Web Analytics
More
    Reklāma

    Eiropas tirgū nonāk 3D drukāts, vegānisks lasis

    Jaunākie raksti

    Līdz šim jau daudz dzirdēts par 3D drukas plašo pielietojumu, šādā veidā radot apģērbu, mēbeles, pat mājas un cilvēka ķermeņa daļas. Šim sarakstam noteikti var pievienot arī pārtiku. Piemēram, vairākās Eiropas valstīs tagad var iegādāties 3D drukātu, vegānisku lasi.

    Pārtikas tehnoloģiju startaps “Revo Foods” septembrī kļuva par pirmo uzņēmumu, kas piedāvā 3D drukātu, vegānisku laša fileju. Uzņēmuma produkcija nopērkama atsevišķos pārtikas veikalos Vīnē, kā arī internetveikalā, kur to var pasūtīt uz lielāko daļu Eiropas valstu, Latviju pagaidām nē.

    Reklāma

    “Revo Foods” izpilddirektors Robins Simsa, raksturojot uzņēmuma gatavoto 3D drukāto lasi, uzsver, ka tas ļoti labi klājas slāņos, gluži kā īstā zīvs. Tam ir arī līdzīga garša, taču kā jebkurai gaļas alternatīvai tam nebūs identiska garša kā īstam lasim. Lai vai kā, šo visai cienījamo rezultātu “Revo Foods” iegūst, izmantojot no sēņu saknēm gatavotu “mikoproteīnu” un augu taukus. Abi kopā tie dod īstajam lasim līdzīgu krāsu un tekstūru.

    Attēlā augstāk – 3D drukāts lasis. Attēlā zemāk – īstā laša fileja

    “Revo Foods” mājaslapā 3D drukātais lasis ticis izpirkts pāris stundu laikā, neskatoties uz tā augsto cenu. 130g iepakojums maksā 6,99 EUR, kas ir krietni dārgāk par parasto laša fileju. Robins Simsa skaidro, ka produkta cenu varēs samazināt tad, kad uzņēmums vairāk automatizēs dažādas darbības ārpus 3D drukāšanas un sāks ražot lielākos apjomos. Viņš arī norādīja, ka cilvēki pagaidām ir skeptiski pret šo tehnoloģiju, taču tā ne ar ko daudz neatšķiras no citām rūpnieciskajām iekārtām, kas jau ražo 3D drukāto šokolādi, uzkodas, kā arī makaronus.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    53 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Biteme
    09.10.2023 10:42

    zīvs kā būlciņa?

    tas ir labi, ka viena daļa ēdīs drukāto ēdienu – mazāka konkurence par dobē vai dīķi audzēto.

    xs1
    09.10.2023 10:47
    Reply to  Biteme

    Pēc pacmit gadiem redzēs, ko īsti būs ēduši ;)

    Ezgg
    09.10.2023 11:28

    Nu nākotne ir tāda, ka gaļu utt. ēdīsim laboratorijā audzēto, tas ir skaidrs. Kalifornijā jau piedāvā.

    Arcca
    09.10.2023 11:45

    Neredzu problēmu. Jo vairāk šis attīstīsies, jo lētāki kļūs galaprodukti.

    xs1
    09.10.2023 13:08
    Reply to  Arcca

    Protams, jo mērķauditorija šādiem produktiem ir un tikai vienīgi proletariāts. Kamēr tie žļembās iekšā plastmasu , tikmēr elite ierēks par šo visu un baudīs īstu lasi, steiku un labu konjaku :)

    Arcca
    09.10.2023 13:11
    Reply to  xs1

    Tev ir tiesības uz savu viedokli.

    viens
    09.10.2023 13:24
    Reply to  Arcca

    viedoklis uz tiesībām arī

    mmbds
    09.10.2023 22:48
    Reply to  xs1

    1. Tā nav plastmasa
    2. Skaties plašāk…šāda te pārtikas drukāšana lieti noderēs uz Marsa, Mēness vai kaut vai tepat orbitālajās stacijās.
    3. Arī tepat uz Zemes, attālos reģionos kur piegādāt svaigu pārtiku ir problemātiski, noderēs šādas te iekārtas.

    Raimonds
    10.10.2023 06:48
    Reply to  mmbds

    Kamēr būs lietderīgie idioti tikmēr cilēce tuvosies savām galam.Tu esi viens no tiem,kurš savus bērnus ir ar mieru pakļaut onkoloģijas riskam.Rij palmu taukus un ātrāk pamet šo zemi

    K divi
    10.10.2023 08:22
    Reply to  Raimonds

    Un Tu noteikti es tas, kurš pretnostatās zinātnes progresam, bet nez kāpēc lieto tālruni vēstuļu vietā

    esības balss
    13.10.2023 20:43
    Reply to  K divi

    Tālruni taču neēd…nudien -salīdzinājums nevietā

    Egils
    11.10.2023 19:15
    Reply to  xs1

    Šis, 3d printētie, vēža izraisošie gaļas un zivs “aizstājēji” būs tikai vienīgi vergu klasei jeb atlikušajiem 99%

    Kuks
    12.10.2023 11:56
    Reply to  xs1

    ..šī plastmas ir no sēnēm – izlasiet rakstu..:)

    Skābene
    09.10.2023 11:50

    Mani vienmēr fascinē vegānu mēģinājumi atdarināt desu, gaļu, zivis. Nekad neesmu redzējis gaļēdājus atdarinām desainu gurķi, kabačainu steiku, vai kartupelīgu zivi. Kapēc vegāniem ir tāda vēlēšanās izlikties par gaļēdājiem, neēdot gaļu?

    Arcca
    09.10.2023 11:54
    Reply to  Skābene

    Pieliekot pavisam nedaudz domāšanas, varbūt var sākt arī saprast.
    Tas ir priekš tiem cilvēkiem, kam garšo gaļa, un tā dēļ būtu par grūtu būt par veģetārieti.
    Iedod man mākslīgu steiku, kas gatavots uz augu bāzes vai laboratorijā, garšo tāpat kā īsta gaļa, un es atteikšos no dzīvnieku gaļas tūlīt pat.

    Krotow
    09.10.2023 12:34
    Reply to  Arcca

    Aizej uz Rīgas IKEA un pamēģini vegāniskās gaļas bumbiņas. Būsi pārsteigts. Kaut kā viņiem ir izdevies.

    Garšas specifikas dēļ personīgi vairāk patiktu gaļas audzēšana laboratorijas stilā. Lauksaimnieki varbūt iebildīs :)

    Arcca
    09.10.2023 13:00
    Reply to  Krotow

    Diemžēl tā arī ir tā problēma. Kaut kāda viena konkrēta vieta, vai viens konkrēts produkts, kas ir retos veikalos un līdzvērtīgi arī dārgs. Tāpēc esmu visai priecīgs, ka ši nozare progresē. Ja varēšu nopirkt līdzvērtīgus labus produktus piemājas veikalā ne par kosmosa cenām, tad arī varu kļūt par veģetārieti.

    Skābene
    09.10.2023 13:03
    Reply to  Arcca

    Tātad Vegānism pēc savas būtības ir reliģija un vegāni par visām varītēm mēģina visus piespiest pāriet savā ticībā!?

    Arcca
    09.10.2023 13:10
    Reply to  Skābene

    Ko, kāpēc? Mani neviens nekur nemēģina piespiest pāriet. Kā jau teicu, ja veikalu plauktos eksistēs vegāniskā gaļa, kas gala patēriņā uz mana šķīvja ir pielīdzināma īstai gaļai, tad es pats labprātāk izvēlētos pirkt tādu produktu, tas arī viss.

    Skābene
    09.10.2023 13:55
    Reply to  Arcca

    Bet kāpēc viņu jāsauc par gaļu? Ir jau arī desas izstrādājumi, kuru sastāvā nav gaļas! Bet kāpēc viņu jāsauc par desu, var tak saukt par vegānisko super puper uzkodu. Bet omes redz tomēr grib desu, nevis sojas olbaltuma izstrādājumu ar desas garšu! :D Tiklīdz nosauc par vegānisko bezgaļas izstrādājumu, tā to mēslu nevienam vairs nevajag! Ja sauc par desu, gadās pa kādam muļķim, kas sajauc un nopērk, tāpat kā sviesta vietā tauku pastu, kurai tāds pats iepakojums kā sviestam.

    Last edited 6 months ago by Skābene
    Arcca
    09.10.2023 14:12
    Reply to  Skābene

    Kāpēc mākslīgo ādu/”eko” ādu sauc par ādu, kaut gan dzīvnieka ādas tur nav tuvumā bijušas, un tas principā ir poliesteris? It kā nedaudz padomājot būtu skaidrs, ka nosaukums tiek veidots tā, lai būtu uzreiz skaidrs, kam tas produkts tiek pielīdzināts.

    Nesaprotu kāpēc tik bieži cilvēki komentējot pilnībā atslēdz savu smadzeni.

    Sergejs
    09.10.2023 16:46
    Reply to  Arcca

    Krievu valodā tā ekoāda saucās дермантин, kas var izsaukt zināmas asociācijas (ne bez pamata), saucot kā ir “mākslīgā āda” arī neskan sevišķi labi. Bet saucot ekoāda rodās asociācijas ar vārdu ekoloģiska un tas jau ir patīkamāk – marketings un nekas cits.

    REALAIS
    09.10.2023 14:18
    Reply to  Arcca

    Un papildus dzersi vitamīnus, ko tev nedos mākslīgā gaļa? Ja tev patīk gaļa, kāpēc neēst dabīgu gaļu?

    Māris
    09.10.2023 23:45
    Reply to  Skābene

    Un kāpēc vispār jādrukā, paņem izejvielu, ieliec bļodā un ēd ar karoti, pie reizes vari piedomāt ka tas ir samalts lasis ;)

    Novērotājs
    12.10.2023 10:05
    Reply to  Skābene

    Mani fascinē, ka no piena un gaļas taisa tūkstošiem dažādus produktus. Ja būtu tikai pienu jādzer, tad reti kurš to dzertu. Ja gaļa būtu tikai steiks, tad arī ēstu reti. Tāda kā reliģija par visām varītēm, visādās formās dabūt māgā šos produktus.

    Krotow
    12.10.2023 11:52
    Reply to  Novērotājs

    Tīrā veidā ēst tikai gaļu un zivis ir dārgi.

    budzis
    09.10.2023 11:52

    vai cept arī var?

    SSs
    09.10.2023 16:07
    Reply to  budzis

    Nē taču ! Plastmasa karstumā kūst !

    Sergejs
    09.10.2023 16:48
    Reply to  SSs

    O, tad var kausēt un veidot ēdienus visādās interesantās formās😉

    Sergejs
    09.10.2023 12:53

    Jāskatās ko uzņēmuma vadība un valde dara. Ja paši savu produkciju ēd katru dienu un baro arī savu ģimeni tad ticamības moments ir. Ja izvēlās bioloģiski audzētu zaļu pārtiku tad ticamības moments nav.
    Ir tāds uzņēmums Beyond Meat, Inc. kas kādu laiku atpakaļ taisijās iekarot pasauli ar saviems plant based gamburgeriem, akcijas uz šī apgalvojuma pamata bija debesīs. Bet kaut kas aizgāja ne tā kā plānots:
    https://finance.yahoo.com/quote/BYND?p=BYND&.tsrc=fin-srch

    Biteme
    09.10.2023 13:13
    Reply to  Sergejs

    Nē, tas ka kāds tic tam, ko dara vai tirgo, nenozīmē ka tas ir vērtīgs vai vismaz vērtīgs produkts/pakalpojums. Ir taču lērums cilvēku, kas akli tic pārtikas piedevām ko tie paši arī izplata, bet tas nenozīmē ka tām ir pierādīta vērtība kas lielāka par placebo efektu.

    Arcca
    09.10.2023 13:24
    Reply to  Sergejs

    Vispār jau situācija visai skaidra. No vienas puses, liela daļa cilvēku joprojām principa pēc uz šo skatīsies augstākajā mērā negatīvi, atliek vien uz komentāriem šeit pat paskatīties.

    Un no otras puses – tas nav lēts produkts. Nozare ir vēl ļoti, ļoti jauna, un kamēr nav izstrādāta procesu efektivitāte, līdz ar to ražošana ir dārga un protams, ka galā par kg nāksies maksāt vairāk. Un cilvēki, kuriem ir jārēķina kur likt katru savu dolāru pēc iespējas izvēlēsies produktus, no kuriem dabūs visvairāk vērtības. Ņemot vērā kādas ir ASV darbaspēka problēmas, nebrīnītos, ka tas grafiks būtu līdzvērtīgs BYND akciju cenas grafikam.

    Skābene
    09.10.2023 14:00
    Reply to  Arcca

    Intereses pēc aizbraucu paziņām līdzi uz veģetāro restorānu, un secināju, ka būt veģetārietim ir ļoti dārgi. Sabalansēts veģetārais uzturs ir ļoti dārgs un standarta gaļēdājs pēc šādām pusdienām jutīsies apkrāpts, jo būs palikusi izsalkuma sajūta un milzīgs robs makā! :D

    Arcca
    09.10.2023 14:14
    Reply to  Skābene

    Intereses pēc aizbraucu uz dārgu “fine dining” tipa resorānu, un secināju ka ēst ir ļoti dārgi un standarta mežcirtējs pēc šādām pusdienām jutīsies apkrāpts, jo būs palikusi izsalkuma sajūta un milzīgs robs makā!

    Last edited 6 months ago by Artūrs Žukovs
    Biteme
    09.10.2023 14:24
    Reply to  Skābene

    Parādi man restorānu, kurā ir lēti būt visēdājam)

    Skābene
    09.10.2023 16:45
    Reply to  Biteme

    Makdonalds sevi sauc par restorānu. ;)
    Jebkurā gadījumā vagānajā estūzī, pat lielveikala Foodcourt, veģetārā maltīte ir gandrīz 2x dārgāka par visēdāja piedāvājumu.

    Biteme
    09.10.2023 18:46
    Reply to  Skābene

    Nu paga, pat nesaucot makdonaldu par restorānu bet ēstūzi, paēst tajā nebūs lēti – ne ar gaļu, ne bez, ja runa par paēst nevis tikai pagaršot.

    REALAIS
    09.10.2023 14:25
    Reply to  Arcca

    Protams, ka skatīsies negatīvi. Jo beigu beigās tas ir feiks. Kad pilns gaļas aizvietotāja komplekts izmaksās reāli izteikti lētāk par parastu gaļu, tad cilvēki arī uz to sāks pārslēgties. Bet lielais vairums tie, kuri varēs atļauties īstu gaļu, to arī pirks. Un mākslīgā gaļa ies vairumā uz McDonaldu piedāvājot lētus burgerus.
    Šobrīd tas ir Premium produkts (kaut kas jauns), un ir kaut kāds haips par to, bet nākotnē tas būs pārsvarā lētā gala produkts un nekas “wow” tas nebūs, tas būs zemāko plauktu ēdiens, ko pirks, lai tikai aizbāztu kuņģi un papildus ieies aptiekā nopirkt vitamīnus.

    Tu ēd, ko tu gribi ēst, bet šobrīd arī tava runa atduras pret CENU nevis ieguvumu cilvēkam. Cilvēkam ieguvums no tā nav kā vienīgi, “kad tas būs lētāks”.

    Edmunds
    09.10.2023 14:15

    Murgs…. Visu laiku ķerca, kā ĢMO nebūs evropā, tagad lašus drukā. Murgs! Rijiet paši , šos mēslus.

    Biteme
    09.10.2023 14:22
    Reply to  Edmunds

    Paga…vai tad viela, no kura taisa šo zivs izstrādājumu, satur ĢMO? Kur tas minēts?

    esības balss
    13.10.2023 20:49
    Reply to  Biteme

    3 D – MO , varbūt skan labāk.

    Edmunds
    09.10.2023 14:17

    Pilnīgs murgs! Rijiet paši, šos ĢMO produktus. Es nē….

    Edmunds
    09.10.2023 14:19

    Atvainojiet, kā tik emocionāli izsakos …. riebjas visu laiku bezgalīgie meli….solīja, nebūs ES ĢMO pārtika….

    REALAIS
    09.10.2023 14:29
    Reply to  Edmunds

    Varbūt izglītojies kas ir ĢMO pirms tev ir emocionālā krīze.

    Flare
    09.10.2023 18:08

    Interesanti būs, kad plašākam patēriņam parādīsies laboratorijās audzētā mākslīgā gaļa (ne vegāniskā). Pieļauju, ka laboratorijā varēs izdaudzēt kvalitatīvākus gaļas gabalus par īstajiem. Ja cena būtu konkurētspējīga, noteikti pamēģinātu.

    Biteme
    09.10.2023 20:42

    Skatoties bildē, gribās ieteikt laša izstrādājumu ierīvēt ar eļļu, kā to dara zušu tirgotāji centrāltirgū – lai smukāk.

    Munins
    10.10.2023 09:29

    Lasot nāk atmiņā kā bērnībā kopā ar mammu no mīklas taisīju dažādu formu speķa pīrādziņus, kā pīlīti, kā zivtiņu. Šeit redzu, ka progress gājis uz priekšu, he, he.

    Flare
    10.10.2023 12:22

    Un vispār, nav korekti, ka produktu, kam nav nekā kopīga ar lasi, dēvē par ‘lasi’. Tāpat kā veikalos nopērkamās krabju nūjiņas korekti ir saukt par ‘krabju garšas nūjiņām’ un ‘krējumu’ no palmu taukiem par ‘krējuma izstrādājumu’. Bet nu mūsdienās, jau katrs var sevi dēvēt atbilstoši savai iedomātajai identitātei, kāpēc gan to neattiecināt uz produktiem.

    Fff
    10.10.2023 19:20

    A Aliexpress ir?

    Egils
    11.10.2023 19:13

    Vienkārši wtf

    bobis
    12.10.2023 00:46

    Man realais lasis butu labaks. Kad vel macijos skola, biju nopircis pilpienu, kas bij zobu pastas formas tubina, diezgan erti bij dzert.

    bobis
    12.10.2023 00:49

    Drosi vien ka drukajot izmanto edamus produktus, ta ka nevis ir tik tragiski ka izklausas.

    Inese
    12.10.2023 14:50

    jo tālāk, jo dzilak purvā!

    Reklāma