Web Analytics
More
    Reklāma

    Microsoft Surface Pro 8 planšetdatora apskats

    Jaunākie raksti

    Tieši pirms gada mēs aizsākām Microsoft Surface ierīču apskatu veidošanas maratonu un gada gaitā notestējām veselu lērumu šo premium Windows ierīču. Pirmā ierīce, ko testējām, bija Microsoft Surface Pro 7 divi-vienā tipa planšetdators ar noņemamu tastatūru. Šo ierīci aktīvi lietoju kādu pusgadu un uz savas ādas izbaudīju visus labumus, ko sniedz Windows 10 ar tam speciāli veidotu augstas raudzes ierīci!

    Pagājušajā rudenī Microsoft izziņoja jaunākās Surface ierīces un starp tām bija arī atjaunotais Microsoft Surface Pro 8 modelis. Tagad tas ir pieejams iegādei arī Latvijā un aptuveni mēnesi to testa nolūkos izmantoju arī pats. Man vēl pietiekami svaigā atmiņā bija palikuši iespaidi no iepriekšējā modeļa un ar lielu interesi varēju salīdzināt abas ierīces.

    Reklāma

    Surface Pro 8 ir aprīkots ar jauno Windows 11 operētājsistēmas versiju, un, lai arī nav būtiski mainījis savu dizainu un būtību, saņēmis modernākus 11. paaudzes Intel Core procesorus, mazliet lielāku displeju ar 120Hz atsvaidzi, lielāku 51.5 Wh akumulatoru, divus USB-C portus ar Thunderbolt 4 atbalstu, ieguvis nomaināmu pamatatmiņu, taču zaudējis microSD atmiņas slotu un USB-A portu. Jaunais planšetdators maksā aptuveni 1180 – 1910 eiro atkarībā no specifikācijas.

    Microsoft uzsver, ka šī ierīce ir veidota, lai mēs varētu izbaudīt Windows 11 operētājsistēmas labumus. Tas ir dators, ko varam izmantot arī kā planšetdatoru – pavisam cita formfaktora ierīci.

    Dizains un korpusa uzbūve

    Surface Pro 8 izmanto to pašu ikonisko dizainu, ko pirms 10 gadiem ieraudzījām pirmajā Surface planšetdatorā. Atlokāmā “kāja” ir izteikti unikāls Surface planšetdatoru dizaina elements, kas reizē ir arī ļoti praktisks. Salocītā veidā ierīce ir planšetdators, bet atlokam kāju, pievienojam tastatūru un ierīce kļūst par pilnvērtīgu portatīvo datoru. Surface Pro 8 izskatās gaumīgi un tas ir uzbūvēts godam!

    Jaunais Surface Pro modelis ir izmēru ziņā līdzīgs priekšgājējam (287mm x 208mm x 9.3mm un 873g), taču saņēmis mazliet lielāku 13 collu lielu skārienjūtīgu displeju, kas tagad spēj darboties arī 120Hz atsvaidzes režīmā. Proti, viss ierīces ekrānā notiekošais izskatīsies plūdenāks un patīkamāks. Savukārt, 2880 x 1920 pikseļu (267 PPI) izšķirtspēja garantē asu attēlu. Krietni šaurākas ir kļuvušas arī jaunā datora displeja apmales.

    Jāsaka, ka man ļoti patika Surface Pro 8 displeja sniegums – krāsas ir precīzas, apgaismojuma spilgtums ir pietiekams un izšķirtspēja ļauj 13 collās ievietot gana daudz informācijas. Kopumā šāds ierīces izmērs un svars to ļauj ļoti vienkārši pārnēsāt apkārt – Surface Pro 8 ir super portabla, bet reizē arī spējīga ierīce.

    Ierīces korpuss veidots no alumīnija un varam izvēlēties melnu vai pelēku variantu. Uz paša datora atradīsim divas fiziskas pogas – skaļuma regulatoru un displeja bloķēšanas/ierīces ieslēgšanas pogu. Pieslēgvietu ziņā mums tiek piedāvātas divas USB-C (Thunderbolt 4) pieslēgvietas ierīces uzlādei un dažādu ierīču, tostarp monitoru, pieslēgšanai, kā arī 3.5mm audio pieslēgvieta, Surface Connect ports un Surface Type Cover magnētiskā pieslēgvieta tastatūrām. Fiziskās pieslēgvietas papildina Wi-Fi 6 un Bluetooth 5.1 bezvadu savienojumu atbalsts, tāpēc ar to principā varētu arī pietikt, jo mūsdienās peles un tastatūras kuplā skaitā spēj darboties bez vadu vai adapteru palīdzības.

    Ja runājam par tastatūrām, tad šai ierīcei varam pievienot Surface Pro Signature Keyboard (~270 eiro) vai Surface Pro X Keyboard (~150 eiro) fiziskās tastatūras. Tās ir jāpērk pašiem. Interesanti, ka dārgākajā tastatūrā tagad varam paslēpt arī jauno Surface Slim Pen 2 irbuli. Tas ir forši, jo parasti šādām ierīcēm irbuļi tiek pievienoti ārējiem vāciņiem vai līdzi mētājas somā līdz kaut kur pazūd. Šajā irbuļa “garāžā” Surface Slim Pen 2 arī uzlādējas. Irbulī ir iebūvēts mazs vibromotors, kas vibrē, kad saderīgā programmā veicam piezīmes un tādējādi mēģina radīt sajūtu, ka rakstām uz papīra. Tastatūra, kā ierasts no Microsoft, ir augstas kvalitātes un uz tās ir ļoti patīkami un ērti drukāt.

    Surface Slim Pen 2 irbulis arī ir ērti izmantojams zīmēšanai vai rakstīšanai, taču es pameklētu kādu aizsargplēvi, kas displeju padarītu mazliet matētāku, jo plastmasas irbuļa sļūkāšana pa stiklu nav diez ko patīkama. Es šādi izrīkojos ar savu iPad Air un tagad pierakstu veikšana ir krietni patīkamāka, jo sajūtu ziņā tuvāka pierakstiem uz papīra.

    Procesori, atmiņa un veiktspēja

    Jaunais Surface Pro 8 planšetdators ticis pie vienpadsmitās paaudzes Intel Core procesoriem:

    • Intel Core i3-1115G4
    • Intel Core i5-1135G7
    • Intel Core i5-1145G7
    • Intel Core i7-1185G7 – testa ierīce atbrauca ar šo jaudīgāko procesoru

    Operatīvās atmiņas varianti sākas no 8GB nevis 4GB kā tas bija iepriekšējā modelī un varam nopirkt Surface Pro 8 versijas arī ar 16GB vai 32GB LPDDR4x operatīvo atmiņu. Demo ierīce tika saņemta ar 16GB operatīvo atmiņu.

    Ja runājam par iebūvēto, jeb pamatatmiņu, tad varam izvēlēties starp 128GB, 256GB, 512GB vai 1TB versijām. Testa ierīcei mēs konstatējām Kioxia veidotu 256GB SSD, ko, interesantā kārtā, šai ierīcei varam nomainīt. Zem atlokāmās kājas ir jāizķeksē vāciņš un zem tā slēpjas M.2 NVMe SSD modulis.

    Salīdzinot ar iepriekš testēto Surface Pro 7 modeli (tas gan bija aprīkots ar Intel Core i5 procesoru), veiktspējas testos mēs šoreiz iegūstam diezgan jūtami labākus rezultātus. Bet tas ir sagaidāms, jo procesors ir jaunāks un no augstāka plaukta paņemts.

    Jau pēc šiem testu rezultātiem redzam, ka šis ar Intel Iris Xe Graphics integrēto videokarti aprīktoais dators nav nekāda videospēļu spēkstacija. Bet tas arī nav veidots šādam pielietojumam. Tiesa, varam mēģināt eksperimentēt ar ārējo videokaršu pieslēgšanu (Thunderbolt 4 porti te nāk talkā), taču es nespēju iedomāties, ka kāds tiešām reāli šādu ierīci izmantos videospēļu spēlēšanai.

    Ja runājam par tādu reālo ikdienas lietošanu, tad jāsaka, ka ar ofisa darbiem šis dators tiek galā pavisam mierīgi. Varu atvērt neskaitāmas lapas tīmekļa pārlūkā, fonā klausīties mūziku un paralēli vēl strādāt ar dažādiem dokumentiem. Te talkā nāk pietiekamais operatīvās atmiņas apjoms, jo ikdienā labi redzu, ka datori ar 8GB operatīvo atmiņu visai ātri sāk palikt lēnīgi, kad pārlūkā atveram lielāku skaitu tīmekļa vietņu. Mūsdienu tīmekļa tehnoloģijas necik nežēlo datoru resursus! Starp citu, dators arī ļoti stabili darbojas ar dažādām audio un video programmām un par to liecina LatencyMon testa rezultāts. Proti, varam Surface Pro 8 izmantot audio vai video straumēšanas apstākļos.

    Tā kā ierīce darbojas ar Intel procesoriem, tad mēs nevaram aizmirst par karstumu. Interesantā kārtā šim plānajam datoram ir iebūvēta aktīvā dzesēšana, ko nedzird parastā ikdienas darbībā, taču resursprasīgāka uzdevuma izpildē ierīce var pamatīgi uzkarst un diezgan jūtami trokšņot. Apple ar saviem M1 datoriem ir izlutinājis, jo vairs gandrīz nekad nav jādomā ne par karstumu, be ventilatoru troksni. Intel, saņemies!

    Baterija nodrošina līdz 10 stundu darbību

    Dators saņēmis mazliet lielāku 51.5 Wh akumulatoru un Microsot sola līdz 16 stundu ilgu darbību ar vienu uzlādi. PCMark 10 Modern Office baterijas tests, kas simulē tipiskus biroja darbus, uzrādīja aptuveni 8h 30min darbību. Tas ir par kādu pusstundu vairāk salīdzinot ar Surface Pro 7 testā redzēto. Praksē, protams, daudz kas atkarīgs no darbībām, ko veiksim ar šo datoru, taču es spēju aizvadīt pilnas darba dienas pavisam bez lādētāja pievienošanas. Tātad, Microsoft apgalvojums par “pilnas darba dienas” darbību var būt patiess, ja vien mūsu darba diena nav garāka par kādām 8-10 stundām un neaizrausimies ar 120Hz režīma izmantošanu. Tas ir patiešām cienījams sniegums priekš šāda izmēra un specifikas ierīces.

    Kameras un skaņa

    Dators ir aprīkots ar 2W jaudas stereo skaļruņiem. Uz papīra tas izskatās pavisam knapi, taču dzīvē tie skan normāli. Ar normāli es domāju adekvāti šāda izmēra poratatīvai ierīcei. Videozvaniem derēs, bet nekādas dižās diskotēkas neuzrīkosim.

    Ja runājam par kameru sniegumu, tad jaunais modelis ir aizmugurē saņēmis lielāku 10 megapikseļu kameru ar autofokusu un pat 4K izšķirtspējas satura uzņemšanas spēju, taču priekšpusē mums ir tā pati 5 megapikseļu 1080p kamera, kas bija iepriekšējā modelī. Ja apgaismojums ir labs, tad attēls būs normāls. Ja apgaismojums ir mazāk labs, tad būs diezgan paplūdusi bilde, kā varam redzēt attēlā zemāk.

    Lai dators spētu nodrošināt kvalitatīvākus sazvanus, ierīce saņēmusi divu mikrofonu sistēmu. Par to man pretenziju nav, taču visdrīzāk videozvanus veiksim ar kaut kādām nebūt austiņām uz galvas.

    Verdikts – lielisks Windows 11 (planšet)dators!

    Microsoft Surface Pro 8 ir patiešām seksīga ierīce. Tas ir arī pats labākais Microsoft radītais Windows planšetdators. Uzlabojumi pār iepriekšējo versiju ir, taču tie ir drīzāk inkrementāli nevis kardināli. Ļoti daudzos aspektos jaunais dators ir kļuvis labāks. Tas nav lēts produkts, taču tam ir daži unikāli trumpji, kas Microsoft dod pamatu prasīt gana daudz dālderus. Es runāju par kopumā ļoti mazo un ērto izmēru, ērto atlokāmo kāju un patiešām kvalitatīvajiem aksesuāriem, piemēram, tastatūrām. Es pat teiktu, ka ņemot vērā ierīces universālo dabu un pieklājīgo veiktspēju, to visdrīzāk lietosim kā ultraportablu datoru nevis vienkārši planšetdatoru. Un, jā, Windows 11 ir solis pareizajā virzienā – daudzu iecienītais Windows 10 savā nākamajā versijā ir kļuvis vēl labāks!

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    6 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    kaspars
    01.04.2022 01:22

    Man patīk Win11. Es pamēģināju padzēst bildes un likt viņas citā mapē tikai ar rociņām un pildspalvu… neiespējami, viss čakarējās, deselekcojās, lago.

    Sajūta, ka lai Windows lietotu ar pirkstu, ir vēl tāls ceļš ejams.

    kaspars
    01.04.2022 01:24
    Reply to  kaspars

    Katrā ziņā, paldies par review, vienmēr interesanti lasīt lietas par kādu no Surface līnijas produktiem. Pats esmu “kind of” Microsoft “fanbojs”, bet nu, ir tik daudz nepilnību vēl, lai es varētu pāriet uz Win11 planšeti.

    Muah
    01.04.2022 10:58
    Reply to  kaspars

    Ar vai bez ladētāja tie lagi? touchskrīni bieži uzvedas dīvaini ar ieslēgtu lādētāju. Pat uz iPada to novēroju.

    grh
    02.04.2022 16:54

    Nu hz. Aktuālā surface sērija ar 11th gen pročiem? Tieši tad, kad 12th gen palaiž E cores apgrozībā? Tieši šim Surface to 12th gen proci vajadzētu kā ēst.

    grh
    04.04.2022 14:52

    true story. Tas gan nemaina to iekšējo sajūtu, ka pie atšķirīgās 12th gen esības, nav vēlēšanās ņemt novecojušu 11to paaudzi bez E corēm. T.i. ticu, ka 12th gen proči būtiski paildzinātu akumulatora darbības laiku Surface pret visiem pārējiem Intel pročiem.
    Pirkt šādu Surface būtu līdzīgi kā pirkt kādu Apple Mac datoru ar Intel proci.
    Ja šo surface izmanto 90% kā portatīvo, tad var pieciest strāvas patēriņu. Ja tomēr daudz izmanto planšetes režīmā, tad gan var sajust, ka baterijas darbības laiks nav konkurētspējīgs.

    Reklāma