Web Analytics
More
    Reklāma

    DJI Osmo Action kameras apskats

    Jaunākie raksti

    DJI pavisam nesen iesaistījies cīņā par vērtīgāko sporta kameru, kur gadiem ir dominējis GoPro. Vēl viens spēlētājs tirgū ir lieliska ziņa, turklāt DJI nav mēģinājis izgudrot neko jaunu – ņemta klasiskā ekstrēmo sporta kameru formula, tā noslīpēta un pielīdzināta konkurentu piedāvājumam.

    DJI Osmo Action kamera ir tikai nedaudz lētāka par GoPro HERO7 Black, kas ir tiešs DJI kamera konkurents, šis tas DJI izdevies lieliski, bet atsevišķos (ne pārāk būtiskos) parametros tomēr GoPro paņem pretinieku ar pieredzi. Uzreiz jau atvainojos par salīdzinājumu ar HERO7 Black, bet kameras ir tik līdzīgas gan izskata, gan iespēju ziņā, ka nav iespējams no tā izvairīties.

    Reklāma

    Ražotāju mājaslapās norādītās cenas ir no 329 eiro par DJI Osmo Action un 349 eiro GoPro HERO7 Black. Bet par labu GoPro runā tas, ka cenā klāt tiek dota arī kameras ieraksta ātrumiem atbilstoša SanDisk Extreme 64 GB microSDXC atmiņas karte. Par DJI Osmo Action atmiņas karšu prasībām parunāsim nedaudz vēlāk.

    Ātrs salīdzinājums abām jau minētajām sporta kamerām: abām ir līdzvērtīgi 12 megapikseļu 1/2.3-collu CMOS sensori, abām ir 4K video ar 60 kadriem sekundē, abām ir elektroniskā attēla stabilizācija, abām ir time-lapse, 8-kāršs video palēninājums un plašas iespējas video apstrādāt lietotnē. Pat izmēru ziņā abas kameras ir ļoti līdzīgas.

    Jā, nevarēju DJI Osmo Action nesalīdzināt ar GoPro HERO7 Black.

    Izskats un uzbūve

    Būtu ļoti jāpiekasās, lai DJI Osmo Action kameru nodēvētu par būtiski atšķirīgu no GoPro veidotajām kamerām, vien objektīva ietvars DJI Osmo Action ir apaļš, bet GoPro ir taisnstūra formas ar noapaļotiem stūriem. Lielāko fizisko atšķirību atradīsi DJI Osmo Action kameras priekšpusē, kur izvietots otrs kameras ekrāns. GoPro šis ekrāniņš ir melnbalts, tas rāda video garumu un akumulatora atlikumu, bet DJI Osmo Action kamerai priekšpusē ir krāsains ekrāns, kas paredzēts pašiņu cienītājiem, kā arī vlogeriem.

    Te būtu jāmin viena no Osmo Action kameras niansēm – galvenais ekrāns spēj sajust, kad tas nonāk mitrumā un attiecīgi atslēgt savu darbību. Šāds solis, protams, ir patīkams nirējiem, bet ikdienas mitrumā, lietū un dubļos nereaģējošs ekrāns ir kaitinošs. Jā, lielākoties varēsi iztikt ar fizisko pogu piedāvātajām darbībām, bet būtu bijis prātīgāk ieviest tikai iestatījumu speciāli nirējiem un citu ūdens prieku baudītājiem, manuāli atslēdzot ekrāna darbību. Interesanti, ka Osmo Action tiešām arī ir iespēja manuāli bloķēt ekrāna darbību.

    Mazais papildu ekrāns DJI Osmo Action kamerai ir ar 1.4 collu diagonāli, tas gan nav saņēmis skārienvadību, bet tāpat uzskatu, ka vēl viens ekrāns pašiņiem ir pamatīgs bonuss.

    DJI Osmo Action kamerai tiek solīta 11 metru ūdens noturība.

    No mīnusiem var minēt, ka DJI Osmo Action kamerai nav HDMI izejas, attiecīgi video varēsi apskatīt televizorā tikai pēc to ielādes YouTube, viedtālrunī vai datorā. DJI norāda, ka USB Type-C pieslēgvietai būs pieejama pāreja ārējā mikrofona pieslēgšanai.

    Manās acīs milzīgs pluss ir DJI Osmo Action saņemtā LED diode kameras augšdaļā (LED diode ir arī kameras priekšpusē), kas parāda, vai uzsākta filmēšana. Ļoti daudzām citām sporta kamerām šādas vizuāls informācijas nav, nākas blenzt LCD ekrāniņā, kas ne vienmēr ir ērti apskatāms (kamera piestiprināta uz ķiveres, kamera piesprādzēta pie vēdera u.tml.). LED diodes ir atslēdzamas, turklāt vari izslēgt priekšas diodi, atstājot aktīvu LED indikatoru kameras augšdaļā.

    DJI Osmo Action, protams, izmanto microSD formas atmiņas kartes, bet te ir jāsāk uzmanīties, jo DJI izvēlējies visai augstu video datplūsmas ātrumu (bitreitu) – 100 Mbps. No vienas puses – kāpēc gan ne, tomēr kvalitāte un tādā garā. Bet no otras puses – jārēķinās, ka DJI Osmo Action būs nepieciešama gana ātra microSDXC atmiņas karte. Nāksies piemeklēt atmiņas karti ar UHS-I U3 V30 apzīmējumiem, “V30” šajā reizē ir ļoti svarīgs parametrs. Ja uz tavas esošās microSD atmiņas kartes virsū stāv rakstīts UHS-I Class 10 U1, tad, visticamāk, ieraksta ātrums būs par zemu, lai apkalpotu DJI Osmo Action pat 1080p izšķirtspējā ar 60 kadriem sekundē. Mēs pat drošības dēļ iegādājāmies V90 ātruma atmiņas karti, lai tagad un nākotnē nenāktos saskarties ar kādām problēmām. V90 ātruma atmiņas kartes gan ir UHS-II standartā, kas nozīmē papildu kontaktu komplektu saderīgām ierīcēm, Osmo Action kamera neprot izmantot šos papildu kontaktus.

    Potenciālajam pircējam būtu jānovērtē, kādus tieši aksesuārus piedāvā DJI savai Osmo Action kamerai. Konkurenti ir gadiem būvējuši paši savus aksesuārus, kā arī tirgū brīvi pieejami trešo pušu aksesuāri un neskaitāmi lētie pakaļdarinājumi. DJI Osmo Action vismaz sākotnēji šī var būt gana liela problēma. DJI Osmo Action līdzi tiek dots tikai viens stiprinājums (lipeklis) plakanām virsmām. Diemžēl Osmo Action nav ticis pie standarta skrūves statīva pievienošanai.

    Saskarne

    Šajā sadaļās ļoti vēlos uzteikt DJI – Osmo Action kameras saskarne ir vienkārša, ērta, saprotama, neko nenākas vēl vienā solī apstiprināt. Kameras galvenajā ekrāniņā tiek parādīta tikai nepieciešamā informācija, sabīdi visu pēc nepieciešamības un šļūc lejā no kalna. Izšķirtspējas nomaināmas ātri, video un foto režīmi maināmi ar pogu kameras sānā, dziļākiem iestatījumiem var piekļūt bez problēmām skārienekrānā.

    Ja kaut kas ir nedaudz kaitinoši, tad tā ir video attēlošanas aizture. Aizture ir mazāka par sekundi, tomēr tā tur ir. GoPro HERO7 Black šādas aiztures gandrīz nebija. DJI to skaidro ar stabilizācijas algoritmiem, bet arī GoPro ir elektroniskā stabilizācija. Atkal no ortas puses – diez vai kāds grasās dikti blenzt visu laiku sporta kameras ekrānā. Ekrāns tāpat pats ātri izslēdzas enerģijas taupīšanai, turklāt cilvēkam būtu jāskatās, kur viņš brauc, šļūc, krīt, ripo vai citādi izklaidējas.

    DJI Osmo Action piedāvā arī balss vadību, kamerai ir tikai piecas komandas, kamēr GoPro nodrošina 15 dažādas balss vadības komandas. Tīmeklī lasāms, ka GoPro tomēr izdevies uztaisīt precīzākas balss komandu atpazīšanas, bet šobrīd man nav iespējas tās salīdzināt abiem ražotājiem.

    Video un attēla stabilizācija

    Cik spriežams pēc tīmeklī izvietotiem side-to-side foto un video salīdzinājumiem, tad DJI Osmo Action un GoPro HERO7 Black dod ļoti līdzīgus rezultātus. Atšķirības ir niansēs – pāris atšķirības atrodamas piedāvātajās izšķirtspējās un kadru daudzumā, bet tie jau ir nieki. Standarta 4K, 2.7K un 1080p būs pieejami ar 60 kadriem sekundē, abas kameras nodrošina 8x palēninājumu 1080p izšķirtspējā.

    DJI Osmo Action neliels bonuss ir HDR video, kas GoPro nav iespējams, bet diemžēl Osmo Action HDR video režīmā zaudē elektronisko attēla stabilizāciju, attiecīgi HDR video režīmā būs izmantojams tikai, kad kamera atrodas uz statīva, nevis traucas pa mežu pie velosipēda stūres. Man gan šķiet, ka ar standarta 4K 60 kadru video būs vairāk nekā gana, turklāt HDR video izskatās visai sintētiski un dīvaini, tas nav ne tuvu ideāls.

    GoPro spēj likt pretī tikai HDR fotogrāfijas, kas atkal nav pa zobam Osmo Action. Osmo Action spēj veidot AEB (Auto Exposure Bracketing) – atmiņas kartē tiek ierakstītas vairākas fotogrāfijas ar dažādiem ekspozīcijas laikiem. Attēlu apstrādes programmās varēsi pēcāk šos kadrus salīmēt kopā, iegūstot kaut ko līdzvērtīgu HDR, bet bez pieredzes parasti sanāk visai atbaidošs gala rezultāts.

    GoPro kopā ar HERO7 Black parādīja HyperSmooth attēla stabilizāciju, kas darbojās tiešām iespaidīgi. Un arī DJI neatpaliek, aprīkojot Osmo Action ar dikti spējīgu RockSteady elektronisko attēla stabilizāciju. Kāda vaina bija vienkārši attēla stabilizāciju dēvēt par attēla stabilizāciju?

    Cik var spriest pēc pieejamajiem video paraugiem, tad GoPro HyperSmooth attēla stabilizācija izskatās kādu nieku dabiskāk, kamēr DJI izstrādātā RockSteady elektroniskā attēla stabilizācija ir nedaudz peldoša, ja tā var izteikties. Abas video stabilizācijas ir uzskatāmas par ļoti efektīvām.

    Osmo Action attēla stabilizāciju bija iespējams izkratīt tikai braucot ar šosejas velosipēdu (25 mm riepiņas, nav stūres dakšas amortizācijas) pa drausmīgo Vecrīgas bruģi. Un arī tad kadra izkratīšana redzama tika izgaismotās veikalu izkārtnēs.

    Video un foto spējas abiem ražotājiem vērtēju kā vienādas, atšķirības ir mazsvarīgās niansēs.

    Papildiespējas

    DJI Osmo Action nav saņēmis divas gana būtiskas papildu iespējas – GPS un iespēju straumēt video ar viedtālruņa palīdzību uz sociālajiem tīmekļiem. Šajās kategorijās GoPro HERO7 Black pārspēt pagaidām neizdosies. GoPro arī pamatīgi paļaujas automātisku videoklipiņu izveidē lietotnē uz GPS un G sensoru datiem.

    GoPro viens no lielajiem jaunumiem bija vertikāla filmēšanas iespēja (izvietošanai Instagram un citviet). Jā DJI Osmo Action atpazīst vertikālu kadrējumu, bet te netiek piedāvātas iespējas noteikt video garumu, kas GoPro gadījumā bija 15 vai 30 sekundes.

    Lietotne

    DJI Osmo Action pavada DJI Mimo lietotne viedtālruņiem. DJI Mimo lietotne nodrošina pieeju Osmo Action iestatījumiem, ar lietotnes palīdzību arī būs iespējams izmantot viedtālruni kā skatu meklētāju.

    DJI Mimo lietotne piedāvā arī video apstrādes iespējas, bet tās ir visai tālu no GoPro lietotnes sniegtajām. Lietotne pieprasa samazināt attēla izšķirtspēju – 4K video lietotne nespēj apstrādāt. Manuprāt, GoPro QuikStories ir nepārspējams rīks viedtālruņos, kur nav pārāk ērti pašam ķibināties ap video apgraizīšanu un citiem apstrādes rīkiem. Faktiski GoPro pārdošanā kameras pavadošā programmatūra ir vienlīdz svarīga ar pašas kameras spējām. Tās ir divas neatdalāmas puses, kas DJI gadījumā pagaidām ir vēl gana tāls sapnis.

    DJI Mimo lietotne nav zemē metama, bet konkurenti ir jau vairākus gadus slīpējuši lietotni un tiešsaistes datu krātuvi. Ja grasies video uzkrāt, apstrādāt un montēt datorā, DJI Mimo lietotne pavisam noteikti būs pietiekami laba.

    Man jāatzīst, ka DJI Mimo lietotnē ik pa laikam nākas visai pamatīgi maldīties, jo liels uzsvars lietotnē tiek likts uz dažādām pamācībām un pašreklāmu, bet atrast viedtālrunī noglabātos videoklipiņus vai atrast tikko nofilmētos video Osmo Action kamerā pārsūtīšanai uz viedtālruni ir pārlieku neērti un pat sarežģīti.

    Akumulators

    Esmu nelielā apjukumā par Osmo Action kamera akumulatora darbību. Vismaz man izskatās, ka ar vienu uzlādi īsti pat nepietiks stundas filmēšanai (vari paļauties uz aptuveni 40 līdz 50 minūtēm), ja izmantosi 4K ar 60 kadriem sekundē un elektronisko attēla stabilizāciju. Turklāt šī nepilnā stunda tika sasniegta, kad ārā bija aptuveni 10… 15 grādi. Slēpotāji un snovotāji galīgi nebūs sajūsmā. Te gan jāatgādina, ka lielākais konkurent GoPro savā HERO7 Black arī nodrošina knapas 50 minūtes ar vienu uzlādi.

    DJI pats sola, ka akumulators darbosies arī līdz -10° temperatūrā.

    Nobeigumā

    DJI Osmo Action kamera man ir visai liels un noteikti pozitīvs pārsteigums – ražotājs spējis uzreiz pamatīgi spert pretī GoPro, kas jau gadiem tiek uzskatīts par tirgus līderi, lai arī GoPro pēdējā gada laikā ar finansēm neiet spīdoši. GoPro gan vēl arvien ir absolūts līderis pavadošās lietotnes darbības jomā. DJI Osmo Action kameras video iespēja un kvalitāte ir ļoti līdzīga ar GoPro dārgāko modeli HERO7 Black. Te tiešām DJI pastrādājis godam.

    DJI Osmo Action pamatīgs pluss ir priekšējais ekrāns, kas noderēs pašiņu uzņemšanai un vlogeriem. Salīdzinoši šķiet, ka GoPro šo vietu blakus objektīvam izmantojis nelietderīgi. DJI Osmo Action līdzi dotais stiprinājums pie plakanas virsmas vismaz man šķiet labāk nostrādāts par GoPro, bet te atkal jānorāda, ka GoPro būs daudzkārt plašāks oriģinālo un trešo pušu aksesuāru piedāvājums.

    Ne tik labās ziņas ir par atmiņas kartes nepieciešamajiem ieraksta ātrumiem. DJI Osmo Action pat neļaus veikt 1080p izšķirtspējas 60 kadru sekundē video ierakstu lēnākās (UHS-I Class 10 U1) atmiņas kartēs. Kā minimums uz atmiņas kartes jāmeklē uzraksts “V30” (uz atmiņas kartes būs aptuveni šādi dati: UHS-I Class 10 U3 V30). Diemžēl šādas atmiņas kartes mūsu krājumos nav, bet varu ar vieglu sirdi teikti, ka microSDXC UHS-II V90 atmiņas karte darbojas teicami kopā ar DJI Osmo Action, bet jāņem vērā, ka microSDXC UHS-II V90 nebūtu saucams par lētu prieku. Lielākas ietilpības parastā fotoaparātu SD izmēra UHS-II V90 atmiņas kartes pie mums interneta veikalos arī nav pārlieku izplatītas (jāgaida nedēļa vai pat vairāk uz piegādi), kur nu vēl microSDXC UHS-II V90.

    Ja tevi neinteresē video straumēšana no sporta kameras un video montēšana viedtālrunī, DJI Osmo Action kamera noteikti ir vismaz izvērtēšanas cienīga. Ļoti cienījams GoPro pretinieks izdevies!

    Paldies DJI Latvija par sagādāto testa ierīci!

    Patika

    • Priekšējais ekrāniņš
    • HDR video (diemžēl nav stabilizācijas)
    • Ļoti ērta saskarne
    • Gandrīz perfekta attēla stabilizācija
    • LED diodes

    Nepatika

    • Nav GPS
    • Ekrāns deaktivizējas mitrā laikā
    • Kaitinoši haotiska viedtālruņu lietotne
    • Nabadzīgs līdzi doto aksesuāru klāsts (viens plakanas virsmas stiprinājums)
    Reklāma
    Paziņot par jaunumiem
    Paziņot par
    3 komentāri
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Aigi
    26.09.2019 10:51

    fu, labi, ka paņemu tomēr 7 Black.

    Kaspars Baradach
    26.09.2019 11:04
    Reply to  Aigi

    fuu, labi ka x3000 joprojām ir lieliska :D

    Wentilators
    30.09.2019 13:46

    Arī iepriekš biju dažādus apskatus skatījies gan produktam iznākot gan pēc lietošanas. Atzinums lielai daļai, ka DJI īsti nekotèjas pie action kameras un tomēr GoPro būs uzticamāks tam visam. Kā jau arī šajā apskatā minēts tad tomēr vairāk vlogetiem būs noderīgāks. It kā atšķirības minimālas bet tomēr GoPro ir tik tiešām Action kamera.

    Nezinu kāpèc tik svarīgi, bet kaut kā daudzi gribēja, lai uzņemot video var pārslègties no aizmugurèjā ekrāna uz pašina ekrānu. Ka diemžēl ir jāaptur video ierakstīšana, jāmaina ekrāns un turpini video ierakstīšanu. Šo joku neapmierināti tieši velo un baikeri :)

    Reklāma