaunākie raksti

    Nevarētu teikt, ka Ķīnai neveicas kosmosa nozarē. Veicas pat ļoti labi, ko pierāda Ķīnas kosmosa startapa “Space Pioneer” aprīļa sākumā paveiktais. Uzņēmums savā debijas lidojumā uzstādīja vairākus rekordus – kļuva par pirmo privāto kosmosa uzņēmumu, kas ar pirmo mēģinājumu veiksmīgi sasniedza orbītu. Tāpat “Space Pioneer” izcēlās ar to, ka ir pirmais Ķīnas uzņēmums, kas orbītu sasniedzis ar raķeti, kas izmanto šķidro degvielu.

    Savu pirmo orbitālo lidojumu “Space Pioneer” iestartēja 2. aprīlī no Jiuquan palaišanas centra Ķīnas ziemeļrietumos. Tā ietvaros raķetei “Tianlong-2” bija jānogādā neliels satelīts Saules sinhronajā orbītā. Bija vajadzīgs tikai viens mēģinājums, lai šī misija izdotos un satelīts tiktu veiksmīgi nogādāts galapunktā.

    Reklāma

    Tāpat 2018. gadā dibinātais “Space Pioneer”, kas Ķīnā oficiāli pazīstams kā “Beijing Tianbing Technology Co”, ir pirmais Ķīnas kosmosa uzņēmums, kas izmanto šķidro raķešu degvielu, nevis cieto propelentu, kas izgatavots no degvielas un oksidētāja.

    Tā kā šī misija bija veiksmīga, “Space Pioneer” gatavojas jau lielākas raķetes – “Tianlong-3” – palaišanai, kas arī izmanto šķidro degvielu. Raķetei ir atkārtoti izmantojama pirmā pakāpe, padarot to līdzīgu “SpaceX” esošajai “Falcon Heavy”. Zināms, ka “Tianlong-3” spēs pārvadāt 15 tonnas smagu kravu uz zemo Zemes orbītu. Ar raķetes palīdzību Ķīna orbītā cer nogādāt arī sakaru satelītus. “Tianlong-3” pirmo reizi plānots palaist 2024. gada sākumā.

    AvotsGizmodo
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    AC/DC
    05.04.2023 11:10

    Kas ellē ratā ir “propelents”? :facepalm:

    Krotow
    06.04.2023 20:06
    Reply to  AC/DC

    Repelents?

    Munins
    06.04.2023 09:47

    Pašu galveno neuzrakstījāt. Ķīnieši raksta, ka Tianlong-2 dzinēji ir pilnībā izgatavoti ar 3D printeri. Tas ir vēl nebijis sasniegums, kas var pamtīgi samazināt šādu raķešu izmaksas. Tad vēl raķetes degviela – īpaša petroleja, tika pilnībā sintezēta no oglekļa. Tiešām ķīnieši kosmonautikā sāka apdzīt visu pasauli.

    AC/DC
    06.04.2023 19:34
    Reply to  Munins

    Neesmu pārliecināts vai drukāti dzinēji samazina izmaksas. Drīzāk var optimizēt svaru un jaudu, kā arī paātrināt izstrādi un uzlavošanu. Nebijis sasniegums ir atkārtota izmantošana.
    Līdz apdzīšanai viņiem gan vēl patālu.

    Krotow
    06.04.2023 20:06
    Reply to  Munins

    Īpašā degviela tas pats syngas vien būs. 3D drukāti raķešu dzinēji – jā, to var. SpaceX raķešu dzinējiem arī drukājot degšanas kameras u.c. specifiskus mezglus, ko citādi ir čakarigi uztaisīt. Tā ka drīzāk būs daudzmaz pareizi nokopējuši jau gatavas tehnoloģijas. Tāpēc to drīzāk sauktu nevis par apdzīšanu, bet pēc ilgiem laikiem veiksmīgu atkārtošanu.

    Reklāma