Web Analytics
More
    Reklāma

    NASA izziņo konkursu ar 1 miljona dolāru balvu fondu kosmosa ēdiena izstrādei

    Jaunākie raksti

    Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācija (NASA) ir izziņojusi jaunu konkursu, kurā interesentiem ir iespēja izstrādāt un piedāvāt savas idejas ēdienam, kuru kosmonauti varētu izmantot tālā kosmosa izpētes laikā.

    Tā kā NASA gatavojas atgriezties uz Mēness, kā arī nākotnē plānotas misijas uz Marsu, tad nepieciešami mūsdienīgi risinājumu pārtikas nodrošināšanai ārpus Zemes. Ir skaidrs, ka ēdināšanas un pārtikas iegūšanas paradumi krietni atšķiras no tiem, kas ir pieejami mums uz Zemes. Kaut arī Starptautiskajā kosmosa stacijā (SKS) notiek eksperimenti ar pārtikas audzēšanu bezsvara stāvoklī Zemes orbītā, tomēr, visticamāk, tas nebūs atbilstošs risinājums. Ēdienam jau būs jābūt pietiekami gatavam, lai tas kosmosā dotos kopā ar astronautiem.

    Reklāma

    Pirmā konkursa kārta notika jau 2021. gadā, taču tagad NASA kopā ar Kanādas Kosmosa aģentūru (CSA) izziņojusi otro kārtu, kurā piedalīsies pirmās kārtas uzvarētāji, kā arī ir iespēja pieteikties jauniem interesentiem. Šajā kārtā dalībniekiem jau būs jāpierāda strādājoši ēdināšanas koncepti, skaisto teoriju un idejas atstājot aiz muguras. Tas nozīmē, ka uzdevums kļūs krietni sarežģītāks, taču stimulējošas ir arī naudas balvas, sasniedzot 1 miljonu dolāru. Tās gan varēs saņemt tikai ASV bāzētas komandas.

    Jaunajām ēdiena sistēmām būs jābūt reāli izpildāmām kosmosā, neveidojot pārāk daudz atkritumu, kā arī nodrošinot ēdamu pārtiku ar noteiktu barību vielu daudzumu. Līdz ar to šeit sāksies lielākie izaicinājumi, jo pārāk radikālais vai futūristiskas idejas no pieejamo resursu viedokļa nestrādās. Iegūtās idejas tiks izmantotas arī tālākos pētījumos, lai attīstītu ēdināšanu tieši tālāk plānotiem lidojumiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Insse Karnīte
    25.01.2022 08:52

    Ir gatavs sūds uz škipeles un pa taisno uz holivudas uzņemšanas laukumumiem kur tuse nasa

    Krotow
    25.01.2022 14:54

    Vēl vairāk interesē kā viņi domā padarīt iespējamu uz Marsa vai Mēness, kur skafandru novilkt nevar, atliet vai nolikt kluci.

    bobis
    25.01.2022 23:56

    Semockas, zaveti augli, kalteta un ar sali kalteta ribka. Audzetos tarpos daudz olbaltumvielu, tarpu salatus var piedzert pa celam.

    Reklāma