Web Analytics
More
    Reklāma

    Īsumā par SD atmiņas karšu ātrumiem

    Jaunākie raksti

    Dzīvojam laikmetā, kad it kā visam būtu jākļūst vienkāršākam, bet ar ierīču pieprasītajiem atmiņas karšu ātrumiem viss ir gana sarežģīti, lai paviršu vērotāju aplam apmulsinātu. Atmiņas karšu gadījumā ieteicams būtu dzīvot pēc principa, ka ņem ātrāko, ko tirgus piedāvā, bet cenu starpības var būt grandiozas.

    Sāksim ar to, ka SD atmiņas kartes eBay, aļikā un citviet no nezināma pārdevēja pirkt nevis nevajadzētu, bet tas ir pilnībā aizliedzams. Atmiņas karšu cenas tepat uz vietas ir pieņemamas, dažkārt pat zemākas par Amazon Eiropas veikalu piedāvājumu.

    Reklāma

    Lielākie un populārākie atmiņas karšu ražotāji ir SanDisk, Lexar, Toshiba, Kingston, Samsung, Sony, Delkin un PNY. Šobrīd droši vien nav jēgas skatīties uz atmiņas kartēm ietilpībā zem 32 GB, bet jārēķinās, ka pie 64 GB jau tiek izmantota cita failsistēma, kas var nebūt pa zobam vecākām ierīcēm (32 GB vēl ir FAT32, bet 64 GB SD karte ir jau exFAT). No praktiskā viedokļa droši vien būtu jāizvēlas 64 GB vai 128 GB atmiņas karti, tās šobrīd ir viscivilizētākajās cenās (mērot ietilpībā pret cenu). Pieejamas ir arī 256 GB, 400 GB, 512 GB, 1 TB atmiņas kartes. 2 TB veikalos vēl neesmu redzējis, bet tās arī ne visas ierīces spēj apkalpot.

    SD atmiņas kartes iedalās ātrumu klasēs – 2, 4, 6 un 10, bet zem 10. klases šobrīd būs grūti kaut ko veikalos piemeklēt. 10. klase apzīmē tikai to, ka minimālais datu ieraksta ātrums ir 10 MB/s, kas pats par sevi nav daudz. Šie apzīmējumi neierobežo atmiņas kartes maksimālos datu pārraides ātrumus.

    Lielveikalā pie kases, visticamāk, tev piedāvās iegādāties par SD vai microSD ar apzīmējumiem UHS-I (U1), kas spēs nodrošināt 10 MB/s ieraksta ātrumu, ar to pietiks pieticīgākam fotoaparātam, 1080p video filmēšanai ar 30 kadriem sekundē, bet viedtālrunī tik lēnu karti ievietot nevajadzētu. Arī videoreģistratorā tik lēna atmiņas karte var samazināt ierīces kopējos darbības ātrumus.

    Nākamā pakāpe ir UHS-I (U3), kas piedāvā 30 MB/s ieraksta ātrumu. Ar šādu atmiņas karti būtu jāpietiek 4K video ierakstam ar 30 kadriem sekundē un jau gana nopietnos fotoaparātos. Jāuzmanās, jo ar it kā solīto 30 MB/s ieraksta ātrumu no mazzināma ražotāja var nepietikt, lai apkalpotu jaunās sporta kameras – GoPro HERO8 sēriju un arī DJI Osmo Action.

    Šobrīd SD atmiņas kartēm ir klāt arī Video Speed Class apzīmējumi, kas gana svarīgs faktors. V30 apzīmē 30 MB/s, kas pietiks 4K video ar 30 un arī 60 kadriem sekundē, V60 apzīmē 60 MB/s ar ko pavisam noteikti pietiks visām sporta kamerām (4K ar 60 kadriem sekundē) un V90 (90 MB/s), kas jau der 8K video. Atļaušos uzsvērt, ka te ir runa par civilajiem paredzēto ieraksta tehniku, jo jaunie fotoaparāti bieži vien veic 4K video ierakstu tikai speciālos ārējos diskos – SD atmiņas kartes nav gana ātras, uzticamas un ietilpīgas.

    Ļoti ātrās atmiņas kartes šobrīd pieejamas arī ar ekstra kontaktu komplektu (skat. zemāk attēla labajā pusē), bet šāda tipa atmiņas kartes prot izmantot savu maksimumu tikai kopā ar atbilstošu fotoaparātu vai citu tehniku. Dubults kontaktu skaits nodrošina teorētiski trīskārt augstāku maksimālo datu ieraksta ātrumu.

    Teorija ir skaista lieta, bet ko tad man beigās pirkt? Gana drošs solis 4K video uzņemšanai būtu izvēlēties SD atmiņas karti ar V30 apzīmējumu, jo V60 kartes vismaz pie mums ir maz pieejamas, bet V90 jau pieprasa vēl vienu kontaktu komplektu, kas ir reta parādība pieejamas cenas foto un video tehnikā. Vēlreiz uzsveru, ka te nav runa par tā saucamo pro tehniku un citiem dzelžiem, kas maksā jūtami virs 1200… 1500 eiro.

    Viedtālrunī jēdzīgākais solis ir uzreiz izvēlēties atbilstošas ietilpības atmiņu, turklāt Apple, jaunie Samsung, OnePlus un citi ražotāji savos flagmaņos nemaz neļauj ievietot microSD karti, lai nebremzētu ātro iekšējo atmiņu.

    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    9 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Muah
    11.10.2019 12:08

    Galaxy S10 vai tad nav flagmanis, ja tam var ielikt microSD?

    Arhimeds
    11.10.2019 14:04
    Reply to  Artis Ābols

    Tele 2 vismaz tirgo DualSim S10, attiecīgi, var ievietot vienu microSD.

    ASh
    11.10.2019 18:25
    Reply to  Artis Ābols

    Gan S10 gan Note10+ pie offic dīleriem ir dual sim ar sd kartes atbalstu. Nekur nav manīts brīdinājums ka sd karte kkā bremzētu telefonu.

    Alex Vikingo
    11.10.2019 20:08

    “32 GB vēl ir FAT32, bet 64 GB SD karte ir jau exFAT”
    kas tas par sviestu? kaut vai NTFS. Kādā formātā gribi, tādā formatē. Kaut vai divas partīcijas uzliec ja ļoti vajag.
    drīzāk ir SD kartes, SDHC un SDXC

    Artis Ābols
    12.10.2019 11:21
    Reply to  Alex Vikingo

    Tu formatē kā gribi, bet fotoaparāts tavu NTFS vai Mac žurnalēto failsustēmu neņems pretī. Ja ieliec fotoaparātā 32 GB karti, to aparāts formatēs par FAT32, ja ieliksi 64 GB, dabūsi exFAT. Eksotikas un dīvainos pielietojumus šoreiz neapskatām.

    re-mix
    14.10.2019 14:10
    Reply to  Artis Ābols

    64GB arī nav problēmas formatē ar Fat32 failu sitēmu un dažas iekārtas arī tā dara. Redzēsi pilnus 64GB protams ar max faila lielumu 4GB.

    Nauris
    14.10.2019 17:22
    Reply to  Alex Vikingo

    Lielākas kartes par 32gb formatē uz FAT32 sekojoši:
    1. Ņem oficiālo SD Formatter utilītu un pārformatē uz exFAT;
    2. Ar komandrindas chkdsk.exe palaiž uz šo disku check un uzzina allocation block jeb cluster size
    3. Tad paņem 3 puses FAT 32 format tooli un pārformatē uz FAT32, norādot tādu pašu allocation block size.

    Un jums ir 100% compatible FAT32 sdcard, kurš strādās pat uz ierīcēm, kam nav exFAT licences.

    Nauris
    14.10.2019 17:29

    Ražotāji neliek SD karšu atbalstu nevis tāpēc, ka tās kaut ko bremzē, bet, lai:
    1) nebūtu jāmaksā Microsoft par exFAT licencēm;
    2) lai piespiestu cilvēkus izmantot mākoņservisus, kas viņiem (googlei) ģenerē ienākumus;
    3) lai panāktu labākus baterijas laikus;
    4) lai mazāk problēmu ar IP6x un IP5x sertificēšanos.

    Reklāma