Web Analytics
More
    Reklāma

    Saņemot valsts atbalstu, jaunuzņēmumi nākamo divu gadu laikā pretī sola konkrētu izmērāmu ieguldījumu Latvijas ekonomikā

    Jaunākie raksti

    2022. gadā Latvijas jaunuzņēmumi ir spējuši piesaistīt investīcijas 93 miljonu eiro apmērā un nodrošināt vairāk nekā 3200 darba vietu. 2023. gadā no valsts budžeta sešas jaunuzņēmumu ekosistēmas organizācijas ir saņēmušas atbalstu 200 000 eiro apmērā, lai popularizētu jaunuzņēmumus gan Latvijā, gan ārpus valsts robežām, kā arī, lai kopumā sekmētu jaunuzņēmumu vides turpmāko attīstību Latvijā. Ekonomikas ministrija (EM) 2024. gadā iecerējusi dubultot valsts budžeta atbalstu līdz 400 000 EUR. Jaunuzņēmumu ekosistēma pretī sola konkrētus izmērāmus rezultātus, kas veicinās kopējo ekonomikas attīstību.

    “Šobrīd valsts atbalsts kopīgu aktivitāšu īstenošanai nonāk pie sešām jaunuzņēmumu ekosistēmas organizācijām – Latvijas Jaunuzņēmumu asociācijas “Startin.LV”, lielākā tehnoloģiju un jaunuzņēmumu pasākuma organizatoriem “TechChill”, Latvijas Biznesa eņģeļu tīkla (LatBAN), Latvijas Riska kapitāla asociācijas (LVCA), Rīgas Tehniskās universitātes un jaunuzņēmumu atbalsta organizācijas “TechHub Riga”. Mēs esam tās organizācijas, kuras “pieskata” nozari no visām pusēm. Mēs kopīgi rūpējamies par to, ka inovāciju “vīrusu” noķer studenti. Mēs gādājam gan par esošo jaunuzņēmumu attīstību un redzamību, gan arī par investoru piesaisti. Un tam ir vajadzīgs finansējums. Turklāt, mēs neesam lūdzēji – no mūsu puses ir milzīgs fokuss uz maksimālu atdevi un finansiāliem ieguvumiem Latvijas ekonomikai,” saka Latvijas jaunuzņēmumu asociācijas “Startin.LV” vadītāja Olga Barretu-Gonsālvisa.

    Reklāma

    Latvijas Jaunuzņēmumu ekosistēmas attīstības stratēģija 2022. – 2025. gadam paredz, ka kopējam investīciju apjomam jaunuzņēmumos līdz 2025. gada beigām ir jāpieaug par 300 miljoniem eiro, savukārt nodarbināto skaitam jaunuzņēmumos jāpalielinās par 1500 darbiniekiem. Kopējās tendences liecina, ka šos rādītājus ir iespējams sasniegt. Minētajās jaunuzņēmumu ekosistēmas organizācijās – Startin.LV, LatBAN, LVCA, kas saņem valsts atbalstu, ir vēsturiski lielākais biedru skaits. Konference “TechChill”, kas Latvijā pulcē gan ārvalstu investorus, gan medijus, arī sasniegusi vēsturiski lielāko dalībnieku skaitu. RTU Zinātnes un inovāciju centrs šogad ir jaudīgi sevi pieteicis kā zinātnes un zinātnē balstītu jaunuzņēmumu ekosistēmas sirdi. “TechHub Riga” ir finiša taisnē ar “Jaunuzņēmumu māju”. Un vēl necerēti lielu investoru un sabiedrības interesi par Latvijas jaunuzņēmumiem šogad piesaistīja arī Latvijas Jaunuzņēmumu balva, ko turpmāk ir plānots organizēt ik gadu. Valsts atbalsts tiek izmantots tieši šādu dažādu starptautiska līmeņa pasākumu, investoru piesaistes sesiju, jaunuzņēmumu apmācību un līdzīgu aktivitāšu organizēšanā.

    “Es esmu gandarīts, ka mums ir izdevies par 50% palielināt valsts sniegtā finanšu atbalsta apjomu jaunuzņēmumu ekosistēmai, kas pilnveido Latvijas uzņēmējdarbības kultūru, prasmīgi pielāgojoties patērētāju vajadzībām, koncentrējoties uz ilgtspējīgiem biznesa modeļiem, aprites un digitālo ekonomiku, industriālajām inovācijām un klimata pārmaiņu mērķiem. Jaunuzņēmumi ieņem nozīmīgu lomu arī kopējā inovāciju ekosistēmā gan ienesot jaunas biznesa idejas vietējā tirgū, gan prasmīgi demonstrējot savas ambīcijas globālā mērogā. Tieši tādēļ valsts atbalsts ir būtisks priekšnosacījums tam, lai mēs sekmētu ekonomisko izrāvienu, ražotu vairāk preces un pakalpojumus eksportam, kā arī piesaistītu augsta līmeņa profesionāļus no visas pasaules, vienlaikus paaugstinot Latvijas iedzīvotāju profesionālas prasmes, konkurētspēju un ienākumu līmeni,” uzsver ekonomikas ministrs Viktors Valainis.

    Jaunuzņēmumu atbalstam nākamā gada valsts budžetā paredzēts papildu finansējums 400 000 eiro apmērā. Arī 2025. un 2026. gada budžetā jaunuzņēmumu atbalstam būs vajadzīgs līdzvērtīgs finansējums. EM tuvākajos gados sola arī papildus atbalstu dažādu programmu veidā, kas ļaus saņemt finansējumu pašiem uzņēmumiem: “Eiropas Savienības fondu 2021. – 2027. gada plānošanas periodā ir izstrādātas un apstiprinātas atbalsta programmas. To ietvaros uzņēmumiem, tai skaitā arī jaunuzņēmumiem, būs iespēja saņemt atbalstu. Piemēram, lai sekmētu jaunu, inovatīvu, ar augstas izaugsmes un produktivitātes potenciālu uzņēmumu izveidi un attīstību Latvijā un veicinātu jaunu ieguldījumu piesaisti, ir apstiprināta programma iespējkapitāla ieguldījumiem uzņēmējdarbībā. Kopējais pieejamais finansējums programmas ietvaros ir 93 miljoni eiro. Tāpat 2023. gada novembrī jau tiks atklāta pieteikumu pieņemšana atbalsta programmā maziem, vidējiem uzņēmumiem ar mērķi nodrošināt finansējuma pieejamību biznesa idejas īstenošanai, saņemot biznesa inkubācijas pakalpojumus, un uzņēmējdarbības attīstībai Latvijā, tādējādi veicinot eksporta pieaugumu atbalstītajos uzņēmumos. Šajā programmā būs pieejami 73,38 miljoni eiro. Papildus minētajām programmām, šobrīd uzņēmumiem, un tostarp arī jaunuzņēmumiem, to digitālai transformācijai ir pieejams atbalsts vairāk kā 100 miljoni eiro – jaunu iekārtu iegādei, biznesa procesu digitalizācijai un apmācībām,” šā brīža atbalsta iespējas un nākotnes plānus ieskicē Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Raimonds Lapiņš.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma