Web Analytics
More
    Reklāma

    RTU izstādē tirdzniecības centrā «Origo» iepazīstinās ar 3D tehnoloģiju attīstību

    Jaunākie raksti

    3D izdrukātas mājas, priekšmeti vai cilvēka ķermeņa daļas, pateicoties pētījumiem un izstrādnēm, no zinātniskās fantastikas kļūst par realitāti. 10. oktobrī plkst. 11 inovāciju un zinātnes sasniegumu ekspozīciju telpā «RTU un Origo nākotnes pietura» tiks atklāta izstāde, kas veltīta 3D tehnoloģiju attīstībai un Latvijas zinātnieku veikumam.

    «RTU un Origo nākotnes pietura» atrodas tirdzniecības centra «Origo» jaunās ēkas 2. stāvā, Stacijas laukumā 4.

    Reklāma

    «Zinātnieki maina pasaules ierasto kārtību ilgtspējīgas attīstības vārdā, radot arvien jaunus tehnoloģiju risinājumus, kas atvieglo visdažādāko nozaru darbību un uzlabo iedzīvotāju dzīves kvalitāti. Tehnoloģijas un inovācijas ir būtisks tirdzniecības centra «Origo» ilgtspējas stratēģijas virziens, kas tiek integrēts ikdienas darba procesos, nodrošinot centra apmeklētājiem videi draudzīgus un ilgtspējīgas vides risinājumus. Savukārt ekspozīciju telpā «Nākotnes pietura» ikvienam centra apmeklētājiem ir iespēja iepazīties arī ar jaunākajiem inovāciju risinājumiem, ko radījuši RTU speciālisti šeit pat Latvijā. Zinātne viennozīmīgi ir nākotnes virzītājspēks, to spilgti apliecina mūsu pašu zinātnieku radītie inovāciju risinājumi, kas atzinīgi tiek novērtēti daudzviet pasaulē,» norāda «Linstow Baltic» un multifunkcionālā centra «Origo» komercdirektore Evija Majevska.

    Izstāde gan soli pa solim atklās 3D drukas procesu un lietotās metodes, ilustrējot to ar dažādiem RTU Zinātnes un inovāciju centra Dizaina fabrikā tapušiem objektiem un figūriņām, gan atklās dažādas šīs jomas inovācijas. Būs iespējams iepazīst RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes pētnieku izstrādātu biobāzētu tinti 3D printeriem, kuras pamatā ir dažādas augu eļļas. Lielākā daļa polimēru materiālu, ko šobrīd var izmantot 3D printeros, ir balstīti naftas produktos.

    Ekspozīciju telpā būs iespējams arī uzzināt, kas ir 3D betona druka un apskatīt jau izdrukātus objektus. Šis inovatīvais zinātnes un tehnoloģiju attīstības virziens strauji attīstās visā pasaulē, jo ir ilgtspējīgs, nodrošina cilvēkresursu un materiālu efektīvu izmantošanu, dod iespēju izveidot teju jebkādas formas, izmēra un struktūras būvelementus. RTU Būvniecības inženierzinātņu fakultātes zinātnieki attīsta 3D drukai piemērotus būvmateriālus ar samazinātu ietekmi uz vidi, piemēram, betonu, kurā cementu daļēji aizvieto pelni no elektrostacijām, javas ar kaņepēm kā bioloģiskām pildvielām un hibrīdjavas no otrreiz pārstrādāta ģipša, cementa un pucolāna. Pētījumus zinātnieki veic Baltijā pirmajā 3D betona drukāšanas laboratorijā, ko RTU izveidoja sadarbībā ar sauso un lietošanai gatavo būvmaisījumu ražotāju «Sakret».

    Apliecinot 3D tehnoloģiju neierobežotās izmantošanas iespējas, būs apskatāms arī RTU studentu uzbūvēts zemūdens drons dažādām apsekošanas un glābšanas operācijām Latvijas klimatiskajos apstākļos. Drona korpuss ir printēts. Savukārt studentu izveidotu 3D drukātu savienojumu sistēmu – izturīgu trīsdimensionālu tīklu – var izmantot kā dažādu konstrukciju bāzi tūrisma, atpūtas, mārketinga vai tirdzniecības vajadzībām. Sporta un izklaides vajadzībām kalpos arī kāpšanas sienas prototips, ko studenti veidojuši uz brīvi stāvošas no betona izdrukātas konstrukcijas, tajā iestrādājot individuāli dizainētas aizķeres. Arī abi šie objekti būs skatāmi izstādē.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma