Web Analytics
More
    Reklāma

    Pasaulē pirmā 3D drukātā raķete tomēr nespēj pacelties no zemes

    Jaunākie raksti

    3D drukas tehnoloģijas šobrīd ļauj salīdzinoši vienkārši un ātri radīt teju jebko – sākot no vienkāršiem traukiem līdz mājām un pat cilvēku sirdīm. Tāpēc gluži loģiski, ka šādas tehnoloģijas tiek ņemtas talkā arī raķešu izstrādē. Kosmosa uzņēmums “Relativity Space” aizvadītajā nedēļā plānoja veikt visai ambiciozu, bet vienlaikus vēsturisku misiju – orbitālo lidojumu ar pasaulē pirmo 3D drukāto raķeti “Terran 1”. Taču raķete diemžēl nespēja pacelties no zemes, pieliekot punktu šai misijai jau pašā sākumā.

    “Terran 1” bija paredzēts palaist sestdien no raķešu palaišanas vietas Kanaveralas zemesraga. Ja misija būtu izdevusies, “Terran 1” kļūtu par lielāko 3D drukāto objektu, kas sasniedzis orbītu. Tā salikta kopā no ap 1000 izprintētiem gabaliem, visam raķetes izveides procesam aizņemot tikai 60 dienas (parasti raķetes uzbūvē 1-2 gadu laikā). Būtiski, ka 85% no raķetes tikuši izdrukāti, izmantojot pasaulē lielākos 3D metāla printerus, tāpēc par pilnīgi izdrukātu to nosaukt nevar. Vēl jāpiezīmē, ka “Terran 1” sver ap 9300 kg, ir 33,5 metrus augsta un teju 23 metrus plata. Bija paredzēts, ka misijas laikā tā orbītā nogādās ap 1270 kg smagu kravu.

    Reklāma

    “Terran 1” pirmais palaišanas mēģinājums norisinājās jau aizvadītās nedēļas trešdienā, kas bija neveiksmīgs. Tāpēc sestdien, 11. martā, tika veikts atkārtots mēģinājums, bet arī bez panākumiem. Izskatās, ka neveiksmes iemesls saistīts ar dzinēju darbību, par ko “Relativity Space” sola vēlāk sniegt detalizētāku informāciju. Vienlaikus uzņēmums uzsver, ka raķete kopumā ir labā stāvoklī.

    Pēc “Relativity Space” aprēķiniem, šāda veida misijas, kurās izmantota 3D drukātā raķete, pašreiz izmaksā ap 12 miljoniem ASV dolāru. Uzņēmums plāno arī pilnveidot savas raķetes un nākotnē cer tās izgatavot no 90% drukātām detaļām. Katrā ziņā, ja “Terran 1” tuvākajā laikā spēs pacelties no zemes, tas būs nozīmīgs sasniegums kosmosa lidojumu jomā.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Usinss
    13.03.2023 10:35

    Pēc idejas pievīla dzinējs, kurš noteikti nav 3D printēts.

    Inženieris
    14.03.2023 10:32
    Reply to  Usinss

    Dzinējs kā reiz ir 3D printēts. Atsevišķas 3D printētas metāla detaļas raķešu dzinējos izmanto jau pēdējos 40 gadus, bet šoreiz ir viss tā taisīts

    Reklāma