Web Analytics
More
    Reklāma

    Lietuvai pirmais uzņēmums “vienradzis“ – Vinted

    Jaunākie raksti

    Lietuvā dibinātais uzņēmums Vinted nesen kā piesaistījis 140,9 miljonu dolāru (128 miljonu euro) lielas investīcijas, kas to padarījušas par pirmo tā saukto “vienradžu” uzņēmumu Lietuvā. Šāds termins radies jaunuzņēmumu uzplaukuma laikā 2013. gadā un apzīmē tos, kuru vērtība novērtēta 1 miljarda apmērā.

    Kompānija Vinted patiesībā dibināta jau 2008. gadā, ko gan īsti vairs negribētos saukt par jaunu uzņēmumu, taču tieši pēdējos gados notikušas lielas pārmaiņas. Tiesa nav pazaudēts uzņēmuma mērķis ļaut cilvēkiem ērti pārdot un pirkt jau iepriekš lietotu apģērbu, tādējādi veicinot aprites ekonomiku un visu “zaļo domāšanu”, kas šobrīd ir ļoti aktuāla. 2016. gadā kompānijai bija gandrīz beigusies nauda, taču investori spējuši piesaistīt jaunu izpilddirektoru, kurš krasi mainījis biznesa virzienu, Vinted atkal paceļot saulītē.

    Reklāma

    Šobrīd šī saulīte izskatās pat ļoti spoža, jo kopš 2016. gada piesaistīti 232 miljoni euro. Pēdējā raundā iegūtie 128 miljoni tiks izmantoti, lai paplašinātu darbību Eiropā, jo tas ir galvenais Vinted tirgus, kaut arī neliela darbība notiek arī Amerikā, taču tā neesot prioritāte. Vislielākie noieta tirgi šai lapai ir Vācija un Francija, un plānotā pārdoto preču vērtība varētu sasniegt 1,3 miljardus euro.

    Nokļūšana šajā “vienradžu” barā ir visai atzīstams notikums, jo šādi uzņēmumi uz šo brīdi ir 419, kuru starpā ietilpst Uber, SpaceX, Meizu, Revolut, kā arī mūsu Ziemeļu kaimiņu veidotais Bolt un citi. Latviju pārstāvošu uzņēmumu šajā sarakstā vēl nav, bet varbūt pēc laika kāds “vienradzīts” atskries arī mums. Jāatzīst, ka šī vērtības novērtēšana tomēr ir nedaudz abstrakta, jo šāda veida jaunuzņēmumiem tā tiek noteikta balstoties uz investīcijām, potenciālo izaugsmi un iespējamo tirgus daļu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma