Web Analytics
More
    Reklāma

    EKA par 86 miljoniem eiro sāks kosmosa atkritumu vākšanas misiju

    Jaunākie raksti

    Cilvēce pirmo satelītu palaida 1957. gadā, un kopš tā laika orbītā atrodas tūkstošiem objektu, kuriem vairāk vai mazāk piešķirama atkrituma vērtība. Šobrīd kopā ar 3000 aktīviem satelītiem orbītā atrodami vēl aptuveni 900 000 dažādi kosmosa atkritumi, kas ir lielāki par 10 cm. Galvenā problēma ar šiem gružiem ir tā, ka tie būtiski apdraud kosmosa kuģu pārvietošanos. Pašreiz Eiropas Kosmosa aģentūra (EKA) sākusi šo problēmu risināt, ieguldot vairākus desmitus miljonus eiro pirmā kosmosa atkrituma aizvākšanai.

    Lai sāktu cīņu pret kosmosa atkritumu pieaugumu, EKA piešķīrusi 86 miljonu eiro lielu finansējumu Šveicē bāzētajai kompānijai “ClearSpace SA”, kuras uzdevums būs no kosmosa izvākt pirmo atkritumu partiju. Misijā, kas zīmīgi nosaukta par “ClearSpace-1“, EKA nodrošinās zināšanas un finanšu resursus. Savukārt ClearSpace SA veiks visus inženiertehniskos un projektēšanas darbus, ka arī raudzīsies pēc papildu finansējuma no komerciāliem investoriem.

    Reklāma

    Šajā misijā EKA galvenais mērķis primāri ir no kosmosa aizvākt raķetes “Vega” sekundāro adapteri “Vespa”. Tas kosmosā tika atstāts 2013. gadā pēc tam, kad ar tā palīdzību tika palaista šī raķete. Vespa tika izvēlēts par pirmo atkritumu, ko aizvākt no kosmosa, jo tā sastāvs ir labi saprotams un arī izmēros tas nav lielāks par mazu satelītu.

    Misija “ClearSpace-1” varētu sākties ne agrāk kā 2025. gadā. Plānots, ka tajā tiks sūtīts īpašs kosmosa kuģis, kas ar spīļveida konstrukciju Vespa gružus vienkārši ievilks atmosfērā, kur tie sadegs.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    1 komentārs
    Inline Feedbacks
    View all comments
    LAN
    02.12.2020 13:18

    Aktuālāk ir zināt cik atkritumu ir aktuālajās orbītās, nevis kopā ar atkritumu orbītu:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Graveyard_orbit

    Reklāma