Web Analytics
More
    Reklāma

    “Virši” tīklā izmantota vienīgi Latvijā iegūta atjaunīgā elektrība

    Jaunākie raksti

    Turpinot investīcijas atjaunīgajā enerģijā un sekmējot tās izmantošanu savas darbības nodrošināšanā, energoresursu tirgotājs un ērtas iepirkšanās veikalu tīkls AS VIRŠI-A (turpmāk – “Virši”) būtiski paplašina sadarbību ar Latvijas ražotājiem, nodrošinot atjaunīgo elektrību visās “Virši” stacijās. Šobrīd uzņēmuma portfelī ir 65 vietējie ražotāji, kuri elektroenerģijas ražošanai izmanto sauli, ūdeni, biomasu un biogāzi. Vienlaikus saules enerģiju pašpatēriņam ražo teju puse jeb 31 “Virši” stacija, nosedzot ievērojamu daļu – vidēji 22% no šo staciju darbībai nepieciešamās elektroenerģijas apjoma.

    “Domājot par savas darbības ilgtspēju un atbildīgu saimniekošanu, nepārtraukti meklējam iespējas atjaunīgo energoresursu izmantošanai, tāpēc vēl 2022. gadā uzsākām aktīvu sadarbību ar vairāk nekā 30 Latvijas atjaunīgās elektroenerģijas ražotājiem. Gada laikā, palielinot atjaunīgo enerģijas avotu īpatsvaru savā portfelī, esam ievērojami paplašinājuši arī partneru loku un šobrīd sadarbojamies jau ar 65 vietējiem ražotājiem, no kuriem iepērkam arī elektroenerģijas izcelsmes apliecinājumus, lai izsekojami varētu garantēt patērētās elektroenerģijas avotu visās “Virši” stacijās un birojos tajos brīžos, kad nespējam paši saražot pietiekamu elektrības daudzumu no pašu uzstādītajiem saules paneļiem,” uzsver Jānis Bethers, “Virši” Biznesa attīstības nodaļas vadītājs.

    Reklāma

    Šobrīd kopumā vairāk nekā 1200 saules paneļi ir uzstādīti 31 “Virši” tīkla stacijā, kā arī uz Aizkraukles biroja jumta, nodrošinot 485 kW lielu kopējo jaudu. “Dienas laikā saules paneļi var pilnībā nosegt stacijas patēriņu, taču, ņemot vērā, ka “Virši” apkalpo klientus visu diennakti, mēneša griezumā, atkarībā no stacijas izmēra un uzstādīto iekārtu īpašībām saules paneļi spēj nosegt no 15 līdz pat 40% no stacijas elektrības patēriņa. Mūsu aprēķini liecina, ka vidēji nedaudz vairāk nekā piektā daļā jeb 22% no kopējā elektrības patēriņa šajās stacijās tiek nosegta ar pašu ražoto saules enerģiju,” skaidro J. Bethers.

    Patlaban saules paneļu sistēmas ir uzstādītas “Virši” stacijās Brocēnos, abās stacijās Liepājā, Ventspilī, Jelgavā, Jaunolainē, Babītē, četrās Rīgas stacijās, Rēzeknē, Valkā, Daugavpilī, Jēkabpilī, Tukumā, Ludzā, Grenctālē, Gaujā, Pūrē, Ādažos, Smiltenē, Aizkrauklē, Raganā, Cēsīs, Dzelmēs, Kandavā, Kārsavā, Mālpilī, Vallē. Turpinot paplašināt videi draudzīgas atjaunīgās elektroenerģijas izmantošanu, gada otrajā pusē šo sarakstu papildinās vēl vairākas stacijas, pārsniedzot 500 kW lielu kopējo uzstādīto jaudu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    28 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Skābene
    27.07.2023 11:51

    Ja pa vienu un to pašu vadu plūst elektrība, ko ražo HES, TEC, Saules un vēja stacijas, kā var apgalvot, ka “Virši” tīklā izmantota vienīgi Latvijā iegūta atjaunīgā elektrība?
    Vienīgais ko viņi var apgalvot, ka viņiem ir līgums ar piegādātāju par atjaunīgas elektrības iegādi.

    Reinis Rozitis
    27.07.2023 12:01
    Reply to  Skābene

    Būtu interesanti pilnībā off-grid stacijas :)

    Sergejs
    27.07.2023 13:03
    Reply to  Reinis Rozitis

    Tam būtu pluss reāls ka nav atkarīgs no līniju pārrāvumiem un vietas paneļiem uz jumtiem gana, bet realizācija padārga jo tad jāliek baterijas, kuras turklāt pašreizējās Li baterijas mēdz gana reti bet skaisti degt.
    Kad Tesla modulis vienā tādā krātuvē aizdegās slēdza labā attālumā esošo šoseju un vietējo ciematu.

    Ikars
    27.07.2023 12:34
    Reply to  Skābene

    ja lasa uzmanīgi, tad tādi jautājumi nerodas: ”šobrīd sadarbojamies jau ar 65 vietējiem ražotājiem, no kuriem iepērkam arī elektroenerģijas izcelsmes apliecinājumus, lai izsekojami varētu garantēt patērētās elektroenerģijas avotu”

    Sergejs
    27.07.2023 12:55
    Reply to  Ikars

    Apliecinājumus arī es visādus varu sadrukāt uz nebēdu.
    Viņi ar spaiņiem to elektrību nes no vietējiem paneļiem? Jeb tomēr pa esošo ST infrastruktūru piegādā?
    Ja otrs variants tad kādā veidā tiek panāks ka pa ceļam pie vietējās ekoenerģijas nepiejaucās neviens elektrons no Igaunijas vēja parka vai no kādas mūsu fosīlās spēkstacijas? Interesanti vienkārši uz kādiem fizikas principiem tā šķirošana balstās?

    grh
    27.07.2023 13:58
    Reply to  Sergejs

    +100. Tas ir tieši tāpat kā pateikt, ka es lietoju tikai tādu un tādu gāzi. Gāze pa cauruļvadiem tiek piegādāta visiem vienāda. Atšķiras tikai tas, kam tur maksā naudu.
    Pilnībā piekrītu tam, ka šis ir maldinošs apgalvojums, ka virši izmanto tikai konkrēta tipa elektrību. Tad viņiem būtu jāveido savs individuāls elektrosadales tīkls, kurā būtu pievienoti tikai tie ražotāji.

    Ikars
    28.07.2023 10:19
    Reply to  grh

    Par gāzi piekrītu, tā fiziski sajaucas no dažādiem avotiem, bet iztur noteiktos kvalitātes parametrus. Un tā pat kā elektrības gadījumā viss notiek uz uzskaites principa cik kurš iedevis tīklā un cik kurš saņēmis. Bilance protams nav 1=1, jo gāzes gadījumā ir krātuves zudumi, bet elektrības gadījumā pārvades zudumi. Tam ir kompensējošie elementi tarifos.

    Ikars
    28.07.2023 10:08
    Reply to  Sergejs

    Par elektronu plūšanu maiņstrāvā, ieteiktu pašķirstīt skolas fizikas pirmsākumus un atklāsies brīnumaina lieta, ka tie elektroni nekur neplūst. Mācieties bērni fiziku.
    Un ja nopietni, tad padziļināti iesaku painteresēties par apliecinājumu izsniegšanas kārtību.
    P.S. strādāju uzņēmumā, kurā ražo atjaunojamo enerģiju un ir saprašana šajā tēmā

    Skābene
    28.07.2023 11:39
    Reply to  Ikars

    Es jau citā komentārā pieminēju, ka vakar LV pārtika no importa elektroenerģijas. Arī šodien saldo ir negatīvs. Uz Latviju elektrība nāk: 109 MW no LIETUVAS, 99 MW no KRIEVIJAS, 487 MW no IGAUNIJAS. Tas viss nāk kokteilī!
    Kā var apgalvot, ka ieslēdzot slēdzi istabā manu lapiņa spīd no elektrības ko piegādā Enefit GReen, nevis no Krievijas AES? Tas ka uz papīra tiek dzenātas kvotas, tas skaidrs, bet faktiski zaļā un nezaļā enerģija sajaucās kokteilkī. Ja tā nav, tad lūdzu ar fizikas palīdzību izskaidro man lūdzu, kā var panākt, ka pa vadiem nāk 100% zaļa enerģija!?

    Sergejs
    28.07.2023 13:10
    Reply to  Ikars

    Tad atbildi studijā, kā ST infrastruktūrā atdala atsevišķam patērētājam mūsu pašmāju zaļo elektrību no citas.
    Ar fiziku viss puslīdz kārtībā, bet nu lūgums tā lai mēs tupaki saprastu -)
    Strādāšana uzņēmumā kas ražo zaļo enerģiju liek domāt ka tulkojumā tas nozīmē “esam labi specialisti kā pūst ausīs pīles kā kārtīgam ierēdnim”. Komunikācijas pieredze ar šādu palielu uzņēmumu darboņiem liek tā domāt, savukārt cilvēks kas darbojās tai jomā un ir pats sev saimnieks vienkārši ātri, kvalitatīvi un bez prāta čakarēšanas visu izdara (konkrēti: suales paneļu uzlikšana caur sevi reklamējošo Enefit un nelielu firmu kur īpašnieks pats sev pelna naudu)
    Un vēl. Pa īstam zinātnieki vēl paši nav īsti sapratuši kas īsti ir elektrība, tik māk to izmantot -)

    Ikars
    28.07.2023 13:26
    Reply to  Sergejs

    Pirmkārt vēlos atvainoties, ja esmu aizkāris kādu par fizikas jautājumiem, jo Normunda Berga (SAF Tehnika vadītājs) citāts: ”Mācieties bērni fiziku” ir samērā sarkastisks, bet tai pašā laikā motivējošs. Neuzskatu nevienu par tupakiem, kuri interesējas par tehnoloģijām. Mēs esam sabiedrības gaišāko prātu daļa, ja spējam tādām lietām izsekot līdzi. Par smalkumiem zaļā enerģētikā https://ast.lv/lv/content/elektroenergijas-izcelsmes-apliecinajumi

    Skābene
    27.07.2023 13:56
    Reply to  Ikars

    Mums arī ir atkritumu šķirošana, bet stikla, papīra un plastmasas konteinerus izved viena un tā pati mašīna, visus kopā vienā reizē! ;)

    Šajā brīdī info no AST mājas lapas, Situācija Latvijas energosistēmā : 778 Patēriņš MW,
    54 Ģenerācija MW, -724 Saldo MW, 1 Hidroģenerācija MW, 6 Termoģenerācija MW, 16 Vēja ģenerācija MW, 32 Mazās stacijas (<10MW) MW.

    Cipari saka paši par sevi, šobrīd, tagad, tūlīt mēs pārtiekam no importa un šis imports netiek atšifrēts, vai tas ir AES, TEC, HES vai Saule un vējš.

    Ikars
    28.07.2023 10:36
    Reply to  Skābene

    Ja Virši pašu jauda ir ap 500kW un tas ir 22%, tad viņiem no tīkla vajag aptuveni 1,7MW , ko bez problēmām nodrošina tās 32mazās stacijas <10MW
    Viņiem viss sakrīt un nav jāskaita klāt TEC saražoto

    Skābene
    28.07.2023 11:44
    Reply to  Ikars

    Tur ir ilūzija par zaļo enerģiju, es arī šomēnes tīklā esmu nodevis 1,3 MW zaļās enerģijas no savas saules fermas, bet lietainās dienās un naktīs esmu paņēmis no tīkla 250 kw. Uz papīra es ņemu atpakaļ no tīkla savu enerģiju, bet dzīvē visi zina, ka tīkls nav akumulators, un manu saražoto enerģiju apēd kaimiņu mājas, kam nav līgums par zaļo enerģiju, bet faktiski enerģija ir zaļa. Es savukārt saņemu atpakaļ enerģiju no tā, kas tajā brīdī ražo, nevis savu zaļo. Pēc papīriem esmu zaļš kā Mārupes gurķis, bet kā ir patiesībā hvz.

    Last edited 8 months ago by Skābene
    Ikars
    28.07.2023 12:18
    Reply to  Skābene

    Jā tā zaļās enerģijas būšana ir virtualizēta ar avota un patērētāja savienojumu. Bet tavi 1,3MW nav izkūpējuši nebūtībā. Saražošanas brīdī nav jāslogo TEC un visādi lietderīgie elektrības padarītie darbi nav prasījuši fosīlo enerģiju. Ir uzlādēts elektroauto, izcepta maizīte un izmazgāta kāda drēbīte neko neprasot no TEC. Ja Tu ņemtos un ietu apliecinājuma iegūšanas ceļu par savas saules fermas saražoto enerģiju un tad šo apliecinājuma sertifikātu pārdotu Virši, tad virtuāli sanāktu, ka liki enerģiju akumulatorā 1,3MW pēc uzskaites un Virši ņēma no tā arā 1,3MW, jo skaidri zinātu ka ir saražots no atjaunojamā resursa tāds enerģijas daudzums.

    Sergejs
    28.07.2023 13:20
    Reply to  Ikars

    Bet Virši ta ko saka: izmanto TIKAI vietējo zaļo enerģiju. Pēc jūsu paša teiktā sanāk ka tā nav, izmanto to kas lietošanas brīdī nāk no tīkla, iespējams mūsu zaļš bet iespējams ka nē.
    Tad lai arī nedzen pīles un nemaldina, ja grib zaļi izskatīties vienkārši pasaka: “mūsu stacijās ir tāda un tāda saules paneļu jauda uzlikta, atbalstam energoneatkarības kursu”.
    Arī esmu zaļš kā Skābene uz papīra, bet brīdī kad paneļu saražotais ir mazāks par saimniecībā patērējamo tad hz ko es no rozetes ņemu.

    Sergejs
    28.07.2023 13:36
    Reply to  Sergejs

    Vēl ir tāds teksta variants, kas būs pilnībā patiess un neies pretrunā ar loģiku, bet neizklausīsies pietiekami zaļi:
    Viršu stacijās izmantotajs enerģijas daudzums sastāda x% no Latvijā saražotās zaļās enerģijas daudzuma.

    Sergejs
    28.07.2023 13:23
    Reply to  Ikars

    Patīk man ierēdņi, uz vienkāršu jautājumu kur tu prasi kāds rīcības variants ir pareizs “a” vai “b” (reāli ir tikai 2 varianti iespējami) iegrūdīs tev papīru ar tekstu “pants, apkšpants, punkts ar piezīmi” uz 2-3 A4 lapām kur neviens neko nesapratīs, ieskaitot pašus ierēdņus -)
    Tas no personīgās pieredzes

    Sergejs
    28.07.2023 13:12
    Reply to  Ikars

    Papīri kārtība, par to jau arī ir stāsts -)

    Ikars
    28.07.2023 14:18
    Reply to  Sergejs

    Es saprotu, ka gribas piesieties tam apstāklim, kā tad tas TEC saražotās enerģijas kvants slepus neiezogas Viršu stacijā, ja Virši apgalvo, ka ir tikai zaļās enerģijas lietotājs. Bet vai tad spuldzīte spīdēs savādāk ja elektrības kvalitātes parametri ir vienādi izejā kā no TEC tā no HES? Būtība jau ir tajos ”papīros” , ka mēneša bilancē AST parādās saģenerētās enerģijas izcelsme un virtuāli Virši uz sevi attiecina no šīs bilances paņemto zaļo enerģiju. Konkrētā brīdī, piemēram(hipotētiski), ir bezvēja nakts un HES uzkrāj spēkus rīta uzgājienam un visi zaļie koģenrējošie (biogāzes, šķeldas…) stāv remontā, tad vietējais resurs būs TEC un nekur Virši neliksies un tērēs tādu enerģiju, bet apkopojumā uz sevi to neattiecinās, jo to kompensēs summa no HES un pārējiem atjaunojamiem resursiem garākā laika nogrieznī.
    Tātad ar fiziku uz nefizikālu jēdzienu kā zaļā enerģija es paskaidrot nespēšu.
    P.S. un mūsu uzņēmumam ir vistiešākais sakars ar zaļo Mārupes gurķi ;-)

    Sergejs
    28.07.2023 15:42
    Reply to  Ikars

    Nu lūk, te jau mēs tuvojamies pie kopsaucēja ka realitātē katra atsevišķa patērētāja zaļums valstī ir atkarīgs no tā cik % no valstī patērētās enerģijas ir saražots zaļajos avotos. Bet viss pārējais ir papīru būšana, skaistie reklāmas saukļi un piārs, ne kas cits.

    Ikars
    28.07.2023 16:32
    Reply to  Sergejs

    Vajag arī ņemt vērā, ka mikroģenerācija un vidējā ģenerācija nav tikai atjaunojamo resursu piārs, bet kas vairāk. Ir tāda lieta kā enerģētikas decentralizācija un neatkarība. Valstiski vēl līdz neatkarībai enerģētikā garš ceļš ejams, bet decentralizācijā ir jau sasniegts svarīgs stratēģisks aspekts. Lokāls pašpatēriņš atslogo tīklu un mazina zudumus pārvadē. Mūsu gadījumā elektrība ir tikai viena no komponentēm enrģijai, kuru izgūstam no biomateriāla. Iegūstam arī siltumu, mēslojumu (digestāts), CO2 ko dot zaļam siltumnīcas gurķim, lai tas nesēž uz atmosfēriskās CO2 diētas. Mērķis būt efektīviem, pašpietiekamiem un neatkarīgiem.

    Sergejs
    28.07.2023 16:53
    Reply to  Ikars

    Un šeit pilnībā piekrītu.
    P.S. Vestingauzam ir labi mikroreaktori uz 300mw ar saprotamu pasīvo drošību. Šim nolūkam kā kulaks uz aci. Igauņiem ir plančiks moduļus ar 1GW jaudu nākamās dekādes sākumā palaist (vai būs pēc plāna hz, somiem ar 14 gadu nokavēšanos franču Areva kodolstaciju palaida).
    Mūsu valsts vīri tik domā ka par ko tādu vajadzētu padomāt, diemžēl -)

    Jānis Bethers
    31.07.2023 20:01
    Reply to  Sergejs

    Prieks par aktīvo diskusiju. Kā jau @Ikars ir augstāk norādījis – patērētās elektroenerģijas izcelsmi nodrošina ar Izcelsmes apliecinājumu palīdzību. Visā ES tiek uzturēta vienota Izcelsmes apliecinājumu sistēma, ar kuras palīdzību var pierādīt patērētās elektroenerģijas izcelsmi. Sistēma nodrošina, ka katra saražotā MWh tiek attiecināta tikai vienu reizi un šīs sistēmas darbība ir nostiprināta un reglamentēta ES Atjaunīgo energoresursu direktīvās.

    Kursors.lv
    31.07.2023 20:23
    Reply to  Jānis Bethers

    Paldies par komentāru!

    krist2ps.lv
    27.07.2023 19:07

    Vienīgais, kas nāk prātā – ‘Viršiem’ blakus ToiToi būdiņu pilsētiņa un lai visi kopā taisa vietējo spēkstaciju :)

    “Virši” – un turpinam darīt!

    Karlis
    30.07.2023 09:46

    Interesanti, kur hes, tec, aes utt darbinieki ņem naudu algām, ja reiz ir tik izdevīgi sēdēt uz remontiem un dzert kvasu saulainās un vējainās dienās? Ja reiz tas esot izdevīgi … a tas ir izdevīgi? Nu nezvai.
    A kas ir izdevīgāk pašam kurināt vai pieslēgties centrākapkurei. 1gada, 5gadu un 20gadu termiņā. A ē, kabāk par ūdeni un kanalizāciju. Tur vēl ir viss skaidrāk saprotamāks un sirdij tuvāks.

    Mācieties fiziku. Lai zaļā kursa eko mārketologi neapčakarē un neizčakarē bēnu nākotni.

    Last edited 8 months ago by Karlis
    Reklāma