Web Analytics
More
    Reklāma

    Veikta pirmā veiksmīgā veselas acs transplantācija

    Jaunākie raksti

    Attīstoties tehnoloģijām, arvien biežāk var dzirdēt par jauniem panākumiem medicīnā, kurus iepriekš bez mūsdienu risinājumiem nebūtu iespējams sasniegt. Viens no tiem – ārstiem pirmo reizi izdevies veiksmīgi pārstādīt veselu aci.

    Acs transplantācija tika veikta šī gada maijā “NYU Langone Health” medicīnas iestādē 46 gadus vecam vīrietim, kuram elektrotraumas rezultātā smagi cieta liela daļa ķermeņa un sejas kreisā puse. Kopš operācijas pagājuši seši mēneši, tāpēc tiek uzskatīts, ka tā notikusi veiksmīgi, jo pacienta ķermenis jauno orgānu nav atgrūdis un arī pārstādītās acs stāvoklis tiek uzskatīts par labu. Tiesa, vīrietis līdz šim nav atguvis funkcionālo redzi.

    Reklāma

    Šobrīd ārsti ir spējīgi veikt radzenes – acs priekšējā, caurspīdīgā slāņa – pārstādīšanu. Tāpēc “NYU Langone Health” mediķu mērķis bija parādīt, ka ar mūsdienu medicīnas tehnoloģijām ir iespējams tehniski veikt arī veselas acs transplantāciju un nodrošināt to, ka pacienta ķermenis ilgtermiņā sadzīvo ar šo orgānu. Vienlaikus ārsti arī mēģināja panākt, ka pārstādītā acs spēs “sazināties” ar smadzenēm un vīrietis atgūs redzi, taču šobrīd tas vēl nav izdevies.

    Ārstu komanda pagaidām vēl nav atmetusi cerības, ka kaut kādā mērā redze pārstādītajā acī varētu parādīties. Taču, ja tas nenotiks, šī veselas acs transplantācija sniegusi lielu pieredzi un vērtīgas atziņas, ko mediķi var izmantot tālāk, veicot līdzīgas medicīniskas manipulācijas, un sasniegt vēl labāku rezultātu.

    AvotsGizmodo
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Parasts latvietis
    12.11.2023 13:33

    Naivie , tas nav tik vnk ! Tā nav nekāda I2C šina kas ar seriālo savieno sensoru pa diviem vadiem , tas drīzāk ir paralēls interfeiss ,kur katram ,,pikselim ,, vads (nervs) jāpievieno …

    Krotow
    13.11.2023 16:41

    Ir maza nianse – smadzenes zināmās robežās spēj “pārkonfigurēt” ievadu. Tāpēc paralēlajiem “kanāliem” nav 100% jāsakrīt. Tas ka jāsavieno kaudze mikroskopisku nervu, gan ir fakts. Kaut kas līdzīgs pārrauta maģistrālā telefona kabeļa atkal savienošanai. Tie, kuriem pāri 40, tādus kabeļus gan jau vēl atceras.

    viens
    12.11.2023 15:55

    nez kur to veselo aci ņēma, nez kas bija donors?

    Skābene
    13.11.2023 10:04

    Parasti pēc operācijām ir skaļas preses relīzes, ka ir paveikts kaut kas iespaidīgs, bet nav relīzes par to, kas notiek pēc nedēļas, mēneša vai gada! Vēl nesen bija līdzīgs raksts par plaušu un sirds kompmpleksu pārstādīšanu, bet info, ka pacients neizdzīvoja bija tikai atsevišķos telegram kanālos!

    Krotow
    13.11.2023 16:43
    Reply to  Skābene

    Lai uzzinātu patieso situāciju, nav jālasa sociālie tīkli, bet medicīnas statistika.

    bobis
    16.11.2023 19:10

    Izklausas pec Ambrelas korporacijas eksperimentiem, Resident Evil spele.

    bobis
    16.11.2023 19:17

    Jauna ideja, ka cilveka kermeni var saskruvet kopa ka, androidu, kuru tas interese, vecus milijonarus, kas grib dzivot muzugi, piemeram varbut Trampu, Masku …?

    Krotow
    16.11.2023 21:02
    Reply to  bobis

    Nu nesmejies. Vai zini ko par šo tēmu pats domāsi pēc 65?

    bobis
    16.11.2023 22:18

    Atgadina seriala Tales from the Crypt divas serijas kur viena, vecs milionars iemilejas jauna baba ieopereja visas kermena dalas no viena kacaka sev un tas izskatijas baisi, izterejot visu naudu, bet kacakam tika vina vecais kermenis, personiba un dala vina naudas, baba pargaja pie ta kam bij nauda. Otraja serija zaglim ieopereja puces galvu lai tas labak dzirdetu, zaglis nojudzas, ka dzird daudz skanu, zaglim galva uzspraga un tas vieta regojas puces galva.

    Reklāma