Web Analytics
More
    Reklāma

    Atjaunots Baltijas jaunuzņēmumu finansējuma pārskats: agrīnā posma investīcijas sāk pieaugt, finansējums sarūk

    Jaunākie raksti

    Jaunākajā “Change Ventures” un FIRSTPICK sagatavotajā Baltijas jaunuzņēmumu finansējuma pārskatā par 2023. gada pirmo pusgadu atklāts, ka ieguldītā kapitāla apjoms turpina samazināties. Informācija tika iegūta, sekojot līdzi riska finansējuma ziņām, kā arī uzrunājot jaunuzņēmumu dibinātājus par konfidenciāliem investīciju datiem. Pēc apkopotajiem rezultātiem iespējams secināt, ka investīciju kārtu skaits turpina pieaugt. Saskaņā ar fondu sniegto informāciju, investori piesardzīgi iesaistās aktīvā jaunuzņēmumu atbalstīšanā.

    Nekādas darbības A sērijā un attīstības kārtās

    2022. gada 2. pusgadā bija vērojams straujš ieguldītā kapitāla kritums. 2023. gada 1. pusgadā kopējais ieguldītā kapitāla apjoms turpināja samazināties vairāk nekā uz pusi. A sērijas jaunuzņēmumi ir piesaistījuši 38,5 miljonus eiro, bet izaugsmes jaunuzņēmumi (growth startups) – 75,5 miljonus eiro. Atšķirīga situācija bija pirmssēklas (pre-seed) stadijas jaunuzņēmumiem, kuriem izdevās palielināt piesaistīto kapitālu no 16,5 miljoniem eiro 2022. gada 2. pusgadā līdz 22,7 miljoniem eiro 2023. gada 1. pusgadā.

    Reklāma

    Attēlā: Kopējais piesaistītais kapitāls pa posmiem
    Attēlā: Kopējais finansējuma kārtu skaits

    Kopējā finansējuma samazināšanās iemesls ir stagnācija un dīgstāve A sērijā un izaugsmes sērijās. Tomēr kopējais finansējumu kārtu skaits pēc straujā krituma 2022. gada 2. pusgadā ir atgriezies iepriekšējā, 2020. gada 2. pusgadā, sasniegtajā līmenī.

    “Grūtības ar kapitāla piesaisti attīstītākajos posmos bija sagaidāmas pēc vairāku gadu pārmērīga pieprasījuma tirgū. Gan dati, gan noskaņojums, ko mēs jūtam ekosistēmā, liecina par rūpīgu un pārdomātu investoru atgriešanos,” saka “Change Ventures” partneris Andris K. Bērziņš.

    Augsti novērtētie saņem finansējumu

    Tendence, kas atbilst izplatītajam piesardzības noskaņojumam, ir redzama jaunuzņēmumu vērtējuma un ieņēmumu diagrammās – visā novērotajā periodā (kopš 2019. gada) investīcijas ar visaugstākajiem vērtējumiem un ieņēmumu rādītājiem piesaistīja tieši sēklas stadijas jaunuzņēmumi (seed startups).

    Piesardzīgā investoru attieksme atspoguļojas arī sagatavošanās kārtu rādītājos. Pirmssēklas (pre-seeed) kārtu atšķirības ir palielinājušās, parādot, ka sagatavošanās kārtas aizkavējas un pirmssēklas kārtu rādītāji sarūk, jo investoru entuziasms ieguldīt kapitālu pirmssēklas stadijā ir mazāks.

    “Pašlaik tirgū dominē vēlīnās stadijas kārtas, kas liecina, ka investori dod priekšroku spēcīgiem sākuma posma projektiem. Tajā pašā laikā ir skaidrs, ka komandas ar lieliskiem rādītājiem šajā posmā var pretendēt uz lielākām investīcijām,” teica Marijus Andrijauskas, FIRSTPICK partneris.

    Papildus informācija par pārskatu: https://firstpick.vc/baltic-startup-funding-report/

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma