Web Analytics
More
    Reklāma

    MikroTik Audience bezvadu maršrutētāja apskats

    Jaunākie raksti

    MikroTik Audience nav ultra jaunums, bet šis bezvadu maršrutētājs beidzot nonācis arī pie mums. MikroTik Audience pamata ideja ir maršrutētāja izmantošana kopā ar citiem Audience, veidojot bezvadu režģtīklu mājās vai nelielos ofisos.

    MikroTik Audience var dēvēt par tri-band bezvadu maršrutētāju, jo tam ir 2.4 GHz un arī divi 5 GHz kanāli, bet jārēķinās, ka viens no 5 GHz ekskluzīvi atstāts bezvadu režģtīkla veidošanai un dēvējams par wireless backhaul. Savstarpējai saziņai divi vai vairāki Audience izmanto 1733 Mb/s savienojumu, kamēr ikdienas savienojumam ar klientu ierīcēm (PC, viedtālruņi, TV, spēļu konsoles utt.) tiek atstāts 867 Mb/s maksimālais teorētiskais ātrums Wi-Fi 5 tīklā.

    Reklāma

    MikroTik Audience, kā jau daudzām ražotāja ierīcēm, ir miljons labas īpašības, bet šoreiz apskatīsim Audience no mājas lietotāja perspektīvas. Tātad mūs interesē vienkāršota MikroTik Audience uzstādīšana, atjaunināšana un pēcāk būtu ideāli, ja par Audience vienkārši varētu aizmirst un baudīt labu Wi-Fi pārklājumu un ātrumus.

    Tehniskā specifikācija

    • Produkta kategorija: tri-band, AC2900 (1733 Mb/s + 867 Mb/s + 400 Mb/s)
    • Procesors: četru kodolu IPQ-4019
    • Atmiņas: RAM 256 MB, atmiņa 128 MB
    • Antenas: iekšējas, lietotājiem pieejams 2×2 MU-MIMO (2.4 GHz, 5 GHz ), 20/ 40/ 80 MHz, bet vairāki Audience savā starpā sazinās ar 4×4 5 GHz
    • Izmantotie savienojumu standarti: IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac
    • Pieslēgvietas: RJ45 WAN/LAN x2, viena no pieslēgvietām ar PoE in
    • LED indikatori: Power, WAN, Wi-Fi
    • Pogas: WPS, Reset
    • Izmēri: 100 x 235 x 97 mm
    • Papildus: bezvadu režģtīkla iespēja, visas plašās RouterOS iespējas
    • Cena: ap 145 eiro tīmekļa veikalos

    Izskats un uzbūve

    MikroTik Audience noteikti ir viena no glītākajām ražotāja ierīcēm, jo ierasts, ka MikroTik ražo visai kantainas kastītes baltā vai tumši pelēcīgā krāsā mājas un nelielu ofisu vajadzībām. Audience ir vertikāli novietojams bezvadu maršrutētājs, tāpēc tam jāparedz goda vietu blakus televizoram, skapjaugšā šo glīto ierīci slēpt diez vai ir paredzēts.

    Audience sānos, apakšā un arī augšdaļā ir pamatīgas ventilācijas atveres, šī ir lieta, ar ko jaudīgo maršrutētāju ražotāji mēdz grēkot. Audience priekšpusē ir gaismas indikators par ierīces darbību.

    Aizmugures daļā ir neliela atvere, kas paredzēta vadu novadīšanai, maršrutētājam ir tikai divas LAN pieslēgvietas un viena elektrībai. Audience paredzēts nobarot arī ar tā dēvēto PoE, lai nenāktos izmantot vēl vienu elektrības vada pieslēgumu ierīces aizmugurē. Dīvaini, ka MikroTik nav iedevis līdzi PoE ievadu (PoE injector), lai arī šos nelielos vadiņus varam atrast trīs reizes lētāku MikroTik bezvadu ierīču komplektos.

    Kopumā jāsaka, ka MikroTik tomēr arī citās mājas lietotāju ierīcēs vajadzētu izmantot šādu vai līdzīgu aci piesaistošu dizainu. Audience ir gaisīgs, interesants dizaina objekts, nevis kantaina kastīte, kas tiek paslēpta un pamesta kaut kur nostūrī apputēšanai. Iespējams, te pietrūkst USB pieslēgvieta NAS tipa tīkla diska izmantošanai un kādam varētu šķist, ka LAN pieslēgvietu skaits ir ierobežojošs. Citi bezvadu režģtīkla ierīču ražotāji rīkojas identiski – parasti ir divas LAN pieslēgvietas un viss.

    Lietotne un iestatīšana

    Nevajag pieķerties viedoklim par MikroTik ierīču sarežģītu uzstādīšanu un apkalpošanu, tie laiki sen jau ir garām. MikroTik jau gadiem piedāvā arī ļoti vienkāršotu saskarnes sadaļu, kas paredzēta tādiem iesācējiem kā man un droši vien arī tev. Bet vēl vienkāršāk MikroTik Audience apkalpot būs ar viedierīcēm paredzētu lietotni. Lietotne pati atrod Audience IP adresi, varēsi ātri nomainīt Wi-Fi nosaukumus un paroles, Audience pārstartēsies un būs gatava darbam.

    Tieši to pašu varam paveikt arī ar tīmekļa pārlūka palīdzību datorā vai viedtālrunī. Atliek vien pievienoties pie Audience izveidotā Wi-Fi, ievadīt 192.168.88.1 pārlūka adrešu laukā un tad jau uzreiz tiekam vienkāršoto iestatījumu sadaļā. Arī te nav nekā pārcilvēcīga – ievadām vēlamos SSID un paroļu datus, nogaidām pārstartēšanos un lietojam Audience.

    MikroTik lietotne daudz uzkrītošāk ziņo par vajadzību veikt Audience atjaunināšanu, tīmekļa saskarnē tas ir mazāk izcelts, bet iespēja arī pieejama vienkāršotajā saskarnes daļā. MikroTik lietotne piedāvā arī vecāku kontroles iespēju, bet ir jāsaka, ka citiem ražotājiem to izdevies nostrādāt vienkāršāk un saprotamāk.

    Cik noprotams, vairāku Audience bezvadu režģtīkls iestatās pats, nākas vien abu savienojamo Audience apakšdaļā nospiest WPS/ Sync pogu, lai ierīces savā starpā savienotos bez nekādām citām darbībām. Pie mums sabija tikai viena Audience ierīce tāpēc sīkāk par šo nevarēšu neko komentēt.

    Tīmekļa saskarne ir jau pazīstamā:

    Ātrdarbība

    MikroTik Audience teorētiskie maksimālie ātrumi ir 300 Mb/s 2.4 GHz tīklā un 867 Mb/s 5 GHz tīklā. Kā jau minēju iepriekš, ātrais 1733 Mb/s 5 GHz tīkls atstāts ekskluzīvi tikai divu vai vairāku Audience ierīču saziņai savā starpā.

    Audience uzrādīja nepatiku sastrādāties ar Intel Wi-Fi 6 tīkla kartēm divos dažādos Windows 11 datoros. Iespējams, vainojams kāds draiveris vai kas tāds, jo viedtālruņa testā Audience uzrādīja aptuveni tos ātrumus, ko no Audience varēja gaidīt. Abi klēpjdatori ar Intel bezvadu tīkla kartēm jau bija pārcelti uz nesen oficiāli iznākušo Windows 11, kas arī varētu būt vainojams šādā iznākumā. Beigās gan testam atradu mājās pēdējo Windows 10 datoru ar jēdzīgu tīkla karti un ātrumi nostājās savās vietā.

    Ātruma mērījumos man Audience nedaudz strādāja pigorus, tā arī nesapratu, kāpēc starp diviem datoriem sākotnēji Audience uzrādīja zemākus datu pārraides ātrumus, nekā starp datoru un viedtālruni (634 Mb/s augšupielādei un 423 Mb/s lejupielādei). Nesen apskatījām līdzīgas Wi-Fi ātrumu klases TP-Link Archer C64 ar šiem pašiem datoriem un to pašu viedtālruni, bet Archer C64 uzrādīja starp datoriem aptuveni 670… 680 Mb/s abos virzienos.

    Audience kopā ar Windows 10 datoru un ASUS USB Wi-Fi tīkla karti uzrādīja jau daudz ticamākus mērījumus – 622 Mb/s augšupielādei un 558 Mb/s lejupielādei.

    Tālāk ar viedtālruņa mērījumiem veicas līdzīgi, kas nozīmē, ka šoreiz kaut kādus pigorus mums strādā Windows 11, kas gan nav nekāds pārsteigums jaunai un ne īpaši pabeigtai operētājsistēmai.

    Zemāk redzamie mērījumi veikti blakus istabā aiz aizvērtām durvīm un arī tālākajā istabā, kur viedtālrunis no Audience atrodas aptuveni 12 metru attālumā un aiz divām reģipša sienām.

    Kopumā Audience ar visu to, ka šis ir Wi-Fi 5 bezvadu maršrutētājs, ierindojas jau visai nopietnos augstumos.

    Nobeigumā

    MikroTik Audience noteikti ir ļoti interesanta pašmāju ierīce, turklāt Audience ir viens no glītākajiem, ja ne pats glītākais redzētais bezvadu maršrutētājs. Var just, ka Audience veidots kā bezvadu režģtīkla ierīce, jo ir visai maz LAN pieslēgvietas. Citi lielie ražotāji rīkojas līdzīgi, bezvadu režģtīkla ierīces aprīkojot ar vienu vai divām LAN pieslēgvietām.

    No Audience iestatīšanas baidīties nevajadzētu, jo MikroTik lietotne pati atrod Audience un vari bez raizēm uzsākt ierīces iestatīšanu. Nedomāju, ka kādam radīsies problēmas ar Audience iestatīšanu, izmantojot MikroTik lietotni. Te tiešām nav iespēju kaut ko sačakarēt. MikroTik iestatīšana vairs sen neprasa dejas ar tamburīnu un jaunavas ziedošanu vulkānam.

    Tiek minēts, ka Audience iespējams trešo (ātrāko) kanālu izmantot arī bez otras režģtīkla ierīces, lai savienotos ar viedierīcēm un datoriem, bet šim ir nepieciešamas padziļinātas zināšanas. Tā vienkārši ieiet MikroTik lietotnē un šo aktivizēt nevarēsi. Ražotājs varēja saņemties un šo iespēju tomēr iekļaut arī mājas lietotājiem paredzētajos iestatījumos.

    No mīnusiem droši vien būtu jāpiemin Wi-Fi 6 neesamība. Wi-Fi 6 jau ir ienācis mūsu ikdienā ar viedtālruņiem, ja vien tie iegādāti pēdējo divu vai pat vairāk gadu laikā. Modernās spēļu konsoles arī nāk ar Wi-Fi 6, jaunos klēpjdatorus pat visai pieejamās cenā var iegādāties ar Wi-Fi 6 bezvadu tīkla karti vai arī pats nomainīt padzīvojušu Wi-Fi 5 kartīti uz Wi-Fi 6. Klēpjdatoriem Intel AX200 vai AX201 kartīte maksā ap 20 līdz 25 eiro. Intel AX210 ar Wi-Fi 6E maksā ap 30 eiro.

    Patika

    • ļoti glīts
    • ātri un ērti iestatāms
    • cienījami darbības ātrumi

    Ne tik ļoti patika

    • šajā cenā tiek meklēti jau Wi-Fi 6 maršrutētāji
    • varēja vēlēties USB
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    11 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    pfff
    08.11.2021 13:17

    Diez ko autors plānoja darīt ar USB? No MikroTik normālu NAS nevar uzbūvēt, un torrentus tas arī neprot vilkt.

    pitonsxxl
    08.11.2021 13:55
    Reply to  Artis Ābols

    Nē. Tad labāk nopirkt Audienci ar iebūvēto 4G modemu.
    4G usb modēma puļķis ir pēdējā kaka – viss tur slikti

    krabis
    08.11.2021 22:50
    Reply to  Artis Ābols

    Un Chateau nav audience! Tie ir divi dažādi rūteri.

    pfff
    08.11.2021 21:18
    Reply to  Artis Ābols

    Kur tu tagad rausi 4g USB modemu? visi operatori met pakaļ savus rūterus. Un par5g USB vispār neesmu dzirdējis.

    08.11.2021 22:31
    Reply to  pfff

    > Kur tu tagad rausi 4g USB modemu?

    interneta veikalos ar lāpstu var grābt.

    Čiekurs
    09.11.2021 08:54
    Reply to  pfff

    Tele2 vēl nesen arī piedāvāja USB modemu bonusā.

    Antiwaxxers
    09.11.2021 11:28
    Reply to  Čiekurs
    makoninjis
    10.11.2021 20:04

    likas tur divi komplektā, izrādās otru jāpērk vēl klāt, lai režģotu…

    Reklāma