Web Analytics
More
    Reklāma

    Krievija apvainojusies un pārtrauc sadarbību ar Eiropu vairākos kosmosa projektos

    Jaunākie raksti

    Reaģējot uz sankcijām par iebrukumu Ukrainā, Krievija nolēmusi pārtraukt sadarbību ar Eiropu vairākos kosmosa projektos. Ziņots, ka, piemēram, Krievijas valsts korporācija “Roscosmos”, kas darbojas kosmosa nozarē, aptur sadarbību ar Eiropas partneriem saistībā ar raķešu palaišanu no Gviānas Kosmosa centra.

    Tāpat Krievija izmetusi NASA no dalības “Venera-D” misijā, kas, kā vēsta nosaukums, saistīta ar Venēras izpēti. 2029. gadā uz šo planētu plānots nosūtīt transportlīdzekli, un izpēte principā tiks veikta līdzīgi kā Marsa gadījumā. 2020. gadā Krievija norādīja, ka šajā misijā plaša ārvalstu iesaiste nav paredzēta, tomēr nav skaidrs, kā šis projekts norisināsies bez NASA atbalsta.

    Eiropas Savienības kosmosa komisārs Tjerijs Bretons 26. februāra paziņojumā norādīja, ka Krievijas lēmums pārtraukt sadarbību ar Eiropu vairākos kosmosa projektos neietekmēšot satelītu tīklu “Copernicus” un “Galileo” darbību. Tomēr tas varētu apgrūtināt turpmāko satelītu palaišanu. ES arī, visticamāk, nevarēs piekļūt Krievijas “Sojuz” raķetēm, kas iepriekš visai bieži izmantotas, tāpēc būs jāvēršas pie tādiem uzņēmumiem kā “SpaceX”.

    Pagaidām Krievija vēl nav sarāvusi visas saites ar saviem partneriem – tā joprojām ir iesaistīta Starptautiskās kosmosa stacijas aktivitātēs. Lai gan Krievija arī šajā ziņā varētu aiziet ar augstu paceltu galvu un radīt savu projektu vai arī tikt vienkārši padzīta. Vienlaikus ir diezgan skaidrs, ka Krievija šobrīd vēlas ierobežot zinātniskos centienus kosmosā, šādi sodot politiskos pretiniekus un sankciju uzlicējus.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Rikikī
    02.03.2022 11:27

    *clutching my pearls*

    Ak nē, ak nē.

    Krotow
    02.03.2022 19:32

    Ja tuvākajā desmitgadē lielākā problēma būs atrast kaut ko ēdamu – kāds kosmoss.

    Kristaps K.
    03.03.2022 03:45

    Nekas, batuts, kā tomēr izrādās, strādā! :)

    Kārlis
    03.03.2022 10:12

    Diez vai Krievija to dara, lai nodarītu kaitējumu Eiropai un NASA. Drīzāk tam apakšā ir izmisuma solis, jo vienkārši nav naudas turpināt.

    Reklāma