Web Analytics
More
    Reklāma

    Izpētīts, ka metāli no raķetēm un satelītiem piesārņo atmosfēru

    Jaunākie raksti

    Palielinoties aktivitātei kosmosa izpētē un satelītu izvietošanā orbītā, arvien aktuālāka kļūst problēma par kosmosa atkritumiem. To apjoms Zemes zemajā orbītā pašreiz sasniedz teju 10 000 tonnas. Satraukums šajā ziņā nav tikai par to, ka tie var radīt riskus sadursmēm ar citiem kosmosa objektiem. Zinātnieki izpētījuši, ka kosmosa atkritumi, kā arī raķetēs un satelītos esošie metāli, ļoti iespējams, rada negatīvu ietekmi uz klimatu.

    Saskaņā ar jaunu pētījumu, kas nedēļas sākumā tika publicēts “Proceedings of the National Academy of Sciences” mājaslapā, Zemes stratosfērā atrodas ievērojams daudzums alumīnija un citu reto metālu, kas varētu mainīt šo atmosfēras slāni un būtiski ietekmēt klimatu. Stratosfērā atrodas Ozona slānis, kas absorbē daļu saules starojuma. Taču šie metāli, kas lielākoties atrodami raķetēs un satelītos, noārda stratosfēras daļiņas, kas atbild par ozona slāņa aizsardzību.

    Reklāma

    Izmantojot jutīgu instrumentu, kas piestiprināts pie speciāla NASA izpētes lidaparāta, zinātnieki noskaidrojuši, ka stratosfērā ap 19 km augstumā atrodas salīdzinoši liels metālu daudzums – vairāk nekā 20 dažādi elementi, ieskaitot litiju, alumīniju, varu, svinu. Tos lielā mērā rada raķešu atgriešanās atmosfērā, kā arī pamesto satelītu skaits, kas turpina ievērojami pieaugt.

    Jāpiezīmē, ka pērn tika palaistas 180 raķetes, kas ir rekords, un par 44 vairāk nekā 2021. gadā. Paredzams, ka šis skaits tikai turpinās pieaugt, tāpēc ir jādomā, kā mazināt metāla daļiņu nonākšanu stratosfērā.

    AvotsGizmodo
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    4 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Parasts latvietis
    20.10.2023 12:48

    Vispār jau ,aluminijs nav ,, retais metāls,, (laikam domāts retzemju) un kas tās par ,,stratosfēras daĺiņām ,,, -kuras noārda ozona slāņa aizsardzību ?(ir dzirdēts par daļiņām ,kuras noārda ozonu ) … Ketija sākusi haltūrēt :))

    Biteme
    20.10.2023 14:03

    Stratosfērā atrodas Ozona slānis….ozons – viela, vai domāts franču uzvārds kas būtu jāraksta ar lielo burtu teikuma vidū?

    Biteme
    20.10.2023 14:07

    Piedāvājums ļoti vienkāršs – vispirms likvidējam civilo aviāciju, lai cilvēki aiz gara laika nelidinās apkārt gaisa autobusos. Turpinām ar satelītiem, kosmosa izpēti un visu, kas palicis pāri. Pēc tam nogaidām simts gadus un baudām tīrāku atmosfēru.

    Krotow
    20.10.2023 17:29
    Reply to  Biteme

    likvidējam civilo aviāciju…. mhm, pamēģini.

    Reklāma