Web Analytics
More
    Reklāma

    Kosmosa atkritumi sabojājuši daļu no Starptautiskās kosmosa stacijas

    Jaunākie raksti

    Kosmosa atkritumi ir problēma, par ko runā arvien biežāk, lielākoties satelītu skaita palielināšanās kontekstā. Šķiet, ka šoreiz tie nodarījuši skādi, ar ko tik bieži nerēķinās. Kāds mazs un grūti izsekojams kosmosa atkritumu gabals trāpījis un radījis bojājumus Starptautiskajai kosmosa stacijai (SKS). Zināms, ka šajā negadījumā galvenais cietušais ir robotsistēma “Canadarm2, kas par spīti tam galvenos pienākumus joprojām spēj veikt.

    Reklāma

    Protams, kosmosa aģentūras visā pasaulē zina un ir lietas kursā par šādiem kosmosa atkritumu sagādātiem pārsteigumiem. Lai tos varētu laikus novērst, zemajā Zemes orbītā tiek izsekoti vairāk nekā 23 000 kosmosa atkritumu vienību, kas izmēru ziņā ir pielīdzināmi vai pārsniedz tenisa bumbiņas apmērus. Mazākas vienības nav izsekojamas, bet arī tās, kā redzams, var radīt postījumus, ieskaitot iztriekšanos cauri metāla plāksnēm.

    “Canadarm2” – formāli pazīstams kā Kosmosa stacijas tālvadības manipulatoru sistēma, ko pirms 20 gadiem izstrādājusi Kanādas Kosmosa aģentūra. Tā ir no vairākām titāna kārtām veidota robota roka, kas var palīdzēt manevrēt objektus ārpus SKS, ieskaitot kravas pārvadājumus un veikt staciju apkopi.

    Nav precīzi zināms, kad noticis šis negadījums. Bojājumi pirmo reizi tika konstatēti 12. maijā, veicot kārtējo pārbaudi. Zināms, ka pērn SKS trīs reizes bija jāveic ārkārtas manevri, lai izvairītos no sadursmēm ar kosmosa atkritumiem.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma