Web Analytics
More
    Reklāma

    Sievietei ASV transplantēta 3D izdrukāta auss, kas radīta no viņas pašas ķermeņa šūnām

    Jaunākie raksti

    Tehnoloģiju attīstība devusi neticamas iespējas pilnveidoties daudzām nozarēm, tajā skaitā arī medicīnai. Ik pa laikam var dzirdēt par jauniem medicīnas sasniegumiem, kas vēl pirms pāris gadiem bija tikai skices datorā. Viens no jaunākajiem šādiem izrāvieniem noticis nesen, kad sievietei ASV transplantēta 3D drukāta auss, kas izgatavota no viņas pašas ķermeņa šūnām.

    Par šo procedūru plašāk stāstīja reģeneratīvās medicīnas uzņēmums “3DBio Therapeutics”, norādot, ka transplantācija bija daļa no pirmā viņu tehnoloģijas klīniskā izmēģinājuma un veiksmīgais iznākums iezīmē platu soli audu inženierijas attīstībā. Procedūra tika veikta sievietei, kura sirgst ar mikrotiju – stāvokli, kad viena vai abas ausis ir nepietiekami attīstītas vai arī to nav vispār.

    Reklāma

    Pats process, lai tiktu līdz gala rezultātam, protams, bija diezgan sarežģīts. Tomēr galvenie soļi ietvēra audu parauga noņemšanu no pacientes veselās auss un skrimšļa šūnu izņemšanu. Pēc tam šīs šūnas tika audzētas un izdrukātas pacientes auss formā. Tā kā šajā gadījumā 3D drukātā auss tika izgatavota no pacientes pašas šūnām, pastāvēja mazāka iespēja, ka viņas ķermenis to atgrūdīs.

    Jau tagad jāsaka, ka šis gads bijis diezgan veiksmīgs medicīnas attīstībā. Jau rakstījām, ka janvārī ārsti 57 gadus vecam vīrietim transplantēja cūkas sirdi. Tas bija diezgan drosmīgs solis visā medicīnas nozarē, neskatoties uz to, ka pacients pēc pāris mēnešiem nomira. Citas pētniecības grupas pašreiz strādā pie 3D drukātām plaušām un 3D drukātiem asinsvadiem. Tāpat “3DBio Therapeutics” stāsta, ka viņu tehnoloģija varētu potenciāli izdrukāt arī citas ķermeņa daļas, piemēram, degunus, kā arī sarežģītus orgānus, kā aknas un nieres.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Tasesmues
    04.06.2022 13:14

    Cerams, ka es nenosprāgšu pirms visi šie sasniegumi būs pieejami plašākām masām

    Krotow
    05.06.2022 23:50
    Reply to  Tasesmues

    Ar šādiem sapņiem uzmanīgi. Var gadīties ka piedzīvotais praksē izrādīsies tik briesmīgi ka sagribēsies uzreiz nomirt :D

    bobis
    06.06.2022 11:25

    Tada tempa veselu cilveku vel izdrukas, izskatas pec androidu tehnologijam.

    Krotow
    06.06.2022 14:43
    Reply to  bobis

    Izdrukāt nav problēmu. Panākt lai “produkts” kustas un uzvedas ka cilvēks, ir kas pavisam cits.

    Reklāma