Web Analytics
More
    Reklāma

    ASV sāk sodīt uzņēmumus par orbītā pamestiem satelītiem

    Jaunākie raksti

    Pēdējā laikā arvien biežāk tiek runāts par to, kādu postu nodara kosmosa atkritumi, kuru apjoms Zemes zemajā orbītā ik gadu strauji palielinās. Lielākoties tie ir pamesti satelīti vai to atlūzas, kuru apjoms sasniedz teju 10 000 tonnas. Tie apdraud kosmosa kuģu pārvietošanos un rada riskus iespējamām sadursmēm ar citiem kosmosa objektiem. Pārvietojoties ar ātrumu vairāki tūkstoši kilometru stundā, pat pāris milimetrus sīka atlūza var radīt nopietnus bojājumus. Pirms trim gadiem Eiropas Kosmosa aģentūra solījās uzsākt kosmosa atkritumu vākšanas misiju, novirzot tai 86 miljonus eiro. Par šo misiju gan vairs nekas nav dzirdēts, taču ir vēl kāds veids, kā kaut mazliet sabremzēt kosmosa atkritumu uzkrāšanos – uzņēmumi turpmāk saņems sodu par pamestiem satelītiem.

    Federālā sakaru komisija (Federal Communications Commission – FCC) paziņojusi, ka piemērojusi pirmo sodu par pamestiem, nefunkcionējošiem satelītiem. 150 000 ASV dolāru lielu sodu saņēmis uzņēmums “Dish Network”, kas nav spējis pienācīgi atbrīvoties no nolietota satelīta pēc tā misijas beigām.

    Reklāma

    Lai gan FCC un “Dish Network” bija saskaņojuši to, kā uzņēmums no Zemes zemās orbītas aizvāks 2002. gadā palaisto satelītu “EchoStar-7”, viss nenoritēja kā paredzēts. Satelīta darbību bija plānots izbeigt 2022. gada maijā un tad to pārvietot prom no Zemes zemās orbītas. Taču degvielas atlikums bija pārāk mazs, lai “EchoStar-7” varētu nogādāt galamērķī – tajā orbītas daļā, kur atrodas tā sauktā “satelītu kapsēta” jeb nolietotie satelīti. “Dish Network” to saprata un tāpēc arī nolēma šo satelītu vienkārši pamest.

    “Dish Network” ir atzinis savu vainu, kā arī piekritis samaksāt 150 000 USD lielo sodu. Tiesa, šis soda apmērs drīzāk kalpo kā brīdinājums citiem, tāpēc sagaidāms, ka nākamie sodi jau varētu būt bargāki.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma