Web Analytics
More
    Reklāma

    Rīgā ieradīsies 30 Ukrainas jaunuzņēmumu delegācija, lai stāstītu par inovatīvu tehnoloģiju izmantošanu karā

    Jaunākie raksti

    Vairāk nekā 30 jaunuzņēmumu delegācija no Ukrainas ieradīsies Rīgā, lai iepazītos ar Baltijas reģiona jaunuzņēmumu ekosistēmu un piedalītos jaunuzņēmumu un tehnoloģiju konferencē “TechChill”. Konferences fokusā šogad ir militārās un aizsardzības tehnoloģijas. Organizatori atzīst – Ukrainas jaunuzņēmumu dalība atgādina, ka šis karš ir mainījis gan militāro tehnoloģiju nozari, gan arī tās attīstību. Par inovatīvu ideju autoru uzdevumu ir kļuvusi tādu iespēju meklēšana, kas var sargāt un glābt dzīvības.

    “Līdz šim mēs domājām, ka militārās un aizsardzības tehnoloģijas ir ļoti jutīga un neaizskarama tēma. Tas ir kaut kas par ieročiem, konfilktiem, uzbrukumu. Taču karš Ukrainā parādīja, ka mūsdienās militārais konflikts ir tehnoloģiju karš. Tostarp inovatīvu uzņēmumu tehnoloģijās balstīti risinājumi var glābt dzīvības,” saka jaunuzņēmumu un tehnoloģiju konferences “TechChill” vadītāja Annija Mežgaile.

    Reklāma

    Jaunuzņēmumu loma Ukrainā kara apstākļos izrādījās ļoti būtiska. Tieši jaunuzņēmumi līdz ar kara sākumu pēkšņi kļuva par vidutājiem starp privāto, publisko sektoru un valsts iestādēm, rosinot izmantot inovācijas, lai radītu dažādus drošības risinājumus. Šajā pieredzē uz “TechChill” skatuves dalīsies trīs Ukrainas jaunuzņēmumi – “Mantis Analytics”, “FarsightVision” un “Buntar Aerospace”. “Mantis Analytics” ir mākslīgajā intelektā balstīta fiziskā un informācijas riska vadības platforma. Jaunuzņēmums “FarsightVision” tika nodibināts 2023. gada nogalē ar mērķi palīdzēt Ukrainas aizsardzības spēkiem vienkāršot darbu ar kartēšanas datu iegūšanu. Savukārt “Buntar Aerospace” izstrādā dažādus risinājumus dronu vadīšanai un kontrolei sarežģītos apstākļos.

    Iespēja Ukrainas jaunuzņēmumiem iepazīt Baltijas reģionu un brauciens uz Rīgu ir vairāku veiksmīgu apstākļu sakritība, kam savu roku pielikusi ukrainiete Valērija Čobotoka (Valeria Chobotok). Viņa strādā “TechChill” komandā kopš 2022. gada un ir atbildīga par partnerībām: “Attīstot savu biznesu, mēs Ukrainā nekad nedomājam lokāli. Vienmēr domājam par to, kā mūsu produktu padarīt interesantu globālai auditorijai. Baltijas valstis ir jauns tirgus daudziem Ukrainas jaunuzņēmumiem, kur parādīt savas idejas. Konference ir lieliska iespēja satikt arī savu potenciālo investoru. Šai idejai noticēja vairākas Ukrainas jaunuzņēmumu ekosistēmas organizācijas, kas kopīgi radīja iespēju tieši šogad organizēt šo braucienu.”

    Ar uzņēmējiem no Ukrainas un viņu biznesa idejām ikvienam interesentam būs iespēja iepazīties pasākumā pirms “TechChill” konferences. 17. aprīlī Fantadromā, kas atrodas Jaunajā Teikā, notiks daudzi bezmaksas konferences ieskaņas pasākumi. Arī ikvienam konferences apmeklētājam būs iespēja satikt jaunuzņēmumus no Ukrainas, kas savus produktus demonstrēs īpašā stendā. Vairāki no viņiem jau iekļuvuši arī “50 Founders Battle” prezentāciju sacensības (“pitch competition”) finālā un kāps uz skatuves, lai cīnītos par kādu no balvām, ko sarūpējuši organizatori.

    Jaunuzņēmumu un tehnoloģiju konferences “TechChill” šogad notiks 13. reizi no 17. līdz 19. aprīlim Fantadromā un Hanzas Peronā. Arī šogad pasākums gaida ierodamies aptuveni 2300 viesu, no kuriem vairāk kā 200 pārstāv investīciju fondus no visas Eiropas. Kā ierasts, apmeklētāju vidū ir gan jaunuzņēmumi, gan vietējie uzņēmēji, investori un inovatīvu ideju autori.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    10 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Trx450
    11.04.2024 15:59

    a viņiem nav jābūt frontē? Jeb tur kaut kā iedala. kurš uz fronti kurš tūrisma delegācijā

    Reinis Rozitis
    11.04.2024 16:11
    Reply to  Trx450

    Kāds ir iemesls tik nicīgi izteikties?

    Zinot viņu nepaskaužamo situāciju un visi tikai no malas vēro un brīnās (+daļa sajūsmā) un tikai sniedz “gudrus” eksistenciālus padomus..

    Ja tas bija domāts kā joks, tad ne visai izdevies.. ja nopietni – nu tad $@#%#$% ..

    Biteme
    11.04.2024 16:52
    Reply to  Trx450

    Labāk ceri, ka tev šo pieredzi nevajadzēs atklāt no jauna pēc dažiem gadiem, nožēlojot ka neiepazinies ar to mierīgos apstākļos uz visu gatavu.

    trx450
    11.04.2024 18:49
    Reply to  Biteme

    Es pirmais došos uz fronti. Protams ja pieņems.

    Biteme
    12.04.2024 00:15
    Reply to  trx450

    Protams, ka ņems. Ja ir kāja un roka, tad būs derīgs. Tikai būs jāpagaida, kad beigsies tie ar visām ekstremitātēm. Bet domāju, ka ilgi uz to jāgaida nebūs.

    trx450
    12.04.2024 07:46
    Reply to  Biteme

    Ā nē es pārdomāju, es tomēr laikam braukšu trimdā ar airBaltic uz Kanādu.

    SSs
    11.04.2024 22:33
    Reply to  Biteme

    Neskaties panorāmu ! Tev tas ir kaitīgi !

    Aladdin
    12.04.2024 12:01
    Reply to  Trx450

    Pajautājiet Lerijam Finkam kāpēc karš Ukrainā.

    Zorge
    12.04.2024 12:44
    Reply to  Trx450

    1. Ukrainā nav visparēja mobilizācija, tāpēc visiem nav jābūt frontē.
    2 Ja cilvēks civīlajā dzīvē var kaut ko darīt frontei noderīgu, tad labāk lau viņš dara to, kas viņam padodās, nevis sež ar plinti ierakumos. Ne visi ir noderīgi frontē.

    Trx450
    12.04.2024 16:03
    Reply to  Zorge

    Jā pilna ES , mobilizācija.

    Reklāma