Web Analytics
More
    Reklāma

    3D iespējas: jauna māja nieka 48 stundās

    Jaunākie raksti

    Jaunas mājas celtniecība lielākoties saistās kā pamatīgs ilgtermiņa un resursu prasošs darbs. Taču, iespējams, nākotnē savu sapņu mitekli spēsim radīt vien pāris dienās. Dizaineri Čehijā nieka divu dienu laikā uzbūvējuši valstī pirmo 3D mājokli. Lai arī namiņš izskatās visai miniatūrs, tas savam saimniekam būs uzticīgs un sniegs pajumti gan uz ūdens, gan sauszemes.

    43m2 lielā namiņa konstrukcija, kas uzbūvēta 48 stundās, tapusi ar robota Scoolpt palīdzību. Lai arī tā primāri radīta kā peldošā māja, labi savas funkcijas pildīs arī uz sauszemes. Bez visa tā, ka uzceļama teju zibens ātrumā, arī paši celtniecības materiāli neprasa lielus ieguldījumus, ļaujot ietaupīt pat pusi no parasto ēku celtniecības izmaksām. Mājas pamata konstrukcijā izmantots jauna veida betons ar šķiedrām, kas vieglāk veido organiskas formas. Interesanti ir tas, ka pēc 28 dienām betons sacietē tik tālu, ka tas izturīguma ziņā pielīdzināms tiltam.

    Reklāma

    Avots: prvokodburinky

    Lai uzbūvētu 43m2  mājiņu 48 stundu laikā, nepieciešams izdrukāt 15 cm materiāla sekundes laikā, kas ir nereāli ātri, ja tā padomā. Šajos pārdesmit m2 ietilpst guļamistaba, dzīvojamā istaba, kas savienota ar virtuvi, kā arī vannas istaba. Papildus robotam Scoolpt 3D mājas celtniecībā piedalījās vēl 25 citi strādnieki.

    Avots: prvokodburinky

    Čehijā pirmās 3D mājas radītāji skulptors Mihals Trpaks (Michal Trpak) un uzņēmums “Erste group” cer, ka šis projekts mainīs būvniecības nozari, padarot gan māju iegādi, gan pašu uzcelšanu krietni pieejamāku un mazāk resursu prasošu nekā tradicionālie mājokļi. Trpaks arī piebilst, ka nākotnē šādu māju īpašnieki varēs vienkārši sagraut ēku, kad tā būs nokalpojusi, un izdrukāt no jauna ar identiskiem materiāliem tieši tajā pašā vietā.

    Avots: prvokodburinky

    Ar 3D druku radītas mājas salīdzinoši ir arī draudzīgākas videi. Šādu mājokļu celtniecība oglekļa dioksīda emisijas samazina vismaz par 20%, salīdzinot ar tradicionālo būvniecību. Čehijā tas ir būtiski, jo būvniecība veido gandrīz pusi no kopējām emisijām. Konkrēti šis 3D mājas eksemplārs aprīkots arī ar zaļajām tehnoloģijām, piemēram, recirkulācijas dušu un ūdens rezervuāriem. Šie papildinājumi padara māju daļēji pašpietiekamu un izmantojamu vismaz 100 gadu garumā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    16 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Smukais
    09.06.2020 10:19

    Super, bet Latvijai vēl ļoti tālu līdz tam, kamērt valdībā būs mantrauši un domās tikai par savām kabatām, parastiem cilvēkiem neka nespīd !!!

    Jānis
    09.06.2020 10:35
    Reply to  Smukais

    Kāds šim viedoklim sakars ar jau salīdzinoši senu 3D māju celtniecības metodi?

    Tasesmues
    09.06.2020 11:07

    Printerim ir pilnīgi vienalga kam tā māja ir domāta un arī kvadrātmetri nav svarīgi.
    Beidzot tiksim vaļā no daļas ķieģeļu nēsātājiem.

    KKTK
    09.06.2020 11:42
    Reply to  Tasesmues

    Ķieģeļi varbūt nav jānēsā, bet svaigs perfektas kvalitātes betons gan jāpiegādā nepārtrakti. Pēc bildēm gruti salīdzināt, kas ir grūtāk.

    Skābene
    09.06.2020 13:07

    15 cm plata betona siena prasās pēc siltinājuma un ja vēl tur štrobē iekšā elektroinstalāciju un trubas, tad diez kas nav! Ja nu vienīgi printē dubultsienu ar tukšumu pa vidu, ko aizpilda ar poliuretāna putām.

    0954
    10.06.2020 09:54
    Reply to  Skābene

    Laist vadus iekšā betona sienā ir stulbuma paraugstunda)) Pirmkārt, bojā sienu, darbu laikā troksnis kā elles priekškambarī. Otrkārt, bez precīzas dokumentacijas jau pēc gada, urbjoties sienā lai piekārtu gleznu/lampu, vads tiek sabojāts) Treškārt, neelastīgi – pēc laika, pārplānojot mēbeļu izvietojumu, vajag rozetes cituviet un vai nu nākas borēt sienu atkal vai sākas pagarinātāju ēra.
     
    Laižot vadu pa sienu un nostiprinot to, kā dara praktiskie zviedri (un agrāk darīja arī pie mums), atkrit 95% no slēptā vada problēmām. Postpadomju cilvēki tik ļoti gribēja aizbēgt no pagātnes, ka ar ūdeni izlēja arī bērnu un atteicās no daudziem praktiskiem, sevi pierādījušiem risinājumiem.

    Māris
    10.06.2020 09:18

    Kas tā par izturīguma mērvienību – tilts?!

    0842
    10.06.2020 09:46
    Reply to  Māris

    Tak zini – uz tilta sabrauc virsū smagos un ja iztur – skaitās nodots. Cik smagos izturēs namiņš? Gan jau daļskaitļos var izteikt!

    Andza
    10.06.2020 21:50

    Nu Latvijā pašlaik tilts neasociējas ar stiprumu, ņemot vērā tikko piedzīvotās 3 Rīgas tiltu problēmas

    Māris
    12.06.2020 12:53

    Bet ja māja ir tik izturīga kā tilts, kā būs ar to sagraušanu un jaunas radīšanu. Ja vienīgi LV tilti, tad viss kārtībā 🙂

    Māris
    12.06.2020 18:13

    Jūs gribat teikt ka sacietējušu betonu padarīs mīkstu, lai var drukāt vēlreiz? Hmm

    Reklāma