Web Analytics
More
    Reklāma

    2025. gadā Latvijā darbu uzsāks NATO Aizsardzības inovāciju akcelerators

    Jaunākie raksti

    Jau 2025. gadā kopā ar “UniLab Defence” Latvijā darbu uzsāks NATO Aizsardzības inovāciju akcelerators Ziemeļatlantijas reģionam (“Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic – DIANA”), lai sniegtu atbalstu jaunuzņēmumiem, kas izstrādā divējāda jeb civilā un militārā pielietojuma vai aizsardzības tehnoloģijas, nodrošinot tiem pasaules līmeņa apmācības, finansējumu un biznesa stratēģiju atbalstu.

    Jau marta vidū NATO DIANA paziņoja, ka paplašinās savu akceleratoru tīklu, palielinot to skaitu no 11 līdz 23, kā arī iekļaujot tajā Rīgā izveidoto “UniLab Defence”. Tas savukārt radies apvienojoties četrām Latvijas lielākajām universitātēm – Rīgas Tehniskajai universitātei, Latvijas Universitātei, Rīgas Stradiņa universitātei un Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātei. Akcelerācijas programmas īstenošanā “UniLab Defence” cieši sadarbosies ar stratēģisko partneri – Dānijas vadošo iespējkapitāla un akcelerācijas fondu “Accelerace”.

    Reklāma

    “”Unilab Defence” izveidošana Rīgā palīdzēs veidot lokālo ekosistēmu, piesaistot nozarei jaunuzņēmumu dibinātājus un atbalstot tos, kuri jau izstrādā divējāda pielietojuma un aizsardzības tehnoloģijas,” saka “UniLab” vadītājs Andris Baumanis, piebilstot, ka jau patlaban var minēt vairākus piemērus, tostarp “UAV Factory”, “AE Industrial Partners”, “LightSpace Technologies”, kā arī “SIA Exonicus R&D”, kas veiksmīgi darbojas nozarē un domājams, ka varēs veiksmīgi iekļauties DIANA tīklā.

    DIANA tīkla atklāšana Latvijā ir būtisks solis vietējās jaunuzņēmumu ekosistēmas stiprināšanai. “Es to uztveru kā daļu no “Go To Market” stratēģijas, jo dalības rezultātā tiks iegūts tā saucamais “Due Dilligance” jeb uzticamība un verifikācija Latvijas jaunuzņēmumiem. Tas ir būtisks ieguvums, jo pašlaik to iesaiste aizsardzības jomā ir vāja. Tradicionāli aizsardzības joma ir bijusi tabu investoru un finanšu iestāžu acīs, kūtri sniedzot atbalstu. Manuprāt, šāda akceleratora izveide stimulēs jaunuzņēmumus pielāgot savus risinājumus arī militārajām vajadzībām,” stāsta Amerikas Savienoto Valstu uzņēmuma “Exonicus, Inc.” izpilddirektors, Latvijas SIA “Exonicus R&D” valdes priekšsēdētājs un DIANA mentors Sandis Kondrāts, kura pārstāvētie uzņēmumi attīsta virtuālās un papildinātās realitātes traumu simulatoru civilajām un militārajām apmācībām. ASV uzņēmums “Exonicus, Inc.” ieguvis nozīmīgu līgumu ar ASV armiju. Savukārt Latvijā izveidotais izpētes uzņēmums SIA “Exonicus R&D” tikko noslēdzis Eiropas Aizsardzības fonda (EAF) projektu Latvijas, Igaunijas un Vācijas armijām un pašreiz piedalās Vācijas vadītā “FEDERATES” EAF projektā, kurā tiek paplašināts Eiropas armiju skaits, ar ko Latvijas uzņēmums sadarbojas. Gaidām, kad tiks izsludināts simulāciju tēmu uzsaukums DIANA ietvaros, kam noteikti pieteiksimies no Amerikas uzņēmuma, kas ir mūsu vadošais uzņēmums,” pauž S.Kondrāts.

    Viņš skaidro, ka DIANA būs kā sava veida konkurents Eiropas Aizsardzības fondam, no kā līdzekļi ieplūst Latvijā, kad Aizsardzības ministrija rīko inovāciju grantu konkursus, organizē hakatonus, kam seko arī finansēti projekti. “Vietējo jaunuzņēmumu iesaiste aizsardzības jomā ir palielinājusies, taču tas nav stabili vai paliekoši, jo iepirkumu sistēma ir birokrātiska un lēna. Pašlaik iespējams attīstīt tādus produktus vai pakalpojumus, kas būt noderīgi Latvijas armijai, kā arī iekšlietu nozarei, piemēram, zemessargiem, ugunsdzēsējiem, policistiem un robežsargiem,” piebilst S. Kondrāts.

    „UniLab” ir Latvijā vadošais universitāšu biznesa inkubators, kas veicina zinātņietilpīgu un tehnoloģisku uzņēmējdarbības ideju izstrādi un jaunu augstas pievienotās vērtības uzņēmumu dibināšanu. Jaunuzņēmumu dibinātājiem tiek sniegts atbalsts biznesa stratēģijas izstrādē un sākotnējā validācijā, lai sagatavotos privāto vai publisko ieguldījumu piesaistei. „UniLab” strādā individuāli ar katru jaunuzņēmumu un sniedz arī finansiālu atbalstu.

    „Accelerace” ir Dānijā un Latvijā bāzēts agrīnas stadijas iespējkapitāla un akcelerācijas fonds, kas investē inovatīvos tehnoloģiju jaunuzņēmumos. 2008. gadā dibinātais „Accelerace” ir strādājis ar vairāk nekā 1000 jaunuzņēmumiem un investējis vairāk nekā 100 no tiem. „Accelerace” jaunuzņēmumu vidū ir bijuši „Trustpilot”, „Templafy” un „Penneo”. „Accelerace” veic pirmssēklas investīcijas, nodrošina atbalstu turpmāko investīciju piesaistei, kā arī atver piekļuvi savai veiksmīgo uzņēmumu dibinātāju komūnai.

    DIANA ir NATO izveidota organizācija, kuras mērķis ir divējāda pielietojuma inovāciju potenciāla attīstīšana un akcelerācija visā aliansē.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    0 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Reklāma