Web Analytics
More
    Reklāma

    Miris otrais cilvēks, kuram pārstādīta ģenētiski modificētas cūkas sirds

    Jaunākie raksti

    2022. gada sākumā tika panākts ievērojams izrāviens medicīnā un orgānu transplantēšanā, pirmo reizi vēsturē cilvēkam veiksmīgi pārstādot cūkas sirdi. Lai arī tas ir liels sasniegums, vēl ir jāstrādā daudz, lai šī pieeja reāli strādātu un dotu iespēju dzīvot. Nupat paziņots, ka salīdzinoši īsā laikā miris otrais cilvēks, kuram pārstādīta cūkas sirds.

    Ģenētiski modificētas cūkas sirds tika pārstādīta 58 gadus vecajam Lorensam Fosetem, kurš sirga ar sirds mazspēju vēlīnā stadijā. Vīrietis transplantu saņēma 20. septembrī un ar to nodzīvoja sešas nedēļas, nomirstot 30. oktobrī. Neskatoties uz papildu piesardzības pasākumiem, tas ir īsāks laiks nekā pirmajam pacientam, kuram tika pārstādīta ģenētiski modificētas cūkas sirds.

    Reklāma

    Sākotnēji Fosetem tīri labi veicās ar cūkas sirds transplantu. Vīrietis veica fizioterapiju, pavadīja laiku ar ģimeni. Taču dažas dienas pirms nāves organisms sāka atgrūst jauno orgānu – imūnsistēma cūkas sirdi atpazina kā svešu. Šāda reakcija ir diezgan bieži sastopama, arī veicot cilvēka orgānu transplantāciju, un vienlaikus lielākais izaicinājums.

    Jāpiezīmē, ka dzīvnieku orgānu transplantēšana visbiežāk tiek izvēlēta, jo vienkārši trūkst transplantējami cilvēka orgāni. ASV vien vairāk nekā 100 000 pacientu pašreiz atrodas gaidīšanas sarakstā, savukārt ik dienu mirst vidēji 17 cilvēki, kuri gaida orgānu.

    AvotsWired
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    5 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Spt-
    02.11.2023 11:11

    Divi no cik?

    Zefīrs
    02.11.2023 11:37
    Reply to  Spt-

    Divi no diviem.

    nedarata
    02.11.2023 11:43

    vot cūcība

    Egils
    02.11.2023 13:38

    Un vēl grib, lai mēs ēdam ĢMO fake gaļu…

    Tievais
    02.11.2023 14:00
    Reply to  Egils

    Tas jau tieši vērš visu labāku! Organisms pieradīs pie ĢMO un uzskatīs svešo orgānu par tādu pašu, ko pieradis uzņemt.

    Reklāma